Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 september 2013

Microsoft lijft Nokia deels in en hervormt hiermee verder naar ‘Apple-model’

Een grote maar voorspelbare verandering in smartphone-land. Microsoft heeft Nokia deels overgenomen, zo laat de Windows-maker vandaag weten in een persbericht. De twee bedrijven werken al een tijdje samen aan Windows Phone, een alternatief voor iOS en Android.

Microsoft betaalde 5,5 miljard euro en krijgt daarmee de tak die de Nokia-telefoons maakt en verkoopt in handen. Ook neemt de softewaregigant een groot aantal patenten over en een licentie op Nokia’s software. In Finland blijft slechts een klein deel van het ooit zo grote Nokia over dat zich vooral bezig zal houden met software, netwerkinfrastructuur en R&D.

Nokia’s chef design, Marko Ahtisaari, legt zijn functie per 1 november neer, hij gaat niet mee naar Microsoft. Nokia CEO Stephen Elop zal terugkeren naar Microsoft, hij was al werkzaam voor de Windows-maker voordat hij overstapte naar Nokia in Finland. Er gaan al enige tijd geruchten dat hij de nieuwe CEO van Microsoft zal worden, de opvolger van vertrekkend CEO Steve Ballmer.

De naam Nokia zal voorlopig blijven bestaan, onderdeel van de deal is een licentie van 10 jaar op deze merknaam. De overname kan een gevoelige klap zijn voor fabrikanten als HTC en Samsung, zij maken momenteel ook Windows Phone-toestellen en mogen dat blijven doen. De vraag is echter of zij willen concurreren met een bedrijfstak van Microsoft zelf.

De kans bestaat dat Microsoft de enige maker van Windows Phone-toestellen wordt, het bedrijf maakt door de overname van Nokia zowel zijn eigen software als hardware. Waar kennen we dat ook alweer van? Precies. Dit is de volgende stap in de hervorming naar Apple-model.

Reageer op artikel:
Microsoft lijft Nokia deels in en hervormt hiermee verder naar ‘Apple-model’
Sluiten