‘Tim Cook is geen mietje’

Door: Koen van Tongeren - 39 reacties

Van Apple’s huidige CEO Tim Cook is niet veel bekend, maar één ding is duidelijk: het is geen Steve Jobs. De soms draconische manier waarop Jobs zich bemoeide met alle producten die Apple maakte heeft plaats gemaakt voor een meer afstandelijke en vriendelijke manier van leidinggeven die Tim Cook er op na houdt. Niet vreemd, zo valt op te maken uit een artikel van Reuters over Cook; als tweede man van Apple was hij voorheen gewend om alles te doen waar Steve geen zin in had.

Door te praten met (ex-)collega’s en andere mensen die Tim Cook van dichtbij hebben meegemaakt schetst Reuters een beeld van een CEO die extreem hard werkt, altijd weloverwogen besluiten neemt en in het algemeen vriendelijker en meer open is naar zijn personeel en de buitenwereld. Dat betekent overigens niet dat Cook een softie is. Net als Jobs kan hij keihard zijn als hij dat nodig acht. In tegenstelling tot zijn voorganger doet hij dat echter niet door in woede uit te barsten,  maar weet hij mensen met een enkele zin neer te sabelen.

Mensen die met Cook in vergaderingen hebben gezeten noemen zijn stijl methodisch no-nonsense. Hij schommelt heen en weer met zijn stoel, zonder iets te zeggen. Als het ritme van zijn gewiebel veranderd, dan beginnen de kenners van zijn bikkelharde kant zich zorgen te maken. Het stilzwijgen kan dan zomaar onderbroken worden met de dodelijke zin “I don’t think that’s good enough.”. De ontvanger van die boodschap wil vervolgens het liefst in een donker hoekje verdwijnen, aldus de bronnen van Reuters.

Ook naar buiten toe heeft Cook laten zien dat hij een leider is die daadkrachtig kan optreden als het nodig is. Zo wordt het voorbeeld genoemd van Apple’s Maps-debacel. Toen duidelijk werd dat de problemen van Apple’s kaartendienst groter waren dan eerder gedacht nam Cook rigoureuze maatregelen. Eddy Cue (VP Internet Services) kreeg de opdracht om te inventariseren wat er was misgegaan en verantwoordelijke Scott Forstall werd ontslagen. De beslissing om Apple’s design-voorman Jony Ive naast hardware-design óók verantwoordelijk te maken voor Apple’s software-ontwerp wordt ook genoemd als voorbeeld van Tim Cook’s doortastende optreden als CEO.

Aan de andere kant wordt een beeld geschetst van een leider die Apple meer laat communiceren, zowel intern als extern. Zo heeft Apple onder Cook publiekelijk excuses gemaakt voor de problemen met Apple’s kaartendienst en heeft hij gereageerd op op aantijgingen van slechte werkzaamheden in fabrieken waar Macs en iOS-apparaten geassembleerd worden. Op de D11-conferentie sprak hij openlijk over de rechtszaak die de Amerikaanse overheid tegen de iBookstore voert en Cook koos ervoor om zelf tekst en uitleg te geven over Apple’s belastingbeleid in de Amerikaanse Senaat.

Overigens wordt door Reuters gesuggereerd dat Apple’s menselijker beleid onder Tim Cook niet zomaar een succes genoemd kan worden. Zo zijn de aandeelkoersen nog lang niet op het niveau van vorig jaar en is er sinds zijn aantreden nog geen nieuw innovatief product van Apple onthuld. Nog verontrustender zijn verhalen van sommige recruiters in Silicon Valley die suggereren dat nooit eerder zoveel CV’s rondzwierven van Apple-medewerkers die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Andere bronnen rond het bedrijf zeggen echter dat dit onzin is en dat veel medewerkers het prettiger vinden om te werken onder het regime van Cook dan dat van zijn voorganger.

Dus, Tim Cook mag dan een confirmed bachelor zijn, een mietje is hij zeker niet.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  iPredict

  “Maar een ding is duidelijk: het is geen Steve Jobs”. Wacht even, wie -behalve Steve zelf- is wel een Steve Jobs? Het feit dat mensen dat uberhaupt kunnen verwachten van Tim Cook of welke CEO dan ook is verkeerd, net als de verwachting dat Apple “maar niks” is zonder Steve Jobs, of dat Apple niet meer innoveert ondanks dat Steve Jobs vele jaren had zitten tussen “zijn” innovaties.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Dat stukje van die stoel doet me een beetje denken aan The Devil Wears Prada. “That’s all.”

