Vingerafdrukscanner HTC slaat plank mis

Door: Raymon Mens - 28 reacties

Enkele weken geleden onthulde Apple de iPhone 5s, de eerste breed verkrijgbare smartphone met een vingerafdrukscanner. HTC bracht vandaag de HTC One Max uit, een phablet die ook uitgerust is met een vingerafdrukscanner. HTC kiest hierbij voor een andere implementatie dan Apple.

Bij de iPhone 5s zit de vingerafdrukscanner in de homeknop verwerkt. Bij de HTC One Max is de vingerafdrukscanner op de achterkant geplaatst en duidelijk zichtbaar. Waar het bij de iPhone genoeg is om te vinger op de homeknop te leggen, moet bij de HTC de vinger over de scanner geveegd worden. onemaxxxxxx
In een review omschrijft AndroidCentral de vingerafdruk als een twijfelachtige feature. De plaatsing op de achterkant doet afbreuk aan het strakke ontwerp van de One Max. Met een formaat van 5,9-inch is de One Max geen telefoon om met één hand vast te houden, terwijl een vingerafdrukscanner op de achterkant hier juist wel om vraagt.

Ook The Verge is niet enthousiast en omschrijft de vingerafdrukscanner als frustrerend en onhandig. De scanner blijkt alleen vanuit het lockscreen te werken en kan de telefoon niet uit stand-by halen.

Alleen de functie om meteen na het scannen van een vinger een app te laten openen kan op positief commentaar rekenen. Het is daarbij handig dat aan iedere vinger een app toegewezen kan worden. Voorlopig lijkt de implementatie van Apple echter aan de winnende hand en slaat HTC de plank mis.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Bamboe81

  Ik wacht echt tot de 1ste persoon die z’n telefoon niet meer ‘in-kan’ door een bug ofzo in de vingerafdruk. Er moeten haast wel ergens kinderziektes gaan opduiken…

  Dit trouwens helemaal los van welk merk zoiets evt. overkomt.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ik blijf het design van die HTC One prachtig vinden… Heb lang staan twijfelen tussen de iPhone 5 en de One. Het is uiteindelijk de eerste geworden op basis van ‘gewoonte’ en het gemak van iOS.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik wacht echt tot de 1ste persoon die z\’n telefoon niet meer \’in-kan\’ door een bug ofzo in de vingerafdruk. Er moeten haast wel ergens kinderziektes gaan opduiken…

  Dit trouwens helemaal los van welk merk zoiets evt. overkomt.

  Je moet ook een code instellen waar je mee kunt unlocken als er iets niet goed gaat met TouchID.

 • Profielfoto
  iPet

  Waarom vraagt hier niemand naar de beveiliging wat betreft je vingerafdruk. Apple heeft het tot zover bekend goed versleutelt opgeslagen. Hoe doet HTC dat?

 • Profielfoto
  Xcode

  Whow! Waarom is iedereen zo negatief!? Ik ben erg onder de indruk van wat HTC bereikt heeft. Het is vandaag precies 5 weken geleden dat Apple de iPhone 5S geïntroduceerd heeft en zodoende de precieze werking van deze feature bekend is geworden.

  Ik vind het erg knap dat HTC een vingerafdruksensor in een hele korte tijd (vijf weken!) in hun nieuwe telefoon met identiteitsstoornis (is het nou een telefoon of een tablet?) heeft weten te zetten. En de software werkt ook nog mee… soortvan. Dat de sensor niet op de juiste plek zit, wat maakt dat nou uit.

  Petje af, HTC.:-)

 • Profielfoto
  karelschapie

  @Xcode
  De geruchten dat Apple bezig zou zijn met een vingerafdruk scanner bestaan al langer. Apple heeft het 5 weken geleden geïntroduceerd en HTC is daarna gaan haasten om zsm de 2e te zijn met vingerafdruk scanner. Geen petje af van mij dus…

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  @Xcode
  Afgezien van het feit of HTC in die korte tijd hun implementatie van Apple zou hebben afgekeken (wat ik ten zeerste betwijfel, dit doe je namelijk niet in 5 weken)
  Kunnen ze er beter 10 weken over doen en iets uitbrengen wat voor de gebruiker prettig werkt, als 5 weken en dan een baggerimitatie op de markt brengen.

 • Profielfoto
  soulutions

  Afgezien van petjes… wat voor meerwaarde heeft zo’n vingerafdruk scanner nu werkelijk? Ik zie er totaal het nut niet van in. Imo meer een kunstmatige prijsopvoering. Ik heb mijn iPhone helemaal niet vergrendeld, hoe graag Apple dit ook wil. Mijn iPhone ie een tool om mee te bellen, foto’s mee te maken, posts te delen op social media, info zoeken online en een stukje entertainment. Geen dagboek met oh superrr geheimen, laat staan een kluis vol met geheimen.

