Eerste reviews iPad Air bijzonder positief

Door: Raymon Mens - 29 reacties

Vrijdag aanstaande ligt de nieuwe iPad Air in de winkels, de opvolger van de vierde generatie iPad is een stuk dunner, lichter en sneller. Uiteraard wist Jonathan -Jony- Ive ons vanuit zijn witte kamer te vertellen dat het een ‘amazing breakthrough’ is, maar is dat ook echt zo?

Inmiddels hebben diverse internationale nieuwsmedia recensie-exemplaren van Apple gekregen en verschijnen de eerste reviews online. De iPad Air valt in de smaak, reviewers lopen weg met Apple’s nieuwe tablet. De meeste reviewers zijn erg gecharmeerd van het verminderde gewicht, dit blijkt bij gebruik een wereld van verschil te zijn. Een overzicht van de diverse reviews.

Engadget: “Beste, meest comfortabele 10-inch tablet op de markt”

It’s the most comfortable 10-inch tablet we’ve ever tested. Not every manufacturer can produce a thin and light device without also making it feel cheap or flimsy, but Apple nailed it. Factor in a sizable boost in performance and battery life, and the Air is even more compelling. The last two iPads served up relatively few improvements, but the Air provides people with more of a reason to upgrade or even buy a tablet for the first time.

New York Times: “iPad Air maakt het verschil”

What you may not know is this: Those 6.4 ounces make all the difference when, as you recline while reading or watching a movie, you conk out and the iPad falls forward to bonk you on the nose. The Air won’t hurt you the way the old iPad did.

The weight reduction and a 20 percent slimmer profile provide other benefits, too. My messenger bag strap didn’t dig into my shoulder as deeply when my iPad was in it. My hand didn’t cramp up while grasping the iPad Air for an hour while watching movies or playing games.

The Loop: “Voelen geeft een WOW-effect”

It’s very hard to describe how good the iPad Air feels in your hand without actually picking one up. It’s kind of like the first time you saw a Retina display for the first time-shock.

In een zeer uitgebreide review viel het Anandtech op dat de iPad Air ook sneller opgeladen is. De nieuwe iPad is in iets meer dan 4 uur vol, terwijl de vierde generatie iPad bijna 6 uur nodig heeft. AllthingsD merkte tot slot op dat de accuduur tot 12 uur kan oplopen, in tegenstelling tot de door Apple aangegeven 10 uur.

https://www.youtube.com/watch?v=LFYNP40vfmE
(Via: TUAW)

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Peter Smitshuyzen

  Toppie die spullen van Apple

 • Profielfoto
  Tim Schouwink

  Erg mooi allemaal. De 5s is echt een genot in gebruik en dat zal bij deze nieuwe iPad wel niet anders zijn. Erg content met de fraaie line up van Apple!

 • Profielfoto
  tomc

  zijn kamer is ietsje grijzer dan anders.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Dat opladen komt ook doordat er een krachtigere voeding bij geleverd wordt, namelijk 12 Watt i.p.v. 10 Watt. Die kun je namelijk al als losse accesoire kopen.
  http://store.apple.com/nl/product/MD836ZM/A/apple-usb-lichtnetadapter-van-12-w?fnode=3c
  Zo zie je maar dat er in batterijen nog steeds ontwikkeld wordt.

 • Profielfoto
  Xcode

  Walt Mossberg van AllthingsD omschrijft de iPad als:
  “the best tablet I have ever reviewed”.

 • Profielfoto
  ewd

  Sunkeeper, de 12 Watt lader zit ook al bij de Ipad 4.. Daar is dus niks nieuws aan

 • Profielfoto
  Hydræ

  Het wordt een iPad kerstmis dit jaar.:smile:

 • Profielfoto
  Sandermrt

  Ik ga er vrijdag meteen om!

 • Profielfoto
  essiw

  Ik hoop dat ze deze vrijdag bij de amac hebben, vind die garantie van 3 jaar wel mooi namelijk.

 • Profielfoto
  knekkie

  Het is ongetwijfeld de beste iPad tot nu toe.

  Maar naar mijn mening heeft Apple met de introductie van een nieuwe generatie een paar kansen laten liggen. Of ze hebben met de nieuwe naamgeving de weg gebaand voor het product waar ik echt op zit te wachten.

