‘Samsung in crisis, Apple gedoemd’

Door: Koen van Tongeren - 47 reacties

Nederland lijkt de economische crisis relatief goed te doorstaan, Desalniettemin zijn we hier somberder over het verloop en de uitkomst van de crisis dan enig ander volk in West-Europa. Vandaag blijken buiten Europa zowel de Zuid-Koreanen als de Amerikanen ook goed te zijn in doemdenken.

In Zuid Korea meldt een krant dat er binnen Samsung gemor klinkt over het gebrek aan toekomstvisie en het uitblijven van succesvolle vernieuwende producten. In de Verenigde Staten ontpopt de CEO van Oracle, zich ondertussen als helderziende. Zonder de bezielende leiding van Steve Jobs voorspelt hij de ondergang van Apple.

Samsung zonder Apple
In een post op PatentlyApple wordt gerefereerd aan een artikel van de Zuid Koreaanse Electronic Times. Daarin komen anonieme werknemers van Samsung aan het woord. Zij beweren dat het bedrijf geen goede toekomstvisie voor zichzelf weet te schetsen. Pogingen om in te springen op nieuwe kansen in de markt lijken keer op keer te falen. De vijf nieuwe projecten waar Samsung zich op focust, LED, secundaire batterijen, zonnecellen, bio-medicijnen en medische apparatuur, hebben stuk voor stuk nog nauwelijks resultaat laten zien.

Dat Samsung zo’n toekomstvisie nodig heeft lijkt langzaam maar zeker duidelijk te worden nu groeicijfers van bestaande ‘cash cows’ als de smartphone-markt lijken te stagneren. Zo verkocht het bedrijf minder Galaxy S4-telefoons dan vooraf voorspeld. PatentlyApple ziet dit als een bewijs dat Samsung een innovator als Apple nodig heeft om te kunnen overleven. Nu Apple relatief veel tijd neemt om nieuwe producten uit te brengen, weet Samsung niet meer wie het moet volgen, zo luidt de redenering.

Apple zonder Jobs
Larry Ellison is niet alleen CEO van de software-gigant Oracle, hij was ook een goede vriend van Apple’s mede-oprichter en voormalig CEO Steve Jobs. In een interview dat vanavond in de V.S. wordt uitgezonden op CBS zegt hij dat Steve Jobs briljant was, een Edison of een Picasso van deze tijd. Zonder hem zal Apple niet kunnen overleven, zo suggereert hij. Een verklaring geeft hij niet, buiten de notie dat het al eens eerder gebeurde. In de jaren ’90 kwam Apple vlakbij de afgrond zonder Steve Jobs. Toen hij terugkwam beleefde Apple zijn beste jaren. Nu Jobs er niet meer is lopen de verkoop- en winstcijfers weer terug.

https://www.youtube.com/watch?v=GUdYebAN-Fs

Hoe feitelijk de constatering van Ellison ook lijkt, hij vergeet één belangrijk verschil tussen de twee periodes dat Apple het zonder Steve Jobs moest stellen. In de jaren ’80 en ’90 kwam Apple onder management van mensen die een andere cultuur op het bedrijf loslieten dan Jobs gewild had. Om te voorkomen dat dit weer zou gebeuren heeft hij na zijn terugkomst gezorgd voor een team mensen aan wie hij het bedrijf zonder zorgen kon overdragen, zoals te lezen staat in de biografie van Walter Isaacson.

Welke doemdenkers er gelijk krijgen weet nog niemand maar zowel de Nederlanders als de Amerikanen lijken zich op dit moment weinig zorgen te hoeven maken. Of dat echter ook voor de Koreanen geldt, moeten we afwachten.

Reacties

47 reacties
 • Profielfoto
  Verwijderen

  Gaan jullie nog iets schrijven over het nieuws van vandaag? Icahn heeft een groot belang genomen in Apple, en hij heeft gesproken met Tim over extra aandelen terugkoop acties.
  Hij gaf daar ook nog even bij aan dat Apple “extremely undervalued” is. Even een reminder, Icahn is de gene die een groot belang nam in Netflix toen het rond de 70 dollar noteerde, nu staat het op ongeveer $260. http://www.cnbc.com/id/100952123

 • Profielfoto
  Anon Ymous

  Samsung is een klimop plant: heeft van zichzelf niets, heeft een sterke boom nodig om aan op te groeien (apple dus). En uiteindelijk gaat die boom dood. Hoop dat dat laatste niet gebeurd. Helaas, onkruid vergaat niet.

