iMessage hapert sinds iOS 7; oplossing is eenvoudig

Door: Raymon Mens - 28 reacties

Gebruikers van iMessage hebben onder iOS 7 problemen met het sturen van berichten. Het lijkt alsof de dienst hapert, berichten blijven hangen en worden niet verzonden. Ook de SMS-fallback zou niet altijd probleemloos werken. Het probleem treft overigens niet alle gebruikers.

Zowel telefoons naar iOS 7 ge├╝pdatet zijn als telefoons die standaard met iOS 7 geleverd werden, hebben last van dit probleem. Op het Apple Support Forum worden diverse meldingen van de haperende berichtendienst gemaakt. De oplossing blijkt erg eenvoudig, het resetten van de netwerkinstellingen van de iPhone lost het probleem op. De redactie heeft de werking van deze oplossing kunnen verifi├źren.┬á

Het resetten van de netwerkinstellingen lost problemen met iMessage op.
Het resetten van de netwerkinstellingen lost problemen met iMessage op.

Het resetten van de netwerkinstellingen kan door naar Instellen -> Algemeen te gaan, daar helemaal onderaan te kiezen voor ‘Stel opnieuw in’ en daar te kiezen voor ‘Herstel netwerkinstellingen’. Hierna zal de iPhone opnieuw opstarten en werkt iMessage weer als vanouds.

Een aandachtspunt na het resetten is het opnieuw verbinden met WiFi-netwerken. De lijst met reeds opgeslagen WiFi-toegangspunten waarmee automatisch verbinding gemaakt mag worden is na deze actie leeg.

Geplaagde dienst
Door de directe integratie in de berichten-app in iOS hebben minder technisch onderlegde gebruikers ongetwijfeld niet altijd door dat ze een iMessage en geen SMS sturen. Een feilloze integratie die helemaal ‘Des Apples’ is.

Ondanks de goede werking op iOS, wordt iMessage al tijden geplaagd door synchronisatieproblemen op de Mac. Sinds OS X 10.8 Mountain Lion is iMessage ook beschikbaar voor Mac-gebruikers. Bij de synchronisatie tussen deze iOS en OS X gaat het vaak fout, berichten worden in verkeerde volgorde weergegeven of komen erg laat aan. Apple heeft al diverse pogingen gedaan om dit op te lossen, toch bestaan de klachten nog steeds.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  flops

  Of even opnieuw starten. Hielp bij mij net nog.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Hoe krijg je avatars en namen in je imessge gesprekken. Schijnt dat dit moet kunnen in ios7 maar weet niet hoe.

 • Profielfoto
  Sirll

  OMT-App crashed ook telkens maar is niet met deze oplossing te herstellen.

 • Profielfoto
  Dave1969

  oei alle opgeslagen wifi-netwerken kwijt
  ik wacht nog ff

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Herstarten was ook bij mij voldoende. Precies om reden van het kwijtraken van de wifiwachtwoorden bij het herstellen van de netwerkinstellingen, heb ik geen trek in het herstellen ervan…

  Nu maar hopen dat herstarten alleen voldoende was…

 • Profielfoto
  Needler

  Fuck it Apple. Wat een faalhazen zijn het toch. Moet ik al mijn WiFi netwerken verwijderen? Die van hotspots, thuis, werk, vrienden, ouders? Dacht het even niet. Ze zorgen maar gewoon dat dit probleem gefixed wordt. Ik word knettergek van Apple. Waarom krijgen ze het niet voor elkaar op gewoon eens een service knap neer te zetten?

  Ik heb problemen met iMessage (zoals hierboven). Ik heb problemen met iCloud (backup kan niet gemaakt worden). Ik heb problemen met iTunes Match (nummers willen niet downloaden). Ik heb problemen met Siri (I’m really sorry about this, but I can’t help you right now, please try again in a while). Ik heb problemen met Maps (herkent geen adressen, stuurt me de verkeerde kant op).