  Die nieuwe naamvoering zou zo maar onderdeel kunnen zijn van een nieuwe iPad lineup. Wie weet vult Apple deze lineup tijdens een onthulling op de WWDC met een extra model aan:

  iPad Mini – 7,9″ – €300 (iOS) ideaal voor spelletjes en lezen
  iPad Air – 9,7″ – €500 (iOS) ideaal voor lichte productiviteit, spelletjes en lezen
  iPad Pro – 12″ – €800 (OSX met Touch) ideaal MacBook AIR alternatief voor de bijvoorbeeld de studenten en artiesten onder ons.

  WIE IS DE DOELGROEP VOOR DE IPAD PRO?

  Mensen die nu al de iPad gebruiken en graag overal willen kunnen werken met de iPad formfactor zonder terug te hoeven vallen op de laptop. Lekker de laptop thuis kunnen laten en toch al je werk kunnen doen. dat is wat ik hoop dat de iPad pro je aan mogelijkheden geeft. Aan apple om dat softwarematig mogelijk te maken. En ze zijn er niet ver vanaf.

  De huidige iPad wordt nu al naast de thuis gebruiker door heel veel Pro sumenten en Pro’s gebruikt. (muzikanten, Djays, illustrators, fotograven)

  Kijk maar naar het filmpje waarin Apple trots laat zien in welke usecases de iPad word gebruikt. Een meer capabel apparaat zou hier de mensen nog meer tot dienst zijn.

 • Profielfoto
  seek

  @knekkie Interessante reactie en plausibele reden om “Air” te gebruiken; een toevoegsel die ik nogal eigenaardig vond.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben benieuwd wat de nieuwe 64bit A7 processor nu effectief voor een verschil gaat brengen op deze iPad AIR. Het staat leuk in de specs maar je gaat er niet sneller door internette of een boek lezen. Wat kan je er effectief meer mee dat niet kan op de iPad 2 die Apple ook nog verkoopt? Is het bijvoorbeeld voor apps als iWork?

  Zou dat zijn om de hardware snel genoeg te maken voor het kunnen uitvoeren van geavanceerde nieuwe features die bijvoorbeeld afkomstig zijn van de desktop versie van software als iWork. Apple claimt iWork 1op 1 de feature gelijk te hebben.

  Of dient het een ander doel?

 • Profielfoto
  @RoRoNL

  @Knekkie

  Ja: voor gaming en het spelen hiervan via airplay op grote huiskamer tv-s.
  Kortom de power om een concurrent te zijn van vele spelconsoles.

 • Profielfoto
  Anon Ymous

  Geen gezeik over niet accuraat scherm…?

 • Profielfoto
  bartvdv

  Jammer dat de iPad niet gebouwd is met ergonomie in het achterhoofd. En is dat randje nu nog smaller geworden? Onnodige powertraining voor de duimen.

 • Profielfoto
  Funboy99

  Echt een top ding die iPad air

 • Profielfoto
  ---

  Jammer dat de iPad niet gebouwd is met ergonomie in het achterhoofd. En is dat randje nu nog smaller geworden? Onnodige powertraining voor de duimen.

  Juist fijn toch? Waarschijnlijk gebruiken ze dezelfde techniek als in de iPad Mini. Het scherm merkt dat jij je duimen laat rusten op het scherm en doet daar dus niets mee.

  Wat betreft de naamgeving vind ik het maar een vreemde traditie van Apple..

  iPad
  iPad 2
  New iPad
  iPad Retina
  iPad Air

 • Profielfoto
  tomc

  Jammer dat de iPad niet gebouwd is met ergonomie in het achterhoofd. En is dat randje nu nog smaller geworden? Onnodige powertraining voor de duimen.

  Nee hoor, je kan je duim gerust een stukje op het scherm leggen en gewoon verder gaan met je ander vingers iOS is daar op voor zien probeer maar eens.

 • Profielfoto
  Macnido

  Zo verheft Jony Ive zichzelf tot een museumstuk.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  En toch vind ik hem iets te veel van het oude. Had liever een totaal andere uitvoering gezien.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  En toch vind ik hem iets te veel van het oude. Had liever een totaal andere uitvoering gezien.

  Zoals?

 • Profielfoto
  Brainalyser

  En toch vind ik hem iets te veel van het oude. Had liever een totaal andere uitvoering gezien.

  Zoals?

  Driehoekig, dat zou pas vernieuwend zijn!!

