Apple Campus 2: gedetailleerd tot aan de sprinklerkoppen

Door: Koen van Tongeren - 19 reacties

Wie dacht dat de laatste creatie van Steve Jobs zijn unieke superjacht was, heeft het mis. Ook met de nieuwe campus die Apple wil gaan bouwen in Cupertino heeft de voormalige CEO van het bedrijf zich nog hardvochtig bemoeid. Dat zegt architect (en Lord) Norman Foster in een nieuw filmpje over Apple Campus 2. Onlangs werd het vertoond aan de gemeenteraad van Cupertino in aanloop naar een definitief besluit over de benodigde vergunningen.

In het filmpje wordt het definitieve plan voor de campus getoond voor de nieuwe campus, bestaand uit een enorm cirkelvormig hoofdgebouw, met zonnepanelen bedekte parkeergarages, een groot fitnesscentrum, een losse R&D-faciliteit én een theater waar de pers bijgepraat kan worden over de nieuwste producten. Over elk detail is nagedacht, zo leggen Foster en zijn collega’s uit; van de aan te planten boomsoorten tot en met het ontwerp van de sprinlerinstallatie. Geen wonder dat het project nog voor de eerste steen gelegd is al 2 miljard duurder uitvalt dan gepland.

In de video vertelt Foster over het telefoongesprek dat hij in 2009 van Steve Jobs kreeg. Die vroeg hem te helpen bij het ontwerp voor de nieuwe campus. Jobs wilde daarbij niet als een opdrachtgever maar als lid van het ontwerpteam beschouwd worden. Als inspiratie voor de nieuwe campus droeg hij de campus van Stanford University aan, de universiteit waar hij in de zeventiger jaren studeerde.

Het hoofdgebouw dat op de campus moet verrijzen doet echter niet aan iets bestaands denken. Volgens de architecten is de materialisering in elk opzicht nieuw en speciaal voor Apple ontwikkeld, van de enorme gebogen ramen tot de betonnen structuur. De ronde vorm is volgens Foster nooit het uitgangspunt geweest, maar natuurlijk ontstaan uit een lang proces van onderzoek en ontwerpen.

nieuwecampus

In de video en de bijhorende presentatie voor de gemeenteraad van Cupertino benadrukt Apple dat de campus meer groen dan gebouwen zal bevatten. Op de 71 hectares (ongeveer de oppvervlakte van de Efteling) komen veel bomen te staan die van oudsher in de omgeving groeien, zoals eiken en fruitbomen. De plekken die wél bebouwd zijn mogen ook groen genoemd worden. Alle gebouwen worden CO2-neutraal, dankzij natuurlijke klimaatbehandeling, zonne-energie en een eigen brandstofcelcentrale.

Het schaalmodel van de nieuwe campus staat in een gebouw van Apple en is alleen toegankelijk voor medewerkers en gasten. Mercury News kreeg echter de gelegenheid om foto’s te nemen van het model.

Het hoofdgebouw
Het hoofdgebouw
R&D-gebouwen
R&D-gebouwen
Het auditorium voor media-evenementen
Het auditorium voor media-evenementen
Tunnel naar ondergrondse parkeergarage
Tunnel naar ondergrondse parkeergarage
Bovengrondse parkeergarage met zonnepanelendak
Bovengrondse parkeergarage met zonnepanelendak
Fitnesscentrum
Fitnesscentrum

Als het aan de architecten en aan Apple ligt gaat nog dit jaar de eerste spade de grond in voor Apple Campus 2. Daarvoor moet de gemeente echter nog wel de vergunningen verstrekken. Een beslissing hierover valt op 15 oktober. Spannend zal het echter waarschijnlijk niet worden, aangezien Apple twee keer zoveel belasting gaat betalen én belooft om 70 miljoen dollar te investeren in het aanpassen en upgraden van gemeentelijke infrastructuur in Cupertino.

