Apple geeft 4,5 miljard uit aan innovatie

Door: Raymon Mens - 44 reacties

Goed nieuws voor iedereen die Apple graag ziet innoveren. Dit jaar is het bedrag dat de iPhone-maker heeft uitgegeven aan R&D fors gestegen. R&D staat voor Research & Development, de bedrijfstak die verantwoordelijk is voor onder andere nieuwe productinnovaties.

De R&D-uitgaven bereikten dit jaar een hoogtepunt van 4,5 miljard dollar (3,3 miljard euro), in 2012 werd 3,3 miljard dollar (2,4 miljard euro) uitgeven aan R&D. Dit komt neer op een stijging van 32%. In een toelichting op de cijfers schrijft Apple dat de kosten voornamelijk zijn gestegen door extra personeel dat nodig is om de innovatieafdeling uit te breiden. 

Overzicht van Apple's operationele kosten in 2013.
Overzicht van Apple’s operationele kosten in 2013.

Ondanks de flink opgelopen R&D-kosten, worden er ook meer producten verkocht. Hierdoor blijft de verhouding tussen totale netto verkoopopbrengst en R&D-kosten vrijwel gelijk, vorig jaar was deze 2%, dit jaar 3%. Verdere investeringen in de innovatieafdeling en nieuwe producten worden als laatste alvast min of meer aangekondigd:

The Company continues to believe that focused investments in R&D are critical to its future growth and competitive position in the marketplace and are directly related to timely development of new and enhanced products that are central to the Company’s core business strategy. As such, the Company expects to make further investments in R&D to remain competitive.

Via: Apple’s K10 filing (vanaf pagina 33)

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  Verwijderen

  Een stijging van 2 naar 3% is een 50% stijging. Dat is niet zoals jullie aangeven “vrijwel gelijk”.

 • Profielfoto
  Anon Ymous

  4,5 miljard?! Dat is infinite meer dan samsung!!

 • Profielfoto
  iGuy

  Swiftly 13 minuten geleden
  Een stijging van 2 naar 3% is een 50% stijging. Dat is niet zoals jullie aangeven “vrijwel gelijk”.

  Eén procent van de miljardeninkomsten noem ik inderdaad ook niet ‘vrijwel gelijk’.

 • Profielfoto
  pruus

  @Cees Jol: Dat is hetzelfde als Samsung, maar dan in één jaar. Samsung geeft dat in 3 jaar uit.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @pruus:

  Samsung spendeert nagenoeg 6 % van de omzet aan R&D. Dus dat wordt in 2013 ongeveer 10,4 miljard dollar. Waar haal jij dat cijfer van 4,5 miljard over drie jaar ?

 • Profielfoto
  wensink

  4,5 miljard?! Dat is infinite meer dan samsung!!

  Wat innoveert Samsung dan? Volgens mij gaat al het geld daar op in kopieermachines…

 • Profielfoto
  bartvdv

  Wat innoveert Apple dan?

 • Profielfoto
  Xcode

  @bartvdv
  Joh, onder een steen gelegen ofzo?

  Apple moet wel goed opletten, want meer investeren en grotere afdelingen leiden niet per definitie tot meer innovatie.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Swiftly

  Je legt een verschil van interpretatie van getallen (of in dit geval procenten bloot). Als je naar het relatieve aspect kijkt (wat Ramon ook beschrijft) dan kun je wèl stellen dat dit relatieve aspect vrijwel gelijk blijft.

  In absolute zin is het wel een grote stijging; maar die stijging vindt dus plaats over de gehele linie, waardoor het relatief bezien dus weer nagenoeg gelijk blijft.

  Het is hoe dan ook uiterst discutable kwestie; want idd. een stijging van 1 procentpunt (2% naar 3%) is idd een toename van 50%

 • Profielfoto
  bartvdv

  Precies Xcode. Ze kunnen zoveel spenderen als ze willen aan R&D en nog steeds zo goed als hetzelfde uitbrengen, spullen met minimale, maar peperdure verbeteringen.

