PC-markt VS stabiliseert, Mac-aandeel daalt

Door: Koen van Tongeren - 40 reacties

De verkoop van desktop-computers en laptops in de Verenigde Staten loopt al jaren terug. Tot nu toe leek Apple een uitzondering op die regel. Waar computerreuzen als HP, Dell en Lenovo elk kwartaal marktaandeel moesten inleveren, bleeft dat van Apple groeien, ook al werden er nominaal minder Macs verkocht dan het kwartaal ervoor. In het afgelopen kwartaal is daar echter verandering in gekomen. De grote PC-fabrikanten zien hun marktaandeel stabiliseren, terwijl dat van Apple gedaald is.

Onderzoeksbureau Gartner en IDC hebben beide schattingen gemaakt van de computerverkoop in de V.S. voor de maanden juli, augustus en september. Volgens Gartner is het marktaandeel van Macs in die periode gedaald van 14,2 naar 13,4 procent ten opzichte van het zelfde kwartaal vorig jaar. IDC houdt het op een daling van 13 naar 11,6 procent. In beide onderzoeken is Apple de enige van de grote computerfabrikanten die in dit kwartaal moest inleveren. Dell, HP, Toshiba en Lenovo zagen hun marktaandeel juist groeien.

Wat de reden is voor de daling is niet duidelijk. Mogelijk speelt mee dat de laatste Mac-update in juni plaatsvond terwijl veel andere fabrikanten met nieuwe modellen en speciale aanbiedingen kwamen voor het back-to-school-seizoen. Ook moet meegewogen worden dat de onderzoeken van Gartner en IDC alleen naar computers en niet naar tablets kijken. Dit terwijl de immense populariteit van de iPad en de iPad mini al langer invloed hebben op de verkoopcijfers van MacBooks.

Of Apple inderdaad significant minder Macs verkocht heeft zal blijken op 28 oktober. Dan maakt Apple de financi√ęle cijfers over het afgelopen kwartaal bekend.

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  Martink

  Iedereen wacht natuurlijk op de nieuwe Mac pro:)

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Is Apple een grote speler op de pc markt ?? Dacht eerder een kleine speler

 • Profielfoto
  Apple Focus

  Is Apple een grote speler op de pc markt ?? Dacht eerder een kleine speler

  In de VS niet.
  In Europa een kleine speler ja.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Financi√ęle krapte bij mensen en bedrijven kan ook meespelen. En gebrek aan vernieuwing.

 • Profielfoto
  Buzz

  Als je 11-14% marktaandeel hebt in deze markt dan ben je een van de grootste spelers. Bovendien is Apple verreweg de grootste speler in het duurdere/luxere segment van de markt (computers van boven de $1000-1500).

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Is Apple een grote speler op de pc markt ?? Dacht eerder een kleine speler

  .
  Men vergelijkt nog vaak het kamp Windows – Apple.
  Dan lijkt het aandeel van Apple klein.
  Maar waar er honderden PC- fabrikanten zijn, is er maar één Apple.
  En met de cijfers die er nu liggen is Apple dan toch echt een hele grote jongen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Windows of OS X doen net hetzelfde. Computers worden voor hetzelfde doel gebruikt. Ze maken zelfs gebruik van dezelfde onderdelen (processoren, harde schijven, videokaarten, …). Het is dus wel degelijk relevant om Apple mee te nemen in de vergelijking.

 • Profielfoto
  Festen

  Zou het er mee te maken hebben dat je voor een 15 inch laptop bij Apple al gauw zo’n 2000 Dollar/Euro’s betaalt? Tien jaar geleden was dat misschien een billijk bedrag, nu gaat dat wel door een pijngrens bij veel consumenten. En de nieuwe retina modellen zijn alleen maar duurder.

 • Profielfoto
  Brims

  Iedereen wacht natuurlijk op de nieuwe Mac pro:)

  Ja stom dat ze daar niet aan hebben gedacht!

 • Profielfoto
  polansky

  Niet heel vreemd. Apple heeft 1x een update gedaan van de MacBook Pro’s aan het begin van dit jaar. Voor de rest helemaal niets m.u.v. een kleine iMac upgrade in alle stilte en een kleine aanpassing aan de air.

  Bovendien geen enkele innovatie op het gebied van software ontwikkeling (Maverick is in principe ook maar een minor update). en het in de steek laten van de markt van professionele creatieven.

  Apple lijkt een stuurloos schip te worden. Het verval van Apple lijkt hiermee definitef ingezet. Als je de geruchten leest zijn er ook al flink tegenvallende cijfers van de iPad, en de nieuwe Iphone 5C.

