Veto Obama is flinke klap voor Samsung

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Dit weekend nam een patentenconflict tussen Apple en Samsung in de VS een onverwachte wending. President Obama sprak een Veto uit waardoor een eerder door Samsung afgedwongen importverbod op iPhone 4 en iPad 2 teniet gedaan werd. Waar Samsung eerst nog victorie kraaide, moeten de Koreanen nu op de blaren zitten.

Het was sinds de jaren 80 niet voor voorgekomen dat een president van de VS een veto uitsprak in een dergelijke zaak. Apple liet in een reactie weten blij te zijn met de uitspraak en stelde dat Samsung misbruik maakt van FRAND-patenten. Samsung Electronics heeft minder reden tot juichen, het bedrijf zag vandaag als gevolg van de uitspraak van Obama ruim een miljard dollar aan bedrijfswaarde verdampen. 

samsung-bedrijfswaarde
And its gone.

Een statement van Samsung is uitgebleven. De Koreaanse overheid heeft echter wel gereageerd op de uitspraak. Het ministerie van handel, industrie en energie laat weten “Bezorgd te zijn over de negatieve impact die deze beslissing zal hebben op het beschermen van intelectuele eigendommen. In de Koreaanse media wordt vandaag veel gesproken over protectionisme van Amerikaanse zijde.

FRAND-patenten
De zaak begon toen Samsung Apple aanklaagde voor het gebruik van 3G-patenten in de iPad 3G en de iPhone 3GS en 4. Deze patenten zijn zogenaamde Standard Essential Patents (SEP’s) waardoor Samsung verplicht is een FRAND- (Fair, Reasonable And Non-Discriminatory) overeenkomst te sluiten met bedrijven die er gebruik van maken. Volgens Apple weigerde Samsung een ‘reasonable’ prijs te vragen. Volgens Samsung weigerde Apple te betalen.

De twee bedrijven zijn verwikkeld in een lange juridische strijd om patenten. Eerder was het Apple al gelukt om bepaalde Samsung-apparaten uit winkels te weren en de Koreanen 1 miljard dollar uit de zak te kloppen. In hoger beroep werd dat bedrag weer gehalveerd.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Barend Mars

  De wereld op zijn kop Samsung die zich druk maakt om patenten ze kopiëren alles

 • Profielfoto
  wensink

  haha nice!

 • Profielfoto
  jojost1

  Jullie anti-Samsung artikelen zijn echt een genot om te lezen;)

 • Profielfoto
  akerboom

  Hier is t laatste nog niet over geschreven;-)

 • Profielfoto
  bartvdv

  Toch vreemd hoe de “berichtgeving” steeds weer over Samsung moet gaan, terwijl de patentenzaak Google/Motorola vs. Apple minstens even belangrijk is. Apple is bang en teert op oude successen. Apple is ‘boring’ geworden.

 • Profielfoto
  ro_me

  De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet, vervolgens ziet de pot zwart en klaagt de ketel. Maar de pot mag zwart bijven terwijl de ketel dat niet mocht en nu weet niemand meer wie de pot is en wie de ketel.

 • Profielfoto
  bartvdv

  …ruim een miljard dollar aan bedrijfswaarde verdampen…

  In het juiste perspectief gezet betekent dit dus – ocharme – een koersdaling van 1 (één) procent.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Bart, begin zo een vermoeden te krijgen dat je op de loonlijst van Samsung staat.

  Als je Apple boring vind, heb je genoeg alternatieven.

  Salut!!!

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Jeetje, is er eens een reactie van iemand die niet meteen fanboy-gelul roept, wordt er gelijk gezegd dat ie dan vast op de loonlijst van Samsung staat. Waarom?

