Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 augustus 2013

Veto Obama is flinke klap voor Samsung

Dit weekend nam een patentenconflict tussen Apple en Samsung in de VS een onverwachte wending. President Obama sprak een Veto uit waardoor een eerder door Samsung afgedwongen importverbod op iPhone 4 en iPad 2 teniet gedaan werd. Waar Samsung eerst nog victorie kraaide, moeten de Koreanen nu op de blaren zitten.

Het was sinds de jaren 80 niet voor voorgekomen dat een president van de VS een veto uitsprak in een dergelijke zaak. Apple liet in een reactie weten blij te zijn met de uitspraak en stelde dat Samsung misbruik maakt van FRAND-patenten. Samsung Electronics heeft minder reden tot juichen, het bedrijf zag vandaag als gevolg van de uitspraak van Obama ruim een miljard dollar aan bedrijfswaarde verdampen. 

And its gone.

Een statement van Samsung is uitgebleven. De Koreaanse overheid heeft echter wel gereageerd op de uitspraak. Het ministerie van handel, industrie en energie laat weten “Bezorgd te zijn over de negatieve impact die deze beslissing zal hebben op het beschermen van intelectuele eigendommen. In de Koreaanse media wordt vandaag veel gesproken over protectionisme van Amerikaanse zijde.

FRAND-patenten
De zaak begon toen Samsung Apple aanklaagde voor het gebruik van 3G-patenten in de iPad 3G en de iPhone 3GS en 4. Deze patenten zijn zogenaamde Standard Essential Patents (SEP’s) waardoor Samsung verplicht is een FRAND- (Fair, Reasonable And Non-Discriminatory) overeenkomst te sluiten met bedrijven die er gebruik van maken. Volgens Apple weigerde Samsung een ‘reasonable’ prijs te vragen. Volgens Samsung weigerde Apple te betalen.

De twee bedrijven zijn verwikkeld in een lange juridische strijd om patenten. Eerder was het Apple al gelukt om bepaalde Samsung-apparaten uit winkels te weren en de Koreanen 1 miljard dollar uit de zak te kloppen. In hoger beroep werd dat bedrag weer gehalveerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veto Obama is flinke klap voor Samsung
Sluiten