  En als klap op de vuurpijl houden ze waarschijnlijk geen OS X event, maar pushen ze de iPad 5, waarvan iedereen al weet dat hij niks nieuws gaat brengen anders dan een nieuwe processor en vingerauthenticatie….

  Werkelijk alle stoplichten voor Apple staan op rood, maar vooral absurde prijzen voor je producten blijven vragen….. dan komt het vanzelf goed;!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Niet heel vreemd. Apple heeft 1x een update gedaan van de MacBook Pro’s aan het begin van dit jaar. Voor de rest helemaal niets.

  Bovendien geen enkele innovatie op het gebied van software ontwikkeling (Maverick is in principe ook maar een minor update).

  De PC is ook verder helemaal uitonwikkeld. Daar is weinig meer aan te innoveren, zowel hardware als softwarematig. Dat geldt ook voor iPhones en iPads, maar dat willen mensen niet toegeven.Die laatste zijn alleen hip en daar willen mensen bakken met geld voor uitgeven om stoer te kunnen doen tegenover hun vrienden (echte of minder echte op Facebook). Er zit bovendien een hogere winstmarge op (niet op het product zelf an sich, maar de verkoop van apps, accessoires etc).

  Maar dit is echt niet alleen Apple. Eigenlijk al dit soort bedrijven zijn klaar met innoveren. De manier om nu geld te verdienen is iets ontwerpen wat niets toevoegt, maar wat je wel verkoopt als iets revolutionairs. Zoals een vingerafdrukscanner of een horloge die slim is…

 • Profielfoto
  polansky

  Dat klopt Maverick, maar voor een Laptop met vrijwel dezelfde specificaties als een MBP betaal je bijna de helft minder.

  Een mooi design en een fijn besturingssysteem wil niet zeggen dat het ook automatisch een winnende combinatie is…

  De magie rondom Apple is gewoon heel hard aan het verdwijnen.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  polansky 18 minuten geleden
  Apple lijkt een stuurloos schip te worden. Het verval van Apple lijkt hiermee definitef ingezet. Als je de geruchten leest zijn er ook al flink tegenvallende cijfers van de iPad, en de nieuwe Iphone 5C.

  Daar gaan we weer. Hoeveel geruchten over tegenvallende verkoopcijfers bleken waar? Hoeveel geruchten over tegenvallende verkoopcijfers kwam ‘toevallig’ 2 tot 3 weken voor het publiceren van de nieuwe kwartaalcijfers?
  Al twee jaar lees ik over verval van Apple en stuurloos schip. Waarom dan? Hoezo dan? Apple verkocht in het eerste weekend van de 5s en 5c meer iPhones dan ooit tevoren. In Redmond, daar ligt een stuurloos schip te vervallen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Innovatie gebeurt bij Apple vrijwel altijd met kleine, vrijwel onzichtbare stappen. Zo is het altijd gegaan met de ontwikkeling van OS X. Neem twee willekeurige opeenvolgende versies, zoals 10.8 en 10.9, en zoek de verschillen. Je zult je best moeten doen. Maar kijk eens naar het verschil tussen bijvoorbeeld 10.4 en 10.9, en je ziet de innovatie wel degelijk. Zo gaat het ook met de hardware en andere software van Apple. De stap van iPhone 3G naar 4 naar 4S naar 5 naar 5S is steeds klein, maar vergelijk de 5S met iOS7 eens met de 3G met iOS 2? De introductie van de eerste iPhone, de switch van de Mac naar Intel en de veranderingen van de user interface in iOS 7 zijn niet de regel, maar de uitzonderingen op de regel dat innovatie bij Apple met vele kleine stapjes gebeurt.

  De jammeraars zoals Polansky, zijn ook van alle tijden. Ze hebben dit niet door. Ze zijn continu teleurgesteld als ze de kleine stapjes vooruit zien. Ze verwachten magie, grote innovaties waarbij in één keer alles op zijn kop gezet wordt. Ze beseffen niet dat die momenten in de hele geschiedenis van Apple op één hand zijn te tellen. Ze denken dus ten onrechte dat zij in een unieke tijd leven waarin de magie uitblijft, en ze voelen zich daardoor eenzaam en verlaten door het bedrijf. We moeten maar medelijden met ze hebben.

 • Profielfoto
  polansky

  Heb jij dan maar medelij Buzz B.
  Een goed psycholoog zul je overigens niet worden want er klopt helemaal niets van je analyse over hoe ik de wereld van Apple zie.

