Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 25 augustus 2013
Leestijd: 3 minuten

‘Tim Cook is geen mietje’

Van Apple’s huidige CEO Tim Cook is niet veel bekend, maar één ding is duidelijk: het is geen Steve Jobs. De soms draconische manier waarop Jobs zich bemoeide met alle producten die Apple maakte heeft plaats gemaakt voor een meer afstandelijke en vriendelijke manier van leidinggeven die Tim Cook er op na houdt. Niet vreemd, zo valt op te maken uit een artikel van Reuters over Cook; als tweede man van Apple was hij voorheen gewend om alles te doen waar Steve geen zin in had.

Door te praten met (ex-)collega’s en andere mensen die Tim Cook van dichtbij hebben meegemaakt schetst Reuters een beeld van een CEO die extreem hard werkt, altijd weloverwogen besluiten neemt en in het algemeen vriendelijker en meer open is naar zijn personeel en de buitenwereld. Dat betekent overigens niet dat Cook een softie is. Net als Jobs kan hij keihard zijn als hij dat nodig acht. In tegenstelling tot zijn voorganger doet hij dat echter niet door in woede uit te barsten,  maar weet hij mensen met een enkele zin neer te sabelen.

Mensen die met Cook in vergaderingen hebben gezeten noemen zijn stijl methodisch no-nonsense. Hij schommelt heen en weer met zijn stoel, zonder iets te zeggen. Als het ritme van zijn gewiebel veranderd, dan beginnen de kenners van zijn bikkelharde kant zich zorgen te maken. Het stilzwijgen kan dan zomaar onderbroken worden met de dodelijke zin “I don’t think that’s good enough.”. De ontvanger van die boodschap wil vervolgens het liefst in een donker hoekje verdwijnen, aldus de bronnen van Reuters.

Ook naar buiten toe heeft Cook laten zien dat hij een leider is die daadkrachtig kan optreden als het nodig is. Zo wordt het voorbeeld genoemd van Apple’s Maps-debacel. Toen duidelijk werd dat de problemen van Apple’s kaartendienst groter waren dan eerder gedacht nam Cook rigoureuze maatregelen. Eddy Cue (VP Internet Services) kreeg de opdracht om te inventariseren wat er was misgegaan en verantwoordelijke Scott Forstall werd ontslagen. De beslissing om Apple’s design-voorman Jony Ive naast hardware-design óók verantwoordelijk te maken voor Apple’s software-ontwerp wordt ook genoemd als voorbeeld van Tim Cook’s doortastende optreden als CEO.

Aan de andere kant wordt een beeld geschetst van een leider die Apple meer laat communiceren, zowel intern als extern. Zo heeft Apple onder Cook publiekelijk excuses gemaakt voor de problemen met Apple’s kaartendienst en heeft hij gereageerd op op aantijgingen van slechte werkzaamheden in fabrieken waar Macs en iOS-apparaten geassembleerd worden. Op de D11-conferentie sprak hij openlijk over de rechtszaak die de Amerikaanse overheid tegen de iBookstore voert en Cook koos ervoor om zelf tekst en uitleg te geven over Apple’s belastingbeleid in de Amerikaanse Senaat.

Overigens wordt door Reuters gesuggereerd dat Apple’s menselijker beleid onder Tim Cook niet zomaar een succes genoemd kan worden. Zo zijn de aandeelkoersen nog lang niet op het niveau van vorig jaar en is er sinds zijn aantreden nog geen nieuw innovatief product van Apple onthuld. Nog verontrustender zijn verhalen van sommige recruiters in Silicon Valley die suggereren dat nooit eerder zoveel CV’s rondzwierven van Apple-medewerkers die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Andere bronnen rond het bedrijf zeggen echter dat dit onzin is en dat veel medewerkers het prettiger vinden om te werken onder het regime van Cook dan dat van zijn voorganger.

Dus, Tim Cook mag dan een confirmed bachelor zijn, een mietje is hij zeker niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Tim Cook is geen mietje’
Sluiten