  Ik snap de hele hype niet. Ik vind langere batterijduur en logische en soepele OS belangrijker dan (schijn)beveiliging. Men kan je toch wel volgen, natrekken en op allerlei andere manieren aan je oh zo met vingerafdruk beschermde info komen…

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Goed voor jou.
  Maar een hype is het niet, en ik ben blij dat Apple de beveiliging wel serieus neemt. Jij bent zeker ook het type dat niet meedoet aan de hype van back-up’s maken?!

 • Profielfoto
  funk-e

  Net als bij Samsung worden de toestellen bij HTC volgepropt met onzinnige gimmicks die niets toevoegen aan de gebruikerservaring. Deze uitvoering van een vingerafdrukscanner is daar een voorbeeld van. Ondoordacht, slecht uitgewerkt en ik ben benieuwd hoe de biometrische data wordt opgeslagen. Erg slecht dat ze hier geen uitspraken over doen.

  @Xcode:
  Denk je echt dat een bedrijf binnen 5 weken zoiets kan ontwikkelen en uitvoeren?
  Hier zit meer dan 1 jaar ontwikkeltijd in, dus HTC kan dit niet afgekeken hebben van Apple.

 • Profielfoto
  funk-e

  @soulutions
  Je moet ook de zakelijke markt niet onderschatten. Ik gebruik mijn iPhone 5 zakelijk en mijn werkgever dwingt via MDM af dat ik een toegangscode instel. Hier kan ik zelf niets aan veranderen. Het houdt dus wel in dat ik tientallen keren per dag mijn toegangscode moet invoeren. Een vingerafdrukscanner zou voor mij echt een uitkomst zijn.

 • Profielfoto
  Andre Mesker

  Wat doet een bericht over een HTC telefoon op een Apple site? Ik snap wel dat de vingerscanner de connectie tussen HTC en Apple is maar als dat soort overeenkomsten de criteria worden dan kunnen we nog heel veel meuk-berichten verwachten.

 • Profielfoto
  Imade

  @soulutions
  Je moet ook de zakelijke markt niet onderschatten. Ik gebruik mijn iPhone 5 zakelijk en mijn werkgever dwingt via MDM af dat ik een toegangscode instel. Hier kan ik zelf niets aan veranderen. Het houdt dus wel in dat ik tientallen keren per dag mijn toegangscode moet invoeren. Een vingerafdrukscanner zou voor mij echt een uitkomst zijn.

  Dan is de NSA jouw dankbaar voor je vingerafdruk.
  Voor alles wat versleutelt wordt, is er een ‘masterkey’ beschikbaar of denk jij nog steeds dat Apple niet samenwerkt met de NSA?

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Beginnen we weer zo te zeiken? Elke keer als ik de US binnenga worden er afdrukken van 4 vingers genomen, en een gezichtsscan gemaakt. En dan maak jij je druk om een telefoon, waar Apple overigens ook niet bij kan -tenzij je natuurlijk van de school van alu-hoedjes bent…
  Dom geouwehoer is het.

 • Profielfoto
  soulutions

  Thx GoeieDag, je laatste opmerking is een voorbeeld van wat ik bedoel. Dat mensen denken dat ze nu nog privacy hebben… Begrijpend lezen en naïviteit is toch al snel gemeengoed aan het worden.

  De NSA en andere overheidsinstanties luisteren en lezen toch al mee, dus denk nu niet dat je oh zo veel aan je privacy hebt. Deze wordt met grove schreden geschonden. Daar helpt een gimmick als een vingerafdruk scanner ook niet. Als je niet in je privacy aangetast wil worden, moet je off the grid gaan leven. Lekker analoog.

  Daarnaast snap ik niet wat een vingerafdruk scanner met het wel of niet maken van back-ups van doen heeft? En laat je uitleg maar achterwege, dit item gaat over een vingerafdruk scanner die nu, net als bij de iPhone 5s ook op een HTC one toestel zit. Uitleg van je opmerking is afdwalen van het topic.

  En precies Andre Mesker, dat was ook mijn eerste reactie…

 • Profielfoto
  essiw

  @Andre Mesker,

  Welkom op OMT, vergeleken bij sommige artikelen is dit artikel erg relevant;) Ik roep al maanden of ze hun artikelen niet kunnen verdelen in subpagina’s maar helaas.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Je gooit een heleboel zaken op een hoop.

