Moet het Apple-bestuur zich zorgen maken om uitblijven nieuwe producten?

Door: Raymon Mens - 42 reacties

Het bestuur van Apple zou bezorgd zijn over de snelheid waarmee innovatie binnen het bedrijf plaatsvindt. Dit meldt Fox Business op basis van eigen bronnen. De positie van Tim Cook zou niet onder druk staan, maar het bestuur zou de druk op de CEO wel opvoeren. Het bestuur zou vooral bezorgd zijn om wat er in de pijplijn zit.

Volgens Fox-reporterĀ Charlie Gasparino is de druk op praktisch iedere CEO tegenwoordig enorm en heeft Apple een naam hoog te houden. Het bestuur zou daarom bij Cook aangedrongen hebben om snel met nieuwe, innovatieve producten te komen. De huidige Apple-innovaties zijn afkomstig van Steve Jobs, dat zint de beleidsploeg niet zo. Het verleden leert ons echter dat Apple hooguit eens in de vier jaar met een Ć©chte innovatie komt.Ā Heeft het bestuur eigenlijk wel reden om zich zorgen te maken?

Honderd procent achter Cook
De soep wordt in ieder geval niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Volgens Fox is er geen sprake van het vervangen van Tim Cook. Het bestuur zou nog 100% achter de opvolger van Steve Jobs staan. Al zou de CEO wel snel met nieuwe toekomstplannen moeten komen. De reporter haalt verder aan dat het niet makkelijk is om in de voetsporen van een legende als Steve Jobs te treden.

Innovatie vs. vernieuwing
De laatste jaren heeft Apple vooral aan vernieuwing gedaan. Ondanks dat het bedrijf tijdens Keynotes graag alles als ‘innovatief’ beschrijft, is het dat niet. De laatste innovatie was de iPad. Ook de iPhone 5S, iPhone Lite en iPad 5 worden geen innovaties. Van andere fabrikanten zien we ook vooral vernieuwing en niet zo zeer innovatie. De iWatch zou wel een innovatie kunnen zijn. Wanneer iets Ć©cht een innovatie is lees je in OMT’s mini-college over innovatie.

Teken aan de wand of te hoge verwachtingen?
Als Apple zijn weg voortzet zoals het dat de afgelopen jaren heeft gedaan, komt de volgende echte innovatie over ongeveer een jaar. Precies zoals dat in het verleden onder Steve Jobs ging. Er is geen sprake van langzamer of sneller innoveren. Als het bestuur dit zou willen, zou het een onrealistische verwachting zijn.

En de concurrentie dan?
Wie van de directe concurrenten van Apple vormt een concreet gevaar op gebied van innovatie? Blackberry is meer dood dan levend, HTC staat er niet best voor, Nokia heeft het ook erg moeilijk en fast follower Samsung weet winst te maken, maar een innovatie hebben we er nog nooit van gezien.

Slecht Apple-nieuws scoort, zeker in komkommertijd. Dit verhaal van Fox is niet te verifiĆ«ren maar gaat ‘all over the internet’. Op nu.nl gaan de bashers helemaal los in berichten met de strekking: ‘ZIE JE WEL!!!11!!!’. Ons rest slechts te concluderen dat er in alle lagen binnen en buiten Apple behoorlijk uitgekeken naar de toekomst onder bewind van Tim Cook.

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  MouseMighty

  Tja, wat is innovatie & creativiteit? Volgens mij loopt Apple nog steeds voorop de rest die vooral heel goed zijn in het creatief kopieƫren van Apple spullen. Ik denk ook dat er best wat nieuws mag komen (overigens staat de gloednieuwe innovatieve MacPro nog op de lijst voor dit jaar) maar soms is de tijd er nog niet rijp voor. Kijk eens terug naar het verleden, volgens Steve Jobs was heeft Apple destijds de iPad eerder gemaakt dan de iPhone maar toch kwam de iPhone eerder op de markt. Wie weet wat er allemaal nog op de schappen in het lab van Ive ligt? Innoveren om het innoveren is nou net iets dat je juist niet moet doen.