 • Profielfoto
  Peter Villevoye

  Zeer terechte constatering, dat Jobs’ afwezigheid van toen vergeleken met nu van een heel andere orde is (afgezien van het trieste verschil dat de goede man overleden is). Jobs kon goed met Ellison opschieten, maar ik heb hem zelden iets horen voorspellen wat achteraf ook klopt of gebeurt. Laat hem liever een reclame van Oil of Olaz doen, met zijn op-en-neer vingertje (“Your skin with Acella Berry Complex Creme, your skin without Acella Berry Complex Creme.”)

  Als je (bijna) iedere keer met een baanbrekend product een vrijwel onontgonnen markt geheel voor je wint, dan kan je alleen maar terugzakken naar een kleiner marktaandeel. Want ondanks alle voorzorgen en rechtszaken liggen er altijd kapers op de kust. Zolang de zorg voor steengoede producten belangrijker blijft dan het coûte-que-coûte aanhouden van je belachelijk grote marktaandeel, vertrouw ik erop dat Apple mijn favoriete en gekoesterde merk blijft.

 • Profielfoto
  Sandermrt

  Erg mooi artikel!
  Is het ook niet zo dat Apples klanten veel trouwer zijn dan bijvoorbeeld die van Samsung?

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Nederland lijkt de economische crisis relatief goed te doorstaan,

  Sorry? volgen jullie het nieuws wel?
  Het is dik crisis, merk het overal. En de economie krimpt of groei nauwelijks.
  En de rest van europa groei de economie wel.
  Er komen 11.000 werklozen per maand bij
  En de regering heeft in de afgelopen 8 jaar geen echte beslissing weten te nemen.
  Waar zat je met je hoofd toen je dit artikel typte ?

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Klopt wel wat hij zegt Apple kan zeker niet zonder Steve zo een man vind je nooit meer

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nederland lijkt de economische crisis relatief goed te doorstaan…

  Sorry? … Het is dik crisis, merk het overal.
  … En de rest van Europa groei de economie wel….

  .
  Er wordt ook niet gezegd dat er geen crisis is. Alleen dat we die relatief goed doorstaan.
  In de rest van Europa groeit de economie wel???
  Noem eens een paar landen, buiten Duitsland misschien?

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Die Larry Ellison, …wat een weirdo. Ik snap niet dat hij Oracle kan leiden met deze redenatie capaciteiten.
  Ik denk dat Oracle eerder op nul staat dan Apple.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @KarelWillem
  Nederland doet het relatief slecht. Dat komt omdat we relatief veel last hebben gehad van banken die steun nodig hadden en dat wij een relatief groot bank land zijn. De balans van de Nederlandse banken samen is relatief (t.o.v. de begroting van de Nationale staat) hoog t.o.v. andere landen.
  Daarnaast hebben we extra last gehad van de grote invloed van dalende huizenprijzen.
  Dus, inderdaad, de stelling dat wij als Nederland er goed door komen, relatief, is onjuist.
  Ik denk dat de schrijver bedoelt, dat een bepaalde groep mensen in Nederland er relatief goed doorkomt (-> werkenden die niet zijn gescheiden)

 • Profielfoto
  1984

  Nu Apple relatief veel tijd neemt om nieuwe producten uit te brengen, weet Samsung niet meer wie het moet volgen, zo luidt de redenering.

  Het tijdperk van de tablet die voor zwaar (grafisch) werk in gezet kan worden is aangebroken. Ik ben benieuwd wat Apple op dit vlak zal doen. Stil blijven zitten en hopen dat de rest flopt is een strategie, maar als het toch aanhaakt dan heeft Apple een flinke inhaalslag te maken en is er de kans dat ze de boot missen, net als Microsoft dat voorheen een paar keer deed.
  Word vervolgd.

