Microsoft brengt Remote Desktop naar iOS

Door: Koen van Tongeren - 23 reacties

Wist je dat 30 procent van de OMT-bezoekers op een Windows-PC werkt? Hun Apple-liefde gaat vaak niet verder dan een iPhone of iPad. Speciaal voor hen heeft Microsoft goed nieuws. Het bedrijf heeft, zoals eerder beloofd, Remote Desktop uitgebracht voor iOS.

Met Remote Desktop krijg je toegang tot je Windows PC vanaf een iPhone, iPod touch of iPad. Je kunt bestanden en programma’s gebruiken. Ook is het mogelijk om via de app verbinding te maken met een externe monitor of projector en zo PowerPoint-presentaties te geven. Windows 8-gebruikers kunnen de multitouch-bediening van het besturingssysteem gebruiken vanaf het touchscreen van hun iOS-apparaat. 

Dit zijn de mogelijkheden van Remote Desktop voor iOS, volgens Microsoft:

 • Toegang tot externe bronnen via de Remote Desktop Gateway
 • Multi-touch-ervaring met remote desktop protocol (RDP) en RemoteFX
 • Veilige toegang tot je  data en applicaties met Network Layer Authentication (NLA)
 • Eenvoudig beheer van alle remote connecties via het connection center
 • Hoge kwaliteit video en sound streaming met verbeterde compressie en lager bandbreedtegebruik
 • Eenvoudig toegang tot externe monitors of projectors voor presentaties

Microsoft biedt de app gratis aan op iOS en op Android. Die versie biedt echter (nog) niet de mogelijkheid om presentaties naar een externe bron te streamen.

Gebruik jij gewoon een Mac en zou je ook wel op afstand toegang tot je bestanden willen, dan kun je kiezen uit verschillende apps in de App Store.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Dydefox

  Leuk, zat ik echt op te wachten. Joepie.

 • Profielfoto
  Balloobear

  Nou ik heb een iMac, iPhone, iPad en MacBook pro. Dus dat wil zeggen dat ik geen Windows pc meer wil hebben om op te werken. Zo is het dus ook voor mijn andere apparaten. Maar goed, mensen die nog niet op een Mac gewerkt hebben weten gewoon niet beter.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Laten de iOS gebruikers die (nog) met een Windows PC werken het volgende even lezen :
  http://macdailynews.com/2013/10/17/total-cost-of-ownership-apple-imac-vs-windows-business-class-all-in-one-pc/

 • Profielfoto
  Mistique

  Ik wil best een 27″ Imac kopen.
  Maar ik vind het te duur.
  1900 vs 400 voor een pc waar ik de monitor kan hergebruiken is voor mij best veel geld.

 • Profielfoto
  Olieboer

  Onder die 30 procent vallen natuurlijk ook mensen zoals ik die op hun werk via een windows pc op OMT kijken. Mogelijk is het aantal Mac bezitters hoger

 • Profielfoto
  klonic

  @ Mistuqe,

  Het bezitten van geen computer, is nog goedkoper. Maar ik snap dat dat niet reeel is. Waar het om gaat is dat je zo veel mogelijk wilt hebben voor je geld, en ik geloof dat je in het geval van een Mac toch het meest waar voor je geld krijgt.

  Hier nog wat argumenten:
  Je krijg je veel meer geld terug voor een Apple product (de afschrijving is lager). Ook geloof ik niet dat je een product kan kopen dat gelijkwaardig is aan een iMac van 27″ voor €400 (dus PC en IPS monitor inc. speakers, het is niet zo dat je een keer een monitor en speakers koopt en daar voor de rest van je leven mee doet… ook dat wordt na een tijdje vervangen) Hermanko heeft hier al een voorbeeld laten zien. De afwerking is natuurlijk geweldig. OSx levert duidelijk minder stress op dan Windows.

  Waar het uiteindelijk om gaat is dat de prijs niet zo gek veel scheelt en je bij Apple zoveel meer krijgt. Ik ben overgestapt toen ik een Vista machine had. Ik had het idee dat ik meer bezig was met mn computer draaiende houden dan met de dingen die ik eigenlijk wilde doen. Ik vond Apple producten altijd duur en haatte het. Toch heb ik het geprobeerd en binnen een dag was ik het helemaal vergeten dat ik twee keer meer heb betaald voor mn laptop. Toen ik hem na 3 jaar verkocht om hem te vervangen kreeg ik €600 terug, dat is zon €170 afschrijving per jaar. Nou dat valt behoorlijk mee. Daarnaast waren gelijkwaardige laptops toen ook behoorlijk prijzig.

