Mogelijk toch Retina iPad mini dit jaar

12 reacties

Er is aardig wat verwarring rondom een nieuwe iPad mini. Gisteren berichtten wij dat er in iOS 7 geen aanwijzingen naar een iPad mini met Retina-scherm zijn gevonden. Vandaag meldt het doorgaans betrouwbare Wallstreet Journal dat de productie van Retina-schermen voor de iPad mini naar verluidt al volop begonnen is.

De leveranciers in Azië zouden zich aan het opmaken zijn voor de massaproductie van het Retina-scherm voor Apple’s kleine tablet. Als de massaproductie nu van start gaat, zal de mini met Retina volgens WSJ in het vierde kwartaal van dit jaar beschikbaar zijn. Apple zou ook plannen hebben om de iPad mini in meerdere kleuren uit te brengen.

ipadmini-3
De iPad mini naast een iPad met Retina-display

Veel OMT-lezers gaven in reacties op eerdere berichten aan dat een Retina-display een absolute voorwaarde zou zijn om een iPad mini aan te schaffen of hun huidige iPad te vervangen door een iPad mini 2.

Sharp, LG en Samsung
Apple zou volgens een bron van WSJ in eerste instantie alleen Sharp en LG ingeschakeld hebben om de schermen voor de volgende iPad mini te produceren. Omdat zij mogelijk niet genoeg capaciteit zouden hebben, is Samsung er toch nog bijgehaald. De schermen van de huidige iPad mini worden gemaakt door LG en het Taiwanese AU Optronics Corp. De laatste fabrikant zou echter geen interesse meer hebben in het maken van schermen voor Apple omdat hun productiecapaciteit te laag is en de productie niet winstgevend zou zijn.

Snelle veranderingen en concurrentie
Apple test meestal verschillende modellen van nieuwe producten en beslist pas relatief laat welke versie in massaproductie zal gaan, ook voert het bedrijf uit Cupertino nog wel eens last-minute veranderingen aan de producten toe. Google kondigde vorige maand de Nexus 7 met een hoge resolutiescherm aan, dit zou een reden voor Apple kunnen zijn om de volgende iPad mini toch uit te rusten met een Retina-scherm.

En de aanwijzingen in iOS 7 dan?
De aanwijzingen naar een iPad mini zonder Retina-display die gisteren in de SDK van iOS 7 werden gevonden zijn lastig te verklaren. Mogelijk had Apple eerst een iPad mini zonder Retina-display op het oog, maar is nadat de SDK is bijgewerkt besloten alsnog voor een Retina-scherm te gaan. Enkele analisten verwachten dat Apple twee varianten van de nieuwe iPad mini uit zal brengen. Een met en een zonder Retina-display. Dit laatste lijkt ons echter onlogisch.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  iPad in meerdere kleuren? Kom op! Dat is gewoon belachelijk! Tenminste, als ze dezelfde afschuwelijke fluo-kleuren van de vermeende iPhone 5C gaan gebruiken. Doe mij maar stijlvol zwart en wit.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Natuurlijk komt er Retina in ipad mini, wat moeten ze er anders aan verbeteren?
  Andere kleur kopen mensen geen nieuwe ipad mini voor….

 • Profielfoto
  MattiBB

  Waarom moeten al die speculaties als nieuws worden gebracht? Zo onstaat er alleen maar verwarring onder consumenten… Ik snap niet waarom we niet gewoon de keynote kunnen afwachten. Dat scheelt ook weer een hoop.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Matti je hoeft het niet te lezen of wel dan hoop niet dat ze met kleuren komen mooi zwart wit

 • Profielfoto
  jackybe67

  Indien hij in retina gaat komen, word dit mijn volgende, als vervanging voor mijn iPad1.

 • Profielfoto
  CedricH

  Het lijkt mij best mogelijk dat Apple een iPad mini met en zonder retina display aanbiedt na de volgende refresh. De retina versie kan duurder aangeboden worden (goed voor de winstmarges) terwijl de niet-retina versie goedkoper verkocht wordt.

  De iPad 2 zal volgens mij ook wel snel uit productie gaan zodat ze enkel maar lightning producten hebben.

 • Profielfoto
  iDavey

  Ik hoop op een retina-scherm en een A6X-processor! (maar het wordt wsl A6)

 • Profielfoto
  Arthur345

  Mogelijk had Apple eerst een iPad mini zonder Retina-display op het oog, maar is nadat de SDK is bijgewerkt besloten alsnog voor een Retina-scherm te gaan

  Dat is juist wat mij onlogisch lijkt persoonlijk.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  meest overgewaardeerde functie in de (toekomstige) mini… zie liever een energie zuiniger scherm dan een met nog hogere resolutie.

 • Profielfoto
  Cees Jol

  A6x en retina, geen kleuren, zelfde design, EN NIET DIKKER MAKEN APPLE:p

 • Profielfoto
  IarwainBenAdar

  Wat betreft eerdere aanwijzingne dat er de nieuwe mini geen retina zou krijgen:

  Dit was gebaseerd op het ontbreken van bestandsnamen met “@2x”.

  Maar IOS7 werkt anders, ik kan mij herinneren van een WWDC sessie dat de manier om verschillende resoluties van afbeeldingen aan te geven is veranderd, dingen achter bestandsnamen plakken was altijd al een noodoplossing, met meer soorten schermen werd het steeds meer een rommeltje op deze manier.

  Dus het ontbreken van “@2x” zegt niks.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Ik kijk er wel naar uit. Ik bezit momenteel sinds kort een iPad Mini en ik ben daar zeer tevreden over. De twijfel was er even een Samsung Galaxy Tab 3 8.0 aan te schaffen. Maar het werd toch bij mij weer een iPad Mini. De volgende generatie zal ik ook aankopen.