Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 2 augustus 2013
Leestijd: 2 minuten

VS: iPhone 4 acht dagen langer te koop

Het zijn spannende dagen op de juridische afdeling van Apple. Morgen zou een importverbod voor de AT&T iPhone 4 van kracht worden in de VS. Deze was opgelegd door de United States International Trade Commission (ITC) nadat Apple schuldig was bevonden aan het schenden van een aantal Samsungpatenten.

ITC heeft gisteren echter laten weten dat ze het importverbod uitstellen tot 9 augustus 2013. Dat geeft de US Trade Representative Michael Froman, die door president Obama is benoemd, 8 dagen extra tijd om een veto uit te kunnen spreken tegen dit verbod.

Het was een merkwaardige uitspraak twee maanden geleden, die afweek van vergelijkbare uitspraken in andere landen en die zelfs bij een aantal senatoren in het Congres de wenkbrauwen deed fronsen. De patenten die door Apple zijn geschonden vallen onder de zogenaamde FRAND-regeling. In dit geval zijn het innovaties die noodzakelijk zijn om überhaupt een 3G-verbinding op te kunnen bouwen. De FRAND-regeling verplicht de patenthouder om deze patenten tegen een redelijke prijs te licenseren aan andere fabrikanten.

Volgens Samsung heeft Apple de patenten gebruikt zonder een licentie-fee te betalen aan Samsung. Het betreft oudere iPhones en iPads met 3G, waarvan momenteel alleen de iPhone 4 nog in productie is. Sinds de iPhone 4s en iPad 3 maakt Apple gebruik van een chip van Qualcomm, waarbij Qualcomm al een licentie-deal heeft met Samsung.

Het gaat heen en weer tussen beide kemphanen. Eerder was het Apple al gelukt om bepaalde Samsung-apparaten uit winkels te weren en de Koreanen 1 miljard dollar uit de zak te kloppen. In hoger beroep werd dat bedrag weer gehalveerd. Twee maanden geleden scoorde Samsung punten. Wat het mogelijke importverbod in ieder geval aantoont is dat de juridische strijd te langzaam gaat voor de ontwikkeling in technologie. Omdat de meeste apparaten inmiddels verouderd en/of uit productie zijn, zullen voor consumenten de gevolgen beperkt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VS: iPhone 4 acht dagen langer te koop
Sluiten