 • Profielfoto
  Koezel

  @Balloobear- Fijn voor je dat je die spullen hebt. Echter jouw reactie op dit artikel is volkomen zinloos. En enigszins denigrerend richting Windowsgebruikers.
  En niet iedereen wil een kapitaal uitgeven aan een computer of tablet.

 • Profielfoto
  Moltie

  Mistique 34 minuten geleden
  Ik wil best een 27″ Imac kopen.
  Maar ik vind het te duur.
  1900 vs 400 voor een pc waar ik de monitor kan hergebruiken is voor mij best veel geld.

  Als je toch je monitor gaat hergebruiken koop je toch een Mac Mini? Die kost 600 euro en schrijft nauwelijks af.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ok, ik heb hier ook naast 3 Macs ook een Windows 7 PC staan. Hoe kan ik deze app nu gebruiken. Staat er ergens een handleiding want alleen de computernaam invoeren werkt in ieder geval niet.

  Moet er op de PC ook nog iets geïnstalleerd worden en werkt het eigenlijk wel met Win 7?

  Bedankt voor de hulp alvast!

 • Profielfoto
  Imade

  @Moltie – Ik heb mijn Mac Mini verkocht omdat hij een trage slak was.
  Het opstarten alleen al duurde 5 minuten met schone OS X installatie.

 • Profielfoto
  iep

  Deze app is bedoeld voor zakelijk gebruik. Dat is bijv. te zien aan de vereisten: het gebruik van Windows Server of de client versie in de vorm van Pro of Enterprise. De gewone thuisversies ondersteunen doorgaans geen RDP. Daarnaast wordt RDP al jarenlang niet meer gebruikt om alleen maar een client over te nemen of een server te beheren. Het is vooral bedoeld om te verbinden naar een terminal server om daar ofwel een volledige Windows desktopomgeving te verkrijgen ofwel alleen de betreffende applicatie. Men moet dit dan ook meer scharen in de hoek van Citrix XenApp, VMware View, etc. Het is bedoeld voor iets wat op dit moment vrij hip is: BYOD: Bring Your Own Device. Dit is ook handig voor thinclients en bij software dat een rekenserver of zelfs cluster nodig heeft. Dat betekent een veel lagere investering in de vele clients die je zult hebben (die hoeven niet van het formaat volledig opgedirkte Mac Pro te zijn; een MBA of een iPad is ineens genoeg).

  Het enige wat je nodig hebt is een RDP client die dingen als apps ondersteunen. Kun je ineens de Windows-only software die het bedrijf rijk is draaien op je Mac, je Linux doos, je Windows bak, je smartphone of tablet (handig voor onderweg!). Daarom is er een client voor de Mac en daarom is er een client voor iOS.

  Het TCO linkje is lachwekkend. Degene die hem post, degene die hem reblogged en de eigenlijke blogger weten geen van allen wat de term TCO inhoudt. TCO gaat om aanschafkosten van zowel hardware als software PLUS alle overige kosten. Dat betekent het volledige beheer inclusief dingen als cursussen, aantal beheerders, opleidingsniveau/kennis van de beheerders (een hbo’er is duurder dan een mbo’er), veiligheid, mogelijkheden om dingen dicht te schroeven, gemak van updates/upgrades pushen naar clients en ga zo maar door. Het enige wat er wordt behandeld zijn de aanschafkosten en dat zijn de minst interessante omdat deze dusdanig laag zijn dat ze eigenlijk zijn te verwaarlozen in het totaalplaatje.

  Het TCO verhaaltje kun je versimpelen omdat er uiteindelijk maar 1 ding telt: het moet datgene doen waarvoor het bedacht is. Als jij zwaar 3D werk moet gaan doen dan moet de hardware en software daarop gebouwd zijn. Als dat het niet kan zijn alle overige voordelen zinloos.

 • Profielfoto
  TonE

  Oh wat zijn we heden blij, haha. Maar goed zal wel weer fanboy stempel opgedrukt krijgen.