 • Profielfoto
  Xcode

  Terwijl Samsung en Apple mogelijk nog niet hun toekomstvisie op orde hebben, komen bedrijven zoals Huawei met sneltreinvaart op hun af… ze redden zich namelijk prima bij het overschakelen van kopiëren naar innoveren.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Nederland lijkt de economische crisis relatief goed te doorstaan, Desalniettemin…

  In aanvulling op bovenstaande opmerkingen, inflatie in Nederland van boven de 3%, de rest van Europa is gemiddeld 1,5%, de eerste zin kan ik me dus ook totaal niet in vinden, evenals de opmerking van KarelWillem, want ’t gaat hier gewoon slechter (al heb ik er zelf geen last van, gelukkig…)

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Xcode 1 uur geleden
  Terwijl Samsung en Apple mogelijk nog niet hun toekomstvisie op orde hebben, komen bedrijven zoals Huawei met sneltreinvaart op hun af… ze redden zich namelijk prima bij het overschakelen van kopiëren naar innoveren.

  Apple heeft zijn visie prima op orde. Alleen zegt niemand daar één woord over, anders is hij zijn baan kwijt. Apple is zo eigenwijs dat het gewoon een jaar ‘fuck you’ doet en niets laat horen. Maar dat heeft niets met innovatie te maken. Waaruit bestaat de innovatie van Huawei?

 • Profielfoto
  iQuinten

  Sorry? volgen jullie het nieuws wel?
  Het is dik crisis, merk het overal. En de economie krimpt of groei nauwelijks.
  En de rest van europa groei de economie wel.
  Er komen 11.000 werklozen per maand bij
  En de regering heeft in de afgelopen 8 jaar geen echte beslissing weten te nemen.
  Waar zat je met je hoofd toen je dit artikel typte ?

  Relatief, betekend in verhouding tot.
  Ik denk dat ze griekenland bedoelen. Wij hebben geen miljarden-steun van de EU nodig gehad, ofwel?

 • Profielfoto
  maconly

  Nederland doorstaat de crisis goed , ben je dan hersenloos of kom je echt niet verder dan goede tijden slechte tijden.

  700.000 werkelozen and stil counting.
  elke dag meer bedrijven naar de klote.
  staatsschuld wordt hoger en hoger.
  inflatie blijft stijgen.
  Nederland is een van de landen die het het slechtste doet in deze crisis .

  maar voor de rest gaat het wel.

  wat een dom gelul, van een wereldvreemde hautain verwend persoon.

  Sorry hoor ik vind m’n appletjes ook wel leuk maar er is nog veel meer gaande, installeer de teletekst app maar op je iphone en 2 keer per dag effe 101 checken.

 • Profielfoto
  Doede

  Nu Apple relatief veel tijd neemt om nieuwe producten uit te brengen, weet Samsung niet meer wie het moet volgen, zo luidt de redenering.

  Dit vind ik een interessante redenering. Deze strategie heb ik nog niet eerder gezien. Zou Apple zich bewust even stil houden om straks weer met iets totaal anders te komen waar de rest van de industrie nog niet over heeft nagedacht? Door nu stil te houden, creëer je wel tijd die bij de concurrentie pas na lancering begint te lopen.

 • Profielfoto
  ocramarco

  Innovatie in het algemeen staat op het moment weer even stil. De golf van uitvindingen hebben we weer even gehaad en het zal weer een paar jaartjes duren voordat iedereen weer met nieuwe dingen komt. Ook Apple.

  Niets met Jobs afwezigheid te maken maar met de tijd waar in me leven. Walgelijk hoe Apple nu afgemaakt word en gezegt word dat het met Jobs wel innovatie was geweest. Punt 1 is dat niet zo en punt 2 zal je dat in ieder geval nooit met zekerheid kunnen zeggen.

  Kom op doe ff niet zo triest en geniet van je Macbook. Zolang ze de kwaliteit onder controle hebben zal het me een worst zijn of er innovatie plaats vind.

 • Profielfoto
  Hypertallih

  Ach ja iedereen gaat dood. Hoop dat Tim Cook het wel goed gaat doen met Apple. Hij is niet zomaar gekozen als CEO.

 • Profielfoto
  polansky

  Nederland lijkt de economische crisis relatief goed te doorstaan

  Pardon? Nederland hangt onderaan en doet het relatief behoorlijk slechter dan het gemiddelde in Europa. Nederland doet het net even beter dan Griekenland, Spanje, Portugal en Italie, maar zelfs Ierland is Nederland voorbijgestreefd.

