Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 13 augustus 2013
Leestijd: 2 minuten

‘Samsung in crisis, Apple gedoemd’

Nederland lijkt de economische crisis relatief goed te doorstaan, Desalniettemin zijn we hier somberder over het verloop en de uitkomst van de crisis dan enig ander volk in West-Europa. Vandaag blijken buiten Europa zowel de Zuid-Koreanen als de Amerikanen ook goed te zijn in doemdenken.

In Zuid Korea meldt een krant dat er binnen Samsung gemor klinkt over het gebrek aan toekomstvisie en het uitblijven van succesvolle vernieuwende producten. In de Verenigde Staten ontpopt de CEO van Oracle, zich ondertussen als helderziende. Zonder de bezielende leiding van Steve Jobs voorspelt hij de ondergang van Apple.

Samsung zonder Apple
In een post op PatentlyApple wordt gerefereerd aan een artikel van de Zuid Koreaanse Electronic Times. Daarin komen anonieme werknemers van Samsung aan het woord. Zij beweren dat het bedrijf geen goede toekomstvisie voor zichzelf weet te schetsen. Pogingen om in te springen op nieuwe kansen in de markt lijken keer op keer te falen. De vijf nieuwe projecten waar Samsung zich op focust, LED, secundaire batterijen, zonnecellen, bio-medicijnen en medische apparatuur, hebben stuk voor stuk nog nauwelijks resultaat laten zien.

Dat Samsung zo’n toekomstvisie nodig heeft lijkt langzaam maar zeker duidelijk te worden nu groeicijfers van bestaande ‘cash cows’ als de smartphone-markt lijken te stagneren. Zo verkocht het bedrijf minder Galaxy S4-telefoons dan vooraf voorspeld. PatentlyApple ziet dit als een bewijs dat Samsung een innovator als Apple nodig heeft om te kunnen overleven. Nu Apple relatief veel tijd neemt om nieuwe producten uit te brengen, weet Samsung niet meer wie het moet volgen, zo luidt de redenering.

Apple zonder Jobs
Larry Ellison is niet alleen CEO van de software-gigant Oracle, hij was ook een goede vriend van Apple’s mede-oprichter en voormalig CEO Steve Jobs. In een interview dat vanavond in de V.S. wordt uitgezonden op CBS zegt hij dat Steve Jobs briljant was, een Edison of een Picasso van deze tijd. Zonder hem zal Apple niet kunnen overleven, zo suggereert hij. Een verklaring geeft hij niet, buiten de notie dat het al eens eerder gebeurde. In de jaren ’90 kwam Apple vlakbij de afgrond zonder Steve Jobs. Toen hij terugkwam beleefde Apple zijn beste jaren. Nu Jobs er niet meer is lopen de verkoop- en winstcijfers weer terug.

https://www.youtube.com/watch?v=GUdYebAN-Fs

Hoe feitelijk de constatering van Ellison ook lijkt, hij vergeet één belangrijk verschil tussen de twee periodes dat Apple het zonder Steve Jobs moest stellen. In de jaren ’80 en ’90 kwam Apple onder management van mensen die een andere cultuur op het bedrijf loslieten dan Jobs gewild had. Om te voorkomen dat dit weer zou gebeuren heeft hij na zijn terugkomst gezorgd voor een team mensen aan wie hij het bedrijf zonder zorgen kon overdragen, zoals te lezen staat in de biografie van Walter Isaacson.

Welke doemdenkers er gelijk krijgen weet nog niemand maar zowel de Nederlanders als de Amerikanen lijken zich op dit moment weinig zorgen te hoeven maken. Of dat echter ook voor de Koreanen geldt, moeten we afwachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Samsung in crisis, Apple gedoemd’
Sluiten