Review: Raumfeld Connector 2 (streaming audio)

22 reacties

De doorgewinterde Apple-fan denkt bij het streamen van muziek naar de huiskamer of een andere ruimte in huis natuurlijk al snel aan een Airport Express of een Apple TV. Daar is natuurlijk niets mis mee – als je kunt leven met de beperkingen die Apple aan AirTunes heeft meegegeven.

Wie iets verder kijkt, heeft hedentendage een ruime keuze: de afgelopen jaren hebben aan de bovenkant van de markt high-end HiFi-merken als Linn en Meridian serieus werk gemaakt van streaming audio, terwijl in het meer betaalbare segment een merk als Sonos serieuze concurrentie heeft gekregen van Bluesound en Raumfeld.

Laatstgenoemde stuurde ons de Connector 2: een lichtgewicht kastje dat voor een vriendenprijsje van €199,99 de belofte doet om muziek in hoge kwaliteit van je Mac, NAS of server naar je woonkamerstereo te leiden. Wij voelden de Connector 2 eens stevig aan de tand.

In 2011 is het merk Raumfeld overgenomen door het Duitse Teufel, een bekende leverancier van audio en home cinema sets in het betaalbare segment. Sindsdien is de Raumfeld-familie behoorlijk gegroeid door de toevoegen een serie actieve luidsprekers uit de Teufel-stal, die naadloos integreren met het draadloze Raumfeld-systeem. Ook werd functionaliteit van de Raumfeld-componenten geleidelijk uitgebreid.

Begin dit jaar werden we verblijd met de komst van de Connector 2: een klein kastje dat wordt aangesloten op je draadloze of bedrade netwerk en dat (analoog of digitaal) aan je bestaande audio-installatie kan worden gekoppeld. Muziek die centraal in huis toegankelijk is (op bijvoorbeeld een NAS of een gedeelde netwerkschijf) kan op dit manier naar iedere gewenste plek in huis worden ‘gestreamed’.

rf1

Installatie

De installatie van de Connector 2 is kinderlijk eenvoudig: nadat je het apparaat met een netwerkkabel aan je router hebt gekoppeld, wordt het door de Raumfeld iPhone app (die je kunt downloaden in de App Store) direct gevonden. Bij de eerste configuratie voer je het wachtwoord van je draadloos netwerk in, geef je de Connector 2 een herkenbare naam (bv. ‘Woonkamer’) en geef je aan waar je muziek zich bevindt.

Dit kan een gedeelde map op je Mac of een thuisserver zijn. iTunes-gebruikers kunnen eenvoudig hun iTunes-map delen, waarmee naast de muziek ook de afspeellijsten ter beschikking komen. Alle gebruikelijke bestandsformaten (waaronder AAC en Apple Lossless) worden ondersteund. Bezitters van een NAS of server die is voorzien van een UPNP of DLNA mediaserver zien deze deze direct in de Raumfeld app verschijnen. Na installatie kan de netwerkkabel weer worden verwijderd en werkt de Connector 2 helemaal draadloos.

Maar hoe klinkt het?

Een eenvoudige aansluiting is natuurlijk plezierig, maar belangrijker is de vraag hoe het doosje klinkt. Daar kunnen we kort over zijn: goed. En als we de lage aanschafprijs van de Connector 2 in de vergelijking betrekken: belachelijk goed.

Het audiosignaal kan op twee manieren naar buiten worden gelokt: via de analoge aansluiting naar de versterker, waarbij de Connector 2 de digitaal-naar-analoog conversie voor zijn rekening neemt – of via de digitale aansluiting (Toslink) naar de digitale ingang van een externe DAC of receiver.

In het eerste geval klinkt de Connector 2 opvallend schoon: een mooi, rustig geluidsbeeld zonder verstoringen. In vergelijking met een Airport Express klinkt de afgespeelde muziek duidelijk wat helderder en frisser.

