Twee nuttige toepassingen van iBeacons-technologie uitgelicht

19 reacties

Tijdens de presentatie van iOS 7 op de WWDC van 2013 maakte Apple al even melding van iBeacons, dit is Apple’s eigen idee over contactloze communicatie. Op gebied van toepasbaarheid vergelijkbaar met NFC, maar op gebied van techniek een stuk geavanceerder.

iBeacons maken gebruik van Bluetooth LE/4.0 om te communiceren. Het bereik van deze nieuwe Bluetooth-variant is even groot, maar het energiegebruik aanzienlijk minder. Een iBeacon kan hierdoor meer dan een simpele NFC-tag, er kan meer data verzonden worden en locatiebepaling is mogelijk. Van deze twee technieken wordt nu voor het eerst op grote schaal nuttig gebruik gemaakt. 

1) Apple TV instellen
Het instellen van een Apple TV was geen fijn werkje. Door middel van een afstandsbediening het WiFi- en iTunes-wachtwoord invoeren zorgde zeker bij lange wachtwoorden voor de nodige irritatie. Apple heeft dit deze week door middel van iBeacons opgelost. Het is nu mogelijk om tijdens het instellen een iPhone tegen de Apple TV aan te houden.

Omdat zowel de Apple TV als de iPhone een iBeacon kunnen zijn, kunnen instellingen zoals het WiFi-wachtwoord, het iTunes-account en de taal en locatie meteen overgedragen worden. iBeacons kunnen de afstand tot elkaar nauwkeurig meten, hierdoor start de setup alleen als de iPhone echt tegen de Apple TV gehouden wordt en niet in de hele kamer. Deze functionaliteit is vergelijkbaar met NFC.

Apple TV instellen door middel van iBeacons.
Apple TV instellen door middel van iBeacons.

Een apparaat met ondersteuning voor Bluetooth 4.0 kan dus een iBeacon zijn, maar iBeacons kunnen ook stickers zijn. Omdat iBeacons zich bewust zijn van hun locatie, kunnen deze gebruikt worden voor indoor navigatie.

2) MLB Stadion; interactieve experience
Stadions van Major League Baseball in de VS worden door het gebruik van iBeacons een interactieve experience. Doordat de stadions van MLB op strategische plaatsen zijn voorzien van iBeacons kan indoor genavigeerd worden. iBeacons kunnen elkaars afstand en locatie meten, zo kan de locatie van een bezoeker gepinpoint worden, zie het als indoor GPS. De app van het stadion wijst bezoekers zo gemakkelijk de weg naar hun zitplaats.

Indoor navigatie door middel van iBeacons.
Indoor navigatie door middel van iBeacons.

iBeacons die in de fanshop hangen, zenden zodra een bezoeker binnen komt een aantal kortingsbonnen door naar de app. In andere ruimten wordt automatisch een video gestart met historische informatie over het stadion. Op deze manier kan een locatie interactief uitgelicht worden in een app, ook ideaal voor bijvoorbeeld musea of openbare ruimten.

Eerste nagel aan de doodskist van NFC
Deze twee voorbeelden laten zien dat iBeacons nu al meer waarde kunnen toevoegen dan een enkele NFC-sticker. iBeacons zijn geavanceerder en gebruiken amper meer energie. Eerder luidde OMT in een audio-podcast al officieel het einde van NFC in. Meer technische details over iBeacons-techniek ? Luister deze podcast dan dit weekend in een vrij uurtje terug.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Tuurlijk, zo kan ik betalen bij de kassa en gelijk de rest van de informatie doorgeven aan apple en amerika.
  Reclame word nog specifieker weergegeven dan ooit te voren.
  Zoek je een keer op een bepaald kabeltje.Zie je de rest van de week overal advertenties van kabeltjes.
  what’s next ?

 • Profielfoto
  GT1988

  MEEUW ga lekker in een hutje in de bos wonen met een aluminiumfoliemuts op je hoofd. Daar vind de NSA je ook niet.

  OT: mooie toepassingen nu al! Is er geen maximum aantal verbindingen per iBeacon? En hoeveel last heeft dit van een groot aantal verbindingen tegelijk in termen van snelheid. Als ik op het station via 3G een website wil laden kan ik net zo goed een trein later pakken zegmaar.

