Safari pushnotificaties in OS X Mavericks; RSS maar dan beter

Door: Koen van Tongeren - 24 reacties

Het verbaasde vriend en vijand toen Apple vorig jaar een nieuwe versie van webbrowser Safari uitbracht waarin naast de introductie van nieuwe functies ook een belangrijke functie verdween: de geïntegreerde RSS lezer. Een verklaring voor het schrappen van RSS-ondersteuning is nooit gekomen, maar met OS X Mavericks in aantocht lijkt nu duidelijk te worden wat Apple van plan was: Safari pushnotificaties.

In een e-mail naar geregistreerde ontwikkelaars heeft Apple aangekondigd dat Safari in Mavericks ondersteuning krijgt voor pushnotificaties, op precies dezeflde manier als nu al gebruikelijk is in apps voor OS X en iOS. Daarmee lijken pushnotificaties in Safari een vervanger met veel potentie te worden voor RSS.

Het unieke aan pushnotificaties in Safari is dat ze niet direct vanuit een site via Safari naar jou als gebruiker gestuurd worden. Apple heeft ze op dezelfde manier geïmplementeerd als bij reguliere apps. Dit betekent dat sites een notificatie-server moeten opzetten. Deze communiceert direct met Apple die vervolgens de notificatie naar je Mac stuurt. Zo hoeven sites of zelfs Safari niet open te staan om notificaties te kunnen versturen.

Mocht je bang zijn dat je nu bergen reclame van websites als pushnotificaties krijgt, wees gerust. Sites kunnen hun notificaties pas pushen nadat je daar toestemming voor gegeven hebt. Mocht je er genoeg van hebben, dan kun je ze direct in Safari weer stoppen.

De pushnotificatie-functie is intern aangekondigd tijdens de WWDC. Er is nog niets over terug te vinden op het publieke deel van Apple’s┬áMavericks-pagina’s┬ámaar ontwikkelaars kunnen al terecht op een publiek-toegankelijke portal.┬áDaar staat uitgebreide documentatie waarin uitgelegd wordt hoe een webserver ingericht moet worden. Ook wordt hier duidelijk dat een zogenaamd ‘website push certificate’ aangevraagd moet worden voor een website pushnotificaties kan gaan aanbieden.

Het inzetten van pushnotificaties biedt veel mogelijkheden voor sites en gebruikers. Zo zou je als OMT-er een notificatie kunnen krijgen van elk nieuw bericht op onze site, of wanneer er gereageerd is in een topic waar je aan bijgedragen hebt. Ook zou het mogelijk zijn voor bijvoorbeeld webwinkels of postbezorgers om klanten persoonlijk te attenderen bij nieuws van een bestelling.

Welke mogelijkheden zie jij voor pushnotificaties in Safari?

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Hydr├Ž

  RSS is dood, lang leve Pushnotificaties!

 • Profielfoto
  Its Showtime

  Ben benieuwd of jullie van OMT er iets mee gaan doen! Hoop van wel, breaking Apple nieuws op je Mac via een push zou wel cool zijn:)

 • Profielfoto
  tarun

  Zolang je een extra dienst aan een website moet toevoegen zullen veel websites dat niet doen en blijft RSS je enige (geautomatiseerde) uitweg.

 • Profielfoto
  sanderrr

  @Its Showtime RT

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Waar zie je die notificaties dan? Krijg je alleen notificaties als je Safari opend, waar dan? Of zie je ze dan als rood bolletje achter een naam van een site staan in je bookmark-lijst?

 • Profielfoto
  remcob00

  Waar zie je die notificaties dan? Krijg je alleen notificaties als je Safari opend, waar dan? Of zie je ze dan als rood bolletje achter een naam van een site staan in je bookmark-lijst?

  Die notificaties krijg je in het berichtencentrum (rechtsboven in je menu balk) net zoals je bijvoorbeeld al de notificaties van mail krijgt in Mountain Lion.