In het tweede scenario sluipt er – afhankelijk van de kwaliteit van de externe DAC – nog iets meer definitie in het geluid. Het verschil met de Airport Express is dan wel een slag kleiner geworden.

rf2

Zetten we de Connector 2 naast een vergelijkbaar apparaat als de Connect van Sonos, dan zijn de verschillen in audiokwaliteit te verwaarlozen – op één niet onbelangrijk punt na: de Connector 2 ondersteunt ook muziekbestanden in hoge resolutie. Waar muziek op CD-kwaliteit begrensd is tot 16-bit/24kHz, draait de Connector 2 zijn hand niet om voor bestanden van studio-master kwaliteit (24/96 of zelfs 24/192). In hoeverre deze hoge-resolutie formaten echt bijdragen aan je luisterplezier hangt natuurlijk sterk af van de andere onderdelen van je audioketen (DAC, versterker, luidsprekers) – op een eenvoudig setje dat voor een paar honderd euro schapruimte bij de grote electroketens bezet houdt, zul je niet veel verschillen bemerken.

Een snel vergelijk met een streamer van het Engelse HiFi-merk Meridian leert evenwel dat er bij het weergeven van digitale audiobestanden in hoge kwaliteit meer om de hoek komt kijken dan het enkel in je juiste volgorde naar buiten sturen van enen en nullen en dat er op het gebied van de weergave nog wel het nodige te winnen valt. Helemaal eerlijk is die vergelijking natuurlijk niet: de aanschafprijs van een high-end streamer vraagt om minimaal één en soms zelfs twee nullen extra voor de komma.

De opkomst van streaming audio diensten (zoals bijvoorbeeld Spotify, Deezer, Rhapsody en Rdio) lijkt in Nederland helaas vooralsnog aan Raumfeld voorbij te gaan. Waar Sonos vol inzet op het ondersteunen van een breed pakket aan diensten, biedt de Connector 2 enkel het streamen van radiokanalen. Dit kan in de toekomst natuurlijk veranderen, maar vooralsnog worden Spotify-fanaten niet bediend.

Conclusie

Het Raumfeld systeem laat zich snel en eenvoudig installeren en biedt een plezierige audiokwaliteit tegen een lage prijsstelling. De uitgebreide Raumfeld-familie maakt het mogelijk om ‘in het systeem te groeien’ en dat geleidelijk uit te breiden naar andere ruimten in huis. Met name de luidsprekertechnologie van Teufel is daarbij een mooie aanvulling, die op een hoger plan functioneert dan bij de concurrentie het geval is.

Nadeel is het ontbreken van ondersteuning van streaming audio diensten. Als je daar veel gebruik van maakt, doet je er op dit moment wellicht verstandig aan te kijken naar een andere oplossing.

Maar wie op dit moment wil instappen in de wereld van streaming audio en zonder zijn bankrekening al te zeer te plunderen net iets meer mogelijkheden zoekt dan een Airport Express kan bieden, doet zichzelf tekort doen als hij het Raumfeld systeem niet serieus in zijn overwegingen zou meenemen.

Meer informatie: Raumfeld Audio Streaming by Teufel

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  ¿`„

  Best pittig prijsje anders

 • Profielfoto
  Novix

  Ik vind de prijs ook nogal hoog voor die paar opties meer. Voor de echte audiofiel zal dit het waarschijnlijk waard zijn, maar als ‘doordeweekse muziekliefhebber’ heb ik waarschijnlijk voldoende aan de Airport Express. Voor de rest erger ik me wel aan dat ding, omdat Apple het leuk vond om muziek door te sturen met 2 seconden vertraging (buffer).

 • Profielfoto
  hansilan

  ik vind simple audio toch net wat aantrekkelijker dan

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Vind dit ook een hoge prijs voor slechts een doorgeefluik. 200 euro? Misschien iets voor een echte audiofiel, maar de vraag is of die niet beter bedraad zijn muziek af kan spelen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Dit ‘bakje’ geeft toch gewoon de enen en nullen van het muziekbestandje door aan de versterker, dus hoe kan dit bakje dan van invloed zijn op de muziekkwaliteit ?

