iBooks in OS X 10.9 Mavericks beta 5

Door: Raymon Mens - 19 reacties

In de nacht van woensdag op donderdag heeft Apple een nieuwe beta, beta 5, van OS X 10.9 Mavericks beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars. De beta kwam iets later dan de tot nu toe tweewekelijkse cyclus, vermoedelijk door de beveiligingsproblemen met het Developer Center.

10.9 Mavericks beta 5 staat vooral in het teken van iBooks. Nadat Apple de virtuele boekenwinkel voor de Mac op WWDC aankondigde, was deze nergens in de beta’s te zien. iBooks maakt de oversteek van iOS naar OS X. Bij het installeren van beta 5 zullen alle boeken die nu in iTunes staan overgezet worden naar iBooks.

Welkom bij iBooks op OS X!
Welkom bij iBooks op OS X!
ljkh
Een lege bibliotheek vullen met iBooks uit de store.
De iBooks-store lijkt op iTunes.
De iBooks-store lijkt op iTunes.
Een boek in de iBooks Store in detail.
Een boek in de iBooks Store in detail.
iBooks bibliotheek op OS X.
iBooks bibliotheek op OS X.
Tijdens het lezen kunnen bekende opties rechts gekozen worden.
Tijdens het lezen kunnen bekende opties rechts gekozen worden.

Naast iBooks is er ook een nieuwe beta (versie 9.4.6) van iPhoto aanwezig. In de changelog waarschuwt Apple dat het gebruiken van een iPhoto-bibliotheek naar deze nieuwe beta deze incompatible maakt met de huidige niet-betaversie van iPhoto.

Verdere veranderingen in OS X 10.9 beta 5:

 • Gebruikers melden dat hun systeem met beta 5 een stuk sneller is geworden
 • Er wordt verder gewerkt aan iCloud Keychain, maar dit is nog niet stabiel, er kan een leeg scherm zichtbaar zijn. iCloud Keychain geforceerd stoppen en opnieuw starten lost dit op.
 • Adobe After Effects CS 6 werkt niet goed met deze beta
 • Er zijn nog problemen met WiFi op de nieuwe MacBook Air. Bij het opstarten wordt niet automatisch verbonden met bekende WiFi-netwerken.
 • Niet-beheerders kunnen sinds beta 4 ook updates uit de Mac App Store installeren. In beta 5 kan deze functie aan of uit gezet worden.

De update is voor betatesters direct beschikbaar via software-update in de Mac App Store.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  wesleyrl

  Eindelijk iBooks ! Werkt heerlijk.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Een boek lezen op een iPad begrijp ik al niet, maar op je Mac?

  Ik ben echter wel benieuwd naar de iPhoto beta. Komt er ook een nieuwe iLife aan met Mavericks dan?

 • Profielfoto
  NI3LS

  In de nacht van? Gisterenavond om 22.30 uur Nederlandse tijd. Jullie waren er gewoon zoals gebruikelijk erg laat bij.

 • Profielfoto
  ArMac

  In de nacht van? Gisterenavond om 22.30 uur Nederlandse tijd. Jullie waren er gewoon zoals gebruikelijk erg laat bij.

  Waarom volg je dit blog dan, als je de informatie ergens anders toch al gelezen heb?

 • Profielfoto
  wesleyrl

  iBooks kan ik erg goed gebruiken in combinatie met school ! Schoolboeken in iBooks zetten, zodat ik geen boeken van een paar kilo hoef te sjouwen !

 • Profielfoto
  LeonDekkers

  Voor het beheer van mijn eBooks gebruik ik nu Calibre. Maakt deze versie van iBooks boeken beheren nu makkelijker. iTunes is daar echt ongeschikt voor. Al moedig ik het aan dat iTunes wat minder functies krijgt!
  Gaat het werken met alle boeken, of alleen die worden aangeschaft bij Apple?

  Ook voor keychain heb ik een vraag, namelijk hoe dat gaat werken op andere devices die niet van Apple zijn. Als dat niet werkt heb je er weinig aan en zal iets als 1Password dus toch de voorkeur houden.

 • Profielfoto
  Xcode

  Een mooie stap in de goede richting… maar zolang er in iBooks geen annotaties kunnen worden gemaakt in PDF-documenten, blijft het voor mij een onzinnige app.

 • Profielfoto
  mymac

  In de nacht van? Gisterenavond om 22.30 uur Nederlandse tijd. Jullie waren er gewoon zoals gebruikelijk erg laat bij.

