Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 7 augustus 2013

Vingerafdruk: van vlek op je scherm naar beveiliger van je iPhone

Vingerafdrukken op je iPhone. Tot nu toe ken je ze alleen nog als vervelende vlekken op het scherm, maar waarschijnlijk zijn we binnenkort de manier om de gegevens op je iPhone af te schermen voor anderen. Na jaren van vage geruchten lijkt het er nu op dat Apple daadwerkelijk van plan is vingerafdruksensoren in te bouwen in iOS-apparaten. Vorig jaar werd Authentic al gekocht, dat zich specialiseerde in technologie voor vingerafdrukherkenning. Onlangs kwamen daar verwijzingen bij in een bèta van iOS 7. Daar werd gerefereerd aan een homeknop met een ingebouwde vingerafdruksensor. Hoog tijd dus om in de wereld van vingerafdrukken te duiken.

In een uitgebreid artikel op AppleInsider komt naar voren hoe complex het gebruik van vingerafdruksensors in electronica daadwerkelijk is. Als Apple het voor elkaar krijgt om als eerste een goed-werkende sensor, gecombineerd met goed werkende software in te bouwen dan zal het moeilijk worden voor concurrenten om dit te evenaren, zo luidt de strekking van het stuk. De techniek is uiterst complex en buiten AuthenTec zijn er weinig bedrijven die er goed mee overweg kunnen. Twee bekende Amerikaanse podcasters onderzocht onlangs hóe ingewikkeld vingerafdrukken daadwerkelijk zijn.

In de Stuff You Should Know-podcast behandelen presentatoren Chuck en Josh de meest uiteenlopende onderwerpen. In een van de laatste afleveringen werd het onderwerp ‘vingerafdrukken’ uitgediept. Deze uitzending is de moeite van het luisteren waard voor iedereen die benieuwd is wat er schuilgaat achter de vingerafdruksensor in de nieuwe iPhone. Zo blijken je vingerafdrukken al 7 maanden voor je geboorte gevormd te zijn. De kans dat iemand anders dezelfde afdrukken heeft is één in 64 miljard.

Kortom, Apple kan met het inbouwen van vingerafdruksensoren jaloerse blikken van concurrenten verwachten en zolang er geen goedkope en snelle DNA-sensoren uitgevonden worden lijkt het gebruik van vingerafdruksensoren de meest handige én veilige manier om je iPhone-gegevens privé te houden. Welke toepassingen voorzie jij voor een vingerafdruksensor in iOS-apparaten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vingerafdruk: van vlek op je scherm naar beveiliger van je iPhone
Sluiten