 • Profielfoto
  Diastro

  Dit is inderdaad een apparaat voor echte muziekliefhebbers die al een goede hi-fi set hebben staan. Mensen die reguliere computerspeakers of goedkopere home cinema setjes hebben staan kunnen beter passen, want de meerwaarde van dit apparaat komt daar niet tot zijn recht.

  Voor de personen die het apparaatje niet zo goed kunnen plaatsen ten opzichte van een Airport Express of Apple TV: het gaat allemaal om de DAC. Digital-to-Analog Converter.

  Ja, een Airport apparaat ontvangt enkel digitale informatie in de vorm van nullen en enen, maar dan ben je er nog niet. Die nullen en enen moeten omgezet worden naar analoog signaal. De kwaliteit waarmee dat gebeurt hangt af van de kwaliteit van de DAC.

  De chip in de Airport Express en Apple TV is niet slecht, ik vermoed dat hij afkomt van Texas Instruments (een bekende naam in het midrange tot hogere consumer-segment), maar legt het af tegen de Duitse kwaliteit van het bovengenoemde kastje!

  (update: spelling)

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  De beperkingen uit de eerste alinea (Airtunes) kan je ook oplossen met software, bijvoorbeeld met Airtunes, Airflick, Air Video Server en zo.

  Je kan deze Raumfeld vergelijken met een Airport Express (90,-) in combinatie met een losse DAC (een hele goede bijv Firestone / Burr Brown kost iets van 200,-). Dat klinkt ECHT belachelijk goed, audiofiel zeg maar. In de Raumfeld schijnt gewoon een Cirrus Logic te zitten, geen Burr Brown of vergelijkbaar.

  @NOVIX: die 2 sec vertraging maakt toch niks uit? Als het video betreft is dat ook wel op te lossen, bijv via VLC en dan audiovertragen, kipsimpel! Trouwens als je het afspeelt via Apple dingen als Quicktime is die vertraging al opgelost, toch?

 • Profielfoto
  Novix

  Aartjan: Heel leuk ja, die 2 seconden vertraging. Voor films is dat inderdaad op te lossen, maar probeer maar eens te skypen of deftig te internetten. Ik Moet in de audio-instellingen telkens mijn output wijzigen.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Een vriendenprijsje ? Voel eens goed aan je hoofd?!
  Ik heb airport extreme aan mijn harman carbon verbonden. Prima geluid

 • Profielfoto
  Dutch_Lux

  carbon?

 • Profielfoto
  serum

  Maar draagt hij ook echt 196khz/24bits over? of is hier alleen de ondersteuning voor?

  (bij de airport express wordt ook alles omgezet naar 44,1khz/16 bits)

 • Profielfoto
  Enriekie

  @ Diastro, Als je de airport met een optische kabel aansluit dan geeft de airport het signaal digitaal af aan je versterker! Is dus niet van invloed op de kwaliteit;-)

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Een echte audiofiel zal dit kastje niet in zijn setup zetten maar zou bv richting Naim of Linn gaan denken. Leuk trouwens dat dit soort kastjes ook apple losless ondersteunen want dat is toch wel de slechtste losless welk ik ooit gehoord heb op mijn Linn setje. Het is te hopen dat het aiff formaat wordt ondersteund. Is gelijk aan wav maar ondersteund metadata. Denk dat het een leuke upgrade is als je langzaam aan het opbouwen bent en langzaam besmet wordt met het audiofiel virus. Tsja, ook ik ben met dit virus besmet.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @ Enriekie. Je zal versteld staan wat allemaal invloed heeft op de geluidskwaliteit. Ik heb bv een aantal weken geleden een paar voedingskabels mogen testen op mijn set van á €900,00 per stuk! Ik dacht eerst, wat een onzin, maar het verschil was ontzettend groot. Nu gaat me dat qua prijs wel te ver boven mijn budget maar dat dit zo’n verschil zou zijn had ik echter niet verwacht. Mijn coaxiale kabeltjes koste me €150,00 per stuk en ook dat was een hele vooruitgang. Hiermee zou je denken, nulletjes en enen, kan toch niks uitmaken? Maar niets is minder waar. De theorie gaat hiermee dus niet echt op. Je blijft dus lekker bezig met testen en laat op een gegeven moment vanzelf de theorie los.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Serum. Ben erg benieuwd of het inderdaad omgezet wordt of simpelweg ge-truncate wordt.