  Over die koers, ik denk dat het er ook een beetje aan ligt dat de koers van vorig jaar wel achterlijk hoog was? Te hoog misschien. Maar ben verder geen expert op dat gebied. Leuk stukje!

 • Profielfoto
  Glime

  Als je door iedereen wordt beoordeeld dat je niets goed doet, is het lastig goed te presteren.
  Maar ik denk dat Cook het harstikke goed doet, kwaliteit boven kwantiteit (functies/veel nieuwe producten/hoge koers)…

  Dus het gaat perfect:)

 • Profielfoto
  THX-1138

  OK, TC is volgens jullie geen mietje, maar wat is nu de boodschap van dit bericht?

 • Profielfoto
  klonic

  Toch denk ik dat Apple beter een visionair nodig heeft iemand met belachelijk hoog gegrepen ideeen. Steve Jobs was simpelweg een uitvinder. De vraag is waar bepaalde ideeen nu vandaan komen. Het lijkt mij dat de huidige CEO dat gewoon niet kan vervangen. Jony Ive zou dat denk ik juist wel kunnen. Wellicht vult hij nu juist dat stuk van het management dat Steve Jobs heeft achtergelaten: het bemoeien met de producten en het uitvinden van nieuwe producten. Uiteraard doen R&D afdelingen dat ook maar wie houdt zich nu bezig met het doordrukken van nieuwe ideeën?

  @ iPredict
  Er zijn zat mensen als Steve Jobs (wat in deze context dus betekend “die leiding geven zoals Steve Jobs”)

  @ Glime
  Check de koers en markt kapitalisatie van Apple nog even en dan speciafiek sinds de dood van jobs en de volledige geschiedenis. Dan zie je dat het wel meevalt. Het besteedbaar kapitaal van Apple is natuurlijk ook geslonken door het terugkoop programma. Het aandeel Apple is met 75% gestegen maar daarna weer met 40% gezakt (wat dus een netto stijging van ongeveer 0% betekend). Wel wordt er dividend uitbetaald en hebben ze aandelen terug gekocht, wat beide natuurlijk alleen maar geld kost. De nieuwe producten waar je over spreekt zijn updates, niet werkelijk nieuwe producten, maar eerlijk is eerlijk, dat hoeft ook niet elke 2 jaar, dat was voorheen ook niet zo.

 • Profielfoto
  polansky

  @Klonic
  Als je de autobiografie van Steve had gelezen was je één ding duidelijk geworden.
  Steve Jobs was GEEN uitvinder!

  Hij was een briljant marketeer, maar uitvindingen kwamen zeker niet van zijn hand.
  Wel had hij gevoel waar mensen behoefte aan hebben en had hij de middelen om bestaande uitvindingen te LATEN combineren tot innovatief product. Maar dat is uiteindelijk het werk van anderen (binnen Apple) geweest. Vraag Wozniak maar wat voor ‘uitvinder’ Steve was. Ik denk dat je van een koude kermis zou terugkomen.

  Johny Ive de vernieuwer die Apple nodig heeft? No way hij komt niet verder dan een aardig design. Er zijn zelfs betere designers te vinden op deze wereld. Voor het zijn van CEO moet je wel iets meer kunnen dan een beetje tekenen op een Wacom tablet.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik denk dat alles via Steve ging. Hij raapte waarschijnlijk alle ideeën bij elkaar en vormde er iets nieuws van. Dat zie je als je nagaat hoe het idee van de iPhone tot stand kwam. Daar moet je creatief voor zijn, je moet een goed voorstellingsvermogen hebben, je moet snel kunnen schakelen, snel verbanden leggen, je moet het goed over kunnen brengen, bemoeien met de marketing…
  Tim Cook heeft dat toch absoluut niet. Als je die man ziet… dat is gewoon een vent die handig is met logistiek etc. Daar zit toch geen enkele visie in.. Geen schrijntje charisma.. Geen gevoel.. Die man inspireert niet.
  Maarja, misschien is het wel de taak van Cook om Apple volwassen te maken. Apple is toch nog een beetje een grote startup. Het is best een wonder hoe het allemaal heeft kunnen draaien op deze manier. Je merkte ook dat steeds meer dat producten vroegtijdig lekken.
  Ik denk dat Apple door heel moeilijke logistieke fase moet. Ik verwacht dat ze steeds minder afhankelijk willen zijn en productie ook steeds meer zelf gaan doen. Om op die manier ook meer controle te hebben.
  Cook is een logistiek wonder en volgens mij is zijn taak om Apple klaar te maken voor een nieuwe tijd die aanbreekt. De weg vrij maken voor verdere groei.

