Groen licht voor Apple Campus 2

Door: Koen van Tongeren - 14 reacties

Nadat Apple begin deze maand de uiteindelijke plannen voor een nieuwe campus in Cupertino presenteerde moest de gemeenteraad gisteren beslissen of het project door mocht gaan of niet. De uitslag was unaniem en niet verrassend; de volledige raad stemde in met het plan.

Apple heeft nu officieel toestemming om de 71 hectaren grond te bebouwen, die het bedrijf in november 2010 kocht van HP. De bestaande gebouwen, parkeerplaatsen en groenvoorzieningen moeten plaats maken voor een gigantisch cirkelvormig hoofdkantoor, R&D-gebouwen, parkeergarages boven- en ondergronds, een ondergronds theater, een fitnesscentrum en vooral; heel veel groen.

De goedkeuring voor de bouw van Apple’s hoofdkantoor door de gemeente Cupertino komt niet als een verrassing. Het bedrijf is nu al de grootste belastingbetaler in de gemeente en zal naar eigen zeggen twee keer zoveel moeten gaan betalen aan lokale belastingen, zodra de campus klaar is. Daarbij beloofde Apple om 60 miljoen dollar te investeren in de openbare infrastructuur van Cupertino, bij goedkeuring van de plannen.

Vanavond maakt de Gemeente Cupertino op een persbijeenkomst officieel bekend dat er een overeenkomst gesloten is met Apple. Wat deze precies inhoudt wordt op 19 november bekend. Daarna zal snel begonnen worden met de bouw, want in 2016 wil Apple zijn medewerkers kunnen huisvesten op Campus 2.

Op het terrein wordt nu al hard gewerkt aan het slopen van bestaande kantoren. Ook zijn bomen gerooid en gedeeltelijk opgeslagen om later weer teruggeplaatst te worden. Kort na het bekendmaken van de plannen in 2011 bezocht OMT het terrein al voor deel twee van een toeristische tour door Silicon Valley.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Andre Mesker

  Het zou leuk zijn als ze her en der webcams ophangen zodat we de bouw kunnen volgen. Maar aangezien Apple iets nieuws gaat bouwen zullen ze het waarschijnlijk angstvallig afschermen van de buitenwereld. Knappe Apple als je dat met zo’n groot complex lukt.:lol:

 • Profielfoto
  SpikeAirMax

  Het gebouw is toch al grotendeels kenbaar gemaakt? Het besluit om dan wat webcams op te hangen lijkt mij dan alleen maar leuk!!

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  In de San Jose Mercury News stond een uitermate negatief stuk over de nieuwbouw.
  Als ik het zo lees, denk ik dat er wel veel waars in zit.
  Hou me ten goede: ik vind het een schitterend project, maar of het voor de stad nou zo prettig is. Qua belastingen dus ongetwijfeld wel, maar verder…
  Enfin: over een jaar of drie kan daar een oordeel over geveld worden.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Dat had de kleinste kleuter kunnen bedenken. ‘Money rules’.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Wat een zeik stukje in die krant het bos past niet in de omgeving mensen mogen geen gebruik maken van het bos te druk met verkeer blablablabla voor 60 miljoen kan het verkeer probleem wel op lossen lijkt mij en dan klagen dat het te groot is volgens mij hebben ze plek zat in Amerika

 • Profielfoto
  Buzz

  Inderdaad. Er zijn wel meer bedrijven met afgesloten campussen met zoveel medewerkers, en dat zorgt echt niet altijd voor de genoemde problemen.

  Ik denk niet dat je op webcams op de bouwplaats hoeft te rekenen. Half gebouwde bouwwerken en de troep op een bouwplaats vinden de meeste mensen nou niet bepaald mooi. Het past daarom ook niet bij het imago van Apple. Logisch dat ze dat dus liever afgeschermd zullen houden van de buitenwereld, net zoals bij de verbouwing van de online stores..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Die webcams zullen er denk ik niet komen… Apple laat nooit half afgebouwde producten zien…! Artikel met negatieve aspecten lijkt me onzin. Ik heb lang genoeg in de gemeentepolitiek meegedraaid om te weten daf elke gemeente z’n handen mag dichtknijpen om zo’n bedrijf op zijn grondgebied te hebben. Het zorgt voor publiciteit, het gebouw ziet er goed uit, veel aandacht besteed aan omgeving, milieuvriendelijk door enorm aantal zonnepanelen. Grootste probleem is meestal het verkeer en parkeren, maar dat is uitstekend opgelost.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @MacAanZee:

  Grootste probleem is meestal het verkeer…

  En hoe heeft Apple dat dan zo goed geregeld? Het aantal werknemers stijgt met ongeveer 50% tot 23.400 in 2016. Het blijkt er vandaag met 16.000 werknemers al geen lachertje te zijn in het verkeer.

  Dat het stadje en de plaatselijke middenstand er fiscaal op vooruitgaan zal niemand ontkennen, maar dit lijkt mij een vergiftigd geschenk. Je zal er maar wonen.

 • Profielfoto
  Buzz

  @bartvdv: Je doet net of het een piepklein stadje is dat overdonderd wordt door Apple. Cupertino ligt in het hart van Silicon Valley en is inmiddels al vele jaren onderdeel van het zeer uitgestrekte stedelijke gebied tussen San Francisco en San Jose. Een stadje kan je het echt niet noemen. Er zitten al decennia lang zeer veel grote en snel groeiende technologie bedrijven binnen een straal van 10 km. De mensen die er al langere tijd wonen hebben nog wel veel grotere groei meegemaakt.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Cupertino is inderdaad een piepklein stadje met een oppervlakte van 29,16 km2 en ongeveer 60.000 inwoners. Ter vergelijking, Amsterdam telt ruwweg 800.000 inwoners op 219 km2 en Brussel 170.000 inwoners op 161,4 km2 . Dus zo groot is Cupertino City niet. Veel plaats om te bouwen is er niet. Dat de bouw een belangrijke impact zal hebben op de leefbaarheid van het stadje is onvermijdelijk.

  Maar verder is het een prachtig gebouw.

 • Profielfoto
  Bor

  @MacAanZee:

  Grootste probleem is meestal het verkeer…

  En hoe heeft Apple dat dan zo goed geregeld? Het aantal werknemers stijgt met ongeveer 50% tot 23.400 in 2016. Het blijkt er vandaag met 16.000 werknemers al geen lachertje te zijn in het verkeer.

  Lees de laatste zin van de derde alinea eens.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Bor:

  Daarbij beloofde Apple om 60 miljoen dollar te investeren in de openbare infrastructuur van Cupertino, bij goedkeuring van de plannen.

  Oh ja, natuurlijk, het openbaar vervoer. Hoe kon ik daar nu overheen kijken (handje tegen voorhoofd). En nu maar hopen dat ze niet mee aanschuiven in de files.

 • Profielfoto
  Buzz

  De openbare infrastructuur (ja, dat is een moeilijk woord) is niet hetzelfde als openbaar vervoer, Bart. Houdt dat handje dus nog maar even in de buurt van je voorhoofd.

  En zoals ik al zei is Cupertino onderdeel van het zeer dicht bevolkte Silicon Valley en de grotere agglomeratie van de Bay Area (ruim 7 miljoen mensen, vergelijkbaar met de Randstad dus). Dus ja, het is een klein stadje, net zoals er in de Randstad ook tal van kleine stadjes zijn die intussen al lang onderdeel zijn van het veel grotere stedelijke gebied, en dus goed bekend zijn met de (verkeers)problemen van de grote stad. Apple ligt op een kwartiertje rijden van Google en twintig minuten van Facebook. De nieuwbouw komt op een terrein waar kantoren van Hewlett-Packard gevestigd waren. Het grootste deel van de Apple medewerkers dat op de nieuwe campus komt te werken werkt nu ook al her en der verspreid in deze omgeving. Dus nogmaals, zoveel verandert er niet.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Ach, we zien wel in 2016 wat er van komt.
  Jij mag het laatste woord hebben.