Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 6 september 2013

iOS 7 in beeld: iTunes Radio

“People want to own their music,” zei Steve Jobs in 2007 tegen een journalist van Reuters. En hoe waar dat 6 jaar geleden was, zo twijfelachtig lijkt het nu te zijn als we kijken naar het succes van diensten als Spotify. Maar in iOS 7 maakt Apple een kleine kniebuiging. Het introduceert namelijk iTunes Radio.

iTunes Radio is precies wat de naam zegt. Het is een radio die gebruik maakt van de muziek van de iTunes Store. Het is onderdeel van de muziek app en als je het opent, zie je dat alles draait om stations. Apple heeft er zelf een aantal uitgelicht. Zo heb je bijvoorbeeld ‘Nineties Dance hits’, ‘Trending muziek op Twitter’ en ‘Disco’. Kies je voor een Station, dan begint de muziek meteen te spelen. Net als bij een ouderwetse radio kun je niet spoelen binnen nummers. Maar je kunt een nummer wel skippen en doorgaan naar het volgende.

Via het sterretje kun je een aantal dingen doen met een nummer. Je kunt vergelijkbare nummers afspelen, je kunt aangeven dat je dit nummer nooit meer wilt horen en als je een leuk nummer hoort kun je hem op je iTunes verlanglijstje zetten.

Bij het informatie icoontje vind je meer mogelijkheden. Zo kun je een nieuw station aanmaken op basis van het nummer of de artiest. En uiteraard kun je het nummer of de CD kopen.

Tot slot kun je met iTunes Radio ook zelf stations aanmaken. Je kunt kiezen uit van de vele genres en subgenres. Maar je kunt ook zelf een artiest of nummer opgeven. Laten we zeggen Frans Bauer. Nu heb je een radio met muziek van Frans Bauer maar ook vergelijkbare muziek.

iTunes Radio is geen spotify. Je kunt geen specifieke nummers opzoeken en afspelen. Wel is het een ideale gratis aanvulling van de Muziek app. Op het werk, op feestjes of gewoon thuis kun je een station aanzetten en heb je er geen omkijken meer naar. In hetzelfde interview met Reuters zei Steve Jobs in 2007: “Never say never, but customers don’t seem to be interested in a subscription based model.” Nu consumenten wel geinteresseerd zijn, komt Apple in de toekomst wellicht met een iTunes Radio pro. Maar dat blijft speculeren.

iTunes Radio is gratis en voorlopig alleen beschikbaar in Amerika. Maar het komt ongetwijfeld naar Nederland. De vraag is alleen: wanneer.

Lees alle artikelen in de reeks ‘iOS 7 in beeld’

Reageer op artikel:
iOS 7 in beeld: iTunes Radio
Sluiten