 • Profielfoto
  aukem

  snel veranderen “op precies dezeflde manier”

 • Profielfoto
  aukem

  we hebben er zin in!

 • Profielfoto
  Di May

  Snap niet goed waarom Apple RSS gedurende 1 versie zou schrappen, met uitzicht op wat anders, en de gebruikers al die tijd geen service bieden. Hadden ze toch gewoon die RSS nog gedurende die laatste versie kunnen laten staan.

  Of niet ?

 • Profielfoto
  Buzz

  Het lijkt me ook dat het verdwijnen van RSS uit Safari weinig te maken heeft met de push notificaties. Er is wel wat overlap in functionaliteit, maar vooral ook veel verschil. RSS is open, vaak onpersoonlijk, en voornamelijk bedoelt voor het verzamelen van berichten zodat die op een voor de gebruiker rustig tijdstip doorgebladerd kunnen worden. Push notificaties zijn alleen voor Apple gebruikers, vaak specifiek op een op de site geregistreerde gebruiker gericht, en bedoelt om hem of haar meteen van een gebeurtenis op de hoogte te stellen.

  Ik denk dat RSS uit Safari verdwenen is omdat er genoeg 3rd party clients waren die het beter en handiger deden dan Safari. Wel erg jammer dat daarna Google Reader ermee is gestopt en het sindsdien aanmodderen is met de meeste 3rd party RSS clients.

 • Profielfoto
  essiw

  Ik denk eerder dat apple geen toekomst zag in RSS, en zoals ze wel vaker doen halen ze dan zoiets er uit.

 • Profielfoto
  Max_G

  OMT schreef:
  “Het unieke aan pushnotificaties in Safari is dat ze niet direct vanuit een site via Safari naar jou als gebruiker gestuurd worden. Apple heeft ze op dezelfde manier ge├»mplementeerd als bij reguliere apps. Dit betekent dat sites een notificatie-server moeten opzetten. Deze communiceert direct met Apple die vervolgens de notificatie naar je Mac stuurt. Zo hoeven sites of zelfs Safari niet open te staan om notificaties te kunnen versturen.”

  Ik begrijp hieruit dat Apple wil dat 3rd parties hun RSS-feeds via Apple’s servers laten lopen. Dat zal vast (op termijn) niet gratis zijn. En Apple kan zo tevens info verzamelen over jou als gebruiker. Immers, middels je RSS-feeds (je interesses), is een persoonlijk profiel op te stellen dat interessant is voor adverteerders. Apple als de nieuwe Facebook?

  NB. Als je structureel blogs en nieuwssites wilt volgen vind ik een RSS-feeder onmisbaar.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  OMT schreef:
  “Het unieke aan pushnotificaties in Safari is dat ze niet direct vanuit een site via Safari naar jou als gebruiker gestuurd worden. Apple heeft ze op dezelfde manier ge├»mplementeerd als bij reguliere apps. Dit betekent dat sites een notificatie-server moeten opzetten. Deze communiceert direct met Apple die vervolgens de notificatie naar je Mac stuurt. Zo hoeven sites of zelfs Safari niet open te staan om notificaties te kunnen versturen.”

  Ik begrijp hieruit dat Apple wil dat 3rd parties hun RSS-feeds via Apple\’s servers laten lopen. Dat zal vast (op termijn) niet gratis zijn. En Apple kan zo tevens info verzamelen over jou als gebruiker. Immers, middels je RSS-feeds (je interesses), is een persoonlijk profiel op te stellen dat interessant is voor adverteerders. Apple als de nieuwe Facebook?

  NB. Als je structureel blogs en nieuwssites wilt volgen vind ik een RSS-feeder onmisbaar.

  Die push notifications hebben niets te maken met RSS, laat staan met feeds voor wat voor doel dan ook.

 • Profielfoto
  Ree

  Pushnitoficaties via Safari ….. komen ook binnen als Safari niet open staat.

