VS: iPhone 4 acht dagen langer te koop

Door: Jan David Hanrath - 8 reacties

Het zijn spannende dagen op de juridische afdeling van Apple. Morgen zou een importverbod voor de AT&T iPhone 4 van kracht worden in de VS. Deze was opgelegd door de United States International Trade Commission (ITC) nadat Apple schuldig was bevonden aan het schenden van een aantal Samsungpatenten.

ITC heeft gisteren echter laten weten dat ze het importverbod uitstellen tot 9 augustus 2013. Dat geeft de US Trade Representative Michael Froman, die door president Obama is benoemd, 8 dagen extra tijd om een veto uit te kunnen spreken tegen dit verbod.

Het was een merkwaardige uitspraak twee maanden geleden, die afweek van vergelijkbare uitspraken in andere landen en die zelfs bij een aantal senatoren in het Congres de wenkbrauwen deed fronsen. De patenten die door Apple zijn geschonden vallen onder de zogenaamde FRAND-regeling. In dit geval zijn het innovaties die noodzakelijk zijn om überhaupt een 3G-verbinding op te kunnen bouwen. De FRAND-regeling verplicht de patenthouder om deze patenten tegen een redelijke prijs te licenseren aan andere fabrikanten.

Volgens Samsung heeft Apple de patenten gebruikt zonder een licentie-fee te betalen aan Samsung. Het betreft oudere iPhones en iPads met 3G, waarvan momenteel alleen de iPhone 4 nog in productie is. Sinds de iPhone 4s en iPad 3 maakt Apple gebruik van een chip van Qualcomm, waarbij Qualcomm al een licentie-deal heeft met Samsung.

Het gaat heen en weer tussen beide kemphanen. Eerder was het Apple al gelukt om bepaalde Samsung-apparaten uit winkels te weren en de Koreanen 1 miljard dollar uit de zak te kloppen. In hoger beroep werd dat bedrag weer gehalveerd. Twee maanden geleden scoorde Samsung punten. Wat het mogelijke importverbod in ieder geval aantoont is dat de juridische strijd te langzaam gaat voor de ontwikkeling in technologie. Omdat de meeste apparaten inmiddels verouderd en/of uit productie zijn, zullen voor consumenten de gevolgen beperkt blijven.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Barend Mars

  Als de iPhone 4S wel gewoon verkocht mag worden zie ik het probleem niet zo

 • Profielfoto
  GastonM

  @Barend Mars,

  Volgens mij wordt de iPhone 4 anders nog veel verkocht aan vooral jongeren. Ik denk dat het een aderlating voor Apple is.

 • Profielfoto
  Anon Ymous

  Samsungpatenten? Whahahahahaha, kopieërpatenten en manipuleerpatenten zeker? Hahahaha

 • Profielfoto
  bartvdv

  Samsungpatenten? Whahahahahaha, kopieërpatenten en manipuleerpatenten zeker? Hahahaha

  Wat een verstandige reactie. Alsof Apple ooit al iets zelf heeft uitgevonden.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Samsungpatenten? Whahahahahaha, kopieërpatenten en manipuleerpatenten zeker? Hahahaha
  Wat een verstandige reactie. Alsof Apple ooit al iets zelf heeft uitgevonden.

  Ja, dat hebben ze zeker! Heel veel zelfs, of lees jij die artikelen hier niet over patenten?

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Steve was dief nr 1…
  Please

 • Profielfoto
  tomc

  “good artists copy great artists steal” -Steve Jobs

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Swiftly

  Ja, dat hebben ze zeker! Heel veel zelfs, of lees jij die artikelen hier niet over patenten?

  Je hebt het waarschijnlijk over die blaadjes papier bedrukt met schema’s en teksten… Ik heb het over een samenraapsel van technologieën (van anderen) die samen de iPhone vormen. Zelfs de basis van het OS is niet door Apple ontwikkeld. Lees maar eens goed de ‘Acknowledgements’.