Migratie naar iOS 7 langzamer dan bij iOS 6

Door: Jan David Hanrath - 45 reacties

Millennialmedia is een bedrijf dat mobiel internetverkeer analyseert om advertenties beter te kunnen verkopen. Ze komen regelmatig met rapporten en signaleren trends. Nu hebben ze de adoptie van iOS 7 vergeleken met de adoptie van z’n voorganger, iOS 6. Hoeveel mensen drukken er in de eerste week op de update-knop?

iOS 6 kende een supersnelle verspreiding. De eerste week na de lancering groeide het aandeel in het internetverkeer dagelijks gemiddeld met 264%. Voor iOS 7 werd over eenzelfde periode een dagelijkse groei van 185% gemeten. Na één week resulteerde dit in 35% aandeel in het iOS internetverkeer voor versie 6 en 16% voor iOS 7.

De eerste dag gaan beide systemen, door early adopters die het nieuwste van het nieuwste meteen willen hebben, nog bijna gelijk op. Daarna zakt de lijn van iOS 7 langzaam in. Als voornaamste reden wordt aangevoerd dat de grote wijzigingen in de look-and-feel van het OS van invloed is op de snelheid waarmee mensen overstappen.

Adoptie van iOS 6 versus iOS 7

De adoptie is echter nog steeds razend snel wanneer je het vergelijkt met andere besturingssystemen. De niet voor ‘gemiddeld gebruik’ representatieve achterban van OMT spant uiteraard helemaal de kroon. Bij ons was na één week al 63,3% van de mobiele bezoekers over op iOS 7. Inmiddels staat de teller op 80%, wat erop duidt dat er onder onze bezoekers ook migratie-twijfelaars en bezitters van oudere hardware zitten.

Ben jij al over?

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  koenvisser

  migratie-twijfelaars, of gewoon iOS devices die iOS7 niet meer ondersteunen?

 • Profielfoto
  LdeV

  Of ze gebruiken een apparaat waar iOS 7 niet op kan..

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  Goed punt! Aan het artikel toegevoegd

 • Profielfoto
  LabombaNL

  Ik raad mensen eigenlijk ook af up te graden. iOS7 bevat nogal wat bugs helaas. Not Apple like. Hoor daardoor ook veel mensen wachten tot ze “gedwongen” worden te upgraden.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  iPhone 5s ondersteund Bluetooth niet van BMW (model 2010). Of dit aan iOS ligt of aan de hardware zorgt er bijvoorbeeld voor dat veel BMW eigenaren niet updaten. Dit is maar 1 van de enkele voorbeelden.

 • Profielfoto
  tomc

  Het is ook maar logisch dat het aantal procent van de up-to-date iOS apparaten daalt. het aantal iphone’s ipads ipods dat kunnen updaten naar een nieuwste versie van iOS blijft elk jaar ongeveer hetzelfde maar het aantal idevices die de nieuwste versie van iOS niet meer ondersteund wordt steeds groter.

 • Profielfoto
  bassbug

  iPhone 5s ondersteund Bluetooth niet van BMW (model 2010). Of dit aan iOS ligt of aan de hardware zorgt er bijvoorbeeld voor dat veel BMW eigenaren niet updaten. Dit is maar 1 van de enkele voorbeelden.

  Heb dan geen 5s maar een 5 met iOS7 maar ik heb nog steeds keurig bluetooth met mijn BMW.

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  Ik raad mensen eigenlijk ook af up te graden. iOS7 bevat nogal wat bugs helaas. Not Apple like. Hoor daardoor ook veel mensen wachten tot ze “gedwongen” worden te upgraden.

  +1 ben ontevreden over de prestaties van iOS7

 • Profielfoto
  G Gaal

  Ik vind het nog steeds rommelig en zuurstokachtig. Het staat op de ipad en op iphones in de fam dus genoeg momenten op er aan te wennen maar tot nu toe nog niet dus. Wel jammer want de nieuwe functies zijn wel ok

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Voor mijn gebruik van iPhone en iPad voegt iOS7 NIETS toe, dus voorlopig hakken in het silicon!;-) En zooooo mooi is iOS 7 toch ook weer niet, toch?