 • Profielfoto
  SunKeeper

  iPad triangle, because now you can play triangle in GarageBand with ease!:lol:

 • Profielfoto
  bartvdv

  @tomc

  Nee hoor, je kan je duim gerust een stukje op het scherm leggen en gewoon verder gaan met je ander vingers iOS is daar op voor zien probeer maar eens

  Dat lost het ergonomische probleem niet op. Het zwaartepunt verleggen zou dat wel zijn, maar is technisch een gekke oplossing.

 • Profielfoto
  knekkie

  …Wat betreft de naamgeving vind ik het maar een vreemde traditie van Apple…


  Dat vind ik nou ook…
  Reden te meer om straks nog maar drie modellen te hebben.

  ze kunnen wat mij betreft de volledige lijn uitdunnen tot:
  iPad Mini
  iPad AIR
  En daar zo snel mogelijk een iPad Pro aan toevoegen.

  Voor de gebruikers is er in wat de iPad’s kunnen functioneel GEEN verschil of je nu kiest voor een iPad Mini, iPad Air of iPad 2. Ze kunnen alle drie het zelfde.

  Effectieve verschillen zijn: prijs, formaat en gewicht.
  Terwijl je misschien ook keuzemogelijkheden wilt hebben op het vlak van aantoonbare snelheidswinst, extra functionaliteit en meer (Pro) connectiviteit.

  (Een iPad Pro met USB & thunderbolt bijvoorbeeld gezien de MacBook Air’s platter kleiner zuiniger en stiller worden moet dit technisch haalbaar zijn.)

 • Profielfoto
  Buzz

  Dat lost het ergonomische probleem niet op. Het zwaartepunt verleggen zou dat wel zijn, maar is technisch een gekke oplossing.

  Leg dan eerst eens uit wat dat ergonomische probleem precies inhoudt, want anders blijf je langs elkaar heen praten. Het smaller geworden randje is in ieder geval volgens een aantal van de hierboven geciteerde recensies geen probleem maar juist een prima verbetering. Het zwaartepunt verplaatsen (naar de hand toe, neem ik aan) maakt dat de iPad misschien nog net wat makkelijker in de hand ligt, maar dat is dan maar in één oriëntatie het geval. Als je de iPad andersom vasthoudt werkt dat uiteraard averechts. Dat je de iPad niet meer in iedere oriëntatie even makkelijk kan vasthouden lijkt me een enorm netto verlies op het gebied van de ergonomie. Dan is de oplossing die Apple bedacht heeft, namelijk het hele apparaat een stuk lichter maken, een veel betere.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Correct, het zwaartepunt verleggen naar daar waar je de tablet vasthoudt, maar dat zie ik technisch niet gebeuren. Tenzij met bv. een kogel die vrij in een baan rond de iPad kan of een systeem met stuurbare magneten. Vandaar technisch niet doenbaar en voegt alleen maar gewicht toe en nog andere praktische bezwaren.

  Lichter is maar een deel van de oplossing als de volgende generatie iPads groter zou worden.

  De iPad is dus niet geschikt om uren mee in de hand rond te lopen. Niet alleen omwille van de afwezige ergonomie, maar ook omdat die gewoonweg te glad is.

 • Profielfoto
  Janjans

  Ik begrijp niet wat sommige bezoekers hier doen. Ik persoonlijk kom hier omdat ik het leuk vind, maar enkele lijken hier te komen om zich te irriteren en dan vervolgens zoveel mogelijk anderen ook te willen irriteren, of een soort van messias uit te hangen, waar niemand die hier vrijwillig komt op zit te wachten.

  Ik vind het persoonlijk nogal de sfeer verpesten hier en dat is erg jammer. Maar daar lijken sommigen dan weer heel veel plezier in te hebben, en dat begrijp ik niet helemaal.

  Kijk, wanneer iemand je nu op een andere plaats, een plaats die niet logischerwijs beneveld is door een groot vooroordeel betreffende Apple omdat het site is van en voor fans, iets over Apple zegt en je wilt daar iets tegenin brengen, mijn zegen heb je, maar hier is het wel heel vreemd om dit te doen. Net zo iets als op de AJAX fansite over Feijnoord of PSV beginnen en trachten aan te tonen dat de bezoekers oogkleppen op hebben. In mijn omgeving noemt men dit zieken, en daar hebben we maar weinig respect voor, laat staan een goed woord. Maar goed, dat is mijn omgeving.

