Nieuwe iOS-icoontjes voor iLife-apps duiken op

Door: Jan David Hanrath - 27 reacties

De iOS-versies van iPhoto en Garageband gaan alweer 1,5 en 2 jaar mee en leunen nog sterk op het skeuomorphisme zoals dat door Scott Forstall gepredikt is. Een houten vloer onder een virtuele versterker in Garageband en glazen plankjes onder de fotoboeken in iPhoto.

Met de komst van het platte iOS 7 kan dat natuurlijk niet meer en datzelfde iOS 7 licht nu haar rokken op en geeft een kleine onbedoelde hint over wat ons te wachten staat door op een onverwachte plek twee nieuwe icoontjes te tonen.

Wanneer je namelijk in de Instellingen-app naar iCloud, vervolgens naar Opslag en reservekopie gaat en dan voor Beheer opslag kiest, zie je – vermits je iPhoto en Garageband geïnstalleerd hebt en gebruik maakt van iCloud – in de lijst met apps twee andere icoontjes bij iPhoto en Garageband staan dan op je beginscherm. En jawel, deze icoontjes zijn zo plat als een dubbeltje.

Wanneer de vernieuwde iLife-apps uitkomen is nog niet bekend, maar houd de Updates-tab in de App Store goed in de gaten!

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  seek

  Nog meer van die crappy iOS 7 icons. Deze zijn zo ‘uniek’ dat je ze beide kan gebruiken voor een Hawaii app. Oei, en die gitaar is wel erg skeuomorf.

 • Profielfoto
  Anon Ymous

  Eerste reactie = 90% kans op pure scheit.

 • Profielfoto
  Airswing

  Eindelijk. Het werd tijd. Erg geslaagd!

 • Profielfoto
  Dwerghertje

  Er reageren veel te veel ongeletterde (‘scheit’) babies op de inspanningen van ons uitstekende OMT-team. Niks van aan trekken. Ga zo door!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het resultaat van het oplichten van haar rokken was pure schijt……:)
  Ach…ik hoor niet bij de Spellingpolitie, maar nu een schrijffout in hef artikel én in één van de reacties zo’n mooie dictee-zin opleveren, kan ik de verleiding niet weerstaan om aan het lijden een einde te maken:)
  Ik kan me trouwens niet druk maken om veranderende icoontjes.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  *het artikel!

 • Profielfoto
  NTG

  Ik hoop echt zielsveel dat iOS7 echt een teken is dat Apple geen intenties heeft om Mac OS X en iOS samen te voegen. Want zo’n design in een desktop omgeving lijkt me afschuwelijk om in te werken. Maar wie weet zorgt Apple ervoor dat ik ongelijk heb.

 • Profielfoto
  Jonkie

  Jammer dat jullie geen voorbeeld geven, veel kunnen dus geen reactie geven. Ben benieuwd…

 • Profielfoto
  applefreak020

  IOS 7 lijkt wel een een kindertelefoon.
  Te veel vrolijke kleuren

 • Profielfoto
  bartvdv

  Ive moet stoppen met het roken van wiet. Dit is ‘back to the eighties’. Straks staat er nog een ‘neon glow’ rond het Apple-logo.

  En deze icoontjes zijn helemaal niet zo plat als een dubbeltje. Mochten ze zo plat zijn als een dubbeltje, zou er geen verlooptint te zien zijn.

  [‘Licht nu haar rokken op’; wat is er mis met ‘tipje van de sluier’ ?]

 • Profielfoto
  defores

  Als cook het maar laat OSX op die manier te verpesten zoals met iOS.
  Dan stuur ik Wozniak op em af om zijn kont blauw te trappen:mad:

 • Profielfoto
  Needler

  Vreselijk. Again. Apple weet echt goed de ziel uit de iconen te halen. Dit lijken wel van die malafide 3rd party apps. Waar is het icon grid waar Apple zo mee pochte op de WWDC 2013?

 • Profielfoto
  iPredict

  EXCITEMENT

 • Profielfoto
  Hydræ

  En hoe zou het staan in OS X…

 • Profielfoto
  essiw

  ^Dat vind ik dan wel weer netjes er uit zien, maar de app icoontjes voor iOS7 niet…

 • Profielfoto
  Eple
 • Profielfoto
  Remy K.

  Ik snap heel goed dat het voor veel mensen wennen is dat alle iconen “plat” zijn. Persoonlijk kan ik me er goed in vinden. Ik vind ook echt dat bijna alle apps veel beter en logischer werken dat ze dat voorheen deden. Ik ben enorm blij met deze ontwikkeling. Het is frist, snel en vooral logisch. Overigens is deze stijl juist nieuw. Sommige vinden het gedateerd en neigen naar een ouderwetse stijl terwijl in de grafische sector deze stijl enorm populair is. De vorige iconen leken me niet tijdloos, terwijl ik vind dat deze dat iig veel meer zijn.

  Overigens denk ik dat OS X wel een redesign zal ondergaan zodat er een zelfde “ervaring” zal ontstaan maar in de afbeeldingen hierboven (netjes gemaakt hoor) is de UI letter overgenomen en ik geloof gewoon niet dat ze dat zullen doen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Ik denk niet dat het probleem ligt bij de “platte” iconen, wel bij de inconsequenties: het gebruik van (verouderde) verlooptinten, er zijn duidelijk twee verschillende sets iconen (interne concurrentie binnen Apple?), transparantie in combinatie met het magere lettertype, de zuurstokkleurtjes, teveel detail (de gitaar is een mooi voorbeeld). Het lijkt allemaal niet goed genoeg bedacht en uitgewerkt te zijn. Sommige elementen zijn qua ontwerpstijl zelfs al passé.

 • Profielfoto
  seek

  @Remy.K UI design stelt totaal andere eisen dan grafisch design. Een UI is dynamisch en ‘raak’ je aan, je moet dus heel helder maken wat je wel en niet kunt aanraken. Ook de informatie moet helder worden gepresenteerd.

  Slechts een paar voorbeelden:
  * Weather: App icon heeft solid wolk en zon: super duidelijk. In de app echter zijn de weer iconen klein, outlines (niet solid en dus niet consistent met n.b. app icon), en ze krijgen het zelfs voor elkaar de miniscule regen lijntjes in licht blauw te doen op een vaak licht blauwe ondergrond.

  * Contacts: Open maar eens een contact en zet die op Edit mode en scroll maar eens wat heen en weer. Je begeeft je in een vreemde witte leegte met zo hier en daar een dun gekleurd tekstje. Dat was in iOS 6 vele malen duidelijker. (Overigens ontbreken de mooie animaties van/naar Edit mode in iOS 7.)

  Ik vind iOS 7 een grote troep.

 • Profielfoto
  maconly

  Dat iphoto is een drama programma geworden die m’n imac i7 met m’n 50.000 afbeeldingen in een grote strandbal verandert ik hoop dat apple daar wat aan doet net als dat gare mail die ik uit pure armoede maar heb ingeruild voor thunderbird.
  Doe dan ook wat aan de levensgevaarlijke agenda .

  Wat interesseert mij die icoontjes nou.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ach… Het went vanzelf.

 • Profielfoto
  puccini

  Wat een ARMOE die icoontjes !

 • Profielfoto
  wickedme

  Apple doet er goed aan niet de UI over te laten aan een Industrial Designer. Ive maakt prachtige MacBooks, maar iOS 7 is niet om aan te zien.
  Laat ze Bruce Tognazzini en een goed grafisch design team maar inhuren voor de UI.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @wickedme:

  Jouw opmerking dat industrieel vormgevers of architecten, geen grafische vormgevers zijn en zelfs grafische vormgevers niet altijd een goede interface kunnen ontwerpen is volkomen terecht.

  Maar de website van Bruce Tognazzini is ook niet meteen een pareltje van usability: http://asktog.com

 • Profielfoto
  McRemco

  Ach dat interface veranderd maakt me niet zo heel veel uit, even schrikken en daarna went het wel. Wat ik veel erger vind is dat je tegenwoordig niet meer een email kan cerwijderen door erop naar rechts te swipen en dan delete te drukken maar opeens eerst edit dan het bericht selecteren en dan pas delete. Ook de beniening van de nieuwe photo app en de gallery vind ik een enorme achteruitgang, het is allemaal veel omslachtiger.

 • Profielfoto
  rickdd

  Het is allemaal niet zo moeilijk, vind je ios7 niet mooi, niet doen is geen verplichting

  stelletje zeikers bah, we moeten niet zo zwarte pieten ;( ook zo iets

 • Profielfoto
  toineenzo

  Hier iOS 5.1;-)
  Gek genoeg is alleen het mail icoontje ios 7 stijl
  Ok boeie doei