  De werkloosheid is in de afgelopen twee jaar gestegen van 4,5% naar bijna 8,5%, ofwel van 450,000 werklozen naar bijna 800,000 geregistreerde werklozen.

  Ik heb het over geregistreerde werklozen, omdat heel veel ZZP’er en mensen die geen WW meer krijgen, maar wel samenwonen of getrouwd zijn en die een partner met een inkomen hebben, geen recht hebben op een uitkering en zich daarom uitschrijven bij het UWV of hun inschrijving laten verlopen omdat ze na hun WW periode toch nergens meer recht op hebben.

  De verborgen werkloosheid ligt naar schatting om en nabij de 750.00 mensen.
  In die wetenschap zit dus bijna (1,5 miljoen mensen / 17% thuis zonder werk en zonder uitzicht op een betaalde baan). Mensen die wel willen werken, maar momenteel door deze enorme crisis (de ergste sinds de jaren 20/30 van de vorig eeuw!), geen baan kunnen vinden.

  Zowel de verborgen werkloosheid, als wel het aantal geregistreerde werklozen loopt op, en meneer Koen denkt dat we er in Nederland nog steeds goed voor staan. – Dream on!

 • Profielfoto
  Hypertallih

  Pardon? Nederland hangt onderaan en doet het relatief behoorlijk slechter dan het gemiddelde in Europa. Nederland doet het net even beter dan Griekenland, Spanje, Portugal en Italië, maar zelfs Ierland is Nederland voorbijgestreefd.

  Doe alsjeblieft Griekenland weg. Door hun zijn de Apple producten overpriced in Europa. Griekenland is gewoon verrot ben geen racist maar is gewoon verrot.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Relatief, relatief.
  .
  Als in: die 1,5 miljoen werkelozen ontvangen over het algemeen wel een maandelijks bedrag waar miljarden mensen alleen van kunnen dromen.
  Een bedrag dat ik als werkende vaak niet eens haal. Maar dat is een keus.
  .
  Relatief dus als in: mensen die al vier jaar werkeloos zijn, maar toch in een nieuwe Citroën C5 rijden (ja, ik ken ook voorbeelden van mensen die wel werken en in een Fiatje van 20 jaar oud rijden).
  .
  Relatief als in: loop niet zo te zeiken over één regel.:)

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Pardon? Nederland hangt onderaan en doet het relatief behoorlijk slechter dan het gemiddelde in Europa. Nederland doet het net even beter dan Griekenland, Spanje, Portugal en Italië, maar zelfs Ierland is Nederland voorbijgestreefd.

  Doe alsjeblieft Griekenland weg. Door hun zijn de Apple producten overpriced in Europa. Griekenland is gewoon verrot ben geen racist maar is gewoon verrot.

  Haha hou je mond onrust stoker. Je snap er helemaal niks van.
  Griekenland kan niet weg, moet niet weg. En heeft met hele andere dingen te maken dan paar miljard er naar toe te schuiven.

 • Profielfoto
  polansky

  @Karelwillem

  Als in: die 1,5 miljoen werkelozen ontvangen over het algemeen wel een maandelijks bedrag waar miljarden mensen alleen van kunnen dromen.

  Niet om lullig te doen Karel Willem, maar verborgen werklozen (dus ± 750.00 mensen) ontvangen helemaal niets, Niks uitkering, niks inkomen dus. Veelal leven zij bij de gratie van hun partner die alles voor hen betaald.

  Bovendien kun je landen niet één op één vergelijken op basis van inkomen, maar moet je dat doen op basis van BNP. Dan zul je zien dat een brood en een dak boven je hoofd relatief net zo duur is als in die landen waar mensen denken dat het hier een paradijs is.

 • Profielfoto
  typonerd

  Spijtig genoeg is dit de waarheid. Apple kan niet zonder Steve. Niets maar ook niets nieuws is er nog voorgesteld na de dood van Steve J. Alle producten die er nu zijn dateren nog uit zijn tijd. Je kan dan wel een nieuwe behuizing geven aan de macpro, erg vernieuwend is dit niet. iOS 7 zou er nooit komen zoals het er nu uit ziet moest SJ er nog zijn. Het Apple aandeel zal nooit terug zijn 700 dollar halen…

 • Profielfoto
  Hypertallih

  @typonerd

  Klopt, als Steve Jobs er nog was had Apple misschien meer producten nu dan de iPod touch iPad iPhone enzo.