  Probleem is dat Tim Cook de hete adem van de ‘Board’ in zijn nek voelt en vooral die van Carl Icahn, die nog sneller rendement op zijn ‘investering’ wil. En dat komt niet goed.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben benieuwd welk gedeelte daarvan is verdwenen in thinovation. (het zelfde dunner sneller en energie zuiniger maken) en hoeveel er over is gebleven voor het ontwikkelen van nieuwe dingen. (De Mac Pro hoort ook bij thinnovation)

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Dat moet dan voor de iWatch zijn, ze hebben veel mensen aangetrokken. Dat zal wel veel kosten met zich mee brengen.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik ben benieuwd welk gedeelte daarvan is verdwenen in thinovation. (het zelfde dunner sneller en energie zuiniger maken) en hoeveel er over is gebleven voor het ontwikkelen van nieuwe dingen. (De Mac Pro hoort ook bij thinnovation)

  Dan kan het voor jouw geen innovatie zijn. Maar er komt ongelooflijk veel bij kijken om zoiets voor elkaar te krijgen, ontwikkelen dus.
  Daar zijn ze waarschijnlijk 3 a 2 jaar geleden mee begonnen.
  En die innovatie komt uiteindelijk terug in andere producten.

  Kijk maar naar aluminium, kwam naar de macbook air, dunner komt weer terug in de macbook pro. Ipad word dunner en zo ontwikkeld zich dat continu door.
  Innovatie gaat niet altijd met grote stappen….
  En zo kan je nog tal van dingen opnoemen waar innovatie niet voor de consument direct zichtbaar en merkbaar is.
  De iphone was innovatie grote stap. Maar dat kwam ook voort uit ipod en nog aantal dingetjes.

 • Profielfoto
  steveb

  sitaat
  – Hierdoor blijft de verhouding tussen totale netto verkoopopbrengst en R&D-kosten vrijwel gelijk, vorig jaar was deze 2%, dit jaar 3%-

  als ik goed kan rekenen is 3% wel de helft meer dan 2%
  indien ik de helft meer zou krijgen voor wat ik doe zou ik ook heel tevreden zijn

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Toch vind ik dat bedrag wel meevallen eigenlijk…

 • Profielfoto
  cids

  “nieuwe productinnovaties”; innovaties zijn per definitie nieuw, anders zijn het geen innovaties…

 • Profielfoto
  Xcode

  Probleem is dat Tim Cook de hete adem van de “Board” in zijn nek voelt en vooral die van Carl Icahn, die nog sneller rendement op zijn “investering” wil. En dat komt niet goed.

  Dit ben ik met je eens, het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat deze korte termijn visies niet profijtelijk zijn voor de ontwikkeling van radicale innovaties (introductie iPod, iPhone, iPad).

 • Profielfoto
  Buzz

  Gelukkig zitten in de board of directors van Apple mensen die veel dichter bij de ideeën van (voorheen) Jobs en Cook staan dan bij de ideeën van Icahn. Van hete adem vanuit de board lijkt me nou niet echt sprake.

  Verder ben ik het met Meeuw eens. Die hele investering in ‘thinovation’ waar Apple al zo lang mee bezig lijkt te zijn zou ze wel eens een (voor sommigen onder ons) onverwacht voordeel kunnen geven bij de volgende echt grote doorbraak op technologie gebied (wearable computing?). Hetzelfde geldt voor de focus op energiezuinigheid en batterijtechnologie.

 • Profielfoto
  1984

  Die hele investering in \’thinovation\’ waar Apple al zo lang mee bezig lijkt te zijn zou ze wel eens een (voor sommigen onder ons) onverwacht voordeel kunnen geven .

  Het is maar hoe het bekijkt, en wat je vooruitgang noemt.
  Nieuwe MacBooks ‘onrepareerbaar en niet te upgraden’

 • Profielfoto
  Moltie

  Steve Jobs in 1995 over (het toen noodlijdende) Apple:

  “They’ve spent 5 billion dollars on R&D… What did they get for it? I don’t know!
  The understanding of how to move forward, and how to create new products somehow evaporated.”

  (uit: The Lost Interview)

 • Profielfoto
  bartvdv

  @ Buzz_D

  Zo ‘pleased’ zijn ze nu ook weer niet.

  http://www.informationweek.com/hardware/handheld/apple-board-concerned-about-innovation-p/240159739

  En Icahn is een stokertje die ze wel zo ver krijgt.

