Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 oktober 2013

iOS 7 wint gebruikservaring-test, Windows Phone 8 hekkensluiter

Inmiddels is iOS 7 drie weken uit en draait het naar schatting op ongeveer 65% van de iOS-apparaten. Terwijl apps aangepast worden aan het nieuwe uiterlijk, is iOS 7 op de pijnbank gelegd en vergeleken met onder andere Android (Samsung), Windows Phone 8 en BlackBerry 10.

In een test die zich focust op gebruikservaring staat Apple op eenzame hoogte. iOS 7 scoort 73 van de 100 punten, iOS 6 scoort er 70. De andere besturingssystemen hangen rond de 50 punten. Windows Phone 8 sluit de hekken met 47 punten. De test (PDF) is uitgevoerd door onafhankelijke technologieconsultants van Pfeiffer Consulting.

Testmethode
Er is gekeken naar een aantal elementen van de gebruikservaring, daarbij is gefocust op het dagelijkse gebruik door gewone gebruikers en niet op specs of de meeste features. De volledige testverantwoording is te vinden in de PDF. De volgende elementen zijn gemeten:

  • Cognitieve belasting (hoeveel elementen een gebruiker moet kennen om spontaan een actie uit te voeren)
  • Efficiëntie (hoe snel de belangrijkste acties en instellingen toegankelijk zijn)
  • Aanpasbaarheid (kan de gebruiker het systeem naar zijn eigen hand zetten)
  • Frictie (het apparaat doet niet wat verwacht wordt te doen/verwarring)

Cognitieve belasting
iOS 6 blijkt de laagste cognitieve belasting te hebben, de gebruiker hoeft de minste elementen te kennen om er mee aan de slag te gaan. iOS 7 scoort hier iets minder goed, dit komt vooral door het controlcenter. Android blijkt een ware draak op dit gebied en scoort bijna drie keer zo slecht als het op één na slechtst scorende systeem (BlackBerry 10).
Efficiëntie
Android en iOS 7 scoren hier goed. Gebruikers kunnen bij alle twee de systemen snel bij de belangrijkste acties en instellingen als notificaties, camera en multitasking. Windows Phone 8 scoort op dit gebied slecht. Het control center werkt op dit punt in het voordeel van iOS 7 tegenover iOS 6.
Aanpasbaarheid
Het mag geen verrassing zijn dat Android als koning aanpasbaarheid uit deze test komt. De onderzoekers omschrijven de mogelijkheden van Google’s systeem als duizelingwekkend. iOS 7 komt op de tweede plaats. BlackBerry 10 en Windows Phone 8 blijken haast niet naar de hand van de gebruiker te zetten, het is slikken of stikken. Zo kunnen apps niet gegroepeerd worden en is de volgorde van de lijst met geïnstalleerde apps in Windows Phone 8 niet te veranderen.
Frictie / potentiële verwarring
Er is niet zo irritant als frictie of verwarrende elementen. Denk aan een onverwachte actie die plaatsvindt zonder dat de gebruiker dit wilde, of iets juist een andere actie wilde. Vaak is dit een gevolg van inconsistent of onduidelijk design of vreemde plaatsing van elementen van de user interface. iOS 6 bevat het minste frictie, Bij BlackBerry is vooral de Hub een verwarrend element. Windows Phone 8 blijkt vol met frictie te zitten.
Conclusie
De conclusie van het rapport: Met iOS 7 heeft Apple een modern OS gemaakt waarbij de gebruikservaring nog steeds optimaal is. iOS 6 blijft het makkelijkst te begrijpen, maar moet dat bekopen met minder efficiëntie en aanpasbaarheid.

Hekkensluiter Windows Phone 8 wordt omschreven als een hele rare mix tussen simpel en soms goed design, dat de basisprincipes van gebruiksvriendelijkheid en gebruikservaring compleet in de wind slaat. Android en BlackBerry 10 hebben potentieel, maar zijn er nog lang niet.

Als je geïnteresseerd bent in user experience design of meer concrete voorbeelden (screenshots) wil zien, dan is het complete testrapport een aanrader om te lezen.

Reageer op artikel:
iOS 7 wint gebruikservaring-test, Windows Phone 8 hekkensluiter
Sluiten