 • Profielfoto
  Obi

  Nederland lijkt de economische crisis relatief goed te doorstaan,

  euh;

  – we hebben de hoogste inflatie in de EU zone
  – Gemiddeld uurloon is het meest verminderd in NL
  – Schuldenberg van ruim 650 miljard
  – Afgelopen jaren is de economie alleen maar gekrompen, af en toe hadden we een kwartaal met een ‘positieve groei’ van hooguit een paar tienden van procenten -maximaal.
  – Verkeerde aanpak van de ‘financiële crisis’
  – Inefficiënte, incompetente bestuurslaag die teveel overheidsgeld verspilt..

 • Profielfoto
  McZibit

  …Who needs Sweder van Wijnbergen of een Willem Middelkoop als een blog vól met economen in spé hebben, geweldig !!! Een kruiwagen vòl KIKKERS en ROEPTOETERS!!!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  n een interview dat vanavond in de V.S. wordt uitgezonden op CBS

  Lijkt mij sterk. Dit is CBS This Morning….denk niet dat dat s’avonds wordt uitgezonden;). Of was dit een voorproefje op CBS This Morning;)?

  Over de crisis:

  ik sluit me aan bij Obi (met name dat deel van de overheid….), maar KW heeft wel een punt dat we ENORM lopen zeiken voor het feit dat we met z’n allen nog steeds SUPER rijk zijn, ook mensen die het relatief niet zo goed hebben als anderen in het land. Het is maar net hoe je het wilt uitleggen.

  Toch ben ik overtuigd dat als de overheid een stuk kleiner was geweest, we het een stuk beter zouden doen….maar goed, wie ben ik als historicus? Het is niet alsof je door de geschiedenis te bestuderen ook maar iets kan voorzien….kuch…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …als Steve Jobs er nog was had Apple misschien meer producten nu dan de iPod touch iPad iPhone enzo…

  .
  Wat een heerlijke onzin.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Voor mij, als oudere Apple-fan, zijn die Bpulevard/Privé-achtige berichten gewoon roddels zonder waarde. Apple zal zonder Steve Jobs een meer normale techniek onderneming zijn.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @MacFundamentalist.nl

  Apple heeft zijn visie prima op orde.

  Daar is niks mis mee. Maar die visie beantwoordt niet meer aan de economische realiteit.

  Er zijn nog bedrijven die halsstarrig bleven vasthouden aan bepaalde principes en nu zo goed als bankroet zijn (BlackBerry en het klassieke toetsenbord, bv.).

  Zoals Hermanko zegt, evolueert Apple naar een normaal bedrijf. Apple is ooit het bankroet ontlopen door de prachtige combinatie/integratie van design en techniek. Maar tegenwoordig probeert toch iedereen dat te doen.

 • Profielfoto
  defores

  Sorry maar Apple is nog nooit alleen Steve Jobs geweest, het is een team.
  Steve Jobs is niet de enige genie, iedereen is een genie.

  Apple bestaat al veel langer dan de iPhone en daarvoor hoorde je er niemand over … allemaal popi-jopi praat. Voor de iPhone was Apple ook zoals nu.
  Toen waren er ook niet constant nieuwe producten en er zijn maar 2 nieuwe producten bij gekomen iPhone en iPad.

  Niet te vergeten Tim Cook Apple al een tijd de leiding gaf en toen ging het ook goed.

  Het is crisis, inmiddels heeft iedereen al een smartphone en een tablet.
  Logisch de verkopen dalen op den duur.

  De grootste denkfout is om te denken dat Steve Jobs Apple is, Apple is een team van ingenieurs en werknemers. Samen hebben ze Apple groot gemaakt.

 • Profielfoto
  wensink

  Echt niet, die Mac Pro is weer een voorbeeld, Apple doet het prima zonder Steve. Hij bedacht echt niet alles in zijn eentje, Jonny Ive heeft ook heel veel gedaan, die man werkt er ook nog, Apple weet heel goed wat ze te doen staat.