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Off topic: ik ben veel meer benieuwd hoe de adoptie van OS X Mavericks verloopt! Op MacRumors zijn er al veel bug-reports, dus ook hier maar wachten op versie 10.9.2?

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik gebruik iOS 7 sinds de lancering en ik moet zeggen dat ik erg veel moeite had met overstappen. Ik ben het wel gewend nu en ik zie ook wel de mooie stappen die zijn gemaakt maar tegelijk snap ik wel waarom steve jobs voor het skeuomorphische uiterlijk heeft gekozen.

  Het voelt inderdaad aan als een nieuwe telefoon maar ik ben juist voor de iPhone gevallen door zijn mooie iconen, logische indeling, dikke randen, noem het op, en al die elementen zijn weg. Het is een gewaagde sprong maar als je je user-interface zo om gooit dan help je wel de brandfeeling om zeep als het niet bevalt.

  Ik hoopte eerlijk gezegd dat veel bedrijven een wijze les zouden trekken na het windows 8 tafereel: ”laat het concept in leven als de mensen ervan houden”.. Waarom moeten bedrijven altijd het roer omgooien? Waarom wordt er gezegd dat je als bedrijf mee moet gaan met de tijd? Had gewoon het uiterlijk van iOS 6 aangehouden en had het uiterlijk van iOS 7 des noods als download-thema beschikbaar gesteld zodat mensen kunnen kiezen.

  Als je van verschillende branches de vernieuwingen neemt dan snap ik niet waarom bedrijven daar geen voorbeeld van nemen. Deze voorbeelden zijn wel voor een bepaalde doelgroep maar het is een voorbeeld:
  – Uiterlijk windows 8 – Failed
  – Uitverkochte edtiies Trance Energy wordt omgedoopt naar Energy – Failed
  – Uiterlijk iOS 7 – Failed
  – Veel bezochte simpele website van Q-Dance wordt geavanceerde site met een hele hoop extra’s – Failed
  en zo zijn er talloze bedrijven die sommige producten om zeep helpen en er zijn talloze producten die niet geslaagd zijn.

  Wat ik wel duidelijk wil maken is dat bovenstaand niks te maken heeft met het fenomeen ”van fouten moet je leren” want uit die lessen komen vaak de mooiste producten maar de veranderingen die in iOS 7 zijn aangebracht hadden ze wellicht op een andere manier moeten introduceren. Apple heeft jaren een bepaalde magie over zich heen en dat heeft het nog steeds maar als ik naar iOS 7 kijk dan neemt het letterlijk een hap uit de magische appel en dat is zonde.

  Tot slot blijf ik de resterende producten nog steeds geweldig vinden maar ik hoop wel dat er een oplossing komt voor iOS 7 want dit vormt gewoon een probleem. Persoonlijk heb ik sinds iOS 7 heel veel last van stream problemen. Alle stream apps die ik met iOS 6 gebruikte deden het prima totdat ik 7 installeerde, iemand hier ook last van?

 • Profielfoto
  cowbell

  iOS 7 hier, maar mijn favoriete browser iCab Mobile heeft nog een iOS 6 user agent string:smile:

 • Profielfoto
  Jafo

  Was eigenlijk niet van plan om mij 4S naar iOS 7 te upgraden. Maar nadat ik mijn iPad had geüpgraded bleek iOS 7 ineens een aantal beloftes echt waar te maken. Zo werkt de muziek speler nu wel als de muziek van een iTunes “server” wordt geshared. Ook voor het eerst blijkt de WiFi sync meer dan een keer uitgevoerd te worden zonder dat iTunes opnieuw moet worden gestart.
  Wat ik nog nergens heb gelezen is de mogelijkheid om een iOS 7 apparaat met meerdere iTunes “servers” te kunnen synchroniseren. Zo kun je Apps en muziek op verschillende systemen delen en toch bij elkaar krijgen op je iPhone. Alleen het batterij verbruik is een nadeel, voor de rest zijn heel veel kleine verbeteringen samen toch een goede reden om te upgraden.

