Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 augustus 2013
Leestijd: 3 minuten

Review: Dialogue, telefoneren vanaf je Mac

Een handige feature van iMessage is dat berichten zowel op je Mac als op je iPhone binnenkomen. Je telefoon kan tijdens een iMessage-gesprek rustig in je broekzak blijven zitten. Bij telefoongesprekken is dit nog niet mogelijk, terwijl het handsfree beantwoorden van een oproep via je Mac best handig zou zijn.

Dialogue, een app van Nederlandse bodem, maakt dit mogelijk. De app maakt van je Mac een Bluetooth-headset waarmee je handsfree kan bellen. Volgens de makers werkt het met praktisch iedere Bluetooth-telefoon. OMT heeft Dialogue getest met een iPhone 4 en MacBook Pro. In deze review lees je onze bevindingen.

Wat en hoe?
Dialogue is vorige week uitgekomen in de Mac App Store en kost € 5,99. De applicatie nestelt zich in de menubalk bovenaan je Mac en kan vanaf daar opgeroepen worden. Dialogue gebruikt iCloud om je contacten te benaderen, maar het is ook mogelijk om een nummer dat niet in je contacten staat te bellen.

Dialogue nestelt zich in de bovenste menubalk.

Instellen; gemakkelijk
Het koppelen van de telefoon was erg simpel. Na een klik op het icoon in de bovenste menubalk is de eerste optie die opvalt ‘Verbind met telefoon’. Uit een lijst met Bluetooth-apparaten kan de telefoon gekozen worden. Na dit proces vraagt de app toegang tot je contacten. Hierna is Dialogue klaar voor gebruik en kan een naam of nummer ingetypt worden om te bellen. Bij inkomende oproepen verschijnt een venster en klinkt de ringtone uit de speaker van de Mac.

Het koppelen van een iPhone is appeltje-eitje.

Gesprekskwaliteit
Om te testen hoe de gesprekskwaliteit is, hebben we 5 telefoongesprekken gevoerd. Deze gesprekken kunnen het best gevoerd worden met een headset of hoodtelefoon, zonder hoort de andere kant een flinke echo. Met een hoofdtelefoon op was de kwaliteit acceptabel, er is een gewoon gesprek mee te voeren. Er waren geen onderbrekingen te horen, het enige bezwaar dat wij hoorden was dat stemmen soms blikkerig klonken en dat er een merkbare vertraging van iets meer dan een seconde tegenover ‘gewoon’ bellen was. Onze testpersonen gaven de geluidskwaliteit een 6 op schaal 1 tot 10.

Dialogue werkt met zowel in als uitgaande oproepen.

Gesprekken opnemen
Een feature die pluspunten scoort, is de mogelijkheid tot het opnemen van gesprekken. Tijdens het bellen kan op ieder moment de opnemen-knop ingedrukt worden. Deze neemt alle twee de kanten van de lijn op, het bestand kan in een map naar keuze weggeschreven worden als m4a file.

Handig: Gesprekken opnemen.

Bugs en missende elementen
Wij hebben de eerste release van de app getest. Deze bleek nog wat bugjes te bevatten. De app crashte een paar keer toen degene die wij belde ophing. Als een oproep via de iPhone afgewezen werd, bleef het Dialogue-venster open totdat daar ook op afwijzen gedrukt was.

Een missend element zijn toetsen. Bij het bellen van een klantenservice moesten we onze weg door een menu toetsen, er bleek geen numpad aanwezig waardoor de iPhone alsnog nodig was. De makers hebben aangegeven goed naar feedback te luisteren en hebben al een bugfix-release klaarstaan.

Conclusie
Dialogue is een gebruiksvriendelijke app die het erg makkelijk maakt om een Mac als handsfree headset te gebruiken. Zover wij hebben kunnen nagaan zijn er geen andere apps die dit mogelijk maken, innovativiteit van Nederlandse bodem. De opname-functie is een dikke plus en een goede tool voor bijvoorbeeld journalisten die snel een telefonisch interview willen opnemen. De app is nog niet perfect, maar er is al prima mee te werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Review: Dialogue, telefoneren vanaf je Mac
Sluiten