 • Profielfoto
  kevinboos

  Ik ben dat gezeur over traceerbaarheid ook een beetje beu. Ik juich dit soort technologieën alleen maar toe!

 • Profielfoto
  kevinhoppa

  Beter toch? Zoek je een keer naar een kabeltje…en de week daarop kan je de beste aan

 • Profielfoto
  Martink

  Wat is er nu weer mis met goed gerichte reclame. Als ik een kabeltje zoek wil ik geen reclame van Barbie poppen. En kan met NFC ook niet data doorgestuurd worden?

  Ik ben erg benieuwd wat de ibeacons ons nog meer gaan brengen. Dit ziet er al erg gaaf uit.

  Is het trouwens een open iets? Of blijft het iOS only? Als het open is weet je zeker dat het een succes wordt:)

 • Profielfoto
  koen

  Wat is NFC nu weer ?

 • Profielfoto
  Anon Ymous

  @koen near field communication, dus dat je met je telefoons tegen elkaar tik en dat je dan iets verstuurt.

 • Profielfoto
  martijn_

  @koen near field communication, dus dat je met je telefoons tegen elkaar tik en dat je dan iets verstuurt.

  Een heel kleine aanvulling. De welbekende OV-Chipkaart is ook met zo’n NFC chip uitgerust.

 • Profielfoto
  polansky

  Mooie technologie, maar ik vrees dat het al te laat is!
  NFC wordt door Google goed gepushed en banken hebben het al omarmt.
  En je ziet het steeds vaker toegepast worden in toegangspasjes en ook bv. OV chip kaart.

  Apple komt te laat en daarmee is iBeacons net zo kansloos als Thunderbolt.

  De techniek mag dan beter zijn. Het zal wederom falen in marketing en licentiekosten.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ben het me Meeuw eens. Complete zinloze innovatie. Als je in een stadion rondloopt, kan je ook op de borden kijken, in plaats van je telefoon.
  Apple TV instellen hoef je maar 1 keer te doen en betalen met je portemonnee moet toch wel. Of je nou je telefoon eruit haalt of je portemonnee, waarvan de laatste een stuk veiliger is!

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Als je niet wilt dat de NSA je locatie kent, gooi die iPhone (of eender welke andere smartphone) dan maar weg. Je gelooft toch niet dat je locatie enkel braafjes wordt gebruikt om enkele apps functioneler te maken?

  Als ik morgen op de Eifeltoren sta, dan weten ze het in Amerika hoor. Met of zonder NFC. Maar wat maakt het uit? Als je niets te verbergen hebt, maakt het toch niet uit dat ze het weten. Ik besef heus wel dat privacy voor veel mensen belangrijk is, maar als je écht helemaal veilig wilt zijn, moet je ergens in een bos gaan wonen zonder enige vorm van technologie. We leven gewoon in een wereld waar je niet alles nog geheim kunt houden. Zelfs je locatie niet.

 • Profielfoto
  Buzz

  Als je aan het autorijden bent kan je ook gewoon op de borden kijken. Toch is GPS wel een succesvolle innovatie te noemen, waarvan de mogelijkheden nog steeds verder worden uitgebreid, door combinatie met andere technologieën. De MLB app en Apple TV integratie zijn denk ik wat dat betreft ook nog maar eerste demonstraties. Een beetje kortzichtig om het daarom nu al af te schrijven.

  Het feit dat bankbetalingen momenteel proeven doen met een alternatief systeem zie ik ook niet zo als een bedreiging. In de toekomst zullen beide systemen naast elkaar kunnen bestaan, of er komt één systeem dat alle functionaliteit kan bieden. Het maakt voor de eindgebruiker niet uit welk protocol en welke radiofrequentie er wordt gebruikt, als het maar betrouwbaar en veilig werkt.

 • Profielfoto
  Martink

  Ik denk dat ibeacons veel interessanter is voor banken. Ze zijn momenteel bezig met experimenteren. NFC heeft dankzij de ov-chipkaart beetje de naam als onveilig gekregen ook.

  Als zij ibeacons gaan gebruiken bereiken ze een veel grotere markt. Enige wat je nodig hebt is Bluetooth 4. Heb net gekeken naar bedrijf die losse ibeacons verkoopt. Deze geeft er ook een Android sdk bij. Dus in theorie kan je als je een Android toestel hebt met Bluetooth 4 er gebruik van maken. Gok dat dat meer toestellen zijn dan met NFC. En gok dat elke telefoon met NFC ook Bluetooth 4 hebben.