 • Profielfoto
  Pim Hienkens

  Iedereen schijnt te vergeten dat op het moment dat Cook (24 augustus 2011) het stokje overnam, CEO werd dus de aandelen Apple op 400 stonden. Ze zijn daarna onder Cook naar 700 gegaan (okt 2012) en toen via 390 (febr. dit jaar) naar 500 nu. De aandelen hebben onder Jobs dus nooit zo hoog gestaan als nu.

 • Profielfoto
  Sandermrt

  Tim Cook heeft volgens mij Apple weer een boost gegeven…

 • Profielfoto
  bartvdv

  @sandermrt

  Tim Cook heeft volgens mij Apple weer een boost gegeven…

  Kun je, op een ogenblik dat Apple marktaandeel verliest, daar een beetje over uitweiden. Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Logisch dat Cook niet zoals Steve zich actief bezig houd met de ontwikkeling van Apple producten.

  Steve wilde actief zien hoe ZIJN ideeën/visie gerealiseerd werden. Cook wil van afstand zien hoe anderen een idee realiseren. Nogal een groot verschil denk ik zo.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Ik denk dat alles via Steve ging. Hij raapte waarschijnlijk alle ideeën bij elkaar en vormde er iets nieuws van. Dat zie je als je nagaat hoe het idee van de iPhone tot stand kwam. Daar moet je creatief voor zijn, je moet een goed voorstellingsvermogen hebben, je moet snel kunnen schakelen, snel verbanden leggen, je moet het goed over kunnen brengen, bemoeien met de marketing…
  Tim Cook heeft dat toch absoluut niet. Als je die man ziet… dat is gewoon een vent die handig is met logistiek etc. Daar zit toch geen enkele visie in.. Geen schrijntje charisma.. Geen gevoel.. Die man inspireert niet.
  Maarja, misschien is het wel de taak van Cook om Apple volwassen te maken. Apple is toch nog een beetje een grote startup. Het is best een wonder hoe het allemaal heeft kunnen draaien op deze manier. Je merkte ook dat steeds meer dat producten vroegtijdig lekken.
  Ik denk dat Apple door heel moeilijke logistieke fase moet. Ik verwacht dat ze steeds minder afhankelijk willen zijn en productie ook steeds meer zelf gaan doen. Om op die manier ook meer controle te hebben.
  Cook is een logistiek wonder en volgens mij is zijn taak om Apple klaar te maken voor een nieuwe tijd die aanbreekt. De weg vrij maken voor verdere groei.

  LOL sinds wanneer gaat Cook over de logistiek?

 • Profielfoto
  Festen

  Gelukkig maar, anders werd Apple nog verboden in Rusland.

 • Profielfoto
  Goldex

  @sandermrt

  Tim Cook heeft volgens mij Apple weer een boost gegeven…

  Kun je, op een ogenblik dat Apple marktaandeel verliest, daar een beetje over uitweiden. Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen.

  Het gaat vaak hetzelfde met Apple: nieuw product, tijdje later heeft de concurrentie het nagemaakt, Apple verliest marktaandeel. Bij de iPhone is het juist belangrijk dat hier een groot marktaandeel voor is, omdat het succes van dit product afhankelijk is van ontwikkelaars die eerder geneigd zijn apps te onderhouden voor een breder publiek – en deze werken dan vaak ook beter (Zoek Vrienden is een mooi voorbeeld). Het is daarom goed dat Tim Cook een nieuw en goedkoper model iPhone introduceert en niet de vorige generatie producten, met minder functionaliteit, goedkoper aanbied.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Het is niet raar dat zoveel mensen weg willen bij Apple. Er hebben nog nooit zoveel mensen bij Apple gewerkt. 1=1=2.

 • Profielfoto
  Zakske

  LOL sinds wanneer gaat Cook over de logistiek?

  Euh… sinds de eerste dag dat hij voor Apple werkt? Cook is specifiek aangenomen om orde te scheppen in het (vroeger absurd slecht werkende) fabricageproces, voorraadbeheer en de distributie van Apple. Logistiek valt daar dus ook onder.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Iedereen schijnt te vergeten dat op het moment dat Cook (24 augustus 2011) het stokje overnam, CEO werd dus de aandelen Apple op 400 stonden. Ze zijn daarna onder Cook naar 700 gegaan (okt 2012) en toen via 390 (febr. dit jaar) naar 500 nu. De aandelen hebben onder Jobs dus nooit zo hoog gestaan als nu.

