Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 september 2013

Apple onderzoekt misstanden bij fabrikant iPhone 5C

In een vandaag verschenen rapport doet China Labor Watch misstanden bij één van de leveranciers van de ‘iPhone 5C’ uit de doeken. Volgens de organisatie die zich inzet voor de rechten van Chinese fabrieksmedewerkers is het bij de fabriek Jabil in de stad Wuxi flink mis.

Er zouden teveel arbeiders aanwezig zijn in de fabriek, deze waren ook slecht opgeleid. Daarnaast zouden ‘miljoenen dollars’ aan onbetaald loon voor overuren achter worden gehouden en werken de arbeiders meer over dan wettelijk is toegestaan. Volgens China Labor Watch schendt de fabriek stelselmatig de rechten van de werklui.

Apple zegt in een verklaring de aantijgingen serieus te nemen en een team naar de fabriek te hebben gestuurd om de misstanden te onderzoeken. Ook Jabil, het Amerikaanse moederbedrijf van de fabriek, zegt een onderzoek in te stellen. Apple stelde verder  de afgelopen 5 jaar 14 diepgravende audits te hebben gedaan bij de Jabil-fabriek. Hieruit zou gebleken zijn dat de fabriek zich zover het algemeen aan de regels hield.

Vergrootglas
Apple ligt als ‘hoge boom’ onder een vergrootglas van zowel mensenrechtenorganisaties als de media. Sinds Tim Cook aan het roer staat, is het bedrijf opener over de omstandigheden waarin arbeiders werken. Het Supplier Responsibility Program verschaft inzicht in de werkomstandigheden van de fabrieksarbeiders in het Verre Oosten.

iPhone 5C
De ‘iPhone 5C’ is de kleurrijke budget-variant van de iPhone 5. Apple zal deze waarschijnlijk dinsdag 10 september aankondigen, samen met de iPhone 5S. Er gaan al lange tijd geruchten over een goedkopere iPhone, met elkaar snel opvolgende lekken lijkt een plastic iPhone met een midrange-prijs nu echt wekelijkheid te worden.

Reageer op artikel:
Apple onderzoekt misstanden bij fabrikant iPhone 5C
Sluiten