  Ben ik de enige die dan denkt; wat heeft het met Safari te maken?

  Ik heb eerder het idee dat OSX Mavericks push notificaties krijgt. Zullen ongetwijfeld direct naar het Notification center gaan.

  Maar dat denk ik….:)

 • Profielfoto
  Max_G

  Die push notifications hebben niets te maken met RSS, laat staan met feeds voor wat voor doel dan ook.

  OMT schreef toch: “Daarmee lijken pushnotificaties in Safari een vervanger met veel potentie te worden voor RSS.”

  Begrijp ik het niet? Wordt het niet een web-based RSS-feed systeem?

 • Profielfoto
  Haike

  Ik denk dat RSS uit Safari verdwenen is omdat er genoeg 3rd party clients waren die het beter en handiger deden dan Safari. Wel erg jammer dat daarna Google Reader ermee is gestopt en het sindsdien aanmodderen is met de meeste 3rd party RSS clients.

  Zoals in het artikel al staat en daar kan je ook het antwoord uit halen. De gehele communicatie loopt via apple, die weet dus exact waar jij bent, wat je doet, en wat je wilt. het is niet meer big brother is watching you, nee het is apple is watching you.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  OMT schreef toch: “Daarmee lijken pushnotificaties in Safari een vervanger met veel potentie te worden voor RSS.”

  Begrijp ik het niet? Wordt het niet een web-based RSS-feed systeem?

  Dat OMT dat zegt betekent nog niet dat het waar is.;) Met alle respect maar er staan best vaak dingen op OMT die niet kloppen.

 • Profielfoto
  Max_G

  Dat OMT dat zegt betekent nog niet dat het waar is.;) Met alle respect maar er staan best vaak dingen op OMT die niet kloppen.

  Ik denk dat het tijd wordt dat je nader uitlegt waarom het artikel niet zou kloppen. Er zijn verschillende web-based RSS-feed diensten, zoals Feedy.com, en het lijkt erop dat Apple ook zoiets van plan is. Jij meent van niet lijkt het. Leg uit.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  RSS is een geweldige manier om eenvoudig en snel op de hoogte blijven. Het verdwijnen ervan uit Safari zonder aankondiging of reden vond ik mateloos irritant. Waarom weet ik niet, maar echte alternatieven op OSX zijn er niet. Ik heb al diverse geprobeerd, wel altijd met de eis om niets via systemen van Google te doen want die vertrouw ik niet. Het resultaat was altijd een halfzacht stuk prutswerk. Op iOS gebruik ik Free RSS: daar heb ik op zich wel genoeg aan. Alleen jammer dat 9to5mac alle RSS koppelingen omleidt via Google (zie boven).
  Ik heb op OSX ook een RSS client gehad die alles richting Berichtencentrum stuurt. Totaal niet handig gebleken: ik wil graag zelf de controle houden wanneer ik nieuws(feeds) wens te gaan bekijken. Als die de hele dag binnenkomen leidt dat dus constant af.
  Zoals door anderen genoemd zie ik er ook weinig in dat alle websites zich afhankelijk moeten maken van de servers van Apple. Dat doen een aantal grote sites, maar bijvoorbeeld de RSS files die zelf script voor kleinere doelen ga ik echt niet over Apple sturen. De mooie eenvoud van de gedachte achter RSS/ATOM gaat zo totaal verloren.
  Kortom: ik begrijp niet wat die meldingen mij gaan opleveren en het zou me verbazen als ik er iets mee ging doen als gebruiker.

 • Profielfoto
  Max_G

  Kortom: ik begrijp niet wat die meldingen mij gaan opleveren en het zou me verbazen als ik er iets mee ging doen als gebruiker.

  .
  Apple gaat iets doen met jou als gebruiker. Nl. je profiel verkopen aan adverteerders.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Dat kan pas als ik kies om het te gebruiken en dat betwijfel ik.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik denk dat het tijd wordt dat je nader uitlegt waarom het artikel niet zou kloppen. Er zijn verschillende web-based RSS-feed diensten, zoals Feedy.com, en het lijkt erop dat Apple ook zoiets van plan is. Jij meent van niet lijkt het. Leg uit.