 • Profielfoto
  cids

  Hi Nick, ik raad je aan om dit eens te lezen…

  http://www.theaudiocritic.com/downloads/article_1.pdf

 • Profielfoto
  dr.cody

  Waar muziek op CD-kwaliteit begrensd is tot 16-bit/24kHz, draait de Connector 2 zijn hand niet om voor bestanden van studio-master kwaliteit (24/96 of zelfs 24/192).

  CD kwaliteit is 16-bit/44.1kHz

  Maar voor de rest een leuke review.(y)

 • Profielfoto
  N3RD

  Ik denk dan:’Waarom?’

  Ik heb hier een Onkyo netwerkreceiver staan met daaraan leuke Boston speakers gekoppeld. De receiver hangt met Cat6 kabels aan het netwerk, in dat zelfde netwerk staat m’n NAS waar de receiver rechtstreeks de muziek af kan halen.

  Alle draden zijn overigens netjes in de muur verwerkt, ook van de speakers en TV.

  De Onkyo kan ik bedienen met de iPhone.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @cid: Ik heb het gelezen en ook ik was hier een jaar of 20 van overtuigd. Echter verwerp ik alle theoretische testen van wie dan ook als ik iets zelf niet getest en gehoord heb. Leuk al die testen van anderen maar als je nu a met b zelf vergelijkt en b klinkt gewoon beter kun je gewoon niet tegen beter weten in blijven zeggen dat die testen kloppen. Je hoeft er niet eens een getraind gehoor voor te hebben. Wel weer een leuk stukje om gelezen te hebben waarvoor mijn dank.

 • Profielfoto
  Osirison

  Leuk trouwens dat dit soort kastjes ook apple losless ondersteunen want dat is toch wel de slechtste losless welk ik ooit gehoord heb op mijn Linn setje. Het is te hopen dat het aiff formaat wordt ondersteund. Is gelijk aan wav maar ondersteund metadata.

  Slechtste lossless?

  Lossless is lossless netzoals wav en aiff beide PCM zijn.

  Er zit geen enkel verschil in dezelfde audio file gecodeerd op dezelfde bitrate/quality setting in FLAC of ALAC

  Het artikel wat cids post is zeker interessant, het stukje over buizen vind ik echter niet goed onderbouwd.
  Zelf heb ik een Audio Research buizen voorversterker, hier kan geen transistor tegen op zelfs niet de voorversterkers die zo’n 4-5000 euro kosten.
  Waarom? niet door de mooi lichtgevende buizen maar omdat deze zo doodsimpel gebouwd zijn.
  Veel componenten in de audioweg kunnen alleen maar het geluid verslechteren, weinig componenten zoals een buizenversterker hebben daarmee dus een voordeel.
  Daar hebben ze het nooit over in buis vs. transistor tests.

 • Profielfoto
  hokkie

  Ben wel benieuwd wat jullie testsysteem is?! Welke versterker(s), luidsprekers, etc. worden gebruikt?

 • Profielfoto
  Rintin

  Ik stream nu via een netwerk kabel naar mijn versterker, volgens mij is dat het beste, dan wordt de DAC van de versterker gebruikt.
  Misschien heeft mijn versterker geen goede netwerk DAC en zou deze, Raumfeld Connector 2 beter zijn.
  Weet iemand wat het beste is? (ik heb een Denon 2113):smile: