Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 3 augustus 2013
Leestijd: 2 minuten

Obama spreekt veto uit over iPhone-ban

Apple mag de iPhone 4 blijven verkopen in de Verenigde Staten. Deze opmerkelijke uitspraak komt twee maanden nadat de Amerikaanse International Trade Commission een importverbod heeft opgelegd en één dag nadat diezelfde ITC een week uitstel gaf op het ingaan van dit verbod.

Bij monde van de door Obama benoemde US Trade Representative Michael Froman is bekendgemaakt dat de implicaties van een verbod op de iPhone 4 in de V.S. téveel nadelige gevolgen zou hebben voor de Amerikaanse economie en consumenten, in verhouding tot de reden voor het verbod. Daarbij zijn er vraagtekens over de patenten waar de uitspraak van de ITC op gebaseerd is. Daarom is besloten om er een veto over uit te spreken.

After extensive consultations with the agencies of the Trade Policy Staff Committee and the Trade Policy Review Group, as well as other interested agencies and persons, I have decided to disapprove the USITC’s determination to issue an exclusion order and cease and desist order in this investigation. This decision is based on my reiew of the various policy considerations discussed above as they relate to the effect on competitive conditions in the U.S. economy and the effect on U.S. consumers.

De zaak begon toen Samsung Apple aanklaagde voor het gebruik van 3G-patenten in de iPad 3G en de iPhone 3GS en 4. Deze patenten zijn zogenaamde Standard Essential Patents (SEP’s) waardoor Samsung verplicht is een FRAND- (Fair, Reasonable And Non-Discriminatory) overeenkomst te sluiten met bedrijven die er gebruik van maken. Volgens Apple weigerde Samsung een ‘reasonable’ prijs te vragen. Volgens Samsung weigerde Apple te betalen. Uiteindelijk stelde de ITC Samsung in het gelijk.

In zijn schrijven van vandaag maakt Michael Froman duidelijk dat hij vraagtekens zet bij de uitspraak van de ITC. Met name het belang van het gebruik van SEP’s is volgens hem niet voldoende afgewogen bij het oordeel. Wel geeft hij tegelijkertijd aan dat Samsung nog steeds recht heeft op een eerlijke vergoeding voor Apple’s gebruik van de patenten en dat een rechter hierover een uitspraak kan doen.

Door de uitspraak zal er dus geen Amerikaans verbod komen op de verkoop van de iPhone 4. Was dit wel gebeurd, dan zou het economisch effect voor Apple waarschijnlijk gering zijn geweest. Sowieso gelden de betreffende patenten niet voor nieuwere iPhone- en iPad-generaties. Daarbij zal de iPhone 4 over een paar maanden waarschijnlijk alsnog uit de handel verdwijnen, bij de uitkomst van de volgende generatie iPhone.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Obama spreekt veto uit over iPhone-ban
Sluiten