  Apple maakt de mooiste hardware en software. Maar van services hebben ze echt geen kaas van gegeten. Hoe vaak iCloud mail er wel niet uit ligt. Dat heb ik met Gmail nog nooit gehad. Spraakherkenning in Youtube en Google Search werkt echt heel goed en in het Nederlands.

  Waarom kan Apple dit niet?!

 • Profielfoto
  simple

  Ik had ook problemen. De niet verzonden iMessage berichten handmatig verwijderd. Daarna de telefoon gereset (sleep en home button) en het werkt weer.
  Hoef dus geen netwerken opnieuw in te stellen

 • Profielfoto
  Marieke van Osch

  Thanks! Ik heb het gewoon gereset, stonden toch eindeloos veel netwerken in van de afgelopen jaren die niet eens meer bestaan. Home is where your wifi automatically connects…klopt nu echt:-)

 • Profielfoto
  steffex

  nu werkt het helemaal niet meer… het balkje komt niet eens tot 25% en alle imessages falen dan.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Fuck it Apple. Wat een faalhazen zijn het toch. Moet ik al mijn WiFi netwerken verwijderen? Die van hotspots, thuis, werk, vrienden, ouders? Dacht het even niet. Ze zorgen maar gewoon dat dit probleem gefixed wordt. Ik word knettergek van Apple. Waarom krijgen ze het niet voor elkaar op gewoon eens een service knap neer te zetten?

  Ik heb problemen met iMessage (zoals hierboven). Ik heb problemen met iCloud (backup kan niet gemaakt worden). Ik heb problemen met iTunes Match (nummers willen niet downloaden). Ik heb problemen met Siri (I\’m really sorry about this, but I can\’t help you right now, please try again in a while). Ik heb problemen met Maps (herkent geen adressen, stuurt me de verkeerde kant op).

  Apple maakt de mooiste hardware en software. Maar van services hebben ze echt geen kaas van gegeten. Hoe vaak iCloud mail er wel niet uit ligt. Dat heb ik met Gmail nog nooit gehad. Spraakherkenning in Youtube en Google Search werkt echt heel goed en in het Nederlands.

  Waarom kan Apple dit niet?!

  Waarom fuck it Apple? Dit is geen advies vanuit Apple maar vanuit o.a. OMT.

  Er is trouwens niets meer aan het handje met iMessage:

  http://www.apple.com/support/systemstatus/

  Geen netwerk reset nodig…. voor mij in ieder geval.

 • Profielfoto
  ArL

  Bij mij was een herstart van de iPhone 5 de oplossing. Dan ben je niet je opgeslagen dingen kwijt

 • Profielfoto
  venco58

  Resetten van mijn telefoon werkte even. Daarna kwam het probleem weer terug. Kijken of deze oplossing wel helemaal werkt.

 • Profielfoto
  simonelb

  Dus de oplossing is niet simpel ? Beetje verwarrend

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Op Mac krijg ik in Messages gewoon het volgende te zien:

  19:08 bericht
  19:45 bericht
  19:08 bericht

  Hoe moeilijk kan het zijn om die WEL in de juiste volgorde te zetten? Lijkt me gewoon dom programmeerwerk…!

 • Profielfoto
  Dave123

  iPad 2 deed alles feilloos,
  iPhone 4 had deze problemen, maar zijn opgelost.

  Bedankt OMT !

 • Profielfoto
  Igor

  Herstart werkte bij mij maar tijdelijk. Nu deze oplossing geprobeerd. Hopen dat hij het nu blijft doen.

