Foto van Logitech iPhone-gamepad gelekt

Door: Raymon Mens - 23 reacties

Tijdens WWDC dit jaar werd al even melding gemaakt van ondersteuning voor gamepads in iOS 7. Combineer dat met de ‘Console Level Graphics’ van de iPhone 5s en het is duidelijk dat¬†Apple de stap richting het veroveren van de gamemarkt aan het maken is. Niet als spelfabrikant, maar met de iDevices als consoles.

De eerste fabrikant die daarbij aansluit is Logitech, het Zwitserse bedrijf gaat een gamepad voor de iPhone maken. Eerder plaatste Logitech al een teaser op Facebook waarmee de komst van de controller bevestigd werd. De iPhone-gamepad is een behuizing met hardwarematige knoppen waar de iPhone in geplaatst kan worden. Via het doorgaans betrouwbare EVleaks is nu een foto van de gamepad gelekt.

Logitech Gamepad voor iPhone [via @evleaks]
Logitech Gamepad voor iPhone [via @evleaks]
Aan de achterkant valt de uitsparing voor de camera op, mogelijk is deze gemaakt om ondersteuning voor augmented reality te bieden. Logitech is waarschijnlijk niet het enige bedrijf dat een gamecontroller voor de iPhone gaat maken, er worden ook andere, standalone modellen verwacht.

Ondersteuning in games
De eerste games die ondersteuning voor een gamepad hebben, zijn inmiddels uitgebracht. Onder andere Walking Dead (gratis) en Bastion (‚ā¨ 4,99) bieden ondersteuning voor gamepads. Het zou goed mogelijk zijn dat de gamepads ¬†tijdens het eerstvolgende Apple-event¬†officieel aangekondigd worden.

Missing something? Als het aan Logitech ligt niet lang meer.
Something missing? Logitech heeft er wel een oplossing voor.

Kille moord op (draagbare) consoles?
Overbekende casual games als Angry Birds laten zien dat het OS en de hardware zich prima lenen voor gaming. Met de toevoeging van hardwarematige knoppen kunnen ook titels die voorheen alleen op Playstation Vita of Nintendo DS aangeboden werden naar iOS gebracht worden.

De miljoenen iTunes-accounts zijn er, de grafische power is er en de controllers komen eraan. Moeten fabrikanten van draagbare consoles zich nu écht zorgen gaan maken?

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Pimduterloo

  Ziek mooi!

 • Profielfoto
  DannyMiddelburg

  Ik ben benieuwd wat MS/Xbox hiervan vind aangezien de kleuren en knoppen exact hetzelfde zijn als op de Xbox controllers…

 • Profielfoto
  DannyMiddelburg

  Maar dan wel door elkaar gehusseld…

 • Profielfoto
  nielsvdleest

  Instant buy!
  Of het de PS vita en Nintendo DS vervangt lijkt me sterk. Zeker Nintendo heeft enorme sterke franchises in handen met Mario, Zelda en noem maar op.

 • Profielfoto
  Diastro

  Love it. Dit in combinatie met een Apple TV is geweldig! En Logitech maakt kwaliteit spul!

 • Profielfoto
  Bizon

  Ja, fifa 14 met controller op de iPhone. Ik ben voor. (als die niet te prijzig is iig.)

 • Profielfoto
  timvangucht

  Wat maakt het nu uit wat MS/Xbox hiervan zou vinden?
  Het is niet dat zij het hebben uitgevonden.
  De Sega Dreamcast had ook A – B – X -Y als knoppen en met kleurtjes:-)

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik zie kansen voor Sega als grote spelontwikkelaar.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Te weinig knoppen en alleen maar een joypad. Een controller heeft minimaal twee joysticks, een joypad, en 8 knoppen nodig. Sorry maar wanneer je spellen als GTA vice city of een fps wil spelen heb je aan de controller in dit voorbeeld niet genoeg.

 • Profielfoto
  Abelvoyen

  Stel je voor dat we over een aantal jaar GTA VI op onze iDevices kunnen spelen
  Ik zeg laat de toekomst maar komen

 • Profielfoto
  Mr.Bonzo.

  @dj bazzie

  Zou de bewegingssensor niet als vervanging van een tweede joypad kunnen fungeren?

 • Profielfoto
  s17574

  Ik vind de GameCase er toch stukke beter uitzien als dit..

 • Profielfoto
  bartvdv

  Daar sta je dan als Apple de vorm van de telefoon verandert.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Logitech is meestal slechte kwaliteit, vooral als het gaat om iPad en iPhone accessoires. Daarnaast speel ik weinig op me iPhone om echt te gaan gamen.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Daar sta je dan als Apple de vorm van de telefoon verandert.

  Ik denk dat producenten van gamepads dan ook de vorm gaan veranderen. Ik zie het probleem niet helemaal?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik zou er links en rechts nog wel wat centimeters afhalen.
  Dat lijkt me een stuk fijner.
  .

 • Profielfoto
  bartvdv

  @franklinvv:

  Ik denk dat producenten van gamepads dan ook de vorm gaan veranderen. Ik zie het probleem niet helemaal?

