Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 september 2013

Twee nuttige toepassingen van iBeacons-technologie uitgelicht

Tijdens de presentatie van iOS 7 op de WWDC van 2013 maakte Apple al even melding van iBeacons, dit is Apple’s eigen idee over contactloze communicatie. Op gebied van toepasbaarheid vergelijkbaar met NFC, maar op gebied van techniek een stuk geavanceerder.

iBeacons maken gebruik van Bluetooth LE/4.0 om te communiceren. Het bereik van deze nieuwe Bluetooth-variant is even groot, maar het energiegebruik aanzienlijk minder. Een iBeacon kan hierdoor meer dan een simpele NFC-tag, er kan meer data verzonden worden en locatiebepaling is mogelijk. Van deze twee technieken wordt nu voor het eerst op grote schaal nuttig gebruik gemaakt. 

1) Apple TV instellen
Het instellen van een Apple TV was geen fijn werkje. Door middel van een afstandsbediening het WiFi- en iTunes-wachtwoord invoeren zorgde zeker bij lange wachtwoorden voor de nodige irritatie. Apple heeft dit deze week door middel van iBeacons opgelost. Het is nu mogelijk om tijdens het instellen een iPhone tegen de Apple TV aan te houden.

Omdat zowel de Apple TV als de iPhone een iBeacon kunnen zijn, kunnen instellingen zoals het WiFi-wachtwoord, het iTunes-account en de taal en locatie meteen overgedragen worden. iBeacons kunnen de afstand tot elkaar nauwkeurig meten, hierdoor start de setup alleen als de iPhone echt tegen de Apple TV gehouden wordt en niet in de hele kamer. Deze functionaliteit is vergelijkbaar met NFC.

Apple TV instellen door middel van iBeacons.

Een apparaat met ondersteuning voor Bluetooth 4.0 kan dus een iBeacon zijn, maar iBeacons kunnen ook stickers zijn. Omdat iBeacons zich bewust zijn van hun locatie, kunnen deze gebruikt worden voor indoor navigatie.

2) MLB Stadion; interactieve experience
Stadions van Major League Baseball in de VS worden door het gebruik van iBeacons een interactieve experience. Doordat de stadions van MLB op strategische plaatsen zijn voorzien van iBeacons kan indoor genavigeerd worden. iBeacons kunnen elkaars afstand en locatie meten, zo kan de locatie van een bezoeker gepinpoint worden, zie het als indoor GPS. De app van het stadion wijst bezoekers zo gemakkelijk de weg naar hun zitplaats.

Indoor navigatie door middel van iBeacons.

iBeacons die in de fanshop hangen, zenden zodra een bezoeker binnen komt een aantal kortingsbonnen door naar de app. In andere ruimten wordt automatisch een video gestart met historische informatie over het stadion. Op deze manier kan een locatie interactief uitgelicht worden in een app, ook ideaal voor bijvoorbeeld musea of openbare ruimten.

Eerste nagel aan de doodskist van NFC
Deze twee voorbeelden laten zien dat iBeacons nu al meer waarde kunnen toevoegen dan een enkele NFC-sticker. iBeacons zijn geavanceerder en gebruiken amper meer energie. Eerder luidde OMT in een audio-podcast al officieel het einde van NFC in. Meer technische details over iBeacons-techniek ? Luister deze podcast dan dit weekend in een vrij uurtje terug.

Reageer op artikel:
Twee nuttige toepassingen van iBeacons-technologie uitgelicht
Sluiten