Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 18 oktober 2013
Leestijd: 2 minuten

Adverteerders verdienen met iOS, verliezen op Android

Advertenties zijn onlosmakelijk verbonden met het internet en apparaten die ermee verbonden zijn. Maar hoe succesvol zijn ze eigenlijk, oftewel, in hoeverre verdient een adverteerder zijn investering terug met het plaatsen van een advertentie? Dat blijkt nogal af te hangen van het apparaat waarop die advertentie getoond wordt.

Nanigans, een van de grootste kopers van advertentieruimte op Facebook heeft onderzocht hoe lucratief het plaatsen van advertenties is voor grote retailorganisaties. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen omzet per klik op een ad en het rendement op de investering. In beide gevallen blijken advertenties op Facebook die via iOS bekeken worden véél beter te renderen dan op Android. Sterker nog, volgens het onderzoek verlies je als adverteerder alleen maar geld op Android, terwijl iOS geld oplevert.

Voor het onderzoek is data onderzocht van januari tot en met september 2013. Daaruit blijkt dat een retailer 94 dollarcent verdiende met elke ‘klik’ op een advertentie die via iOS plaatsvond. Voor Android-kliks was dat slechts 15 dollarcent. Daarbij wordt echter nog geen rekening gehouden met de kosten van een advertentie. Worden die wél meegerekend, dan haalt een adverteerder 162% meer omzet met iOS-advertenties dan ze gekost hebben. Dit terwijl Android-ads 10% meer kosten dan ze opbrengen.

Omzet per klik én totaal rendement voor Android en iOS

De uitkomsten van het onderzoek waren volgens Nanigans zo controversieel dat het bedrijf in eerste instantie twijfelde om ze te publiceren. Uiteindelijk is toch gekozen voor bekendmaking omdat de cijfers simpelweg te schokkend waren om achter te houden, aldus Dan Slagen van het bedrijf.

De conclusie die met dit onderzoek getrokken kan worden is dat adverteren op Android alleen maar geld kost en op iOS geld oplevert. Des te opvallender is het dat Facebook nagenoeg dezelfde prijzen aanhoudt voor advertenties op beide platforms. Per duizend weergaves kost een Facebook-ad 4,87 dollar op Android en 4,99 dollar op iOS. Een klik kost adverteerders wél meer op iOS; 40 dollarcent versus 18 dollarcent op Android. Maar goed, met de Cijfers van Nanigans in de hand weet je dat dat een prima investering kan zijn… als je maar het goede platform kiest.

Advertentiekosten op Facebook per 1000 weergaven en per klik

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Adverteerders verdienen met iOS, verliezen op Android
Sluiten