  Overigens (s)preek voor jezelf want je zit behoorlijk vast in je heilige Appel!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @Buzz_D:natuurlijk is er verschil met vorige versies, maar vind je nou werkelijk dat het echt fundamenteel anders is? Ik niet. Ik heb het ook niet verwacht en verwacht het ook niet van Apple. Het is alleen flauw dat sommige mensen het wel pretenderen en als een soort tienermeisjes flauwvallen bij een nieuwe iPhone, in plaats van nuchter te analyseren wat er nou veranderd is.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Polansky,

  als jij een een evenwaardige laptop kan vinden voor de helft van de prijs, stap dan toch gewoon over, maar stop om gebruikers in bepaalde hokjes te plaatsen en jezelf heiliger dan de paus te verklaren. Het blijft een zielig zicht tegenwoordig op de forums….die azijnpissers.

 • Profielfoto
  Facundo

  Sinds de 1e iphone is er op mac-gebied NIETS meer aan innovatie gebeurd. Het enige dat er is bijgekomen is meer ‘store’, ‘cloud’, ‘sync’ en ‘share’. Er zijn w√®l heel veel features verdwenen. Van (semi~)professionele apps kwam er √≤f een veel te late update (zoals Logic) √≤f er kwam een ‘light’-versie (zoals FCP) die gebruikers totaal in de steek liet. Apple’s tunnelvisie richting idevices zal ze zuur gaan opbreken. Als je zo de middelvinger blijft opsteken tegenover de klanten die je al tientallen jaren trouw zijn gebleven kun je op een gegeven moment diezelfde vinger terug verwachten. De idiote prijzen staan niet meer in verhouding tot de kwaliteit/betrouwbaarheid.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Ben heel blij met Mavericks. De innovatie zit onder de motorkap. Alles werkt veel sneller en mijn batterij gaat nog eens 1 tot 2 uur langer mee.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  We moeten eerst maar eens afwachten wat de kerstinkopen gaan doen. Traditie getrouw scoort Apple dan altijd enorm goed.
  De relatief late updates zijn daar ook debet aan. Ik hoop wel dat de Macbook Pro nu aan de beurt is, nadat de iMac paar weken terug stilletjes geupdate is.

 • Profielfoto
  klonic

  Ik denk dat die schattingen gebaseerd zijn op internetgebruik. Ik neem aan dat heel veel macgebruikers nu internetten met een iPad. Ik kan me alleen niet voorstellen dat het aantal macgebruikers daalt. Ik zou eerder zeggen dat het nog steeds stijgt. Ik bedoel, iemand die een iPhone of iPad heeft zal toch meer open staan voor een Mac dan iemand die alleen Android heeft.

  Ook valt het me op dat in de trein en op school steeds meer mensen met een Macbook zitten.

 • Profielfoto
  Buzz

  Facundo: Noem eens één feature die er verdwenen is dan? En om zelf maar een paar innovaties te noemen op de Mac sinds de iPhone in 2007 uit kwam: volledig 64-bit Cocoa, Grand Central Dispatch, OpenCL, de Mac App Store, multi-touch trackpad support, power nap, retina display, mini displayport, thunderbolt en een verdubbeling van de batterijduur voor laptops.

  En wat heeft de rest van de industrie sinds 2007 bij elkaar ge√Įnnoveerd? USB 3 misschien, maar verder weet ik het niet.

  Apple is voor mij niet heilig. Er zijn genoeg dingen in OS X die niet werken zoals het zou kunnen, met name rondom iCloud, en over Logic X en Final Cut Pro X verschillen de meningen, zoals dat ook hoort bij professionele software in een concurrerende markt. Maar ik zie wel maar één partij hier met een opgestoken middelvinger en een tunnelvisie, en dat ben jij.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  @Facundo: Ik ben met je eens dat Apple’s onge√Įnteresseerde houding naar Pro users erg teleurstellend is. Die hebben vanaf 2010 echt NIETS meer van Cupertino mogen verwachten.

  Apple heeft de server markt opgegeven, Mac OS X Server versobert tot een amateuristisch kut pakket, de audio en video vrienden keihard laten vallen en als doodssteek de Mac Pro vermoord.
  Dus innovatie ja, maar nu moet ik een linux of windows server verkopen omdat Apple meer interesse heeft voor consumenten. Ik kan de voordelen van een Mac op kantoor niet langer verdedigen. En dat is een slechte zaak.

  Maar om te zeggen dat Apple sinds de iPhone niet meer innoveert is wel erg kort door de bocht. De evolutie van zowel Mac OS als iMac en Macbook Pro is op zijn minst sensationeel te noemen.