  We zijn de laatste jaren gewoon door Apple vet verwend en dat heeft dus blijkbaar verwachtingen geschapen ā€œik wil, het ik wil hetā€. Wat we dan willen weten we niet eens:wink:

 • Profielfoto
  Anon Ymous

  Pijplijn? Sirieus? ~.~

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik vraag me af of dit over de Apple / iTV gaat.

 • Profielfoto
  TomBD

  Het probleem is dat veel mensen dankzij Jobs te hoge verwachtingen hebben gekregen van Apple. Maar de realiteit is dat geen enkel bedrijf nog innoverend is. Ze hebben allemaal hun goede en minder goede kwaliteiten. Ik vind dat Apple het prima doet nu. iOS 7 gaat bijdragen aan nog meer succes, samen met de volgende iPhone, iPad en iPad mini. Innovatie of niet, Apple hoeft wat mij betreft niet perse met een geheel nieuwe productcategorie te komen. Tuurlijk is het welkom, maar als ze het gaan doen om hun populariteit op te krikken dan liever niet. Want dan krijg je dadelijk dezelfde prutproducten als Samsung; goede hardware, maar een traag en slecht OS dat op een telefoon staat dat te groot is om met Ć©Ć©n hand vast te pakken. Zelfde met de andere producten.

  Laat Apple liever hun eigen strategie blijven gebruiken, dat maakt hen uniek tegenover de concurrentie.:P

 • Profielfoto
  ozzie X

  Waarom toch altijd dat heilige geloof in de tijdslijn van Apple. Alsof de volgende innovatie bij Apple op de kalender staat. Ok het is nu 4 jaar geleden, er mag er weer eentje uit nu. Nee dus. Het is klaar als het klaar is.

  Wil die iWatch echt innovatie heten, zal Apple wel behoorlijk sterk en verrassend uit de hoek moeten komen. Apple is lange tijd koploper geweest die ver voor detroepen uitliep. Inmiddels zijn de troepen langszij gekomen en soms zelfs al wat uitgelopen.

  En die Apple televisie? Ik geloof er niet meer in.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  En welke troepen zijn voorbij en met welk innovatief product dan?

 • Profielfoto
  boo-lee

  “Innovatie” en “vernieuwing” zijn toch gewoon synoniemen?

 • Profielfoto
  tarun

  Alleen sneller als dat ook beter is. Anders is niet altijd beter, maar vooral anders. Soms is anders zelfs slechter.

  Voor innovaties geldt hetzelfde. Alleen doen als het beter of sneller werkt. Innovatie is geen doel op zich, maar is bedoeld om ons leven makkelijker of beter te maken.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Misschien word het eens tijd om innovatie te krijgen in de artikelen van OTM?
  Het is nog slechter als nu.nl

 • Profielfoto
  1984

  Op nu.nl gaan de bashers helemaal los in berichten met de strekking: ā€˜ZIE JE WEL!!!11!!!ā€™. Ons rest slechts te concluderen dat er in alle lagen binnen en buiten Apple behoorlijk uitgekeken naar de toekomst onder bewind van Tim Cook.


  Ik vind daar ander nieuws ”

  Apple-baas bespreekt internetspionage met Obama’

  Tim Cook, CEO van Apple, heeft een ontmoeting gehad met president Obama. Ze hebben de internetspionage door Amerikaanse inlichtingendiensten besproken.
  http://www.nu.nl/internet/3546404/apple-baas-bespreekt-internetspionage-met-obama.html

 • Profielfoto
  ozzie X

  @Mousemighty: Het lijkt me duidelijk. Toen Apple met iPhone en iPad kwam overrompelde Apple de markt. Niemand kon hieraan tippen. Inmiddels zijn smartphone en tabletfabrikanten op gelijk niveau gekomen met Apple. Zonder de innovatie van Apple zouden deze bedrijven niet tot dit niveau hebben kunnen stijgen. Ik zeg trouwens nergens dat anderen wel innovaties hebben gebracht in de afgelopen jaren.
  De concurrenten van Apple zijn gewoon veel sterker geworden en hebben veel afgekeken van de manier waarop Apple dat deed. De wereld is veranderd en het overrompelen van de markt zie ik niet zo snel meer gebeuren. Dat neemt niet weg dat ik volkomen vertrouw op wat Apple ons nog gaat brengen de komende tijd. Revolutionair zal het waarschijnlijk niet zijn, wel gewoon goede en prettige producten.