 • Profielfoto
  Mr. Jones

  Fijn! Ik heb al jaren een Windows PC hier op de zaak staan waar specifieke zakelijkw software op draait. Deze is verbonden met een Windows Small Business Server waar de database op is geïnstalleerd.

  Ik gebruikte tot nu een andere app om via VPN te verbinden met deze client. Nu een app van Microsoft zelf, die nog gratis is ook!

  Word ik best blij van.:)

 • Profielfoto
  sedikit

  Mag ik wel op mijn iMac, via een externe schijf en VMware Fusion, Windows XP en Windows 7 draaien, als het me uitkomt? Mag ik dan nog wel meespelen?…… ;)

 • Profielfoto
  WillemZ

  Ik gebruik Windows omdat bedrijfsgerichte programmatuur vaak niet te krijgen is op Mac. Gereedschap is niet de machine alleen, maar de machine met op maat gemaakte software er op.
  Helaas is voor veel bedrijven de Mac daardoor geen optie, hoe goed die machine ook is.

  Wat ik steeds maar weer mis…. hoe kan ik nu toch eindelijk een iOS gebruiker zijn scherm overnemen, zodat we helpdesk activiteiten kunnen bieden aan deze groep?

  Het gaat steeds verkeerd om… wel vanaf een iPad een Windows PC overnemen, maar ik wil vanaf een Windows (of Mac) machine de iPad kunnen overpakken om een gebruiker op afstand te begeleiden…

  Een zeer zwaar gemis, maar het schijnt niet te kunnen…
  (of met grote omwegen via printscreentjes…)

 • Profielfoto
  Andre Mesker

  Wat ik steeds maar weer mis…. hoe kan ik nu toch eindelijk een iOS gebruiker zijn scherm overnemen, zodat we helpdesk activiteiten kunnen bieden aan deze groep?

  Het gaat steeds verkeerd om… wel vanaf een iPad een Windows PC overnemen, maar ik wil vanaf een Windows (of Mac) machine de iPad kunnen overpakken om een gebruiker op afstand te begeleiden…

  Een zeer zwaar gemis, maar het schijnt niet te kunnen…
  (of met grote omwegen via printscreentjes…)

  Misschien iets te simpel gedacht hoor, maar is Teamviewer hier geen oplossing voor?

 • Profielfoto
  WillemZ

  Teamviewer werkt ook met printscreens…

  Veel te omslachtig.

 • Profielfoto
  iMartien

  Deze app is bedoeld voor zakelijk gebruik. Dat is bijv. te zien aan de vereisten: het gebruik van Windows Server of de client versie in de vorm van Pro of Enterprise. De gewone thuisversies ondersteunen doorgaans geen RDP.[…] .

  Gelukkig zijn er nog mensen die begrijpen waarom MS dit uitbrengt…;)

 • Profielfoto
  iMartien
 • Profielfoto
  Hydræ

  Op het werk is het regel om met Windows te werken vanwege de server omgevingen en Sharepoint. Thuis gaan we los, daar draait al jaren
  geen Windhoos meer.(y)
  Alleen, hoe kun je key commands sturen vanaf je iOS device naar je remote sessie? Hoe rechtsklik je vanaf het iPad scherm?
  En waarom wil ik überhaupt vanaf een iOS device naar Windows desktoppen?:roll:

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  @WillemZ: ik gebruik al jaren het onvolprezen LogMeIn.com. Gratis voor een beperkt aantal te beheren computers. Werkt zowel vanaf iOS, als via de browser op een pc of Mac.

  Op iOS, in de LogMeIn-app, is de de bediening van de muis op een ongeëvenaarde manier geïmplementeerd: goed gebruik makend van het aanraakscherm.

 • Profielfoto
  MacQ

  Microsoft heeft iTap Mobile opgekocht. iTap kondigde twee weken geleden aan de support te staken en adviseerde gebruikers over te schakelen op het “binnenkort verschijnende” Microsoft Remote Desktop.
  Dat is er nu. En het lijkt als twee druppels water op …….

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @Moltie – Ik heb mijn Mac Mini verkocht omdat hij een trage slak was.
  Het opstarten alleen al duurde 5 minuten met schone OS X installatie.

  Wanneer was dat ?
  Tegenwoordig heeft de mac mini al een behoorlijke i5 processor
  Met ssd en 8GB ram word die zelfs enorm snel.