 • Profielfoto
  Kakoener

  Werkte Steve jobs in zijn eentje bij Apple ofzo zonder anderen?
  Als of de mensen die er nu nog werken er niks van kunnen?
  Wacht eerst nou maar af hoe het over 2 jaar gaat.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @defores

  Sorry maar Apple is nog nooit alleen Steve Jobs geweest, het is een team.
  Steve Jobs is niet de enige genie, iedereen is een genie.

  Dat is natuurlijk niet correct. Mocht iedereen een genie zijn, dan …

  De werkelijkheid is dat Steve Jobs technisch geen groot genie was, maar in staat was om design en techniek samen te brengen en intuïtief aanvoelde wat hij op de markt kon brengen; ook al had de markt het niet eens nodig. Steve Jobs was een charismatische figuur, een leider. Als je sommige berichten hier leest, dan denk je ongewild aan een religie. Dus ja, Steve Jobs was Apple.

  Tim Cook is niet meer dan een management-mannetje dat de zaken bedrijfstechnisch in goede banen kon leiden en het blijkbaar goed kon vinden met Steve. Maar de man heeft geen charisma, is geen leidersfiguur en weet – volgens mij – niet meer wat te doen.

  En inderdaad het schap gevuld met producten is/raakt leeg (MouseMighty).

  Bovendien is de markt zodanig veranderd, dat Apple niet meer alleenheerser is.

  En Jonathan Ive heeft gewoon veel geluk gehad dat hij aan de slag kon bij Apple. Er lopen talloze goede industrieel vormgevers rond (kijk maar eens naar de producten van Braun, die toch heel sterk lijken op wat Apple uitbrengt).

 • Profielfoto
  Hypertallih

  @karelwillem

  Wat een onzin post zeg.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Het grootste probleem van Apple naar mijn mening zijn aandeelhouders als Icahn. Toen Jobs er was, was er geen aandeelhouder die het in zijn hoofd haalde om te proberen te vertellen hoe het bedrijf gerunt moest worden. Nu dat Jobs weg is, kruipen ze uit hun riolen en proberen ze het bedrijf te vertellen hoe en wat ze moeten doen, zodat zij (de aandeelhouders) op korte termijn maximale winst op hun aandeeltjes kunnen krijgen. En ik denk niet dat Cook sterk genoeg is om de aandeelhouders te vertellen dat ze de pot op kunnen.

  Het ergste wat een bedrijf kan doen is werken naar winst maximalisatie op aandelenkoersen zodat aandeelhouders blij zijn. Het leidt tot korte termijn denken en tunnelvisie en verstikt toekomstvisie, innovatie en lange termijn denken. KPN is een leuk voorbeeld hiervan.

  Als Apple toegeeft aan aandeelhouders als Icahn, dan is dat mogelijk op korte termijn goed voor de aandelenkoers, maar op iets langere termijn kan het ze de kop kosten.

 • Profielfoto
  Caszz

  Sorry maar Apple is nog nooit alleen Steve Jobs geweest, het is een team.
  Steve Jobs is niet de enige genie, iedereen is een genie.

  Apple bestaat al veel langer dan de iPhone en daarvoor hoorde je er niemand over … allemaal popi-jopi praat. Voor de iPhone was Apple ook zoals nu.
  Toen waren er ook niet constant nieuwe producten en er zijn maar 2 nieuwe producten bij gekomen iPhone en iPad.

  Precies, was toen al blij met m’n Mac, terwijl iedereen om je heen je voor gek verklaarde dat je zo’n te dure computer had, waar je helemaal niks mee kon.
  Maar wel de eerste bij wie ze aankloppen als ze problemen met hun pc hebben.
  “Want jij bent zo handig met computers”. (waar ligt dat nou toch aan?!!)

  En de popi-jopi’s die verwachten nu een ‘scotty beam me up’-functie in hun iPhone. Die haken uiteindelijk af.
  Maar denk dat er een grote groep Apple-gebruikers zijn, die gewoon hun producten blijven gebruiken omdat ze dat fijn vinden, niet omdat t hip is.