  Jij hebt tijd over? Omdat je de moeite neemt om te vertellen dat ze er ‘zoals gebruikelijk erg laat bij’ waren… Spendeer je energie eens aan andere dingen, veel leuker!
  En zoals ik wel vaker zeg, niet iedereen zit te CMD + R’en om te vergelijken wie als eerste een nieuw artikel post. Ik lees om de zoveel dagen op m’n gemak op OMT.nl wat artikelen in mijn moedertaal en ik vind het helemaal prima. Dank voor de moeite die iedereen daarvoor doet.

 • Profielfoto
  mymac

  Een boek lezen op een iPad begrijp ik al niet, maar op je Mac?

  Ik snap je punt, maar voor mij komt dit perfect uit. Ik heb meerdere iBooks waar ik actief in studeer en als ik hier mee bezig ben heb ik regelmatig op de achtergrond artikelen open staan op mijn Air, terwijl ik in een boek bezig ben op m’n iPad. Als ik dit dus allemaal op m’n Air kan doen kan ik veel sneller en makkelijker informatie van de externe bronnen naar de iBook brengen. Als alles ‘af’ is neem ik alleen m’n iPad mee waar dan alle informatie in staat.

  Voor het enkel lezen van een boek zie ik de meerwaarde ook niet zo snel eerlijk gezegd. Al is het prettig om gewoon je handen vrij te hebben en op je Mac met eventueel een retina scherm een boek of artikel te lezen.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Goed dat-ie er nu is! Maar toch wacht ik wel met het weer installeren van Mavericks tot het officieel uit is. Al was het maar omdat ik geen zin heb om een tweede partitie te maken op /dev/disk0 (al was het maar omdat ik dan én twee boot-partities, én twee systeemherstel-partities heb) en ik verder geen betrouwbare schijven heb (dat wil zeggen, die heb ik wel, maar niet beschikbaar voor het draaien van een besturingssysteem). In Mavericks werkt m’n scanner helaas (nog) niet met Preview/Image Capture (wel met de eigen software), dus zodra Mavericks uitkomt installeer ik het met daarnaast Snow Leopard in de Dual Boot. Totdat Canon de scannerdriver bijwerkt.

  Ik vond trouwens sowieso al (met DP3 en 4) dat Mavericks véél sneller werkt dan Mountain Lion. En dát was al een verademing tov. 10.7. Ik hoop dat dit uiteindelijk ook nog zo zal zijn als de GM en later de RTM uitkomt.

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Afgrijselijke interface. Als dit exemplarisch is voor Apple’s nieuwe visuele vormgeving vrees ik het ergste.

 • Profielfoto
  iPrincess

  Ik ben zeer content met Calibre en ik zie mijzelf ook niet echt snel overstappen naar iBooks. Dit omdat mijn eReader niet te synchroniseren is met iTunes en dit sowieso met Calibre moet doen, in iTunes zelf staat echt het minimum aan boeken. En zo lang ik niet kan aangeven welke taal een boek is dan zal ik zeker niet naar iBooks overstappen gok ik zo.

 • Profielfoto
  Imade

  Het is wel jammer dat je boeken op je iPad niet op je mac kan lezen.

 • Profielfoto
  kevinboos

  Eens met @Bodevinaat. Van mij hadden ze in OSX ook wel een flat design mogen implementeren…

 • Profielfoto
  Hydræ

  En een subtiele gradient op de achtergrond om het niet zo leeg te maken.
  @iPrincess: is het niet mogelijk in de iBookstore om te wisselen van land en zo boeken in een andere taal te downloaden?

 • Profielfoto
  kommer1967

  Vraag over iBooks in Mavericks.

  In Mountain Lion heb ik mijn boeken en PDF’s in iTunes staan.
  En sync via iTunes met mijn iPad en Iphone.
  Hoe gaat dat in zijn werking met Mavericks.
  Mijn boeken en PDF’s staan nu in iBooks in Mavericks.
  Maar hoe sync ik de PDF’s naar mijn iPad en iPhone.

  Bedankt, kommer1967

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Mmm, en de volgende stap is een MacBook Air met een touchscreen?

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Ook leuk (en ik heb het nog niet eerder (vermeld) gezien): als je een app download uit de App Store staat’ie in je Launchpad te fonkelen (een soort vuurwerkglitters rond de icoon). Grappig en maakt meteen duidelijk waar je moet zijn!

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  @kommer1967:
  Syncen naar je iPad en iPhone blijft gewoon via iTunes gaan. Daar haalt iBooks op je Mac ook zijn .epub en .pdf bestanden vandaan (ze staan er niet dubbel op).