 • Profielfoto
  Anon Ymous

  Komt ook omdat ipod 4 en iphone 3gs niet kunnen updaten. Logisch met 256mb ram trouwens.

 • Profielfoto
  bartvdv

  migratie-twijfelaars

  een apparaat waar iOS 7 niet op kan

  Goed punt! Aan het artikel toegevoegd

  Blijkbaar zijn alle excuses goed om iets krom recht te praten.

 • Profielfoto
  rickdd

  In Nederland kwam de installatie van iOS 7 in de eerste vier dagen na de introductie wat traag op gang. Maar na elf dagen had 63 procent van de gebruikers de nieuwste versie van iOS geïnstalleerd. Alleen in Noorwegen lag dit percentage na elf dagen hoger; daar installeerde 66 procent iOS 7. In Denemarken waren de gebruikers met 49 procent het minst snel met de installatie.

  Europeanen die vaak sport-, technologie- en entertainmentwebsites en -applicaties bezoeken bleken het snelst met het installeren van iOS 7. 68 procent had het systeem binnen vier dagen geüpdatet. Geïnteresseerden in financiën en business bleken het langzaamst, in de eerste vier dagen updatete slechts 16 procent hun device.

  Europese gebruikers tussen de 10 en 19 jaar installeerden iOS 7 het snelst. 63 procent van deze groep deed dit binnen vier dagen. Zestigplussers lieten de update het langst wachten. Na vier dagen had slechts 25 procent van hen iOS 7 geïnstalleerd. Onder de Europeanen die de update binnen vier dagen na de introductie uitvoerden, was 57 procent man.

  Het onderzoek van Widespace is gebaseerd op mobiel verkeer in Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland.
  link

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik denk dat de iOS 7 migratie langzamer verloopt omdat er in iOS 6 meer opties werden toegevoegd, en minimale uiterlijke wijzigingen. Dit in sterk contrast met het radicale ontwerp van 7, wat kon gaan zorgen voor polarisatie.
  En eenmaal overgestapt is een done deal. Je kunt niet ‘effe’ weer terug.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Mijn Ipad2 draait iOS 5 en ik zie geen enkele reden voor een update. Ding doet alles wat ik wil prima.

  En ik ben volwassen dus dit teletubbie OS is aan mij niet besteed.

 • Profielfoto
  Di May

  Voor de twijfelaars en de critici :

  iOS 7 is inderdaad wat wennen. De layout is behoorlijk opgeschoven en misschien zelfs niet helemaal perfect. Maar dat was iOS 6 evenmin. Aan de andere kant, de versobering maakt het geheel veel rustiger, minder oubollig en wat minder ongepast suggestief.

  Na een tijdje zullen de meeste gebruikers de meerwaarde ervan wel inzien.

 • Profielfoto
  Xcode

  Het zou kunnen dat een aantal – verstandige – mensen nog wachten met het installeren van iOS 7. Het werkt prima op mijn iPhone, maar op mijn iPad (derde generatie) werkt het voor geen meter en ik hoop dan ook dat er vlak na de introductie van de nieuwe iPads volgende week een grote update aankomt.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  OMT! Werkt jullie ‘FANTASTISCHE iAPP’ wel goed in iOS7? Dan stap ik natuurlijk wel subbiet over! Grrrrrrr

 • Profielfoto
  Brims

  Ik vind ios 7 nou ook niet echt briljant of zoiets?
  Jonnathan kan maar weer beter hardware gaan doen!

 • Profielfoto
  Bamboe81

  M’n iPhone (4) upgrade ik niet, omdat ik m’n iPad 1 ook niet meer kan upgraden. Heb geen zin om op iPad te wennen aan nieuwe look&feel, terwijl ik op iPad nog oude look&feel heb. Geen zin in 2 verschillende ogende (i)OS-en naast elkaar te gebruiken.

  iPhone heeft nu iOS 6 en iPad iOS 5, maar dat verschil is veel kleiner (=nagenoeg niet merkbaar), dan iOS 6 vs iOS 7.