 • Profielfoto
  MacMartino

  Apple bevindt zich inderdaad al een tijdje op een hellend vlak. Na een periode waarin alles opeens op de juiste plaats viel, lijkt het na het vertrek van Jobs te zwalken en onder druk dingen op de markt te brengen die rammelen aan alle kanten. Nieuwe beveiliging die al na een dag gekraakt wordt mist nog op het lange lijstje van failures. Zonde, want de naam die zo waardevol is -zie bericht van vandaag- keldert denk ik redelijk hard aangezien dit soort ellendig zaken de laatste maanden de overhand hebben. Het enthousiasme raakt dan vanzelf weg en om mij heen zie ik steeds meer mensen naar Samsung overschakelen waar men eerder juist naar Apple overging. En ook na een tijdje op de Samsung zijn ze vervolgens ├╝berenthousiast: dit is echt veel beter, alles werkt, veel meer functies, geen geziek etc. dus een beetje de omgekeerde wereld. Wat een invloed een man kan hebben op het functioneren van een bedrijf! Nu begrijp je ook een beetje, waarom een echte topman (niet die gasten die geen fck presteren en wel hoge premies ontvangen) veel geld vraagt en krijgt.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @macmartino:

  Blasfemie ! Hoe durf jij zulke waarheden te verkondigen en de woorden die ik maanden geleden al heb uitgesproken opnieuw te gebruiken.

  Met een (1) stelling ben ik het niet eens, dat de merkwaarde ervan zou kelderen. Spijtig genoeg hebben velen het licht nog niet gezien. En worden ernstige ‘flaws’ met de mantel der liefde toegedekt. Het is jammer te zien dat Apple dit soort wegen bewandelt enkel en alleen om de aandeelhouders te plezieren. Ze hadden evengoed een paar weken kunnen wachten om een ‘foutloos’ product op de markt te brengen. Ten tijde van Steve durfden aandeelhouders zich niet te roeren. Vandaag zijn het de aandeelhouders die regeren, met Tim als nar.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Wel een beetje (erg) overtrokken reacties hier, zeg. Eigenlijk nooit problemen met iMessage aan mijn kant. Gisteren even een hapering in de service, maar dat lag veeleer aan mijn internetverbinding.
  Ik had onder iOS 6 nooit problemen en eigenlijk gold dat tot gisteren ook voor de hele reeks iOS 7 builds die ik gedraaid heb.
  Op de Mac is m’n enige probleem dat de berichten soms in omgekeerde volgorde verschijnen. Verder echt nooit issues met iMessage. Laatst wel een met FaceTime; dat leek ineens uit te staan. Halfuur later was dat ook weer als sneeuw voor de zon verdwenen.

 • Profielfoto
  bartje

  Nooit problemen gehad hier. Nouja er mislukt zo nu en dan eens een keer een berichtje. Big deal

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @macmartino
  @Bartvdv

  Mensen die Apple veroordelen als er iets niet goed werkt doen precies zoals de media. Van een mug een olifant maken. En dat er dan in een artikel staat:

  Het probleem treft overigens niet alle gebruikers.

  wordt terzijde geschoven.

  Altijd weer blijkt dat het aantal mensen dat daadwerkelijk ergens last van heeft een heel klein percentage is van het totaal aantal gebruikers.
  Ook is de gedachte dat ten tijde van Jobs alles koek en ei was volkomen fout. (Of zijn we ‘antennagate’ soms vergeten?). En zelfs bij ‘antennagate’ bleek achteraf eveneens maar een heel klein percentage mensen er last van te hebben. Een onderzoek liet zien dat ondanks het antenne probleem 74% van de iPhone 4 eigenaren tevreden was en dat slechts 0,55% daadwerkelijk klaagde bij Apple en dat 1,7% van alle verkochte iPhones teruggestuurd werd. Ook hier op OMT waren de klachten minimaal en werden soms toegeschreven aan de provider en niet de iPhone zelf.

  Het is natuurlijk jammer en vervelend als je tot de gebruikers behoort die ergens last van hebben; maar een bedrijf veroordelen terwijl je feitelijk tot een heel kleine groep klagers behoort is onrealistisch. Vooral ook omdat de grote concurrenten zoals Google en Microsoft het echt niet beter doen, eerder slechter. Maar dan is het plotseling niet zo erg meer omdat zij toch al prullen verkochten volgens die zelfde Apple klagers. (Anders bleef je wel bij je Android e.d.)