  Omdat er ervaren en professioneel te werk gaande inbrekers zijn, voor wie het binnengaan van elk huis of gebouw een fluitje van een cent is, is er nog geen reden om alle sloten van het huis te halen en de deuren open te zetten, want ‘ze komen toch wel binnen’. Het gevaar voor de meeste mensen komt veelal juist van de kleine kruimel- en gelegenheidsdieven.
  Die analogie geldt ook voor een telefoon of een laptop.
  Dat jij het nut er niet van inziet wil ik best geloven, maar er zijn andere mensen die wel het nut van inzien (ondanks dat toverwoord ‘NSA’). En ik ben blij dat Apple daar wat voor doet. Als je je eigen kortzichtigheid (met zo’n stelling als ‘prijsopdrijving’) zo duidelijk ten toon te spreidt, kun je reacties verwachten.

  En ook met het de nieuwswaarde zelf van dit artikel is niks mis.

 • Profielfoto
  bartje

  Mensen mensen,

  Laat dat ge-auwehoer over de NSA nu maar achterwegen bij elk artikel over een vingerafdrukscanner. We weten het nu wel. Apple claimt dat het veilig is omdat ze het graag willen verkopen. En onveilig is het natuurlijk niet. De scanner werkt gewoon als extra gemak tijdens het unlocken van je iPhone. En dat werkt fantastisch in combinatie met zo’n scanner.

  Dat HTC juist nu zo snel met een variant op een van hun telefoons komt vind ik prettig om te lezen hier op OMT. Ook al is dit een Apple fan site, soms wil ik met een berichtje ook even weten wat er aan de overkant gebeurd.

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Wel een beetje te verwachten dat het niet lang zou duren…

 • Profielfoto
  Xcode

  @Xcode:
  Denk je echt dat een bedrijf binnen 5 weken zoiets kan ontwikkelen en uitvoeren?
  Hier zit meer dan 1 jaar ontwikkeltijd in, dus HTC kan dit niet afgekeken hebben van Apple.

  Tuurlijk niet, mijn bericht was ook puur sarcastisch bedoeld. Maar een jaar ontwikkelingstijd zit er sowieso niet in: het is een grotere versie van een reeds bestaand product met een slechte toepassing van een nieuwe feature (vingerafdruksensor).

 • Profielfoto
  INCTRL

  Net als bij Samsung worden de toestellen bij HTC volgepropt met onzinnige gimmicks die niets toevoegen aan de gebruikerservaring. Deze uitvoering van een vingerafdrukscanner is daar een voorbeeld van. Ondoordacht, slecht uitgewerkt en ik ben benieuwd hoe de biometrische data wordt opgeslagen. Erg slecht dat ze hier geen uitspraken over doen.

  @Xcode:
  Denk je echt dat een bedrijf binnen 5 weken zoiets kan ontwikkelen en uitvoeren?
  Hier zit meer dan 1 jaar ontwikkeltijd in, dus HTC kan dit niet afgekeken hebben van Apple.

  En jij gelooft werkelijk dat HTC pas sinds 5 weken weet dat Apple met een vingerscan id methode bezig is? LOLLZZZ

 • Profielfoto
  bestbier

  En dan nu wachten op de volgende Samsung onzin.
  .
  Zuchtttt……

 • Profielfoto
  FastMac

  Apple wint, hoera, hoera, hoera. En dan nu weer snel belangrijke zaken: eten koken.

 • Profielfoto
  tomc

  Ik durf er heeel veel geld op te zetten dat er in de samsung galaxy s5 ook een fingerprint scanner zit.

 • Profielfoto
  Xcode

  En jij gelooft werkelijk dat HTC pas sinds 5 weken weet dat Apple met een vingerscan id methode bezig is? LOLLZZZ

  Lees eens de reactie boven je.:wink:

 • Profielfoto
  tomc

  Gemaakt uit plastic en ingelegd met stukjes aluminium
  iPhone 5s wint.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Vingerafdrukscanner wordt volgens mij nergens een succes, ook voor Apple niet. Klinkt leuk en is een leuk staaltje techniek, maar wat als je je vinger bezeert, natte handen hebt enzovoort.
  Daarbij vraag ik me af hoeveel mensen nou echt hun iPhone locken. Ik heb er geen behoefte aan. Ik heb ‘m altijd bij me.
  HTC scanner op achterkant is een lachertje. HTC heeft het een tijdje goed gedaan, vooral bij techneuten die eerst Blackberry hadden. En bij sommige tieners die geen iPhone konden betalen. Maar ze maken nu niet voor niets verlies.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Tja als je je vinger bezeert? Hoe kan je dan überhaupt de home knop indrukken? Dan heb je met de id touch nog het voordeel dat je niets hoeft in te drukken maar alleen erop te leggen. Beetje spijkers op laag water zoeken doe je nu om vingerscan af te keuren.