Kortom, dat wordt een hamerstukje.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Tjaarsveld

  was gisteren all op 9to5mac

 • Profielfoto
  Tjaarsveld

  betalen én belooft 0m 70 miljoen dollar te investeren

  om met een 0 ?

 • Profielfoto
  Martijn Scholten

  Wel heel vak uhm voor een Apple presentatie:p

 • Profielfoto
  marcelsteen

  @tjaarsveld belooft met een t?:)

 • Profielfoto
  Stendec

  Het idee van die gekleurde fietspaden om het terrein heen hebben ze ongetwijfeld uit Nederland gehaald.

 • Profielfoto
  koen

  Mooi, die R&D gebouwen hebben de vorm van een MacMini.

 • Profielfoto
  computer space

  Tjemig, ik dacht dat wij rotte procedures hadden. De nieuwe omgevingsvergunning is een eitje vergeleken bij deze politieke bende in Californie. 500 pagina’s!
  Wat ook opvalt, hier zien die aanvragen van een architect er nog een beetje gelikt uit. Dit is wel hele taaie onopgemaakte time-new-roman crap. Had meer van de dikke fee voor Foster verwacht.

 • Profielfoto
  uhuburu

  “Hardvochtig bemoeid”? Bedoel je misschien: hartstochtelijk?

 • Profielfoto
  Ostinato

  Mmm kom er opeens achter waar de inspiratie voor de nieuwe Mac Pro vandaan is gekomen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Wel cool dat ze een “senior arborist” in dienst hebben bij Apple.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  @marcelsteen Niets zo leuk om spelfout-zeurpieten te corrigeren, maar helaas.. Belooft is in dit geval met een t.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Zeker de mooiste plek om te werken

 • Profielfoto
  Domtoren

  Het idee van die gekleurde fietspaden om het terrein heen hebben ze ongetwijfeld uit Nederland gehaald.

  Dat kan Norman Foster ook gewoon in London gezien hebben…

 • Profielfoto
  Buzz

  @computer space: wat bedoel je precies met “taaie onopgemaakte time-new-roman [sic] crap”? Die PDF waar naar gelinkt wordt is niet het “definitieve plan” van Foster (zoals het artikel dus fout aangeeft). Het is een procedurestuk van een consultancy bedrijf. Het stuk is blijkbaar onderdeel van de inspraakprocedure op het gebied van de invloed op de omgeving van het bouwproject. De presentatie voor de gemeenteraad en de bijbehorende videoclip zijn ook niet het werk van Foster, maar van Apple.

 • Profielfoto
  Sjakelien

  Ben ik nou een freak als ik opmerk dat deze PDF in Acrobat Distiller vor Windows tot stand is gekomen?

 • Profielfoto
  computer space

  Het is een procedurestuk van een consultancy bedrijf.

  Als je Apple bent moet ook dat er goed uit zien. Hier ziet het gemiddelde onderzoekscommissierapport aan de tweede kamer er toch ook beregelikt uit?

  Maar het blijft kolder. Als in Nederland iets op deze schaal gebouwd wordt, is de regelgeving zo flexibel als elastiek. Inspraak my ass.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ach, het gaat hier slechts om de gemeenteraad van Cupertino. Je ziet in het filmpje wel dat het er daar ook niet aan toe gaat als bij ons in de tweede kamer, en dat hoeft natuurlijk ook niet. Ik durf te wedden dat de stukken die er toe doen er wel beter uit zien. En de regelgeving rondom de bouw is nu eenmaal overal ter wereld anders. Maar ook in Nederland is er uiteraard een bezwaarprocedure bij omgevingsvergunningen, en zal de gemeente om opheldering vragen als er onduidelijkheden zijn in de plannen.

 • Profielfoto
  pim939

  Zo een project moet toch wel een droom zijn voor veel architecten.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Het is natuurlijk ook gewoon een mooi toneelstukje achter de schermen zal alles al wel in kannen en kruiken zijn