 • Profielfoto
  Caszz

  @defores

  En Jonathan Ive heeft gewoon veel geluk gehad dat hij aan de slag kon bij Apple. Er lopen talloze goede industrieel vormgevers rond (kijk maar eens naar de producten van Braun, die toch heel sterk lijken op wat Apple uitbrengt).

  Drie keer raden wie bij Braun gewerkt heeft….

 • Profielfoto
  Targaryen

  Doe alsjeblieft Griekenland weg. Door hun zijn de Apple producten overpriced in Europa. Griekenland is gewoon verrot ben geen racist maar is gewoon verrot.

  Wat ben jij een ongelooflijk snotneusje. Verdiep je eerst even in zaken voor je van de toren loopt te blazen. Je loopt hier de laatste dagen onzin te posten en webruimte te vullen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Caszz

  Drie keer raden wie bij Braun gewerkt heeft…

  Beweer jij dat Jonathan Ive bij Braun heeft gewerkt? Kun je mij daar een link van produceren?

  Jonathan Ive is via een, mede door hem opgericht, design bureau (Tangerine) dat voor Apple werkte bij Apple terechtgekomen. Dus ‘sheer luck’.

 • Profielfoto
  Caszz

  @bartvdv

  Oh mijn fout, Jonathan geilde op ontwerper Dieter Rams…:neutral:

 • Profielfoto
  Maxx1987

  Ik vind dat Ellison hier een hele rare uitspraak doet. Sowieso zitten we op dit moment in een heel ander tijdperk en werken er ondertussen andere mensen bij Apple en is Apple in de tijd heel erg gegroeid.

  Daarnaast was het inderdaad niet alleen Steve die bij Apple werkte, maar zijn het meerdere mensen die een product ontwikkelde. Zoals Jonathan Ive die veel invloed heeft gehad op het ontwerp van de iMac’s, iPod’s, iPhone’s en iPad’s. Natuurlijk was Steve wel een visionair en had hij een bepaalde denkwijze over hoe producten moesten zijn, maar hij deed dat niet alleen.

  Ook bewijst meneer Icahn weer hoe bekrompen aandelen in elkaar zitten. Ik hoop ook niet dat het een negatieve invloed gaat hebben op de manier waarop Apple te werk gaat. Heeft meneer Icahn überhaupt aandelen van het bedrijf gekocht of over gekocht van andere aandeelhouders? Mij lijkt het tweede wat aannemelijker aangezien Apple graag aandelen wil terugkopen. In dit geval heeft hij totaal geen geld in het bedrijf gestoken maar alleen de toenmalige aandeelhouder gespekt. (correct me if i’m wrong, ik heb namelijk 0 ervaring met aandelen ).

  Al met al ben ik heel benieuwd waar Apple mee op de markt komt en kijk ik erg uit naar de nieuwe Mac Pro, maar ook naar de nieuwe iPhone!

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  In het tweede kwartaal is onze economie met 0,2% gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal. In vergelijking met een jaar eerder is de economie zelfs 1,8% geslonken. Dat maakte het CBS bekend.

 • Profielfoto
  defores

  @KarelWillem, van die 1,5 miljoen mensen hebben een heleboel keihard ook gewerkt en btw betaald vergeet dat ook niet te vermelden. Ze krijgen gewoon hun centjes terug die ze hebben moeten afstaan. Het zijn geen bedelaars die voor de lol zonder werk zijn komen te zitten.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  Ellison lijkt geschiedenis te beschouwen als een herhaalbaar experiment. Mensen die dat doen krijgen zelden gelijk. Apple is een ander, veel diverser bedrijf dan het was in 1985, toen Jobs werd ontslagen en de markt is een andere dan toen. Bovendien: de kans dat we weer opeenvolging Scully>Spindler>Amlio krijgen is niet zo heel groot.

  Overigens: nu Steve Jobs heilig verklaard is vergeten we wel eens dat a) er heel goede redenen waren om hem in 1985 eruit te gooien bij Apple en b) dat Apple in de eerste jaren na Jobs erg succesvol was. Pas onder Spindler (1993-1996) ging het echt mis.

 • Profielfoto
  nebilem

  relatief goed doorstaan? Nog steeds in recessie met de slechtste cijfers van heel europ zowat. Werkloosheid iedere maand + 25000.

  slecht stuk tekst totaal niet uitgezocht…