Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 21 september 2013

Vodafone en het feestje dat 4G heet

Elk jaar rond het uitkomen van de iPhone in Nederland vergelijkt OMT de mobiele abonnementen van de verschillende mobiele providers en wijzen we waar mogelijk een winnaar aan. Het tweede jaar won Telfort en vorig jaar ging Vodafone er met de winst vandoor.

Dat Vodafone vorig jaar won had te maken met een aanbieding, waarbij je over de duur van je contract 10 GB data extra per maand kreeg met een snelheid van 14 Mbps. Voor mij persoonlijk was dit zo verleidelijk dat ik m’n datalimiet-vrije T-Mobile abonnement met een snelheid van 2 Mbps én een Vodafone 3G-datastick heb opgezegd. Voortaan moest Personal Hotspot op mijn iPhone én 11 GB aan data per maand ervoor zorgen dat ik overal online kon met mijn laptop.

De praktijk pakte helaas anders uit. Daar waar T-Mobile na jaren van digitale filevorming de data snelheid weer goed op niveau had, mocht ik blij zijn wanneer er bij Vodafone überhaupt iets binnenkwam. Regelmatig had ik (ook in grote steden) alleen GPRS en wanneer ik 3G ontvangst had, zat het netwerk vaak zo vol dat er niets binnenkwam. Vodafone bood dus 11GB per maand aan data aan, maar niet het netwerk om het op te kunnen gebruiken. Zo frustrerend dat mijn Twitter-volgers er zo nu en dan ook slachtoffer van zijn geworden:

De laatste maanden ging het beter, maar met de komst van iOS 7 op de iPhone 5 is het feest! Als eerste provider in Nederland biedt Vodafone bestaande iPhone-klanten namelijk de mogelijkheid om op de 1.800 Mhz frequentie gebruik te maken van 4G, dat momenteel in de grote steden actief is. Voor Vodafone RED klanten is het gratis, voor mij met m’n 11GB deal kost het € 2,50 per maand.

Het gevoel is het beste te vergelijken met autorijden door Duitsland wanneer na kilometers 80 rijden over versmalde rijbanen langs een baustelle de weg overgaat in een wegvak zonder maximum snelheid. Alles is in een oogwenk geladen of geïnstalleerd. Een speedtest op mijn sportclub leverde 25,8 Mbps down en 15,6 Mbps up op. Vooral de upload is spectaculair. 7x meer dan de ADSL-verbinding in de OMT studio. Misschien moesten we in het vervolg OMT LIVE maar gaan livestreamen via mijn iPhone…

Hoe activeer jij 4G op je Vodafone-abonnement? Zorg dat je iOS 7 geïnstalleerd hebt op je iPhone 5, hierna verschijnt via een push bericht automatisch een carrier update voor Vodafone die je moet installeren. Wanneer je een RED-abonnement hebt, is 4G meteen actief. Wanneer je tussen 1 oktober 2012 en 31 maart 2013 een abonnement hebt afgesloten, kun je 4G activeren door de 4G BloX aan te zetten in de My Vodafone app. Let alleen op: Vodafone ziet de 4G BloX als aanvulling op je abonnement, met dezelfde looptijd. Je kunt 4G dus niet tussentijds uitzetten. Oudere abonnementsvormen zullen overgezet moeten worden naar RED. Bel daarvoor de Vodafone klantenservice (1201).

Reageer op artikel:
Vodafone en het feestje dat 4G heet
Sluiten