  Mensen kiezen nu soms eenvoudig weg ook voor dingen om verder er niet meer over na te hoeven denken, dit maakt het keven soms simpelweg eenvoudiger. Deze keuze wordt mede gebaseerd op positieve ervaringen met het product of merk, of negatieve ervaringen met een ander merk. Ik ken mensen die alleen maar BMW kopen, of juist HONDA, buur en alleen op een ervaring ooit. Ze ervan afbrengen heeft geen zin, en dient ook geen bereikbaar doel.

  Terwijl ik dit schrijf besef ik me dat dit stukje ook geen doel dient dat bereikbaar is. Kennelijk hebben sommigen hier ooit een ervaring gehad waardoor ze zich zo gedragen en liever zieken dan met positieve dingen bezig te zijn. Ik begrijp niet waarom je je vrijwillig heel de tijd in zo’n negatieve positie plaatst, en dan helemaal voor zo iets onbenulligs als een een electronica merk. Er lijken mij heel wat dringerende zaken om tegenin te gaan in deze wereld. Je bezoekt bewust een site waarvan je weet dat er een bepaalde mening heerst, en gaat daar dan tegenin. Erg vreemd.

  Maar goed, het begint mij steeds meer te storen, en dat vind ik jammer. Ik zal eens zien of ik er iets aan kan doen bij mezelf, maar wellicht kunnen anderen ook wat meer van hun woorden inslikken en zich beseffen dat dit niet de plaats is ze te uiten. Want mijn goede bomen en struiken, sommigen geven hier voortdurend en slechts alleen maar negatieve reacties, en dan ook nog bij ieder artikel en ieder nieuw topic. Het lijkt er daadwerkelijk op alsof ze ervoor betaald worden. Zelfs de meest grote die hard fanboys/girls hier slaan wel eens een artikel of topic over, maar niet deze lieden, overal en altijd hebben ze wel iets te zieken en negatiefs ‘bij te dagen’. Wanneer ik de naam alleen al zie staan, zo der dat ik lees wat ze schrijven voel im de negativiteit al en verziekt het deels mijn lezen van de reacties al. Dus zeggen dat ik dan simpelweg de reacties van die personen moet overslaan heeft weinig zin, helaas is hun aanwezighied, of liever de instelling waarmee ze aanwezig zijn, namelijk een negatieve, al voldoende om te zieken, daar hoef je niet eens de reacties meer voor te lezen.

  Maar goed, dit wilde ik even kwijt.

 • Profielfoto
  dinck

  Het is ongetwijfeld de beste iPad tot nu toe.

  Maar naar mijn mening heeft Apple met de introductie van een nieuwe generatie een paar kansen laten liggen. Of ze hebben met de nieuwe naamgeving de weg gebaand voor het product waar ik echt op zit te wachten.

  Die nieuwe naamvoering zou zo maar onderdeel kunnen zijn van een nieuwe iPad lineup. Wie weet vult Apple deze lineup tijdens een onthulling op de WWDC met een extra model aan:

  iPad Mini – 7,9″ – €300 (iOS) ideaal voor spelletjes en lezen
  iPad Air – 9,7″ – €500 (iOS) ideaal voor lichte productiviteit, spelletjes en lezen
  iPad Pro – 12″ – €800 (OSX met Touch) ideaal MacBook AIR alternatief voor de bijvoorbeeld de studenten en artiesten onder ons.

  WIE IS DE DOELGROEP VOOR DE IPAD PRO?

  Mensen die nu al de iPad gebruiken en graag overal willen kunnen werken met de iPad formfactor zonder terug te hoeven vallen op de laptop. Lekker de laptop thuis kunnen laten en toch al je werk kunnen doen. dat is wat ik hoop dat de iPad pro je aan mogelijkheden geeft. Aan apple om dat softwarematig mogelijk te maken. En ze zijn er niet ver vanaf.

  De huidige iPad wordt nu al naast de thuis gebruiker door heel veel Pro sumenten en Pro\’s gebruikt. (muzikanten, Djays, illustrators, fotograven)

  Kijk maar naar het filmpje waarin Apple trots laat zien in welke usecases de iPad word gebruikt. Een meer capabel apparaat zou hier de mensen nog meer tot dienst zijn.

  Leuk idee, en dan heb ik er ook nog een wens bij: een toetsenbord als cover…