Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 5 september 2013

Safari pushnotificaties in OS X Mavericks; RSS maar dan beter

Het verbaasde vriend en vijand toen Apple vorig jaar een nieuwe versie van webbrowser Safari uitbracht waarin naast de introductie van nieuwe functies ook een belangrijke functie verdween: de geïntegreerde RSS lezer. Een verklaring voor het schrappen van RSS-ondersteuning is nooit gekomen, maar met OS X Mavericks in aantocht lijkt nu duidelijk te worden wat Apple van plan was: Safari pushnotificaties.

In een e-mail naar geregistreerde ontwikkelaars heeft Apple aangekondigd dat Safari in Mavericks ondersteuning krijgt voor pushnotificaties, op precies dezeflde manier als nu al gebruikelijk is in apps voor OS X en iOS. Daarmee lijken pushnotificaties in Safari een vervanger met veel potentie te worden voor RSS.

Het unieke aan pushnotificaties in Safari is dat ze niet direct vanuit een site via Safari naar jou als gebruiker gestuurd worden. Apple heeft ze op dezelfde manier geïmplementeerd als bij reguliere apps. Dit betekent dat sites een notificatie-server moeten opzetten. Deze communiceert direct met Apple die vervolgens de notificatie naar je Mac stuurt. Zo hoeven sites of zelfs Safari niet open te staan om notificaties te kunnen versturen.

Mocht je bang zijn dat je nu bergen reclame van websites als pushnotificaties krijgt, wees gerust. Sites kunnen hun notificaties pas pushen nadat je daar toestemming voor gegeven hebt. Mocht je er genoeg van hebben, dan kun je ze direct in Safari weer stoppen.

De pushnotificatie-functie is intern aangekondigd tijdens de WWDC. Er is nog niets over terug te vinden op het publieke deel van Apple’s Mavericks-pagina’s maar ontwikkelaars kunnen al terecht op een publiek-toegankelijke portal. Daar staat uitgebreide documentatie waarin uitgelegd wordt hoe een webserver ingericht moet worden. Ook wordt hier duidelijk dat een zogenaamd ‘website push certificate’ aangevraagd moet worden voor een website pushnotificaties kan gaan aanbieden.

Het inzetten van pushnotificaties biedt veel mogelijkheden voor sites en gebruikers. Zo zou je als OMT-er een notificatie kunnen krijgen van elk nieuw bericht op onze site, of wanneer er gereageerd is in een topic waar je aan bijgedragen hebt. Ook zou het mogelijk zijn voor bijvoorbeeld webwinkels of postbezorgers om klanten persoonlijk te attenderen bij nieuws van een bestelling.

Welke mogelijkheden zie jij voor pushnotificaties in Safari?

Reageer op artikel:
Safari pushnotificaties in OS X Mavericks; RSS maar dan beter
Sluiten