 • Profielfoto
  Buzz

  Die Zeman schrijft wel meer onzin over Apple, en in dit geval schrijft hij het ook nog eens zo vaag dat het van alles kan betekenen. Er zullen echt wel eens wat zorgen zijn, ook bij Cook zelf, maar treden ze natuurlijk niet over naar buiten. Ik denk wel dat Cook en de mensen in de board dezelfde lange termijn visie hebben, die niet overeenstemt met de korte termijn visie van Icahn. Jobs heeft immers grote invloed gehad op het aanstellen van de mensen in de board of directors.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Innovatie hangt volgens mij niet echt samen met hoeveelheid geld. Je hebt gewoon briljante mensen nodig. En briljante mensen zijn niet gedreven door geld.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Apple geeft dan iets te veel aan “innovatie” uit want er wordt naar mijn mening erg weinig geïnnoveerd in Cupertino.

 • Profielfoto
  imzadi
  “Swiftly”

  Een stijging van 2 naar 3% is een 50% stijging. Dat is niet zoals jullie aangeven “vrijwel gelijk”.

  “steveb”

  als ik goed kan rekenen is 3% wel de helft meer dan 2%

  Ik hou wel van een rekensommetje en bekijk tabellen en grafieken altijd met een kritische blik. De 2% en 3% in de tabel zijn natuurlijk afgerond, en uit de andere gegevens in de tabel kun je een betere inschatting maken hoe deze percentages daadwerkelijk zijn.

  In 2012 is de 2% R&D + 6% verkoop en administratie in totaal 9%. Dus kun je concluderen dat de 2% in werkelijkheid naar beneden is afgerond. Uit de andere cijfers voor 2012 kun je berekenen dat het werkelijke percentage R&D in 2012 tussen de 2,14% en 2,19% lag.
  Uit de cijfers van 2013 kun je berekenen dat de 3% naar boven is afgerond en in werkelijkheid maximaal 2,69% is.

  De relatieve stijging aan R&D-kosten ligt dus ergens tussen de 14,2% en 25,7%. Een aanzienlijke stijging, maar veel minder dan de 50% die je op het eerste gezicht uit de tabel lijkt te halen.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @pruus:

  Samsung spendeert nagenoeg 6 % van de omzet aan R&D. Dus dat wordt in 2013 ongeveer 10,4 miljard dollar. Waar haal jij dat cijfer van 4,5 miljard over drie jaar ?

  Hier wordt waarschijnlijk bedoeld dat Samsung slechts 4,5 miljard (gespreid over 3 jaar) investeert aan R&D enkel voor hun telefoon/smartphone/tablet-divisie, het totaal wat Samsung voor al haar producten aan R&D investeert is dan gemiddeld per jaar die 10,4 á 10,5 miljard dollar (waarvan de rest dus gaat naar de R&D voor Smart TV’s, home entertainment [home cinema sets, tuners, blu-ray spelers etc], Printers, huishoud-apparatuur, koelkasten & ander witgoed van Samsung… enz.)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Mijn MBP met retinascherm loopt jaren voor op de andere laptops die ik zie.
  Mavericks en iOS werken prima samen en zijn op dit moment vele malen beter dan Windows 8 of Android en dat op een geweldig fijn toestel als een iPhone.
  De iPad is nog steeds de beste tablet op de markt.

  Innovatie genoeg?

  Er zullen in de toekomst wel nieuwe producten komen. Maar alles op zijn tijd. Wat heb je aan een smartwatch die uitgebracht is om innovatief te lijken?
  Juist: niks dus. Dan ben je Samsung. The most boring company on the planet.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Dan ben je Samsung. The most boring company on the planet.

