11 miljoen unieke luisteraars voor iTunes Radio, dreun voor Pandora

10 reacties

Met de uitrol van iOS 7 en iTunes 11.1 lanceerde Apple vorige week zijn nieuwe gratis streaming-muziekdienst iTunes Radio. Aan de hand van je persoonlijke voorkeur en aankoophistorie in iTunes schotelt de dienst je een doorlopende muziekmix voor. Apple meldt inmiddels 11 miljoen unieke luisteraars voor iTunes Radio.

Apple’s muziekservice is vergelijkbaar met Pandora. Het is in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld Spotify niet mogelijk om zelf door de database te bladeren en willekeurige nummers te kiezen, iTunes Radio kiest de samenstelling van de playlist. Na de lancering van iTunes Radio heeft Pandora een flinke dreun gekregen, het aandeel zakte de afgelopen week ruim 10%.

iTunes Radio is in de VS beschikbaar op iOS, OS X en Apple TV.
iTunes Radio is in de VS beschikbaar op iOS, OS X en Apple TV.

Ondanks dat Apple geen uitspraak doet over de grootte van de muziekdatabase die achter iTunes Radio zit, is het aannemelijk dat dit dezelfde database is als de iTunes Store. Hiermee is het aanbod van iTunes Radio een stuk groter dan dat van Pandora, dat bovendien momenteel is diverse juridische gevechten verwikkeld is om licentiedeals.

Met 11 miljoen unieke luisteraars kan iTunes Radio overigens nog lang niet tippen aan de cijfers van Pandora of Spotify, de eerste heeft ruim 70 miljoen unieke luisteraars, Spotify meldt 24 miljoen actieve gebruikers. iTunes Radio is momenteel alleen beschikbaar in de VS, het is nog niet duidelijk wanneer Nederland toegang tot de muziekdienst krijgt.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  seek

  Bewijst maar weer eens dat Apple zijn kracht niet verloren is.

 • Profielfoto
  klaasb

  Werkt prima in Nederland als je ook een account voor de Amerikaanse store hebt;)

 • Profielfoto
  Jor1

  @seek: moet dat bewezen worden dan??

 • Profielfoto
  Marco Hankel

  Ben ook al enthousiast gebruiker van itunes radio via een amerikaans account. Heb ook de indruk dat het weinig bandbreedte vraagt, een half uurtje rennen met itunes radio aan kostte nog geen 30mb.

 • Profielfoto
  Abelvoyen

  Ik heb een amerikaans itunes account (voor series en films)
  Moet ik dan gewoon via itunes inloggen (op mijn idevice) en kan ik dan van itunes radio gebruik maken ?

 • Profielfoto
  Xcode

  Prima, maar wanneer zijn Buma Stemra en consorten klaar met het tegenwerken van innovatie en kan Apple de knop omzetten in Nederland en België?!

 • Profielfoto
  Marco Hankel

  @Abelvoyen: precies, meer is het niet:)

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Xcode: Tegenwerken? Opkomen voor de rechten van o.a. Componisten en uitvoerders. Of moet iedereen zomaar plat op de buik gaan voor een paar miserabele centen. Radiostations betalen ook gewoon de auteursrechten.

  En doet mij een beetje denken aan Explorer/Windows – monopolist Microsoft vs. de EG

 • Profielfoto
  seek

  @seek: moet dat bewezen worden dan??

  Ja, want Steve Jobs is er niet meer.

 • Profielfoto
  hummel003

  kvind het vervelend dat het alleen radio luisteren is… ik wil mijn eigen muziek kunnen kiezen