Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 augustus 2013
Leestijd: 2 minuten

Moet het Apple-bestuur zich zorgen maken om uitblijven nieuwe producten?

Het bestuur van Apple zou bezorgd zijn over de snelheid waarmee innovatie binnen het bedrijf plaatsvindt. Dit meldt Fox Business op basis van eigen bronnen. De positie van Tim Cook zou niet onder druk staan, maar het bestuur zou de druk op de CEO wel opvoeren. Het bestuur zou vooral bezorgd zijn om wat er in de pijplijn zit.

Volgens Fox-reporter Charlie Gasparino is de druk op praktisch iedere CEO tegenwoordig enorm en heeft Apple een naam hoog te houden. Het bestuur zou daarom bij Cook aangedrongen hebben om snel met nieuwe, innovatieve producten te komen. De huidige Apple-innovaties zijn afkomstig van Steve Jobs, dat zint de beleidsploeg niet zo. Het verleden leert ons echter dat Apple hooguit eens in de vier jaar met een échte innovatie komt. Heeft het bestuur eigenlijk wel reden om zich zorgen te maken?

Honderd procent achter Cook
De soep wordt in ieder geval niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Volgens Fox is er geen sprake van het vervangen van Tim Cook. Het bestuur zou nog 100% achter de opvolger van Steve Jobs staan. Al zou de CEO wel snel met nieuwe toekomstplannen moeten komen. De reporter haalt verder aan dat het niet makkelijk is om in de voetsporen van een legende als Steve Jobs te treden.

Innovatie vs. vernieuwing
De laatste jaren heeft Apple vooral aan vernieuwing gedaan. Ondanks dat het bedrijf tijdens Keynotes graag alles als ‘innovatief’ beschrijft, is het dat niet. De laatste innovatie was de iPad. Ook de iPhone 5S, iPhone Lite en iPad 5 worden geen innovaties. Van andere fabrikanten zien we ook vooral vernieuwing en niet zo zeer innovatie. De iWatch zou wel een innovatie kunnen zijn. Wanneer iets écht een innovatie is lees je in OMT’s mini-college over innovatie.

Teken aan de wand of te hoge verwachtingen?
Als Apple zijn weg voortzet zoals het dat de afgelopen jaren heeft gedaan, komt de volgende echte innovatie over ongeveer een jaar. Precies zoals dat in het verleden onder Steve Jobs ging. Er is geen sprake van langzamer of sneller innoveren. Als het bestuur dit zou willen, zou het een onrealistische verwachting zijn.

En de concurrentie dan?
Wie van de directe concurrenten van Apple vormt een concreet gevaar op gebied van innovatie? Blackberry is meer dood dan levend, HTC staat er niet best voor, Nokia heeft het ook erg moeilijk en fast follower Samsung weet winst te maken, maar een innovatie hebben we er nog nooit van gezien.

Slecht Apple-nieuws scoort, zeker in komkommertijd. Dit verhaal van Fox is niet te verifiëren maar gaat ‘all over the internet’. Op nu.nl gaan de bashers helemaal los in berichten met de strekking: ‘ZIE JE WEL!!!11!!!’. Ons rest slechts te concluderen dat er in alle lagen binnen en buiten Apple behoorlijk uitgekeken naar de toekomst onder bewind van Tim Cook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Moet het Apple-bestuur zich zorgen maken om uitblijven nieuwe producten?
Sluiten