Belgen starten actie om 4G op iPhone

32 reacties

Net als in Nederland, zijn telecomproviders in België al enige tijd bezig met het uitrollen van 4G-netwerken. In Nederland kunnen eigenaren van een iPhone 5, 5c en 5s al op een steeds groter wordend aantal plaatsen genieten van 4G. In België lijkt het echter niet zo op te schieten met 4G.

Voordat een 4G-netwerk op een iPhone gebruikt kan worden, moet Apple dit certificeren. Dit proces ging in Nederland voortvarend, in België heeft alleen provider Mobistar een certificering voor zijn vooralsnog beperkte 4G-netwerk. BASE en Belgacom hebben ook 4G-dekking, maar lijken het niet met Apple eens te worden over goedkeuring. Een aantal Belgen zijn dit zat en hopen door middel van een actie op Facebook Apple in beweging te brengen.

"Apple: we want to use 4G - LTE on our iPhones."
De actie kopt “Apple: we want to use 4G – LTE on our iPhones.”

In de pagina-omschrijvingen lezen we dat de Belgische providers BASE en Proximus Apple al enige tijd proberen te overtuigen de iPhone toe te laten op hun 4G-netwerken. De precieze reden waarom dit nog niet gebeurt is blijft onduidelijk.

De beheerders van de pagina hopen Apple te overtuigen. Ze zeggen alle likes te gaan printen en deze persoonlijk in Cupertino langs te gaan brengen. “Omdat wij in de kracht van de community geloven” – aldus de beheerders.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  Xcode

  Wat is dit voor onzin? BASE en Proximus bieden blijkbaar 4G aan – op juiste frequentie – maar Apple wil geen toestemming geven om iPhones toe te laten op 4G bij deze providers… Hmmm. Als dit met netwerkkwaliteit te maken heeft, dan klinkt een beetje alsof je een Afrikaanse provider geen toestemming geeft om bellen mogelijk te maken in de Sahara omdat het qua kwaliteit wel eens tegen kan vallen. Maar het gaat natuurlijk niet om kwaliteit, gezien de slechte dekking van T-Mobile in (Noord-)Nederland, waarschijnlijk wil Apple gewoon geld zien van BASE en Proximus… omgekeerde wereld. Volkswagen gaat wegenbouwers toch ook niet verbieden om hun auto’s op toe te laten op een bepaalde weg?

  Ben benieuwd naar de werkelijke reden achter dit geschil, want volgens mij is er geen logische verklaring te bedenken om iPhones niet op de 4G frequentie van deze aanbieders toe te laten.

 • Profielfoto
  baziel

  Volgens mij is er een soort van exclusiviteitscontract met Mobistar m.b.t. de iPhone. Al sinds de verkoop van de eerste iPhone (iPhone 3G) in België is Mobistar enigste telecomprovider die het toestel verkoopt. Het feit dat 4G van Proximus al sinds november 2012 beschikbaar is en meteen werkte in combinatie met de iPad ondersteunt dit gedeeltelijk. Ik denk dat het 4G netwerk van Proximus en BASE pas zal werken nadat Mobistar als eerste met 4G klanten kan lokken voor de iPhone…

 • Profielfoto
  Mich

  Mobistar heeft bij mijn weten nog nergens 4G.

  Allemaal een geldkwestie vermoed ik.

 • Profielfoto
  Hans3920

  Ik hoop dat dit zal lukken.
  Ik zit er op te wachten.

 • Profielfoto
  Imade

  Wat is dit voor onzin? .

  Geen onzin.
  Hiermee bewijst Apple zich als een ware dictator te zijn omdat Apple bepaalt of jouw provider 4G aan mag bieden voor de iPhone, dat is niet aan de hand bij Windows Phone en Android.

 • Profielfoto
  Tweng

  Het wordt eigenlijk wel eens tijd ! Go !

 • Profielfoto
  Xcode

  Geen onzin.
  Hiermee bewijst Apple zich als een ware dictator te zijn omdat Apple bepaalt of jouw provider 4G aan mag bieden voor de iPhone, dat is niet aan de hand bij Windows Phone en Android.

  Volgens mij denken we er hetzelfde over, maar alleen reageren op een kort zinnetje haalt natuurlijk alles uit verband.

 • Profielfoto
  FreBo

  Het zal zo lang duren tot de iphone bezitters die bij proximus of base zitten het beu zijn en iphone buiten smijten en een ander toestel zullen kopen dat wel 4G ondersteunt.

 • Profielfoto
  Rubn

  De kortzichtige visie van Apple gaat hun nog de nek omdraaien!

 • Profielfoto
  Di May

  Een speler in dit spel, die ook niet van de allerbraafste doetjes is, niet uit het oog verliezen : Proximus itself …

  Trouwens, waarom zou het overal wel lukken, en met Proximus niet ?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Archeologen hebben opgravingen verricht. In Duitsland lag er veel koper in de grond, de archeologen wisten dus dat in Duitsland vroeger al een kopernetwerk lag. In Nederland vonden ze veel glas in de bodem. De archeologen konden hieruit afleiden dat we vroeger in Nederland een geavanceerd glasnetwerk hadden. In België is niets gevonden in de bodem. De conclusie was dat Belgen vroeger al een hypermodern draadloos netwerk hadden!

 • Profielfoto
  Monsta

  Ik vind het zeer terecht van Apple dat ze een kwaliteitsproef houden, want wat een kut merk is Apple toch als die providertjes straks uiteindelijk een slappe trage hap aan verbinding levert maar ondertussen wel dik cashen aan die mega posters in de etalage schreeuwt iPhone 5 mét 4G! Was Apple juist hierover ook niet op de vingers getikt omdat de op de apple website communiceerde dat de iPhone 4s 4G ondersteunde, maar T-Mobile dat nog helemaal niet aan kon bieden??

 • Profielfoto
  Di May

  … De conclusie was dat Belgen vroeger al een hypermodern draadloos netwerk hadden ! … Ieder draadloos netwerk, verloopt nog altijd voor 90 % volgens de klassieke, bedrade weg. Enkel de verbinding tussen telefoon en zendmast is draadloos. Al de rest laat zich ‘koperen’.

 • Profielfoto
  Martink

  Het zou fijn zijn als we wisten waarom Apple dit besluit neemt. Dan kan je eerlijk oordelen. Al vind ik het raar dat Apple het netwerk moet keuren.

 • Profielfoto
  Imade

  Ik vind het zeer terecht van Apple dat ze een kwaliteitsproef houden, want wat een kut merk is Apple toch als die providertjes straks uiteindelijk een slappe trage hap aan verbinding levert maar ondertussen wel dik cashen aan die mega posters in de etalage schreeuwt iPhone 5 mét 4G! Was Apple juist hierover ook niet op de vingers getikt omdat de op de apple website communiceerde dat de iPhone 4s 4G ondersteunde, maar T-Mobile dat nog helemaal niet aan kon bieden??

  Dus jij wilt 2 maal Apple betalen;
  1 maal voor de telefoon en 1 maal voor TOESTEMMING om te mogen INTERNETTEN???
  Ik ga o.a. door dit soort streken juist weg van Apple.
  Ik wil meer vrijheid aan kabels, OS en wanneer ik 4G gebruik ja of de nee.

 • Profielfoto
  Nikita

  … De conclusie was dat Belgen vroeger al een hypermodern draadloos netwerk hadden ! … Ieder draadloos netwerk, verloopt nog altijd voor 90 % volgens de klassieke, bedrade weg. Enkel de verbinding tussen telefoon en zendmast is draadloos. Al de rest laat zich \’koperen\’.

  Zo geavanceerd was dat draadloze netwerk dus:wink:
  .
  Hoe dan ook; het is een raar verhaal dat de telefoonfabrikant gaat bepalen op welk netwerk hun telefoon (los gekocht, zonder simlock) mag worden gebruikt. Voor Apple zelf lijkt het me ook niet erg handig, want de consument zou eerder het compromis pakken van een (veel) sneller netwerk met een andere telefoon (Android of WP8), dan een iPhone die vast zit in een oude generatie netwerk (terwijl die het gek genoeg wel aankan).
  .
  Vreemd verhaal in elk geval:roll:

 • Profielfoto
  Matanza

  Volgens mij is er een soort van exclusiviteitscontract met Mobistar m.b.t. de iPhone. Al sinds de verkoop van de eerste iPhone (iPhone 3G) in België is Mobistar enigste telecomprovider die het toestel verkoopt. Het feit dat 4G van Proximus al sinds november 2012 beschikbaar is en meteen werkte in combinatie met de iPad ondersteunt dit gedeeltelijk. Ik denk dat het 4G netwerk van Proximus en BASE pas zal werken nadat Mobistar als eerste met 4G klanten kan lokken voor de iPhone…

  Het is nog niet lang. maar Sinds de zomer verkopen Apple Premium resellers ook iPhones die ze zelf rechtsreeks bij Apple hebben aangekocht. Niet bij Mobistar zoals vroeger het geval was. Dat verhaal van exclusiviteit gaat dus niet meer op.

  Mvg,

 • Profielfoto
  Nico

  Naar het schijnt lag de reden bij de experience voor de gebruiker.

  De iPhone 5 heeft verschillende antennes in zich, en moet constant switchen tussen gsm voor vb telefoongesprekken en 3G of 4G voor data.

  Het zou te maken met dat het enkele seconde duurde om tussen de verschillende verbindingen te switchen. Dit zou te lang duren, naar Apple standaarden, om vb na een telefoongesprek terug verbinding te krijgen met 4G voor data. Het ging maar om enkele seconden, maar bijvoorbeeld bij Turn-by-turn navigatie in de wagen had je na een tel gesprek gedurende een tijd geen up to date kaart info wat dan weer tot verwarring kan leiden bij het navigeren. Daar zou ergens het schoentje wringen..

  Op de Ipad is het wel al geactiveerd en beschikbaar op Proximus omdat deze geen telefoon heeft en zo dus geen hinder heeft van deze “switch” tussen de netwerken.