  Je vergeet dat veel van wat er na de dood van Jobs op de markt kwam nog steeds van zijn hand kwam. De aandelen stegen dus door de nog uit te voeren ideeën van Jobs en niet die van Cook. De neerwaartse gang van dit moment komt doordat er ideeën kwamen die niet of nauwelijks nog van Jobs afkwamen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Het enige echte verschil met Jobs is dat hij het gewoon veel beter kon verkopen. Als ik de keynotes tegenwoordig zie dan heb ik zin om zélf het podium op te klimmen en een Jobske te doen want de producten en software zijn nog steeds de moeite. Hun manier om het naar buiten te brengen daarentegen is er zwaar op achteruit gegaan.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Cook lijkt me een rustige slimme man, maar Jobs kon enthousiaster overkomen, de boel lekker vertellen. Ik luister nog steeds graag naar Jobs’ keynotes. Bijvoorbeeld hoe hij na een korte pauze een mooi antwoord kon geven. Cook mag wel wat levendiger vertellen op het podium vind ik.
  Over zijn beslissingen, ja als CEO moet je soms hakken met het bijltje. Je kunt geen allemansvriend zijn. Visie is daarbij heel belangrijk denk ik.

 • Profielfoto
  AT024

  Hij is wel mietje toch. Hij valt op mannen dus ik snap je artikel niet.

  Mietje: Man die een seksuele voorkeur voor mannen heeft en dat duidelijk laat zien

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik ben als aandeelhouder van Apple uitermate tevreden met Tim Cook als CEO, …

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Hij is wel mietje toch. Hij valt op mannen dus ik snap je artikel niet.

  Mietje: Man die een seksuele voorkeur voor mannen heeft en dat duidelijk laat zien

  En jij bent blijkbaar een homofoob.

  Homofoob: hersenloos iemand die zogenaamd een hekel heeft aan homosexuele mensen, maar ondertussen voelt die persoon zich toch aangetrokken door president Poetin.

  Weg met jou. Leer eerst maar geen vooroordelen te hebben op mensen die volgens jou anders zijn.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @ The Redesigner
  Even objectief, jij bent hier de gene die een vooroordeel heeft over AT024. AT024 heeft in feite alleen navraag gedaan over een feit.
  Het woord mietje is in feite een homofiel.
  aan de andere kant snap ik je reactie wel, ik kreeg ook een naar gevoel bij die reactie van AT024.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  @ The Redesigner
  Even objectief, jij bent hier de gene die een vooroordeel heeft over AT024. AT024 heeft in feite alleen navraag gedaan over een feit.
  Het woord mietje is in feite een homofiel.
  aan de andere kant snap ik je reactie wel, ik kreeg ook een naar gevoel bij die reactie van AT024.

  Nee ik heb geen vooroordeel. Zijn reactie zegt genoeg.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik denk dat er sprake is van verwarring AT024 en The Redesigner.
  Er was een “nieuws bericht”
  En denk dat AT024 dat gelezen heeft en er vanuit gegaan is dat Cook een homo is.
  En dat hij daar nu een woordspeling grapje over maakt.

  Maar Swiftly heeft wel gelijk The Redesigner is hier de gene die een vooroordeel heeft over AT024.

 • Profielfoto
  sallandsebeer

  Beetje flauw en afgezaagd gezeur allemaal.

 • Profielfoto
  AT024

  @Meeuw en Swiftly: Jullie hebben inderdaad gelijk. Het is idd een woordspeling grap. Sommige mensen begrijpen dat niet….zoals Redesigner. Ik ben zeker geen homofoob en ik heb zelfs vrienden die homo’s zijn. Je mag tegenwoordig geen grappen meer maken dat met homo’s te maken heeft. Ze vatten het gelijk persoonlijk op. @ Redesigner: Van mij mag je je gedrag redesignen:wink:

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Verhuizen jullie allemaal naar Rusland. Passen jullie wel thuis.
  Ik spreek iemand aan op een belachelijke opmerking waarin hij zegt dat Cook een mietje is alleen omdat hij op mannen valt.

  Als ik hem daarop aanspreek heb ik het ineens gedaan? Ben ik ineens de gene met vooroordelen? Ik zeg oprecht dat opmerkingen zoals die van AT024 niet kunnen. Dat zijn geen woordspeling grapjes. Dat zijn klote opmerkingen. En MEEUW, laat a.u.b je vingers van je toetsenbord. Jij voegt nu helemaal niks nuttigs toe.