 • Profielfoto
  Serge Nelissen

  Nee, iPad 1.

 • Profielfoto
  Di May

  @ Xcode :

  Heb dezelfde iPad als u. Werkt vlekkeloos.
  Enkel een ietsepietsje minder alert. Maar dat is normaal.

 • Profielfoto
  Statenweg

  Hoge ‘switching costs’ voor consumenten

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Goed punt! Aan het artikel toegevoegd

  Welk artikel?
  Heb hier een iPhone 2G en iPad 1, die gaan geen gebruik maken van iOS7. Ik denk dat de lagere acceptatie voornamelijk ligt aan de complete make-over en het ‘hoongelach’ dat het heeft opgeleverd. Grappig daarbij is misschien het feit dat ik van meerdere doorgewinterde Apple gebruikers gehoord heb dat ze deze look verschrikkelijk vinden en daarom zelfs principieel niet over stappen. Vaak ook de mensen die eigenlijk niet van OS 9 naar OS X (Aqua interface) wilden.:wink:

 • Profielfoto
  ReusVRotterdam

  Het is effe wennen, maar na een week weet je niet beter. Alleen moeten ze het nog goed polijsten. Fouten en tekortkomingen vallen erg op.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  iPhone 5s ondersteund Bluetooth niet van BMW (model 2010). Of dit aan iOS ligt of aan de hardware zorgt er bijvoorbeeld voor dat veel BMW eigenaren niet updaten…

  .
  De bluetooth van mijn Pioneer van een paar tientjes, in mijn auto van 20 jaar oud, werkt echter nog steeds uitstekend met de iPhone 4.:)
  .
  Evenals de dock-aansluiting en de app-bediening.
  Helemaal goed dus.

 • Profielfoto
  Swetsenegger
 • Profielfoto
  JBStudio

  Heerlijk iOS 7!!!!! Zou niet anders willen! Love it!!! Nee is geen sarcastisch bericht, ben echt super tevreden.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik gebruik m’n iPhone 4s intensief. Zowel privé als voor werk. Nog geen bug tegen gekomen. Of het is die ene spontane herstart, maar die heb ik met iOS6 ook wel ’s gehad.

 • Profielfoto
  koen

  Ik vind iOS 7 ook erg prettig werken. Veel overzichtelijker door alle vrije ruimte. Ik heb het idee dat de meeste twijfelaars bij iOS 6 blijven wegens de verhalen van allerlei papegaaien die het alleen op de icoontjes beoordelen maar het zelf niet eens hebben gebruikt.

 • Profielfoto
  Atjous

  Ik ben zo snel mogelijk overgestapt naar iOS7. Ik vind het allemaal best fraai – ik hou wel van dat minimalistische – en ben eigenlijk ook helemaal geen bugs tegengekomen. Ik moet er wel bij melden dat ik geen 101 apps op m’n spulletjes heb staan …

 • Profielfoto
  MacAanZee

  iOS 7 bevalt me uitstekend. Veel overzichtelijker. Natuurlijk is het wennen met de nieuwe icons, maar dat went snel. In het gebruik zijn maar een paar kleine dingen lastig, zoals bijv in de muziekspeler: daar zit de volumeknop te dicht bij fast forward, waardoor je die nogal ’s per ongeluk aanraakt. Verder is het iOS goed en snel op mijn iPhone 4S. Enige klacht is dat de batterij sneller leeg lijkt te gaan, maar wellicht wordt daar in latere updates wat aan gedaan.

 • Profielfoto
  Di May

  … doorgewinterde Apple gebruikers … waarvan ik er ook een ben, denk ik.

  In alle kadasters van de mens zijn er individuen die een zeker conservatisme aan de dag leggen, en het moeilijk hebben om mee te evolueren. Zelfs als vernieuwing een onmiskenbare verbetering inhoudt. Dat er ook Apple-gebruikers zijn, is iets minder vanzelfsprekend maar niet geheel abnormaal.

  Dat er vele van die “doorgewinterde ( wat een term ) ” behoudsgezinden zouden zijn, durf ik echter fel te betwijfelen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Hoe was de adoptie snelheid met de overstap van Mac OS9 naar Mac OSX 10.0?