  Vreemd, dat is nu net het gevoel dat ik al jaren heb bij Apple.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple heeft in het afgelopen jaar veel aan innovatie laten zien. Een volledig vernieuwd iOS7, Mavericks en forse kwaliteitsverbeteringen in allerlei producten.
  Daarmee laat Apple de concurrentie achter zich. De vernieuwingen in de iPad Air en iPad Mini 2 zijn ook opvallend.
  .
  Wat we natuurlijk de afgelopen jaren niet hebben gezien is een grote innovatie, een volledig nieuwe methode ergens voor of een volledig nieuw apparaat.
  Maar dergelijke grote innovaties heeft Apple ook in het verleden maar eens in de ongeveer drie jaar gehad: 3 jaar geleden introductie van de iPad, die het computer- en internetgedrag over de gehele wereld wijzigde. 6 jaar geleden de introductie van de iPhone, waarbij letterlijk de telefoon opnieuw werd uitgevonden en volledig nieuwe vormen van social media communicatie mogelijk werden. Zaken die we nu maar normaal vinden, maar tot dat moment niet bestonden of mogelijk waren op die manier.
  .
  Alle concurrenten moesten daar hard achteraan om bij te blijven en sommigen – vooral Samsung – met succes. 8 jaar geleden werd de – toen – nieuwe iMac geintroduceerd, waarbij de computer volledig in het beeldscherm zat. Een revolutie in computerland (hoewel Apple dat ooit met de 20th Anniversary Mac (zie mijn avatar!) al een keer gepresteerd had. De concurrentie heeft dat niet of nauwelijks kunnen evenaren en zeker niet op de manier zoals Apple dat kan.
  .
  We moeten dus niet té ongeduldig zijn en denken dat grote vernieuwingen maar elk jaar (kunnen) plaatsvinden. Een smartwatch of iWatch zou ik zelf niet als echte vernieuwing zien, meer als een grappige gadget, maar misschien weet Apple hier opnieuw te verrassen. Veel meer zie ik in een échte Apple Smart Televisie, waarbij de televisie écht opnieuw wordt uitgevonden. Een apparaat dat nog beter dan de concurrenten die al met smart tv’s op de markt zijn communiceert met alle computers en mobiele devices in huis en buitenshuis. “A view on the world” op een totaal nieuwe manier. Een super media hub. Als dat Apple zou lukken, kunnen ze opnieuw een grote slag slaan.
  .
  Prima idee daarom om de Research & Development afdeling fors te versterken,
  want de concurrentie is hevig. Apple heeft genoeg geld te besteden, dus het lijkt me een prima investering in de toekomst.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Wat er nu aan R&D ingestopt wordt zien we pas over een x aantal jaren terug in producten/software. Daarom heet het ook Research and Development en niet ‘Production’.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Wat er nu aan R&D ingestopt wordt zien we pas over een x aantal jaren terug in producten/software.

  Dus hebben ze de afgelopen jaren op hun achterste gezeten ? En kom niet af met de iPad Air of mini-retina, dat zijn niet meer dan varianten/verbeteringen (?). Of de iPhone die wat platter werd ‘gewalst’ (voor de wijsneuzen: iPhone-behuizingen worden niet gewalst). En op een Smart-TV of een uurwerk, ja, daar zit ik nu echt wel op te wachten. Geeuw. NeXT…

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Dan ben je Samsung. The most boring company on the planet.

  Vreemd, dat is nu net het gevoel dat ik al jaren heb bij Apple.

  Koopt met het geld van pappie een iPhone, is twaalf jaar en klaagt vervolgens dat het al jaren achteruit gaat met Apple.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Apple geeft dan iets te veel aan “innovatie” uit want er wordt naar mijn mening erg weinig geïnnoveerd in Cupertino.

  Je kunt wel nu een mening over geven, maar je weet niet bij hun in de pijpleiding zitten

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Koopt met het geld van pappie een iPhone, is twaalf jaar en klaagt vervolgens dat het al jaren achteruit gaat met Apple.

  Haha…!

 • Profielfoto
  Janjans

  Ik begrijp niet wat sommige bezoekers hier doen. Ik persoonlijk kom hier omdat ik het leuk vind, maar enkele lijken hier te komen om zich te irriteren en dan vervolgens zoveel mogelijk anderen ook te willen irriteren, of een soort van messias uit te hangen, waar niemand die hier vrijwillig komt op zit te wachten.

  Ik vind het persoonlijk nogal de sfeer verpesten hier en dat is erg jammer. Maar daar lijken sommigen dan weer heel veel plezier in te hebben, en dat begrijp ik niet helemaal.

  Kijk, wanneer iemand je nu op een andere plaats, een plaats die niet logischerwijs beneveld is door een groot vooroordeel betreffende Apple omdat het site is van en voor fans, iets over Apple zegt en je wilt daar iets tegenin brengen, mijn zegen heb je, maar hier is het wel heel vreemd om dit te doen. Net zo iets als op de AJAX fansite over Feijnoord of PSV beginnen en trachten aan te tonen dat de bezoekers oogkleppen op hebben. In mijn omgeving noemt men dit zieken, en daar hebben we maar weinig respect voor, laat staan een goed woord. Maar goed, dat is mijn omgeving.

  Mensen kiezen nu soms eenvoudig weg ook voor dingen om verder er niet meer over na te hoeven denken, dit maakt het keven soms simpelweg eenvoudiger. Deze keuze wordt mede gebaseerd op positieve ervaringen met het product of merk, of negatieve ervaringen met een ander merk. Ik ken mensen die alleen maar BMW kopen, of juist HONDA, buur en alleen op een ervaring ooit. Ze ervan afbrengen heeft geen zin, en dient ook geen bereikbaar doel.

  Terwijl ik dit schrijf besef ik me dat dit stukje ook geen doel dient dat bereikbaar is. Kennelijk hebben sommigen hier ooit een ervaring gehad waardoor ze zich zo gedragen en liever zieken dan met positieve dingen bezig te zijn. Ik begrijp niet waarom je je vrijwillig heel de tijd in zo’n negatieve positie plaatst, en dan helemaal voor zo iets onbenulligs als een een electronica merk. Er lijken mij heel wat dringerende zaken om tegenin te gaan in deze wereld. Je bezoekt bewust een site waarvan je weet dat er een bepaalde mening heerst, en gaat daar dan tegenin. Erg vreemd.

  Maar goed, het begint mij steeds meer te storen, en dat vind ik jammer. Ik zal eens zien of ik er iets aan kan doen bij mezelf, maar wellicht kunnen anderen ook wat meer van hun woorden inslikken en zich beseffen dat dit niet de plaats is ze te uiten. Want mijn goede bomen en struiken, sommigen geven hier voortdurend en slechts alleen maar negatieve reacties, en dan ook nog bij ieder artikel en ieder nieuw topic. Het lijkt er daadwerkelijk op alsof ze ervoor betaald worden. Zelfs de meest grote die hard fanboys/girls hier slaan wel eens een artikel of topic over, maar niet deze lieden, overal en altijd hebben ze wel iets te zieken en negatiefs ‘bij te dagen’. Wanneer ik de naam alleen al zie staan, zo der dat ik lees wat ze schrijven voel im de negativiteit al en verziekt het deels mijn lezen van de reacties al. Dus zeggen dat ik dan simpelweg de reacties van die personen moet overslaan heeft weinig zin, helaas is hun aanwezighied, of liever de instelling waarmee ze aanwezig zijn, namelijk een negatieve, al voldoende om te zieken, daar hoef je niet eens de reacties meer voor te lezen.

  Maar goed, dit wilde ik even kwijt.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @Janjans: ik neem aan dat je het (onder andere) over mijn reactie hebt? Mijn excuses (ook aan bartvdv), je hebt gelijk.

 • Profielfoto
  Janjans

  @MoNdO GeNeRaToR Ik moet eerlijk zeggen dat ik meestal niet een negatief gevoel heb bij jouw reacties, al was de reactie waarop je hier nu zelf doelt wellicht meer in de categorie die ik op het oog heb. Aan de andere kant tracht je volgens mij met jouw reactie hetzelfde aan te kaarten als ik met de mijne, maar op een iets andere wijze.

  Toch is mijn schrijven vooral aan enkele anderen gericht die voor een voortdurende negatieve stroom zorgen betreffende alles dat hier op de site genoemd wordt, doch siert het je rijkelijk dat je bereid bent de hand in eigen boezem te steken en ondanks dat mijn schrijven niet aan jou gericht was toch het op je te nemen. Dit is voor mij een teken dat toont hoezeer mijn schrijven niet voor jou bedoeld is!

 • Profielfoto
  Niekw

  Janjans je bent de held van de dag. Ben het compleet eens met je statement.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @MoNdO GeNeRaToR: Excuses ? Waarvoor ?

  @Janjans: Een heel epistel. Om samen te vatten: hier mag alleen maar geschreven worden wat apple-liefhebbers willen horen, zonder enige nuance, zonder enige vorm van kritiek.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  @MoNdO GeNeRaToR: Excuses ? Waarvoor ?

  @Janjans: Een heel epistel. Om samen te vatten: hier mag alleen maar geschreven worden wat apple-liefhebbers willen horen, zonder enige nuance, zonder enige vorm van kritiek.

  Volgens mij heb je echt een handicap met lezen..

 • Profielfoto
  bartvdv

  Daantsjie op 02 november 2013

  Janjans

  je komt in elke onderwerp met dit bericht te verkondigen (sic). Ga een leven zoeken vriend

  Wie heeft er een handicap met lezen ?

  En dit is een bij te houden telefoonnummer voor Janjans: 0900 1130113

 • Profielfoto
  Janjans

  Persbericht
  http://www.113online.nl of 0900-1130113
  Als je denkt aan zelfmoord: 113Online is er altijd voor je.
  Op 7 oktober opent 113Online de nationale website en hulplijn voor suïcidale mensen, hun naasten en nabestaanden. Dit gebeurt tijdens de themavond „Zelfmoord‟, die BNN s‟ avonds om 20.30 uur uitzendt op Nederland 3.
  113Online wil zelfmoord voorkomen
  Ieder jaar plegen in Nederland ongeveer 1500 mensen zelfmoord. Er vinden ten minste 100.000 suïcidepogingen plaats. Ruim 400.000 mensen hebben zelfmoordgedachten. De meesten willen niet zozeer dood, dan wel een oplossing voor de pijn in hun leven. 113Online wil zelfmoord voorkomen door mensen die hieraan denken een echt luisterend oor te bieden en andere oplossingen te helpen vinden.
  Hulp en contact via internet en telefoon. 7X24 uur. 100% vertrouwelijk
  Om zoveel mogelijk mensen te bereiken werkt113Online via het internet en de telefoon. Dit kan volledig anoniem, dag en nacht, en zeven dagen in de week. Allerlei vormen van hulp en contact zijn onder handbereik via http://www.113online.nl of 0900-1130113. Op de telefoonkosten na is de hulpverlening gratis. Alle medewerkers van 113Online hebben geheimhoudingsplicht. Ze luisteren zonder oordelen en begrijpen dat het leven soms zo zwaar kan zijn dat je aan zelfmoord kunt denken.
  Ook voor naasten en nabestaanden
  113Online richt zich op iedereen die op een of andere manier aan zelfmoord denkt, jong en oud. Daarbij is er niet alleen aandacht voor suïcidale mensen, maar ook voor hun omgeving. Als je je zorgen maakt om iemand, of nabestaande bent, kun je bij 113Online kun leren hoe je daarmee om kunt gaan, en ook hulp krijgen als dit je niet lukt.
  Organisatie
  113Online is een onafhankelijke zorgaanbieder die is opgericht door een club bevlogen hulpverleners, wetenschappers en cliëntvertegenwoordigers. De organisatie omvat psychologen, psychotherapeuten en psychiaters die nauw samenwerken met ruim driehonderd intensief getrainde vrijwilligers. Zij bemensen de hulplijnen dag en nacht. Deze vrijwilligersinzet is mogelijk gemaakt door nauwe samenwerking met Stichting Ex6, Sensoor en het Fonds Psychische Gezondheid. Wetenschappelijk onderzoekers helpen 113Online bij het verder ontwikkelen van de hulpverlening.
  Financiering
  De hulpverlening van113Online is op basis van anonimiteit van de hulpvrager. Dit past niet in het bestaande financieringsstelsel van de gezondheidszorg: de Zorgverzekeringswet. Zorgverzekeraars hebben tot nu toe aangegeven anonieme hulp via het internet niet te willen vergoeden. Zelfs niet wanneer dit gaat om een specifieke groep zoals suïcidale mensen. Om toch te kunnen starten heeft 113Online een tijdelijke subsidie van het Ministerie van VWS en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gekregen. Deze loopt af in april 2011. Dan moet er een structurele oplossing gevonden zijn waardoor 113Online ook hierna kan voortbestaan.

 • Profielfoto
  Janjans

  Bron: http://www.mindyourownlife.nl/je-gevoel/zelfmoord/denk-jij-aan-zelfmoord

  Zelfmoord lijkt vaak het allerlaatste redmiddel om van dat wanhopige en rottige gevoel af te komen. Alsof je richting geeft aan je leven, door te kiezen voor de dood. Maar er zijn misschien ook andere mogelijkheden die je kunt kiezen. Misschien is er een deel van jou dat graag dood wil, maar misschien is er ook wel een deel van jou dat graag wil blijven leven. Iemand die met zelfmoordgedachten rondloopt is óok de moeite waard, en niet gek, zwak of fout. Maar: er zijn wel manieren om het gevoel van wanhoop iets dragelijker te maken.

  Zelfmoordgedachten kun je overleven. Op de één of andere manier heb jij het ook voor elkaar gekregen om tot nu toe te overleven, ondanks al je problemen. We zijn nieuwsgierig naar hoe je dat deed! Er zijn best veel mensen die zich misschien wel net zo slecht als jij voelden, en die hun zelfmoordgedachten overleefden. Misschien geeft dit jou hoop, en het vertrouwen dat het wel kan, zelfmoord-survival.

  Denken en doen zijn verschillende dingen. Gedachten kunnen veranderen en daarmee gevoelens ook. En daarom raden we je aan, als je de gedachte hebt om zelfmoord te plegen, omdat je wilt ontsnappen aan je gevoel van wanhoop, eventjes te wachten. Vierentwintig uur, of een week. Op die manier neem je afstand. Je denkt dat je zelfmoord wilt plegen, maar je stelt het nog even uit. Wauw!

  Weg met dat wanhopige gevoel, dat is vaak een reden waarom mensen aan zelfmoord denken. Zelfmoord als opluchting. Maar als je dood bent, kun je dan iets van opluchting voelen? Dat is de vraag. Eigenlijk heb je niets aan deze opluchting. Dood is dood.

  Als je probeert met mensen te praten over je gedachten over zelfmoord, dan kunnen zij angstig of boos reageren. Dat heb je misschien al wel gemerkt. In plaats van dat je hulp vindt, doet het eigenlijk nog veel meer pijn als mensen zo doen. Bedenk dat die mensen zo doen, omdat ze zelf bang zijn, en hun angst en woede zijn eigenlijk helemaal niet op jou gericht maar op zichzelf.

  Er zijn mensen die bij je willen zijn, nu al. Om naar je te luisteren en die je misschien kunnen helpen om met dat rotgevoel om te gaan. Of aan wie je je verhaal kan vertellen, zodat je er niet helemaal alleen voor staat. Als je wilt kun je bij PratenOnline terecht. Hier kun je chatten met een professional en je verhaal delen met andere jongeren. Het denken over zelfmoord is vaak al zo slopend dat het je heel veel kost, om er weer bovenop te komen. Professionele hulp zoeken kan een oplossing voor je zijn. Wil je het liefst zo snel mogelijk met iemand praten? Bel dan met de hulplijn van 113Online: 0900-1130113, of chat met één van hun medewerkers: http://www.113online.nl. Je kunt anoniem blijven bij 113Online.

  Een beetje opgelucht?
  Misschien heeft dit verhaal je een heel klein beetje opgelucht. Wij zijn in elk geval heel blij dat je tot het einde toe door wilde blijven lezen. Blijkbaar ben jij iemand die de kansen die geboden worden wel wil aanpakken. Dat zegt wel wat over jou! Dat jij iemand bent die de zware rugzak wat lichter wil maken! Een volgende stap kan zijn, en dat hopen we toch wel een beetje, dat je contact met met een hulpverlener opneemt. Zij staan voor je klaar en denken dat ze je kunnen helpen. In een chat met jou zullen zij daar in elk geval hun uiterste best voor doen.

 • Profielfoto
  remcojan

  @knekkie: als je iets als de nieuwe Mac Pro “thinovation” noemt, dan zijn alle producten die ze de laatste decennia hebben gemaakt ook thinovation. Ook een iPad is nog steeds gebaseerd op de tradionele computerarchitectuur die al heel lang bestaat: CPU, werkgeheugen, persistent geheugen, input/output devices. Niks nieuws onder de zon.