  Het probleem wat Apple heeft is niet uniek. Dat is het probleem dat elk bedrijf heeft dat zijn producten massaal laat maken in een goedkoop land. Het eerste wat dan aangetast wordt is de controle op de kwaliteit. Kwantiteit is dan (helaas) belangrijker want die zelfde klagers laten ook van zich horen als de levertijden in hun optiek te lang zijn en dus wordt de lopende band sneller gezet bij Foxconn en worden er minder steekproeven genomen.
  Als we dan kijken naar het aantal uitvallers in die enorme hoeveelheid die dagelijks geproduceerd wordt mogen we van geluk spreken dat het percentage nog steeds zo klein is. Die uitvallers heb je bij elk bedrijf dat massaal zijn product moet maken om aan een vraag te voldoen, maar alleen bij Apple is het wereldnieuws als er een probleem is en ook dat is onrealistisch.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Lastiger is dat iOS 7 last heeft van hetzelfde probleem als OSX 10.8.4: kan ├╝berhaupt geen contact maken met WiFi netwerk als dat netwerk een self-signed certificaat heeft onder Windows 8 Server met AD. Dat zijn echte problemen (als je er last van hebt zoals ik) omdat je enige escape 3G is.
  iMessage dat het niet doet? Ik stuur eigenlijk alleen Sms, Whatsapp, of werk met Skype. Die doodenkele keer dat ik per ongeluk een iMessage verstuurd heb (geen idee waarom soms wel overigens: ik doe er niets voor)…tsja. Alternatieven zat. Wel fijn dat het met minimale inspanning (herstart) voor de meesten wel lijkt te werken natuurlijk.
  Algemeen alles bij elkaar halen over wat er niet goed aan Apple zou zijn, heb ik niet veel mee. Apple heeft inderdaad geen best track record op services: heeft Steve Jobs nog eens zijn excuses voor aangeboden, dus is echt niks nieuws voor Tim Cook. Apple doet veel meer goed dan het fout doet. Elke fout minder is er een natuurlijk. Bij Needler moest het er echt even uit geloof ik, die dagen heb ik ook wel eens:-)

 • Profielfoto
  MB12

  Het valt mij op dat ik vrijwel altijd problemen met iMessage ondervind, behalve als er nieuws is over dat er mensen zijn die er ook problemen mee ondervinden. Op dit moment werkt de service helemaal goed bij mij.

 • Profielfoto
  Hydr├Ž

  Wat ik nog niet helemaal begrijp aan iMessage is, hoe weet je of een bericht vanaf je iPhone wordt verstuurd als iMessage of als SMS?

 • Profielfoto
  jackybe67

  @hydrea,

  als de kleur van de tekstballon blauw is, betekend dat je een iMessage verstuurd hebt. Bij sms is deze groen.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  En kun je ook van tevoren zien wat het gaat worden? Ik heb het idee dat zelfs naar hetzelfde nummer het soms sms en soms iMessage wordt. iPhone ingesteld in adresboek of niet maakt ook uit, maar ik wil niet “iPhone”, ik wil “Werk” of “Priv├ę”.

 • Profielfoto
  recoiller

  Dat de berichten niet verstuurd waren kon je niet meteen zien. Na het resetten zie je wel wat allemaal niet verstuurd is.
  Dit zijn in mijn beleving fouten die vroeger minder voorkwamen.
  Waarom kunnen we niet kiezen of het imessage is of sms?

 • Profielfoto
  MattiBB

  Gister mijn netwerk instellingen hersteld en na ongeveer 24 uur doet imessage het weer niet dus hoop dat het met een tweede herstel wel functioneert want ik wordt hier wel moe van…

  Apple laat overigens weten dat maar een fractie van een procent problemen heeft met imessage. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing…

  Als dit hetzelfde wordt als het 4s wifi fiasco dan duurt het wel weer even voordat iedereen weer normaal gebruik kan maken van imessage