 • Profielfoto
  Festen

  “En de concurrentie dan?”
  En dan geen woord over Google, dat aan zeer innovatieve concepten werkt, en via Motorola tegenwoordig ook een hardware producent zijn geworden.

 • Profielfoto
  McNismo

  …..en maar klagen, en maar zeiken!!!

 • Profielfoto
  Max_G

  “Samsung weet winst te maken, maar een innovatie hebben we er nog nooit van gezien.”

  Hmmm… is dat wel zo?

  50 Reasons Why Galaxy S3 Is Better Than iPhone 5

  50 Reasons Why iPhone 5 Is Better Than Galaxy S3

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Wat maakt het nu uit of Apple innoveert of niet? Ik ga Ć©cht geen Samsung kopen omdat Apple even wat minder innoveert hoor. Ik vind iOS nog steeds prettiger werken dan Android, dus ik zal nooit switchen, ook al is Samsung of Google misschien innovatiever.

  Het gaat om de gebruikservaring van het product, niet om het merk dat het product maakt. iOS is beter dan Android (vind ik), en dan kan het me echt geen REET schelen dat Apple wat minder innoveert. Apple gaat niet achteruit, ze zullen de functies van Android wel bijbenen. Ze zijn niet zo dom bij Apple om Android te laten innoveren zonder zelf iets te doen, en dat geld eveneens voor alle andere productcategorieƫn.

  Ik hoef me toch niet te schamen om me met een iPhone in het openbaar te vertonen, enkel omdat enkele critici beweren dat het merk dat het bouwt niet innovatief is?

 • Profielfoto
  vanadium

  Een echte innovatie zou zijn als ze met een 3d printer zouden komen die ver voorloopt op wat er nu is met de bijbehorende software. En dat je in de itunes store producttekeningen kan kopen die je thuis kan bouwen/uitprinten.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Sinds Apple er als voortrekker, en een van de eerste, mee kwam, is er een lawine aan ‘smartphones en tablets’ op de markt gekomen. Apple heeft nog steeds het grote voordeel dat hun producten zo goed met elkaar samen werken. Opvallend is dat de op Google’s Android draaiende zaken meestal goedkoper zijn en niet veel voor de Apple spullen onder doen. Wat ook opvalt is dat Microsoft deze gang van zaken niet kan bijhouden en dat ondanks dure pogingen daar toe.. Als er dan bij Albert Heijn een Android tablet in de weekaanbieding is voor 139ā‚¬, weliswaar niet de beste in zijn soort, ja, voor zo een prijs … Google, waar veel ex-Apple medewerkers werken, staat sterk.

 • Profielfoto
  Apple Focus

  Misschien dat ze weer een previeuw geven. Zoals bij de Mac pro want daar wist toch ook nog niemand van?

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Apple bewaart altijd een SUPER MOOI “Appletje voor de dorst!”;-)

 • Profielfoto
  Zakske

  “En de concurrentie dan?”
  En dan geen woord over Google, dat aan zeer innovatieve concepten werkt, en via Motorola tegenwoordig ook een hardware producent zijn geworden.

  Dat was inderdaad het eerste waar ik aan moest denken. De Moto X van Motorola / Google is geen revolutionair apparaat, maar er zitten wel enkele Ć©cht vernieuwende zaken in. Van Samsung beweren dat ze niet innovatief zijn is kinderachtig, want op het gebied van technologie zijn ze dat zeker wel (b.v. Super AMOLED).

 • Profielfoto
  liesh519

  Fox, … ? Niet echt een betrouwbare nieuwszender lijkt mij,…:roll:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik wilde dat ze eens stopte met dat toverwoord “innovatie”. Alsof Apple dat uitgevonden heeft zeg!
  Innovatie kun je maar een beperkt aantal keren echt doen en daarna is het gewoon net even anders maar niet nieuw. Het is niet realistisch om te verwachten dat welk bedrijf dan ook elke keer met iets aankomt dat ook echt vernieuwend is. De iPod, iPhone en iPad waren vernieuwend en de oorspronkelijke iMac ook maar daarna al niet meer. Een ander woord voor innovatief is b.v. baanbrekend. Ga er maar eens aan zitten om dan elke jaar met 1 of 2 baanbrekende vindingen te komen. Dat lukt in het begin misschien, maar vervolgens wordt dat steeds moeilijker omdat je ideeƫn uitgeput raken. Die haal je namelijk niet uit een bodemloze put.

