Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 september 2013

Apple vernieuwt iMac met Haswell processors, 802.11ac Wi-Fi en lagere prijs

Apple heeft zojuist bekendgemaakt dat iMac voortaan verkrijgbaar is met een Intel quad-coreprocessor van de vierde generatie, ook bekend als Haswell. De nieuwe iMacs bevatten een nieuwe grafische processor, 802.11ac Wi-Fi en snellere PCIe-flashopslag. Het design is ongewijzigd.

Tot nu toe was de MacBook Air de enige Mac die de beschikking kreeg over een Haswell-processor. De aankondiging van de vernieuwde iMacs komt onverwacht, eerder gewerd aangenomen dat Apple de nieuwe iMac-lineup samen met de nieuwe iPads op een ‘Special Event’ zou aankondigen.

Het instapmodel, de 21,5-inch iMac is voorzien van een 2,7-GHz quad-core Intel i5 processor en 8GB geheugen. De processor bevat ook de nieuwe Iris Pro grafische processor die voor aanzienlijk verbeterde grafische prestaties zorgt.

Snellere PCIe-flashopslag
De MacBook Air was de eerste Mac die flashopslag (SSD) via PCIe kreeg. Hierdoor kan de computer sneller communiceren met de opslag zonder eerst door een relatief trage SATA-interface te gaan. Apple past dit nu ook toe in de iMac en claimt een snelheidswinst van 1,5x.

Vernieuwde GPU’s
Ook de grafische chips zijn vernieuwd. Het instapmodel beschikt nu over een Intel IRIS geïntegreerde grafische chip, de overige modellen hebben een nieuwe NVIDIA GeForce GPU uit de 700-serie met 1GB geheugen, voorheen was dit 512MB. Voor de meest veeleisende gebruiker is een 27-inch model met een 4GB NVIDIA GeForce GTX 780M beschikbaar.
Prijsverlaging
De prijzen van de iMac zijn iets verlaagd. Hieronder een vergelijking tussen de oude en nieuwe prijzen.

  • Instapmodel 21.5-inch; Voorheen € 1385, nu € 1329
  • Uitgebreid model 21.5-inch; Voorheen €1585, nu € 1529
  • Instapmodel 27-inch; Voorheen € 1905, nu € 1849
  • Uitgebreid model 27-inch; Voorheen €  2085, nu € 2029

De nieuwe iMacs staan al in de Online Apple Store, daar zijn alle specs te bekijken. De nieuwe modellen zijn op moment van schrijven momenteel nog niet beschikbaar voor verzending. Een complete vergelijking tussen de prestaties van het oude en nieuwe model is tevens op Apple.com te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple vernieuwt iMac met Haswell processors, 802.11ac Wi-Fi en lagere prijs
Sluiten