Amiga-gameclassics dit najaar naar iOS

13 reacties

Met de komst van iOS 7 met ondersteuning voor gamecontrollers is het duidelijk dat Apple zijn pijlen op de gamemarkt gericht heeft. Door de krachtige hardware van bijvoorbeeld de iPhone 5s worden graphics van console-kwaliteit mogelijk. Toch gaat dit bericht over games die geen enorme grafische kracht nodig zullen hebben.

Writers Group Film, een bedrijf dat de rechten van een groot aantal klassieke Commodore Amiga-games in handen heeft, maakte recent bekend zich te gaan richten op iOS. Van honderden Amiga-games zal een aangepaste versie voor iOS uitkomen. Deze zijn bovendien met een controller te spelen.

Lemmings, een voorbeeld van een typische Amiga classic.
Lemmings, een voorbeeld van een typische Amiga classic.

Er is nog geen concrete releasedatum voor de games, de uitgever meldt in de aankondiging dat de eerste spellen in ieder geval voor de feestdagen beschikbaar zullen zijn. Om welke titels het gaat is onduidelijk, het is niet bekend van welke games de rechten precies in handen zijn van Writers Group Film.

De games zullen op iPod, iPhone en iPad werken. De besturing wordt geoptimaliseerd voor gebruik met een touchscreen en/of een controller. In het verleden zaten regelmatig emulators voor oudere handheld consoles verstopt in apps, officieel heeft Apple hier nooit ondersteuning voor geboden en het is niet waarschijnlijk dat de Amiga-games in de vorm van een emulator uitgebracht zullen worden.

Door het officieel uitbrengen van gameclassics zullen de harten van 80’s en 90’s gamers ongetwijfeld sneller gaan kloppen. Ondertussen horen Nintendo en Sony Playstation het geluid van de Apple-zaag, die langzaam de poten onder hun stoelen wegzaagt.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  MohamedAbdulahi

  Ik ben benieuwt laat maar komen.

 • Profielfoto
  iSponge

  Lemmings ^_^

 • Profielfoto
  Jeroen3007

  Lemmings had ik al weleens opgezocht maar is eigendom van Sony dacht ik dus zal helaas niet op iOS verschijnen…:(

 • Profielfoto
  knekkie

  Al die (hardware controller) extra’s om games van vroeger te spelen?

 • Profielfoto
  recoiller

  Van lemmings zijn de rechten jaren geleden al vrij gegeven compleet met de source-code.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Bubba n Stix, Hybris, Barbarian, etc…:-)

 • Profielfoto
  Hydræ

  Meen je dat nou, gaan ze echt al die 8-bit classics uit de kast trekken? Wat heeft die knappe A7 dan voor nut?

 • Profielfoto
  Ostinato

  Oooo Ghosts’n’Goblins!!
  Oooo Lemmings!!

  Maarreh, beste OMT, kunnen jullie ophouden met suggereren dat Apple Nintendo en Sony uit de markt gaat drukken? Dat is nl. totale onzin. OK, de PS Vita heeft het moeilijk, maar dat ligt niet aan iOS. De games op de PS Vita zien er veel beter uit dan games op iOS, de IP’s zijn groter en de doelgroep is volkomen anders dan de iOS casual gamers.

  En over Nintendo: alle bekende Nintendo-IP’s, Mario, Zelda, Kirby, Pokemon, noem ze maar op, zijn exclusief Nintendo. Je kunt ze niet op andere platforms spelen (behalve op brakke half-legale emulators onder Android). Nintendo zal die gameseries echt niet gaan licentiëren voor iOS. Met andere woorden, Nintendo is zo goed als onkwetsbaar t.o.v. Apple.

  En laten we het maar niet over de PS4 en de XBox One hebben. Elke vergelijking tussen iOS en deze monsters slaat nergens op en is zacht gezegd lichtelijk belachelijk. GTA V of Assassin’s Creed 4 op de iPhone? Hahaha.

 • Profielfoto
  Needler

  Door het officieel uitbrengen van gameclassics zullen de harten van 80′s en 90′s gamers ongetwijfeld sneller gaan kloppen. Ondertussen horen Nintendo en Sony Playstation het geluid van de Apple-zaag, die langzaam de poten onder hun stoelen wegzaagt.

  Kap hier nou eens mee. Het is over-over-overduidelijk dat de OMT redactie geen kaas heeft gegeten van de gamesindustrie. Doe er dan ook geen boute uitspraken over.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ondertussen horen Nintendo en Sony Playstation het geluid van de Apple-zaag, die langzaam de poten onder hun stoelen wegzaagt.

  … over goedgelovig gesproken.

 • Profielfoto
  bartje

  Ik denk dat het zou kúnnen.

 • Profielfoto
  qazwsx

  Beetje onzin dit. De Iphone heeft echt niet de specs van de laatste gen consoles. Misschien van een PS2 of een gamecube, maar niet veel beter dan dat.

  Daar kan je trouwens prima mee gamen.

 • Profielfoto
  MacMartino

  Eindelijk weer Qbert terug op de iPhone?