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Ik snap ineens waarom het lang duurt voordat Apple met nieuwe spullen komt. Als iedereen er zo mee omgaat als sommige concurrenten moet je je spullen tot de tand toe patenteren en zelfs dan moet je maar afwachten of je je gelijk krijgt.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Franklinvv,

  omdat zijn toon steeds negatief is in bijna alle commentaren die hij geeft en hij meestal in de bres springt voor Samsung. Vandaar mij ondeugende uitspraak.:-)

 • Profielfoto
  MacPadawan

  Nou ja, overdrijven is ook een kunst – vandaag -1% morgen weer +2% – maar goed – het feit dat Apple hulp nodig heeft van de Amerikaanse overheid om Samsung van zich af te schudden vind ik persoonlijk zorgelijker.

  De lobbies hebben hun werk gedaan en voor even heeft Apple lucht — echter als ik kijk naar de voorspellingen over de iPhone 5S/C en de tegenvallende tablet verkopen dan moet Apple nog aan de bak – zeker ook omdat hun nieuwe projecten ook niet echt willen vlotten.

  Het wordt een spannend najaar:)

 • Profielfoto
  mtersteege

  Hoe komen jullie er steeds bij dat Obama een veto heeft uitgesproken. De president heeft helemaal niks uitgesproken. Het is de regering Obama die dit doet.

  WASHINGTON, AUG 4:
  President Barack Obama’s administration on Saturday overturned a decision by a US trade body that would have banned the sale of some older model iPhone and iPads over a patent infringement case by rival Samsung.

  The US Trade Representative vetoed the earlier decision by the US International Trade Commission (ITC) that had handed Samsung a major patent victory in June by banning the older models from the US market over infringement of Samsung’s patents.

 • Profielfoto
  Di May

  Zitten er Apple-bashers op deze site ? Tenminste, tussen diegenen die reageren ?

 • Profielfoto
  bartvdv

  Apple-bashers ? Nee hoor, waar zie jij die? Is wat weerwerk bieden aan eenzijdige en onvolledige informatie tegenwoordig al ‘bashen’ ? (Wat een lelijk woord, eigenlijk.)

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Zitten er Apple-bashers op deze site ? Tenminste, tussen diegenen die reageren ?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden#Vals_dilemma

  “Als je niet voor ons bent dan ben je tegen ons.” (Matthéus 12:30) is dan te parafraseren naar “Als je niet voor Apple bent, dan ben je tegen Apple.” Onzin natuurlijk. Er zijn gewoon mensen die neutraal zijn en niet alles door een roze iBril bekijken.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Hoe komen jullie er steeds bij dat Obama een veto heeft uitgesproken. De president heeft helemaal niks uitgesproken. Het is de regering Obama die dit doet.

  In de Amerikaanse regering zijn er verschillende mensen dan wel instanties c.q. commisies die überhaupt een vetorecht hebben. In dit geval lijkt het mij ook onwaarschijnlijk dat Obama zelf ook maar iets onder ogen heeft gehad gezien de betrekkelijke waarde van dit veto. De Amerikaanse president persoonlijk kan overigens alleen een veto uitspreken over besluiten genomen door de senaat wat hier natuurlijk niet het geval is.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Toch vreemd hoe de “berichtgeving” steeds weer over Samsung moet gaan, terwijl de patentenzaak Google/Motorola vs. Apple minstens even belangrijk is. Apple is bang en teert op oude successen. Apple is \’boring\’ geworden.

  Ik zou een bedrijf dat voor zoveel ophef zorgt, dat de (financiële) gemoederen bezig houdt als Tim Cook zegt dat er iets aan te komen zit nu niet bepaald ‘boring’ noemen. Neem b.v. de aanstaande nieuwe Mac Pro: het ontwerp waarvan het instap model vast al een rekenmonster is heeft als bijnaam “pedaalemmer” gekregen. Welk bedrijf heeft dat ooit voor elkaar gekregen?

 • Profielfoto
  Steef Ams

  @jackybe67 Was mij ook al opgevallen. Begrijp niet dat hij er zelf blij van wordt. Behalve dan wellicht financieel.