  Prima.

  1: RSS is een open standaard. APNS (wat Apple gebruikt) is dat absoluut niet.
  2: RSS werkt dmv polling via een doorgaans publiekelijk beschikbare feed. Push notifications moeten worden gekoppeld aan JOUW browser.
  3: Voor RSS hoeven sites geen lidmaatschap te nemen in een developer programma. Voor push notifications wel, anders kunnen de benodigde certificaten niet gegenereerd worden.
  4: RSS is platform-onafhankelijk. Push notifications zullen alleen in Safari werken op OS X (en dus ook niet eens via een andere browser).
  5: Het doel van push notifications is anders dan het doel van RSS. RSS is bedoeld om data te synchroniseren dmv syndication. Push notifications zijn bedoeld om je te attenderen op een event. Zo werken podcasts doorgaans met RSS zodat die automatisch gedownload worden. Een push notification kan maar 256 bytes groot zijn en bevat dus nooit echte content.
  6: RSS is simpel te implementeren en elke site (groot of klein) kan met gemak een feed beschikbaar stellen. De enige technische vereiste is een webserver, maar als je een site hebt heb je al een webserver. Push notifications vereisen extra infrastructuur, aangezien de sitebeheerder nu in een database bij moet gaan houden wie zich abonneren op bepaalde push notifications, en communicatie op moeten gaan zetten met APNS.

  Ik kan nog wel doorgaan maar ik vind dat al genoeg verschillen …

  De enige overeenkomst die ik zie is dat mensen die op de hoogte willen blijven van nieuwe artikelen op een site beide technieken kunnen gebruiken. Maar dat kan ook via Twitter of mail en is dus niet voorbehouden aan RSS en pusn notifications. Ik zie echter wel heel veel verschillen.

 • Profielfoto
  Max_G

  Dat kan pas als ik kies om het te gebruiken en dat betwijfel ik.

  :neutral:

  Ik kan nog wel doorgaan maar ik vind dat al genoeg verschillen ….

  .
  O.K. Duidelijk, technisch gezien dus een heel verschillend verhaal. Maar netto voor de dagelijks gebruiker komt het mijns inziens toch neer op een vervanger van RSS (+ extra mogelijkheden…) Met naar mijn idee als voornaamste voordeel voor Apple dat ze nu gegevens kunnen gaan harken ├á la Facebook en Google.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  O.K. Duidelijk, technisch gezien dus een heel verschillend verhaal. Maar netto voor de dagelijks gebruiker komt het mijns inziens toch neer op een vervanger van RSS (+ extra mogelijkheden…) Met naar mijn idee als voornaamste voordeel voor Apple dat ze nu gegevens kunnen gaan harken ├á la Facebook en Google.

  Ik vind dat er voor de gebruiker ook genoeg verschillen zijn. Als ik een RSS-feed toevoeg krijg ik een overzicht van de laatst geplaatste content (bijvoorbeeld de laatste 10 artikelen) op een site. Als ik abonneer op push notificaties krijg ik niets. Er is dus geen backlog waar ik in kan kijken. De notificaties zijn bedoeld om meteen op de hoogte te zijn van iets. RSS is bedoeld om een overzicht te krijgen van een groter geheel.

  Daarnaast zullen er veel minder sites zijn die push notificaties gaan implementeren. Dat is met name voor de gebruiker belangrijk.

  Eigenlijk zijn de push notificaties dan vergelijkbaar met een specifieke implementatie van RSS waarbij een reader periodiek een feed zou checken en dan een notificatie geeft dat er een nieuw bericht is. Maar dat is hetzelfde als zeggen dat voetbal en tennis hetzelfde zijn omdat beide sporten een bal gebruiken.