Microsoft lijft Nokia deels in en hervormt hiermee verder naar ‘Apple-model’

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Een grote maar voorspelbare verandering in smartphone-land. Microsoft heeft Nokia deels overgenomen, zo laat de Windows-maker vandaag weten in een persbericht. De twee bedrijven werken al een tijdje samen aan Windows Phone, een alternatief voor iOS en Android.

Microsoft betaalde 5,5 miljard euro en krijgt daarmee de tak die de Nokia-telefoons maakt en verkoopt in handen. Ook neemt de softewaregigant een groot aantal patenten over en een licentie op Nokia’s software. In Finland blijft slechts een klein deel van het ooit zo grote Nokia over dat zich vooral bezig zal houden met software, netwerkinfrastructuur en R&D.
nokiams

Nokia’s chef design, Marko Ahtisaari, legt zijn functie per 1 november neer, hij gaat niet mee naar Microsoft.┬áNokia CEO Stephen Elop zal terugkeren naar Microsoft, hij was al werkzaam voor de Windows-maker voordat hij overstapte naar Nokia in Finland. Er gaan al enige tijd geruchten dat hij de nieuwe CEO van Microsoft zal worden, de opvolger van vertrekkend CEO Steve Ballmer.

De naam Nokia zal voorlopig blijven bestaan, onderdeel van de deal is een licentie van 10 jaar op deze merknaam. De overname kan een gevoelige klap zijn voor fabrikanten als HTC en Samsung, zij maken momenteel ook Windows Phone-toestellen en mogen dat blijven doen. De vraag is echter of zij willen concurreren met een bedrijfstak van Microsoft zelf.

De kans bestaat dat Microsoft de enige maker van Windows Phone-toestellen wordt, het bedrijf maakt door de overname van Nokia zowel zijn eigen software als hardware. Waar kennen we dat ook alweer van? Precies. Dit is de volgende stap in de hervorming naar Apple-model.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  sunapple

  Net zoals Google die Motorola overneemt of Samsung die juist weer een eigen OS ontwikkelt.. Alle onderdelen in handen hebben is toch zo gek nog niet!

 • Profielfoto
  iMacer

  Als Microsoft het net zo goed met Nokia gaat doen, als met hun zelf. Word het de ene flop naar de andere.

  Ik ben benieuwd.

 • Profielfoto
  NTG

  Hopelijk wordt het wat met Windows Phone. Echt een prachtig systeem.

 • Profielfoto
  poing

  mooi spul die mobiele windows versie.

 • Profielfoto
  Blixa

  Ik werk nu enkele weken met een Lumia telefoon en ik moet zeggen dat me dit goed bevalt. Helaas zijn nog niet alle apps beschikbaar, maar het besturingssysteem is duizend maal beter dan Android.

 • Profielfoto
  Nicholas Sebreghts

  Een goeie overstap voor die van een oude Nokia komen, maar als je echt een smartphone wil die ook doet wat je verwacht en waar je de app op kan installeren die jij nodig hebt, en synchroon werkt met de laptop opt werk en je vaste pc/Mac thuis, zal Apple toch blijven voorop lopen. Hebben Windows en anderen nog een lange weg af te leggen !

 • Profielfoto
  bartvdv

  Ik vind zelfs Windows 8 prachtig en qua vorm veel hedendaagser.

 • Profielfoto
  bartvdv

  en synchroon werkt met de laptop opt werk en je vaste pc/Mac thuis, zal Apple toch blijven voorop lopen. Hebben Windows en anderen nog een lange weg af te leggen !

  Dat is een kwestie van goede software schrijven en Apple zover krijgen om de interne keuken ook open te stellen voor externe softwareleveranciers.

 • Profielfoto
  bestbier

  Microsoft en hardware? Dat wordt weer een flop!
  Zeg maar dag met je handje tegen Nokia.

 • Profielfoto
  Brims

  Binnenkort een Apple logo op mijn TOMTOM?

 • Profielfoto
  rvschuil

  Binnenkort een Apple logo op mijn TOMTOM?

  Nee, maar wel een Microsoft logo op je Nokia.

 • Profielfoto
  Matthi_V

  Met Skydrive van Microsoft kun je eigenlijk exact hetzelfde als met iCloud van Apple, en het werkt evengoed. Ik vind dat beide bedrijven daarin even sterk zijn.

 • Profielfoto
  Macnido

  Two lefts don’t make a right.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Goed voor de aandeelhouders lijkt mij als je 5 miljard betaald voor een verliesgevend bedrijf dat ze straks een mega verlies bekend kunnen maken daar worden die mensen meestal niet blij van

 • Profielfoto
  StarDesign

  Wow lekker laat zeg. Zag dit bericht gister al op gizmodo. Jammergenoeg dezelfde foto’s en informatie.

 • Profielfoto
  1984

  ‘Windows Phone groeit door nieuwe smartphonegebruikers’

  Toestellen als de goedkope Lumia 520 zijn aantrekkelijk voor deze mensen, stelt Kantar. Ook de goedkopere iPhone 4 en low-end Samsung Galaxy-modellen dingen mee naar de nieuwkomers op de markt. bron
  We zullen zien als de inkomens minder worden, kinderbijslag verminderd en ga zo nog maar even door.
  En Apple komt met een budget iPhone..? Hoe zouden ze daar opgekomen zijn.

 • Profielfoto
  essiw

  Helaas, vond nokia altijd zo goed, jammer dat ze nog verder deze richting in slaan.

 • Profielfoto
  1984

  @essiw , je bent niet de enigste http://www.youtube.com/watch?v=300CiljIrEY

 • Profielfoto
  Hermanko

  In ben benieuwd of een toekomstige Apple CEO ooit met een concurrerende smart-phone zal gaan gooien. Dat zoals de, in de lijn van verwachting, volgende Microsoft chef Stephen Elop, wel met een iPhone doet. Een zelfde ruw karakter als de huidige M$ baas S. Ballmer. Toch jammer voor het handy merk Nokia ..