  Zelf zit ik er ook al lang op te wachten aangezien 4G één van de redenen was om een iPhone 5 aan te schaffen en terug naar Proximus te gaan.. Maar hier is dus niets van in huis gekomen. Jammer genoeg..

 • Profielfoto
  Di May

  Thanks Nico. Ik dacht wel dat het schoentje bij Proximus gekneld zat.

 • Profielfoto
  gsmaster

  Het is echt belachelijk…
  En het probleem is dat mobistar dan nog een slechte provider is qua internetvoorziening…
  Had over een dik jaar amper 3G bij mobistar, wat zouden ze dan op 4G gaan doen?

 • Profielfoto
  Di May

  Ik weet niet hoe het zit bij Mobistar of Base, maar uit betrouwbare bron weet ik dat de apparatuur bij Belgacom ( lees Proximus ) in toenemende mate van Chinese makelij is, en niet altijd aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.

  Dat gegeven zou wel passen in het verhaal dat Nico kond doet.

  Wetenswaardig daarbij is dat een belangrijk deel van Belgacom Amerikaans is …

 • Profielfoto
  Dydefox

  Grenzeloze discussie ….het gaat niet alleen om geld? Maar aangezien alles waar Apple voor staat opeens financieel vertaald wordt (prijsverschil tussen de C en de S, iMac-prijzen, etc.) terwijl de kwaliteit en het gebruikersgemak boven de rest uitsteekt, is het een argumentenspel geworden. En de “je kan wel merken dat Steve er niet meer is”, “Dit gaat Apple de kop kosten”-opmerkingen, daar kan ik alleen maar om glimlachen, mijn iPhone5 aanzetten en met snel 3G een filmpje bekijken.

 • Profielfoto
  michelvdb

  Duidelijk een geval van “Apple-wil-weer-Schaamteloos-zijn-portefeuille-spekken-op-kap-van-de-Domme-Consument”. Maar onder het mom van een technisch wissewasje komt dit übergeekachtig over en worden andere providers dan Mobistar effen te kakken gezet.:mrgreen:

 • Profielfoto
  Bart Van den Fonteyne

  Er is een update beschikbaar voor de AirPort extreme

 • Profielfoto
  Imade

  Er is een update beschikbaar voor de AirPort extreme

  Dan niet voor de ‘Tower’ versie zoals ik ze noem.

 • Profielfoto
  Di May

  @ MichelVDB : Als jouw redenering klopt, wil je dan uitleggen waarom – bij mijn weten – hier in lage landen en omstreken, enkel Proximus in de clinch ligt met Apple ?

 • Profielfoto
  michelvdb
 • Profielfoto
  bartvdv

  Hier staat een mogelijke reden voor het niet werken van de iPhone op het Belgacom netwerk:

  http://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-blokkeert-4g-op-iphone-tot-belgacom-betaalt/article-4000408338345.htm

  En elders spreekt een woordvoerder(?) van Belgacom over “contractuele verplichtingen”.

  Overigens is het maar pover gesteld met de G4-dekking in België. Alleen in en rond grote(re) steden is G4 beschikbaar. Het Brusselse Gewest houdt G4 tegen omwille van strengere normen en Mobistar zou pas eind dit jaar beginnen met de nodige aanpassingen.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Overigens is het maar pover gesteld met de G4-dekking in België. Alleen in en rond grote(re) steden is G4 beschikbaar. Het Brusselse Gewest houdt G4 tegen omwille van strengere normen en Mobistar zou pas eind dit jaar beginnen met de nodige aanpassingen.

  Hetzelfde met Vodafone in Nederland. 4G is alleen beschikbaar in de 4 grote steden, rond het hoofdkantoor bij Maastricht en in een buitenwijk van Eindhoven. Maar ze willen wel, als je een iPhone 5 hebt, maar al te graag de nieuwe 4G-abonnementen er doorheen drukken of je een extra dienst à 2,50 per maand aansmeren (waar je dus zelden iets aan hebt maar wel aan vastzit tot het einde van je contract).

 • Profielfoto
  Di May

  @ Michel :

  Ik geef je het voordeel van de twijfel, niettegenstaande op het forum van Apple Vlaanderen er ook wel mensen zijn die aan de degelijkheid twijfelen van het netwerk van Proximus, en Apple daarom gelijk geven.

  Op termijn, denk ik, zullen we wel te weten komen wie er boter op de kop heeft.

  Wat mij betreft, is Proximus in ieder geval niet heiliger dan Apple. Spreek uit eigen ervaring. Zijn alles behalve eerlijk als het er op aankomt.

 • Profielfoto
  Hans V R

  Weet iemand hoe dit technisch zit? De iPhone kan op de voor 4g beschikbare frequentie zenden en ontvangen, maar toch is nog “iets” van Apple nodig om gebruik van die frequentie – of van 4g faciliteit, beter gezegd – mogelijk te maken.

 • Profielfoto
  MFaiq

  Is het geen idee om een online handtekeningen actie te beginnen om siri nou eindelijk in het nederlands te krijgen, we wachten al jaren erop. Apple verdient miljoenen aan verkopen in nederland, dan mag je toch verwachten dat ze ook iets terug gaan doen.