Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 8 augustus 2013
Leestijd: 1 minuut

Uitgevers vinden uitspraak iBooks-zaak oneerlijk

In juli deed een rechter uitspraak in een rechtszaak die het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft aangespannen tegen Apple en vijf uitgevers. Volgens het OM zijn ongeoorloofde prijsafspraken gemaakt voor de verkoop van e-books in de iBookstore, door uitgevers zelf één prijs te laten bepalen voor al hun distributeurs. De rechter besloot dat dit ‘agency model’ illegaal is en verplichtte Apple om deze contracten open te breken.

Niet Apple, maar de uitgevers waar de contracten mee gesloten zijn komen nu in actie. Gezamenlijk hebben ze protest aangetekend tegen het oordeel van de rechter. Het agency model heeft volgens hen niet geleid tot hogere e-bookprijzen. Door dergelijke afspraken nu te verbieden, nadat ze al akkoord gingen met terugbetaling van 164 miljoen dollar, worden de uitgevers naar eigen zegge dubbel gestraft. 

Volgens de uitgevers maakt het niet uit of e-books via het agency-model of het voorheen gebruikelijke ‘wholesale model’ verkocht worden. In dat laatste geval bepaalt niet de uitgever maar de distributeur (in dit geval Apple) wat de verkoopprijs van een boek wordt en maakt elke distributeur losse afspraken met de uitgever. Beide modellen bieden Apple dezelfde mogelijkheid om prijzen te bepalen, zo vinden de uitgevers. Daarom is het verbod op een van beide modellen niet alleen oneerlijk, maar ook ineffectief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uitgevers vinden uitspraak iBooks-zaak oneerlijk
Sluiten