Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 september 2013
Leestijd: 3 minuten

iPhone 5S met vingerafdruklezer aangekondigd

Dinsdagavond heeft Apple de iPhone 5S aangekondigd. De iPhone 5S is de opvolger van de iPhone 5 die vorig jaar werd geïntroduceerd. De iPhone 5 zal niet meer verkocht worden. Hiermee breekt Apple de traditionele opvolging van de modellen. De iPhone 5S is in goud/champagne, zilver/wit en zwart/grijs beschikbaar.

De iPhone 5S heeft de beschikking over een vingerafdruk-sensor. Apple noemt dit Touch ID. Vele geruchten voorspelde dit al. De vingerafdruksensor is wegggewerkt in de homeknop van de iPhone. Deze ziet er iets anders uit, met een ring erin. De iPhone krijgt ook de beschikking over een nieuwe processor, de A7-chip. Ook claimt Apple dat dit de eerste iPhone met 64 bit architectuur is. Foto’s gaan er beter uitzien dankzij de camera met grotere pixels en ‘Tri Tone Flash’

iPhone 5S: ‘space gray’, goud/champagne en zilver/wit

Verbeterde Camera
De camera in de iPhone 5S is ook verbeterd. Er is een nieuwe lens met 5 elementen, door Apple zelf gemaakt. De aperture is F2.2. De resolutie van de camera blijft gelijk aan die van de iPhone 5. Wel wordt het oppervlak van de pixel vergroot, een techniek die ook al terug kwam bij de HTC One. Door deze verbetering kan er meer licht opgenomen worden en worden foto’s in donkere omgeving beter.

Over foto’s in donkere omgeving gesproken. In de iPhone 5S is een dubbele LED-fliters aanwezig, Apple noemt dit True Tone Flash. De twee fliters kunnen samen unieke combinaties van licht maken zodat de optimale belichting onstaat en huidtinten er beter uitzien op de foto.

Filmen in slow-motion (120fps)
Nieuw is de mogelijkheid om in slow motion de filmen. Dit kan in 720p at 120FPS. De iPhone 5S is hiermee de eerste iPhone die deze functie heeft. Voorheen waren er al wel apps die dit konden, nu is het echt hardwarematig aanwezig in de iPhone.

Ondersteuning voor 4G
In tegenstelling tot de iPhone 5, die slechts een beperkt aantal 4G-frequenties ondersteunde, is de iPhone 5S te gebruiken met de meeste Nederlandse 4G-netwerken. Momenteel zijn de meeste Nederlandse providers nog bezig hun 4G-netwerk uit te rollen.

Vingerafdruk als nieuwe beveiliger
De nieuwe beveiliger van de iPhone 5S is de vingerafdruk van de gebruiker. De iPhone kan ontgrendeld worden door je vinger op de homeknop te houden. De vingerafdruksensor is geïntegreerd in iOS 7, zo hoef je niet je wachtwoord met in te vullen om een app of nummer in iTunes te kopen, maar kan je gewoon je vinger scannen.

Vingerafdruk worden niet in de cloud opgeslagen of naar Apple gestuurd. Deze blijven versleuteld en lokaal op de iPhone staan.

De vernieuwde homeknop met vingerafdrukherkenning

Beschikbaarheid en prijs
Voor een 16GB iPhone 5S moet € 699,- betaald worden, de 32GB variant kost € 799 ,-en de 64GB versie € 899,-. Het is nog niet bekend wanneer de iPhone 5S in Nederland beschikbaar is, Apple noemde geen concrete datum. Wil je snel een iPhone 5S? Dan kan je je geluk in Duitsland beproeven, de iPhone 5S is daar vanaf 20 september verkrijgbaar.

Beschik je over een kleiner budget? Apple heeft ook het goedkoper model iPhone 5C gepresenteerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iPhone 5S met vingerafdruklezer aangekondigd
Sluiten