  Volgens mij was toe ook iedereen huiverig omdat het er radicaal anders uit zag. Na wat iteraties bleek het ook voor iedereen een beter alternatief te zijn dan blijven hangen in het verleden.

  Apple dwingt je niet hoor. Apple producten in mijn mening blijven prima werken als je besluit niet up te graden. Mits je je andere software dan ook niet te ver upgrade zal je mac er niet minder snel om worden. Dit zelfde geld voor het wel of niet upgraden van je iOS apparaten.

  Als ik zie hoe snel iOS7 opgepikt word dan heeft Apple niks te klagen ook als is het minder snel dan voorgaande versie adopties.

 • Profielfoto
  bartvdv

  …alle kadasters van de mens zijn er individuen die een zeker conservatisme aan de dag leggen, en het moeilijk hebben om mee te evolueren.

  Deze stelling staat haaks op de wel erg vlotte wijze waarop de update in bėta-versie beschikbaar was. Je moest er amper iets voor doen; het was een echte hype. Misschien scheelt er toch wel iets aan, en is die kritiek doorgesijpeld tot bij potentiële upgraders, die er dan maar vanafgezien hebben.

  In een ander onderzoek bleek iOS7 minder gebruiksvriendelijk te zijn dan iOS6.

 • Profielfoto
  icecreammm

  Ik heb een fresh install gedaan van iOS7 op m’n iPhone 5 en buiten enkele restarts en iMessage issues heb ik niet echt problemen ondervonden. Ook ga ik niet akkoord met sommige keuzes die ze genomen hebben voor de vernieuwde UI.
  Mijn vriendin wil haar 4s niet upgraden omdat ze iOS7 maar niets vindt qua uiterlijk. Als interieur architecte ontwerpt ze vooral minimalistische interieurs, maar iOS7 vind ze minimalistisch op een foute manier.

 • Profielfoto
  McPherson

  @icecreammm Ben benieuwd naar de interieurs die je vriendin maakt. Snap wel wat ze bedoelt, ik ben grafisch vormgever en ook minimalistisch ingesteld.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Mijn eerste ervaring was niet zo positief van iOS7. Met name de leesbaarheid (licht grijze letters op witte achtergrond…?) was mijn punt, maar zelfs daar was over nagedacht.
  Enkele instellingen verder (contrast op aan) bevalt het mij een heel stuk beter.
  Alleen de knoppen… sommige zijn echt klein geworden en dat wordt weer mikken en klikken.

  Vind ik het mooi? Nee. iOS 6 had meer een eigen look. Nu lijkt iOS7 teveel op Android. Jawel, Apple is Android achterna gelopen…
  En dat vind ik geen innovatie.

  Zacht uitgedrukt.

 • Profielfoto
  Frank1964

  Ik ben ook over op iPad en iPhone.
  Technisch is het okee, maar wat al meerdere mensen hier zeggen ben ook ik niet blij met het uiterlijk.
  Het oude had gewoon iets en sprak mij erg aan…. nu is het net of het niet af is met al die simpele lijntjes en koontjes.
  Ongetwijfeld zijn er mensen die hier de voorkeur aan geven, maar de “typische” Apple look is nu een eenheidsworst geworden en zou het scherm zo van een ander OS kunnen zijn.
  Ik zou er groot voorstander van zijn als er een mogelijk komt tot de ” classic” skin. Maar goed Apple kennende zal die er wel niet komen omdat men daar nooit terug kijkt.

 • Profielfoto
  sYnDaEx

  iOS 7 is belachelijk gewoon.. Heb het op me iPad 3 gezet en op de 4S. De 4S inmiddels weggegeven, wat een troep zwaar spijt echt waar.. Dus met de telefoon maar overgestapt naar Android, en bevalt me prima.

 • Profielfoto
  remcojan

  Een deel wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de nogal negatieve berichten over het uiterlijk. Maar het grafische schilletje is slechts 1 aspect van een OS. Ik zou niet meer terug willen naar iOS 6 in ieder geval.