Uitgevers vinden uitspraak iBooks-zaak oneerlijk

Door: Koen van Tongeren - 1 reactie

In juli deed een rechter uitspraak in een rechtszaak die het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft aangespannen tegen Apple en vijf uitgevers. Volgens het OM zijn ongeoorloofde prijsafspraken gemaakt voor de verkoop van e-books in de iBookstore, door uitgevers zelf één prijs te laten bepalen voor al hun distributeurs. De rechter besloot dat dit ‘agency model’ illegaal is en verplichtte Apple om deze contracten open te breken.

Niet Apple, maar de uitgevers waar de contracten mee gesloten zijn komen nu in actie. Gezamenlijk hebben ze protest aangetekend tegen het oordeel van de rechter. Het agency model heeft volgens hen niet geleid tot hogere e-bookprijzen. Door dergelijke afspraken nu te verbieden, nadat ze al akkoord gingen met terugbetaling van 164 miljoen dollar, worden de uitgevers naar eigen zegge dubbel gestraft. 

Volgens de uitgevers maakt het niet uit of e-books via het agency-model of het voorheen gebruikelijke ‘wholesale model’ verkocht worden. In dat laatste geval bepaalt niet de uitgever maar de distributeur (in dit geval Apple) wat de verkoopprijs van een boek wordt en maakt elke distributeur losse afspraken met de uitgever. Beide modellen bieden Apple dezelfde mogelijkheid om prijzen te bepalen, zo vinden de uitgevers. Daarom is het verbod op een van beide modellen niet alleen oneerlijk, maar ook ineffectief.

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    bartvdv

    Dat heet dan “huilen met de wolven in het bos”. Uiteraard zien de uitgevers die jaar na jaar markt verliezen in iBooks een extra distributiecentrum en extra inkomsten om de verliezen via het klassieke distributiekanaal op te vangen naar analogie met iTunes.

    Mocht het goed gaan in de boekensector, dan zouden ze het openbreken van de contracten alleen maar toejuichen.