  Uiteraard is dat voor de fabrikant helemaal geen probleem, als jij een nieuwe gsm koopt of Apple besluit de vorm lichtjes aan te passen, dan koop je toch gewoon weer een nieuwe gamepad.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Tsja, zo werkt de markt eenmaal. Toen Apple van Dockconnector naar Lightning ging moest iedereen ook nieuwe kabeltjes en accessoires daarvoor aanschaffen.
  Mr.Bonzo. schreef:

  Zou de bewegingssensor niet als vervanging van een tweede joypad kunnen fungeren?

  Inderdaad, de gyroscoop kan ruim net zoveel als zo’n tweede joy-stick of pad. Meestal bestuur je je charactar met de ene en kijk je rond met de andere.

  En als ze inderdaad de Apple TV opengooien om daar (multiplayer) games op te kunnen spelen i.c.m. met deze joysticks en je iDevice, is dit een zware aanval op de huidige markt.
  – Er is een enorm aanbod gratis games
  – Betaalde games zijn goedkoper dan voor bijv. de Nintendo DS en kopen is makkelijker en sneller
  – Het scherm en de spellen zijn Retina (scherm waar je Apple TV aan hangt feitelijk ook, op genoeg afstand ervandaan)
  – iDevice en Apple TV hebben de mensen al in huis staan, ook voor andere taken
  – Dezelfde spellen kunnen zowel stand-alone op je iDevice draaien in singleplayer, als in multiplayer i.c.m. de Apple TV en anderen met iDevices

  Bovenstaande feiten hebben allemaal een direct voordeel op de Nintendo DS en de Wii U.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @Mr.Bonzo.: Goed punt, was ik vergeten. Bewegingssensoren zitten ook in de PlayStation 3 controllers (sixaxis dual shock 3 controllers) maar wordt zelden gebruikt, meestal bij arcade games. Nooit voor de serieuze gamer

  @SunKeeper: Als gamer zit er veel vertraging (zowel in menselijke beweging als de sensor zelf) in de bewegingssensor en heeft een lage nauwkeurigheid tov van een joystick zowel op iPhone, als op PS3 en Wii. Ook zou Ik zou even kijken naar de opties op de nieuwe PlayStation 4, alles wat je opnoemt kan straks met de PlayStation 4. En meer dan de helft wat je opnoemt kan met de huidige PS3.

  Daarbij kan iOS wel gebruikt worden als opvolger van de GameBoy misschien maar wat mij het meeste stoort is dat wanneer je bijvoorbeeld een console game device hebt dat je dan wel 10 jaar lang op kan spelen en spellen en hardware bij kan krijgen. Met een iOS apparaat mag ik blij zijn dan na 5 jaar ik nog apps kan installeren. Ik heb nog, voor de heb, de eerste iPhone (2G) liggen maar ik kan er gewoon niets meer mee. Mijn PlayStation die ik in hetzelfde jaar heb gekocht kan ik nog de nieuwste games op spelen. Daarom ben ik bereidt om ‚ā¨ 60,- voor een game te betalen voor een console maar liever geen enkele euro uitgeef voor een iOS apps. Daarnaast zijn er veel games die niet voldoende zijn getest en crashen, de vraag blijft of na een systeem update nog wel werkt en mijn iOS device een levensduur heeft van minder dan 5 jaar.

 • Profielfoto
  JeremyvanVliet

  Super! ook een leuke Add-On voor de iPod Touch!
  Zelf ben ik nooit zo heel erg onder de indruk geweest van de kwaliteit van Logitech producten (met name dingen met knopjes e.d.) dus ik ben benieuwd!

 • Profielfoto
  qazwsx

  Wel tof, maar of de Ipod/iphone het qua gamespecs gaat redden tegenover de consoles valt nog te bezien. Wat ook tof is dat veel meer mensen en kleine gamebureautjes voor dit soort systemen hun zelfgeproduceerde games kunnen uitbrengen. Dus even gameskool doen en hop je kan je gameidee gaan ontwikkelen. Dit soort ontwikkelingen komen en zijn er ook al op het android platform trouwens (maar daar willen we hier natuurlijk niets van weten :wink:)

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @franklinvv:
  Uiteraard is dat voor de fabrikant helemaal geen probleem, als jij een nieuwe gsm koopt of Apple besluit de vorm lichtjes aan te passen, dan koop je toch gewoon weer een nieuwe gamepad.

  Jep, zo gaat dat al heeeeel lang. Waarom zou dat nu opeens anders zijn? Heb je enig idee hoeveel accessoires gemaakt waren voor de vorm en connector van de 3GS? Probeer daar maar eens een iPhone 5 in te proppen. Succes!

 • Profielfoto
  knekkie

  Wat een ongelooflijk lelijk ding.

  Ze kunnen beter even naar karelwillems idee kijken dat ziet er al beter uit.
  Zo goed als elke game baad heeft bij fysieke knoppen. Touch is vaak een gimmick. Ik ben benieuwd welke ontwikkelaars alsnog hun bestaande games gaan aanpassen voor dit soort controllers.