 • Profielfoto
  Richard Struve

  Ik lees vaak reacties van mensen die zich geheel kritisch uiten over Apple of een produkt van hun
  Vaak lees ik dan verwijzing naar Samsung Google of Windows
  Heb je enkel alleen een iPhone kan ik me voorstellen dat andere smartphones voor jou beter passen
  Maar als je een totaal product hebt zoals Mac iPhone iPad en Apple tv dan zie je hoe alles simpel en synchroon loopt
  Daar lopen de andere nog behoorlijk in achter
  En in mijn geval omdat ik blind ben standaard al toegankelijk
  Duur ja maar zolang ik het kan betalen zeg ik
  Apple is de beste

 • Profielfoto
  knekkie

  Zal Apple met totaal nieuwe producten komen of met iteraties van de huidige lijn.

  Ik accepteer de nieuwe Mac Pro als totaal nieuw.
  Ik hoop dat een zelfde drastische varrandering ook voor de iMac en macbooks staat te wachten.

  Tijd voor een Next level Apple.
  Iets met Touch besturing, spraak en beweging.

  Pak op waar je begonnen met met iOS kijk naar Windows 8 als voorbeeld hoe het wel en niet moet voor touch op grote schermen.
  Touch computing kijgt tractie ook op grotere schermen dan tablets als de iPad.

  Iedereen probeert er wat mee. de een met goed resultaat de ander met wat minder. Voorbeeld…. FOX news. Die gebruikt 55inch touch screens op belachelijke wijze.

  voor de Apple gekruide versie
  http://appleinsider.com/articles/13/10/08/fox-news-new-giant-microsoft-touch-screens-have-fewer-pixels-than-an-ipad

  voor de neutrale versie
  http://video.foxnews.com/v/2727500025001/shepard-smith-tours-the-fox-news-deck/

  Ik ben benieuwd wat Apple op gebied van Touch computing gaat laten zien anders dan de iPad. Toch support voor MacOSX is er al als je een Wacom Cintiq hebt met Touch. Dat gaat meer dan prima. kwestie van de laatste Wacom drivers en je bent klaar.

 • Profielfoto
  Facundo

  Sommige mensen hier blijven early adapting maar met innovatie verwarren of innovaties aan Apple toeschrijven die niet van Apple zijn. En als je dingen als de Mac Appstore (hahahaha), retina, multitouch trackpad en thunderbolt al als innovatie gaat beschouwen is een kinderhand idd gauw gevuld. De laatste innovatie van Apple was de 1e ipad.

 • Profielfoto
  defores

  @Facundo:

   
  Innovatie of vernieuwing heeft betrekking op nieuwe idee√ęn, goederen, diensten en processen. Innovatie kan plaatsvinden binnen organisaties maar ook binnen bredere - sociale - verbanden. Het proces van innoveren (innovatieproces) omvat het geheel van menselijke handelingen gericht op vernieuwing (van producten, diensten, productieprocessen, etc.).
   

  Early adapters zijn meestal vernieuwingen dus innovatie.
  Je bent in de war met uitvindingen.
  Uitvindingen worden meestal door wetenschappers of een genie gedaan.

 • Profielfoto
  Buzz

  Precies, Defores. Of om de in OS X ge√Įntegreerde dictionary (ook een innovatie) te citeren: “innovate: make changes in something established, especially by introducing new methods, ideas, or products.”

  En Facundo: Ja, de retina display, multitouch gestures, thunderbolt en de App Store zijn waardevolle innovaties voor de Mac te noemen. Misschien zijn het innovaties waar jij persoonlijk niet zo veel waarde aan hecht, en is er hier en daar ook objectief gezien nog wel wat aan te verbeteren, maar dat doet er niks aan af dat dit innovaties waren.

  Zoals ik hierboven al aangaf, vaak zijn de innovaties van jaar tot jaar niet bijzonder groot, maar over een aantal jaren heen en alle innovaties bij elkaar genomen kan je toch wel stellen dat de Mac tussen 2007 en 2013 behoorlijk grondig en innovatief verbeterd is.

  Die andere innovaties die ik noemde, en de vragen die ik je stelde, daar ga je maar verder niet op in. Dat zegt wat mij betreft genoeg.

 • Profielfoto
  1984

  Ik ben benieuwd wat Apple op gebied van Touch computing gaat laten zien anders dan de iPad.

  Het moet er toch ooit van komen …….de MacPad

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Een mooi design en een fijn besturingssysteem wil niet zeggen dat het ook automatisch een winnende combinatie is…
  De magie rondom Apple is gewoon heel hard aan het verdwijnen

  Dat was het dus juist wel. Het was namelijk deze zelfde combinatie die in de jaren ’90 Apple van de afgrond wegtrok. En de rest is geschiedenis…

  En ga eens kijken bij een willekeurige APR. Voor de mensen die een overstap van Windos naar OS-X overwegen is er nog magie genoeg.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Apple lijkt een stuurloos schip te worden. Het verval van Apple lijkt hiermee definitef ingezet. Als je de geruchten leest zijn er ook al flink tegenvallende cijfers van de iPad, en de nieuwe Iphone 5C.

  Werkelijk alle stoplichten voor Apple staan op rood, maar vooral absurde prijzen voor je producten blijven vragen….. dan komt het vanzelf goed;!

  Waar ben je dan precies bang voor? Dat ze failliet gaan, of dat je er niet meer mee kan pronken tegenover anderen?

  Persoonlijk kan het me echt weinig schelen wat ze doen tegenover concurrenten. Ik beoordeel een product en beslis daarna of ik het mooi of nuttig vindt. Dat Apple dan vaak naar voren komt als beste optie ligt met name aan de integratie met bestaande producten.
  Er staat echt niet iemand met een mes op mijn keel die mij verplicht om voor Apple te kiezen en het merk te verdedigen. Dat idee krijg ik bij jou wel.

 • Profielfoto
  knekkie

  @1984 Ik hoop niet dat Apple met een MacBook komt waar het scherm van af kan en dat de computer in het scherm dan weer GEWOON een iPad is.

  Met als excuus dat je in tablet mode een tablet UI en OS nodig hebt -> iOS
  En dat je voor al het andere Mac OSX nodig hebt.

  Apple houd van kleine stapjes maar deze stap mogen ze van mij gewoon direct overslaan:D (MacPad Pro met MacOSX er op dat in staat is iOS apps te draaien in een laag net als X window of classic mode)

 • Profielfoto
  1984

  Nee zoiets , dat heb ik al ergens gezien…

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik zeg laat maar komen. Van mijn part een hele range apparaten in verschillen de formaten 13″ 15″ modellen (als MacBook Pro hybrids) en 20″ & 27″ modellen (als iMac Touch) en dan nog een 55″ model voor de Fox Newsroom:D

  Stel touch is niet de weg die Apple in gaat slaan. Wat zal Apple dan gaan doen?
  Leap motion en Google now praktijken?

  SIRI kan wel een serieuze boost gebruiken en Leap Motion verwerkt onder het toetsenboard van je laptop zou best eens grappige toepassingen op kunnen leveren. Maar touch op grote schaal is veel gemakkelijker te implementeren op een manier dat iedereen er wat aan heeft.

  Misschien komen ze wel met touch screens die je de verschillen in de oppervlakte kunnen laten voelen. Onze vrienden bij Disney zijn daar aan bezig geweest. Nu nog een bedrijf met ballen dat die technologie wil inzetten in consumenten electronica.

  Disney en Apple zijn nog redelijk close toch?

 • Profielfoto
  1984

  Misschien komen ze wel met touch screens die je de verschillen in de oppervlakte kunnen laten voelen. Onze vrienden bij Disney zijn daar aan bezig geweest. Nu nog een bedrijf met ballen dat die technologie wil inzetten in consumenten electronica.

  Disney en Apple zijn nog redelijk close toch?

  Ja ik had dat ook gelezen, en probeerde me alle mogelijkheden van zo’n aanraakscherm voor te stellen..18+ industrie.


 • Profielfoto
  McZibit

  Hopman Cook stelde eerder dat Pc en Mac op termijn ,slowly down the drain’ zullen gaan…The Wearables markt wordt core buisiness. Smartphones en verwanten zijn zijn op software innovatie na wel uit gekristaliseerd. Alles wordt vooral mobiel…

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Omdat Mac niet meer interessant is?

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Met je vingers aan een Mac scherm zitten heiligschennis !!! Krijg nu al zwaar de pest er in als er een vlek of vingerafdruk op mijn iMac zit

 • Profielfoto
  helium1967

  Logisch he, ik had vroeger een HP en na 3 jaar was da ding versleten, heb nu al 3 jaar een iMac en nog nooit blijven hangen en geen problemen mee gehad dus die gaan dan veel langer mee en koopt ge minder vlug een nieuwe

 • Profielfoto
  ernst.

  Iedereen wacht natuurlijk op de nieuwe Mac pro:)

  Dat heb jij goed gezien.Du moment hij beschikbaar komt,bestel ik ‘m.i.c.m. wat andere hardware ervoor.