iOS 7 in beeld: iTunes Radio

11 reacties

“People want to own their music,” zei Steve Jobs in 2007 tegen een journalist van Reuters. En hoe waar dat 6 jaar geleden was, zo twijfelachtig lijkt het nu te zijn als we kijken naar het succes van diensten als Spotify. Maar in iOS 7 maakt Apple een kleine kniebuiging. Het introduceert namelijk iTunes Radio.

iTunes Radio is precies wat de naam zegt. Het is een radio die gebruik maakt van de muziek van de iTunes Store. Het is onderdeel van de muziek app en als je het opent, zie je dat alles draait om stations. Apple heeft er zelf een aantal uitgelicht. Zo heb je bijvoorbeeld ‘Nineties Dance hits’, ‘Trending muziek op Twitter’ en ‘Disco’. Kies je voor een Station, dan begint de muziek meteen te spelen. Net als bij een ouderwetse radio kun je niet spoelen binnen nummers. Maar je kunt een nummer wel skippen en doorgaan naar het volgende.

Via het sterretje kun je een aantal dingen doen met een nummer. Je kunt vergelijkbare nummers afspelen, je kunt aangeven dat je dit nummer nooit meer wilt horen en als je een leuk nummer hoort kun je hem op je iTunes verlanglijstje zetten.

Bij het informatie icoontje vind je meer mogelijkheden. Zo kun je een nieuw station aanmaken op basis van het nummer of de artiest. En uiteraard kun je het nummer of de CD kopen.

Tot slot kun je met iTunes Radio ook zelf stations aanmaken. Je kunt kiezen uit van de vele genres en subgenres. Maar je kunt ook zelf een artiest of nummer opgeven. Laten we zeggen Frans Bauer. Nu heb je een radio met muziek van Frans Bauer maar ook vergelijkbare muziek.

iTunes Radio is geen spotify. Je kunt geen specifieke nummers opzoeken en afspelen. Wel is het een ideale gratis aanvulling van de Muziek app. Op het werk, op feestjes of gewoon thuis kun je een station aanzetten en heb je er geen omkijken meer naar. In hetzelfde interview met Reuters zei Steve Jobs in 2007: “Never say never, but customers don’t seem to be interested in a subscription based model.” Nu consumenten wel geinteresseerd zijn, komt Apple in de toekomst wellicht met een iTunes Radio pro. Maar dat blijft speculeren.

iTunes Radio is gratis en voorlopig alleen beschikbaar in Amerika. Maar het komt ongetwijfeld naar Nederland. De vraag is alleen: wanneer.

Lees alle artikelen in de reeks ‘iOS 7 in beeld’

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Akoni

  Dat gaat nog heel lang duren denk, het is atijd USA first, bij Apple.
  De rest van de wereld mag er ” reikhalzend” naar uit zien en speculeren over het feit, wanneer het beschikbaar is.

 • Profielfoto
  ro_me

  Ja, Spotify! etc. Dat zag de grote visionair niet aankomen.
  Hij had beter kunnen zeggen; “Some people want to own their music”.
  Sommige albums koop je, andere albums luister je een paar keer en dan ben je blij dat je er geen 11 Euro aan hebt uitgegeven.

 • Profielfoto
  WeKra

  Interessant, maar afgezien daarvan; Waarom dezelfde tekst uit het filmpje doen? Ik zit namelijk eerst die tekst te lezen, voordat ik het filmpje bekeek, maar ik kwam dus van een koude kermis thuis!

 • Profielfoto
  maarten1909

  Wordt hier veel gesproken over ‘de app’ en ‘als aanvulling bij’ maar misschien is het wel even fijn om te vermelden dat iTunes Radio volledig in de standaard muziek app is geïntegreerd.

 • Profielfoto
  Emielgroendijk

  welk succes van spotify? Een bedrijf dat nog nooit winst heeft gemaakt

 • Profielfoto
  Ruben

  Ik ben het nog steeds volledig met Jobs eens. Ik wil “mijn” muziek gewoon “hebben”. Spotify kan me nog steeds niet bekoren zolang er geen mogelijkheid is nummers op te nemen of te downloaden, legaal of illegaal. Ook als ik naar de radio luister wil ik zelf kunnen bepalen wat ik daarmee doe, opnemen of niet. Apple kennende zullen er meer beperkingen dan mogelijkheden in iTunes Radio zitten, dus ik hou het fijn bij SnowTape.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  @Emielgroendijk Succes laat zich niet alleen meten in winst. Zie Amazon, maakt ook geen winst, maar mogen we toch wel succesvol noemen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Streaming muziek is leuk als vulling, maar ik kan me voorstellen als je een gaaf nummer hoort je deze alsnog graag wilt aanschaffen. Dus het verkoop/eigenaar model zal nog niet verdwijnen denk ik.

 • Profielfoto
  RuudBerg

  Leuke serie Lucas, goed bezig.

 • Profielfoto
  SanderApple

  Leuk filmpje, maar naar mijn mening mag je bij die Frans Bauwer-liedjes wel ‘Speel dit nummer nooit meer af’ aanvinken! haha

 • Profielfoto
  Dickdewit

  Als het net zo snel gaat als Nederlandse Siri.