Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 13 oktober 2013

Apple Campus 2: gedetailleerd tot aan de sprinklerkoppen

Wie dacht dat de laatste creatie van Steve Jobs zijn unieke superjacht was, heeft het mis. Ook met de nieuwe campus die Apple wil gaan bouwen in Cupertino heeft de voormalige CEO van het bedrijf zich nog hardvochtig bemoeid. Dat zegt architect (en Lord) Norman Foster in een nieuw filmpje over Apple Campus 2. Onlangs werd het vertoond aan de gemeenteraad van Cupertino in aanloop naar een definitief besluit over de benodigde vergunningen.

In het filmpje wordt het definitieve plan voor de campus getoond voor de nieuwe campus, bestaand uit een enorm cirkelvormig hoofdgebouw, met zonnepanelen bedekte parkeergarages, een groot fitnesscentrum, een losse R&D-faciliteit én een theater waar de pers bijgepraat kan worden over de nieuwste producten. Over elk detail is nagedacht, zo leggen Foster en zijn collega’s uit; van de aan te planten boomsoorten tot en met het ontwerp van de sprinlerinstallatie. Geen wonder dat het project nog voor de eerste steen gelegd is al 2 miljard duurder uitvalt dan gepland.

In de video vertelt Foster over het telefoongesprek dat hij in 2009 van Steve Jobs kreeg. Die vroeg hem te helpen bij het ontwerp voor de nieuwe campus. Jobs wilde daarbij niet als een opdrachtgever maar als lid van het ontwerpteam beschouwd worden. Als inspiratie voor de nieuwe campus droeg hij de campus van Stanford University aan, de universiteit waar hij in de zeventiger jaren studeerde.

Het hoofdgebouw dat op de campus moet verrijzen doet echter niet aan iets bestaands denken. Volgens de architecten is de materialisering in elk opzicht nieuw en speciaal voor Apple ontwikkeld, van de enorme gebogen ramen tot de betonnen structuur. De ronde vorm is volgens Foster nooit het uitgangspunt geweest, maar natuurlijk ontstaan uit een lang proces van onderzoek en ontwerpen.

In de video en de bijhorende presentatie voor de gemeenteraad van Cupertino benadrukt Apple dat de campus meer groen dan gebouwen zal bevatten. Op de 71 hectares (ongeveer de oppvervlakte van de Efteling) komen veel bomen te staan die van oudsher in de omgeving groeien, zoals eiken en fruitbomen. De plekken die wél bebouwd zijn mogen ook groen genoemd worden. Alle gebouwen worden CO2-neutraal, dankzij natuurlijke klimaatbehandeling, zonne-energie en een eigen brandstofcelcentrale.

Het schaalmodel van de nieuwe campus staat in een gebouw van Apple en is alleen toegankelijk voor medewerkers en gasten. Mercury News kreeg echter de gelegenheid om foto’s te nemen van het model.

Het hoofdgebouw
R&D-gebouwen
Het auditorium voor media-evenementen
Tunnel naar ondergrondse parkeergarage
Bovengrondse parkeergarage met zonnepanelendak
Fitnesscentrum

Als het aan de architecten en aan Apple ligt gaat nog dit jaar de eerste spade de grond in voor Apple Campus 2. Daarvoor moet de gemeente echter nog wel de vergunningen verstrekken. Een beslissing hierover valt op 15 oktober. Spannend zal het echter waarschijnlijk niet worden, aangezien Apple twee keer zoveel belasting gaat betalen én belooft om 70 miljoen dollar te investeren in het aanpassen en upgraden van gemeentelijke infrastructuur in Cupertino.

Kortom, dat wordt een hamerstukje.

Reageer op artikel:
Apple Campus 2: gedetailleerd tot aan de sprinklerkoppen
Sluiten