Rene Bouwmeester
Rene Bouwmeester Nieuws 21 september 2013
Leestijd: 5 minuten

Review: Raumfeld Connector 2 (streaming audio)

De doorgewinterde Apple-fan denkt bij het streamen van muziek naar de huiskamer of een andere ruimte in huis natuurlijk al snel aan een Airport Express of een Apple TV. Daar is natuurlijk niets mis mee – als je kunt leven met de beperkingen die Apple aan AirTunes heeft meegegeven.

Wie iets verder kijkt, heeft hedentendage een ruime keuze: de afgelopen jaren hebben aan de bovenkant van de markt high-end HiFi-merken als Linn en Meridian serieus werk gemaakt van streaming audio, terwijl in het meer betaalbare segment een merk als Sonos serieuze concurrentie heeft gekregen van Bluesound en Raumfeld.

Laatstgenoemde stuurde ons de Connector 2: een lichtgewicht kastje dat voor een vriendenprijsje van €199,99 de belofte doet om muziek in hoge kwaliteit van je Mac, NAS of server naar je woonkamerstereo te leiden. Wij voelden de Connector 2 eens stevig aan de tand.

In 2011 is het merk Raumfeld overgenomen door het Duitse Teufel, een bekende leverancier van audio en home cinema sets in het betaalbare segment. Sindsdien is de Raumfeld-familie behoorlijk gegroeid door de toevoegen een serie actieve luidsprekers uit de Teufel-stal, die naadloos integreren met het draadloze Raumfeld-systeem. Ook werd functionaliteit van de Raumfeld-componenten geleidelijk uitgebreid.

Begin dit jaar werden we verblijd met de komst van de Connector 2: een klein kastje dat wordt aangesloten op je draadloze of bedrade netwerk en dat (analoog of digitaal) aan je bestaande audio-installatie kan worden gekoppeld. Muziek die centraal in huis toegankelijk is (op bijvoorbeeld een NAS of een gedeelde netwerkschijf) kan op dit manier naar iedere gewenste plek in huis worden ‘gestreamed’.

Installatie

De installatie van de Connector 2 is kinderlijk eenvoudig: nadat je het apparaat met een netwerkkabel aan je router hebt gekoppeld, wordt het door de Raumfeld iPhone app (die je kunt downloaden in de App Store) direct gevonden. Bij de eerste configuratie voer je het wachtwoord van je draadloos netwerk in, geef je de Connector 2 een herkenbare naam (bv. ‘Woonkamer’) en geef je aan waar je muziek zich bevindt.

Dit kan een gedeelde map op je Mac of een thuisserver zijn. iTunes-gebruikers kunnen eenvoudig hun iTunes-map delen, waarmee naast de muziek ook de afspeellijsten ter beschikking komen. Alle gebruikelijke bestandsformaten (waaronder AAC en Apple Lossless) worden ondersteund. Bezitters van een NAS of server die is voorzien van een UPNP of DLNA mediaserver zien deze deze direct in de Raumfeld app verschijnen. Na installatie kan de netwerkkabel weer worden verwijderd en werkt de Connector 2 helemaal draadloos.

Maar hoe klinkt het?

Een eenvoudige aansluiting is natuurlijk plezierig, maar belangrijker is de vraag hoe het doosje klinkt. Daar kunnen we kort over zijn: goed. En als we de lage aanschafprijs van de Connector 2 in de vergelijking betrekken: belachelijk goed.

Het audiosignaal kan op twee manieren naar buiten worden gelokt: via de analoge aansluiting naar de versterker, waarbij de Connector 2 de digitaal-naar-analoog conversie voor zijn rekening neemt – of via de digitale aansluiting (Toslink) naar de digitale ingang van een externe DAC of receiver.

In het eerste geval klinkt de Connector 2 opvallend schoon: een mooi, rustig geluidsbeeld zonder verstoringen. In vergelijking met een Airport Express klinkt de afgespeelde muziek duidelijk wat helderder en frisser.

In het tweede scenario sluipt er – afhankelijk van de kwaliteit van de externe DAC – nog iets meer definitie in het geluid. Het verschil met de Airport Express is dan wel een slag kleiner geworden.

Zetten we de Connector 2 naast een vergelijkbaar apparaat als de Connect van Sonos, dan zijn de verschillen in audiokwaliteit te verwaarlozen – op één niet onbelangrijk punt na: de Connector 2 ondersteunt ook muziekbestanden in hoge resolutie. Waar muziek op CD-kwaliteit begrensd is tot 16-bit/24kHz, draait de Connector 2 zijn hand niet om voor bestanden van studio-master kwaliteit (24/96 of zelfs 24/192). In hoeverre deze hoge-resolutie formaten echt bijdragen aan je luisterplezier hangt natuurlijk sterk af van de andere onderdelen van je audioketen (DAC, versterker, luidsprekers) – op een eenvoudig setje dat voor een paar honderd euro schapruimte bij de grote electroketens bezet houdt, zul je niet veel verschillen bemerken.

Een snel vergelijk met een streamer van het Engelse HiFi-merk Meridian leert evenwel dat er bij het weergeven van digitale audiobestanden in hoge kwaliteit meer om de hoek komt kijken dan het enkel in je juiste volgorde naar buiten sturen van enen en nullen en dat er op het gebied van de weergave nog wel het nodige te winnen valt. Helemaal eerlijk is die vergelijking natuurlijk niet: de aanschafprijs van een high-end streamer vraagt om minimaal één en soms zelfs twee nullen extra voor de komma.

De opkomst van streaming audio diensten (zoals bijvoorbeeld Spotify, Deezer, Rhapsody en Rdio) lijkt in Nederland helaas vooralsnog aan Raumfeld voorbij te gaan. Waar Sonos vol inzet op het ondersteunen van een breed pakket aan diensten, biedt de Connector 2 enkel het streamen van radiokanalen. Dit kan in de toekomst natuurlijk veranderen, maar vooralsnog worden Spotify-fanaten niet bediend.

Conclusie

Het Raumfeld systeem laat zich snel en eenvoudig installeren en biedt een plezierige audiokwaliteit tegen een lage prijsstelling. De uitgebreide Raumfeld-familie maakt het mogelijk om ‘in het systeem te groeien’ en dat geleidelijk uit te breiden naar andere ruimten in huis. Met name de luidsprekertechnologie van Teufel is daarbij een mooie aanvulling, die op een hoger plan functioneert dan bij de concurrentie het geval is.

Nadeel is het ontbreken van ondersteuning van streaming audio diensten. Als je daar veel gebruik van maakt, doet je er op dit moment wellicht verstandig aan te kijken naar een andere oplossing.

Maar wie op dit moment wil instappen in de wereld van streaming audio en zonder zijn bankrekening al te zeer te plunderen net iets meer mogelijkheden zoekt dan een Airport Express kan bieden, doet zichzelf tekort doen als hij het Raumfeld systeem niet serieus in zijn overwegingen zou meenemen.

Meer informatie: Raumfeld Audio Streaming by Teufel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.