Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 25 oktober 2013

Apple: ‘Mac-gebruikers stelen geen software’

Kort na de uitkomst van het nieuwe iLife en iWork, afgelopen dinsdag, werd duidelijk dat iedereen die OS X Mavericks installeerde, gratis iLife en iWork kon updaten, zelfs met een proefversie of een illegale versie van de software. Ook illegale of proefversies van Aperture bleken op die manier ‘legaal’ gemaakt te kunnen worden.

De website MacTrast heeft naar eigen zeggen een reactie van Apple gevraagd én gekregen. Uit deze officieuze verklaring valt op te maken dat de nieuwe App-updatemethode in OS X Mavericks de oorzaak is en dat Apple ervan uitgaat dat gebruikers er geen misbruik van zullen maken.

In OS X Mavericks komen alle software-updates van Apple niet meer binnen via een software-updater in het systeem, maar verschijnen ze in de Mac App Store. Het was daarom nodig dat de Mac App Store alle Mac-apps die geïnstalleerd waren zou herkennen. Aangezien Apple nooit streng is geweest met het beveiligen van software, kon blijkbaar geen onderscheid gemaakt worden tussen legale aankopen, gratis proefversies en illegaal gedownloade software.

It’s no coincidence that Apple’s support site doesn’t have downloads for the new Aperture, iWork, and iLife updates. They aren’t in our Software Update system either – and there’s a good reason for that. With Mavericks, we have changed the way we distribute updates for legacy versions of our apps

Rather than maintain separate updates for these in addition to the Mac App Store versions of each app, Apple has decided to eliminate their legacy software update system for apps entirely. Instead, when Mavericks discovers legacy apps installed on your Mac, it provisions them as a Mac App Store purchase using your Apple ID. It saves us a lot of time, effort, and bandwidth. After the provision is complete, it will appear in your Mac App Store history as though you have purchased the Mac App Store version of the app.

While we are aware that this enables piracy of our apps for unethical users, Apple has never taken a strong stance or action against piracy in the past. We like to believe that our users are honest, even if that belief is in vain.

Door de eenvoud van het uitvoeren van software-updates boven het beveiligen van eigen software te zetten laat Apple opnieuw zien dat de focus van het bedrijf op de gebruikerservaring ligt. Het onethisch gebruik hiervan door sommigen wordt voor lief genomen.

Terecht, volgens jou?

Reageer op artikel:
Apple: ‘Mac-gebruikers stelen geen software’
Sluiten