Apple onderzoekt misstanden bij fabrikant iPhone 5C

10 reacties

In een vandaag verschenen rapport doet China Labor Watch misstanden bij één van de leveranciers van de ‘iPhone 5C’ uit de doeken. Volgens de organisatie die zich inzet voor de rechten van Chinese fabrieksmedewerkers is het bij de fabriek Jabil in de stad Wuxi flink mis.

Er zouden teveel arbeiders aanwezig zijn in de fabriek, deze waren ook slecht opgeleid. Daarnaast zouden ‘miljoenen dollars’ aan onbetaald loon voor overuren achter worden gehouden en werken de arbeiders meer over dan wettelijk is toegestaan. Volgens China Labor Watch schendt de fabriek stelselmatig de rechten van de werklui.

Apple zegt in een verklaring de aantijgingen serieus te nemen en een team naar de fabriek te hebben gestuurd om de misstanden te onderzoeken. Ook Jabil, het Amerikaanse moederbedrijf van de fabriek, zegt een onderzoek in te stellen. Apple stelde verder  de afgelopen 5 jaar 14 diepgravende audits te hebben gedaan bij de Jabil-fabriek. Hieruit zou gebleken zijn dat de fabriek zich zover het algemeen aan de regels hield.

Vergrootglas
Apple ligt als ‘hoge boom’ onder een vergrootglas van zowel mensenrechtenorganisaties als de media. Sinds Tim Cook aan het roer staat, is het bedrijf opener over de omstandigheden waarin arbeiders werken. Het Supplier Responsibility Program verschaft inzicht in de werkomstandigheden van de fabrieksarbeiders in het Verre Oosten.

iPhone 5C
De ‘iPhone 5C’ is de kleurrijke budget-variant van de iPhone 5. Apple zal deze waarschijnlijk dinsdag 10 september aankondigen, samen met de iPhone 5S. Er gaan al lange tijd geruchten over een goedkopere iPhone, met elkaar snel opvolgende lekken lijkt een plastic iPhone met een midrange-prijs nu echt wekelijkheid te worden.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Ruben

  Het schenden van mensenrechten in China? Welnee, dat komt nooit voor!

  Waarom halen ze de productie niet gewoon weg bij die k.u.t. chinezen? Ja, dan wordt alles duurder, maar ik betaal graag meer voor een product dat niet uit dat land komt!

 • Profielfoto
  Haike

  Dat wordt dus geen iPhone 5c voor mij… Ze krijgen het bij apple maar niet voor elkaar qua productie omdat met de telefoons goed te regelen…. Als je dan nog steeds niet snapt dat je bloed aan je handen hebt….

 • Profielfoto
  bartvdv

  Ga je die iMac en laptop dan ook inleveren? En voortaan bv. ook je eigen kleren naaien ?

 • Profielfoto
  Afroman

  Het schenden van mensenrechten in China? Welnee, dat komt nooit voor!

  Waarom halen ze de productie niet gewoon weg bij die k.u.t. chinezen? Ja, dan wordt alles duurder, maar ik betaal graag meer voor een product dat niet uit dat land komt!

  Ben je nou echt zo dom? Ga eens China Blue kijken en praat dan verder. Wanker…

 • Profielfoto
  Haike

  Ga je die iMac en laptop dan ook inleveren? En voortaan bv. ook je eigen kleren naaien ?

  Die imac is niet van mij, de laptop is tweedehands gekocht, en wordt onder andere omstandigheden geproduceerd, geen appels met peren vergelijken. Verder koop ik 85% van mijn voedsel biologisch, draag ik kleren gemaakt van biologisch katoen (niet alle want dat is niet te krijgen of te duur voor mijn portemonnee) en ik reis voor 90% met het openbaar vervoer, of de fiets. Wil je nog meer weten?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Zit daal in China geen bestuul die dit soolt dingen legelen?

 • Profielfoto
  GoeieDag

  …en wordt onder andere omstandigheden geproduceerd.

  Oh ja? Dezelfde sweatshops hoor.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Haike:

  …koop ik 85% van mijn voedsel biologisch, draag ik kleren gemaakt van biologisch katoen (niet alle want dat is niet te krijgen of te duur voor mijn portemonnee) en ik reis voor 90% met het openbaar vervoer, of de fiets. Wil je nog meer weten?

  Wat heeft het eten van bio, het dragen van kleren… te maken met de arbeidsomstandigheden van die arme Chinezen die de iPhone in elkaar schroeven? Volgens mij worden kleren van ‘biologisch katoen’ ook ergens in Azië in elkaar genaaid onder al even erbarmelijke omstandigheden. En dat allemaal uit puur winstbejag (meer dan 50% winst per toestel). Dat is nu eenmaal een economische realiteit. Overigens kweek ik mijn eigen groenten en wat ik extra nodig heb koop ik bij een plaatselijk tuinbouwproject met werklozen. Maar ben ik daarom ethisch beter bezig?

 • Profielfoto
  Rolandvbalen
 • Profielfoto
  INCTRL

  Ga je die iMac en laptop dan ook inleveren? En voortaan bv. ook je eigen kleren naaien ?

  Die imac is niet van mij, de laptop is tweedehands gekocht, en wordt onder andere omstandigheden geproduceerd, geen appels met peren vergelijken. Verder koop ik 85% van mijn voedsel biologisch, draag ik kleren gemaakt van biologisch katoen (niet alle want dat is niet te krijgen of te duur voor mijn portemonnee) en ik reis voor 90% met het openbaar vervoer, of de fiets. Wil je nog meer weten?

  En je stemt groenlinks en slikt geen medicijnen als je griep hebt? Morele superioriteit is altijd zo hypocriet.