  Dus als banken ibeacons gebruiken kunnen ze meer Android telefoons ondersteunen en ook nog eens heel stel iphones.:)

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Klinkt allemaal super en ik hoop dat het erdoor komt, maar ik heb begrepen dat in heel Azië en ook bijvoorbeeld in Engeland iedereen al via NFC-chips betaalt. Als dat echt zo is dan is Apple dus te laat.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Als je aan het autorijden bent kan je ook gewoon op de borden kijken.

  Inderdaad, is ook veel slimmer. Dan weet je waar je bent, waar je heen gaat en hoe je er moet komen de volgende keer;)!

  Toch is GPS wel een succesvolle innovatie te noemen

  Succesvol, maar een echte verbetering voor de gemiddelde consument is het niet (het originele doel, militaire aangelegenheden, even daar gelaten). Mensen outsourcen hun geheugen alleen maar en kunnen straks niet meer de weg vinden zonder hun telefoon.

  ook bijvoorbeeld in Engeland iedereen al via NFC-chips betaalt

  Ik mag dan in Schotland wonen, maar ik zie hier niemand met NFC betalen. De portemonnee met ponden erin, zijn wel erg hip. En de keren dat ik de grens overga merk ik ook niet zoveel van het feit dat ‘iedereen met NFC betaalt’.

 • Profielfoto
  steveb

  @GT1988 hebben jullie dan geen wifi hotspot in (rond) het station? zo niet: 4g zal ooit wel voor verbetering zorgen
  @ polansky. waarom is thunderbold kansloos?
  @ maverick9898 je kan ook verder denken dan wat je klakeloos leest.
  vervang eens het woord zitplaats en stadion door stad en parkeerplaats en automatisch parkeergeld betalen (nooit meer tijdverlies of boete).

  nfc of ibeakons het kan mij niet schelen. Ik weet alleen dat concurentie betekend dat de een altijd probeerd beter te zijn dan de ander. Dus zal dit volgens mij nog sterk evolueren.
  Maar ibeacon heeft het voordeel dat iedereen bleutooth heeft.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  GT1988 schreef:

  OT: mooie toepassingen nu al! Is er geen maximum aantal verbindingen per iBeacon? En hoeveel last heeft dit van een groot aantal verbindingen tegelijk in termen van snelheid. Als ik op het station via 3G een website wil laden kan ik net zo goed een trein later pakken zegmaar.

  iBeacons als muntjes/stickers zenden alleen om de zoveel tijd iets uit wat apparaten binnen een afstand van 30 meter kunnen ontvangen.
  Zie het als een GPS-satelliet, die stuurt ook alleen maar elke 30 seconden een signaal met getallen daarin. (coördinaten)

  Maar het kan dus (zoals met iPhone/Apple TV) ook gebruikt worden op een manier waarop de ene vraagt om bepaalde info en dan de andere die info doorstuurt.
  Dat laatste zijn dus dynamische Beacons (ze zijn variabel in de info die ze uitsturen)
  Die muntjes/stickers bevatten vast geprogrammeerde info die steeds opnieuw uitgezonden wordt. (statische Beacons)

  Dit laatste had eigenlijk nog even in het artikel vermeld moeten worden.

 • Profielfoto
  timc

  Deze twee voorbeelden laten zien dat iBeacons nu al meer waarde kunnen toevoegen dan een enkele NFC-sticker. iBeacons zijn geavanceerder en gebruiken amper meer energie.

  Hoeveel energie gebruikt een NFC-sticker dan geachte Raymon? Passieve NFC-tags (zoals stickers en pasjes) krijgen hun energie van de lezer en gaan dus onbeperkt lang mee. Dit in tegenstelling tot Bluetooth LE iBeacons die hun eigen energiebron nodig hebben en maximaal 6 maanden mee gaan.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik kijk uit naar de toepassing dat de instellingen van je Mac op je iPhone staan: elke Mac waar je je iPhone naast legt, wordt dan je ‘eigen’ Mac, met al je instellingen, wachtwoorden en documenten paraat!

  Lijkt me een voor de hand liggende toepassing van een iBeacon.