  Redesign jou gedrag maar eerst door niet van die misselijke opmerkingen te maken, AT024.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Waarom moet ik bij bovenstaande reactie ineens denken aan de komische serie “Little Britain”: Daffyd Thomas “the only gay in the village”.

 • Profielfoto
  sallandsebeer

  Verhuizen jullie allemaal naar Rusland. Passen jullie wel thuis.

  Vrijheid van meningsuiting heb je ook niet van gehoord, behalve die van jou.
  Dat overdreven gedoe allemaal over Cook valt wat van te zeggen.

 • Profielfoto
  bartje

  Ik dacht bij die titel ook serieus dat er weer iets over Cooks mogelijke homoseksualiteit geschreven werd.

  Dat die toch geen ‘mietje’ blijkt te zijn. Maar bedoelen ze met die titel dat hij juist van alle twee de kanten niet is.;-)

 • Profielfoto
  Gemini

  t.a.v. THX-1138

  Beste THX,
  Is het niet verstandiger (en voor de lezers van OMT vriendelijker) om je avatar
  wat rustiger te houden?
  Gif animaties zijn uit de tijd en zijn bijzonder storend tijdens het lezen van de reacties.

  Niet persoonlijk bedoeld, doch enkel een suggestie.
  Ik denk nl. niet dat ik de enige ben, die dat zo ervaart.

  Met vriendelijke groet,
  gemini

 • Profielfoto
  NeXT

  Geen mietje maar wel iemand met nul charisma.

  @ gemini – Get a life gast! Weet je wat storend is? Dat gezanik over avatars…

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Wat is het hier weer heerlijk “gezellig”… Mensen, doe nou eens rustig aan. Het lijkt wel of er op elke slak zout word gelegd. homofoob, wel of geen mietje… Rusland en Poetin die zelf gewoon een piemel veel lekkerder vind…. Ik word er een beetje moe van… Laat elkaar in diens waarde.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  “ern als extern. Zo heeft Apple onder Cook publiekelijk excuses gemaakt voor de problemen met Apple’s kaartendienst en heeft hij gereageerd op op aantijgingen van slechte werkzaamheden in fabrieken waar Macs en iOS-apparaten geassembleerd worden”

  excuses maken? of klinkt dat gewoon vreemd omdat ik belg ben ?
  en ik denk dat ipv ‘werkzaamheden’ ‘werkomstandigheden’ bedoeld wordt

 • Profielfoto
  AT024

  The Redesigner 8 uur geleden
  Verhuizen jullie allemaal naar Rusland. Passen jullie wel thuis.
  Ik spreek iemand aan op een belachelijke opmerking waarin hij zegt dat Cook een mietje is alleen omdat hij op mannen valt.

  Als ik hem daarop aanspreek heb ik het ineens gedaan? Ben ik ineens de gene met vooroordelen? Ik zeg oprecht dat opmerkingen zoals die van AT024 niet kunnen. Dat zijn geen woordspeling grapjes. Dat zijn klote opmerkingen. En MEEUW, laat a.u.b je vingers van je toetsenbord. Jij voegt nu helemaal niks nuttigs toe.

  Redesign jou gedrag maar eerst door niet van die misselijke opmerkingen te maken, AT024.

  Iemand zoals jij van een middelbaar leeftijd moet weten dat dit een woordspeling is. Mijn excuses als ik je toch beledigt heb. Dat is nooit mijn bedoeling geweest.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @The Redesigner:

  Weg met jou. Leer eerst maar geen vooroordelen te hebben op mensen die volgens jou anders zijn.

  En wáár heeft AT024 dan een vooroordeel over? Het enige wat hij zegt zijn een paar feiten en definities:

  Hij is wel mietje toch. Hij valt op mannen dus ik snap je artikel niet.
  Mietje: Man die een seksuele voorkeur voor mannen heeft en dat duidelijk laat zien

  Er kan pas over een vooroordeel worden gesproken als er een ongefundeerde mening wordt gegeven. Ik zie hier geen mening staan hoor.

  Maar als jij dan vervolgens zegt dat AT024 een homofoob is, ja DAT is een vooroordeel want je kent AT024 helemaal niet!

 • Profielfoto
  tomc

  Zolang ive bij apple blijft ben ik gerust.

 • Profielfoto
  Di May

  Wha chie whawha … Is dit een forum waar rustig kan gediscuteerd worden ?, Of eerder een arena ? Meer dan 75 % van de lectuur bestaat uit het elkaar afzeiken. Wordt eens volwassen, zeg, aub. En blijft ter zake. Da’s nie zo moeilijk.