  Van andere fabrikanten zien we ook vooral vernieuwing en niet zo zeer innovatie.

  Sorry Raymon (en OMT) maar innovatie is slechts een ander woord voor vernieuwing!

  Het is afgeleidt van het Latijnse woord voor nieuw: nova.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Novus om precies te zijn, Hendrik. Nova is de vrouwelijke variant van dat adjectief. (gewoon terzijde)

 • Profielfoto
  polansky

  Moet het Apple-bestuur zich zorgen maken om uitblijven nieuwe producten?

  Ronduit: JA!!
  Wat heeft Apple in 2013 al op de markt gebracht. Wat teasers en een laptop…
  Niets meer dan dat en we moeten blijven wachten op een OS dat wat leuke nieuwtjes heeft, maar zeker niet vernieuwend genoemd kan worden.

  Een iWatch?
  Ik vraag me af of mensen hier echt massaal op zitten te wachten, buiten enkele Applefans om die alles van Apple willen bezitten.

  Een horloge van Apple. Leuk, maar typisch een modeproduct. Je draagt er een of je hebt er niets mee. Een horloge is niet te vergelijken met een telefoon. Een telefoon is gewoon een apparaat dat van een heel andere orde is.

  En als ik moet kiezen tussen ‘google glass’ of een ‘iWatch’ weet ik wel wat ik sexier vind klinken. Mede door de teasers die Google hierover heeft uit doen gaan.

  Google Glass lijkt me een game changer, een horloge niet tenzij we er onszelf mee kunnen opbeamen naar een andere locatie…

 • Profielfoto
  queenfan

  Wordt al moe van het woordje innovatie, Apple MOET innoveren maar als Samsung of ander merk komt met de zoveelste smartphone hoor je niemand over dat ze teveel op elkaar lijken.

  Toen de iPhone 4 uitkwam was het geweldig, toen de 4S uitkwam kreeg Apple een hoop over zich heen, Samsung doe hetzelfde met de Galaxy S3 en de S4 en je mag er niks over zeggen.

  Kijk je naar het verleden:

  1984: Intro Mac
  1998: IMac
  2001: iPod
  2003: iTunes Store
  2007: iPhone
  2010: iPad

  Om maar een paar momenten te noemen, en wat voor grote innovaties hebben de concurrenten gebracht??????

 • Profielfoto
  GeenMorgenrood

  Apple heeft een prachtige lijn van producten en diensten opgebouwd. Het is bezig met deze producten uit te bouwen, dieper met elkaar te integreren en op een wezenlijke manier de gebruikerservaring te verdiepen.

  De oplossing binnen Mavericks voor streaming naar de AppleTV vind ik prachtig. Juist omdat het zo intuĆÆtief is, cognitief ergonomisch, vind ik het innovatief.

  iWork in the Cloud lijkt prachtig te werken.

  Ik loop totaal niet warm voor een iWatch/iTV/iEtcetera. Dat is niet gegarandeerd innovatie. Ik heb liever dat mijn leven een stuk makkelijker wordt omdat ik op een willekeurige Windows computer nu ook even snel aan mijn Pages document kan werken (zonder moeite) dan dat ik hip rondloop met een iWatch.

  Gelukkig houdt Apple het simpel: doe wat werkt en niet ‘doe omdat het hip is.’

 • Profielfoto
  GrannySmith

  “fast follower Samsung weet winst te maken, maar een innovatie hebben we er nog nooit van gezien”

  Wat een onzinnge opmerking. Lees maar eens:

  http://www.forbes.com/sites/haydnshaughnessy/2013/03/07/why-is-samsung-such-an-innovative-company/

  Op vele terreinen loopt Samsung voorop. Batterijen, schermtechnologie, storage (DRAM en flash) etc.

  Ik word zo moe van dat gezeik dat Apple zo geweldig is. Apple kan goed zijn in de dingen die ze doen omdat er geweldige spelers zijn zoals Foxconn, Samsung en vele, vele grote kleine innovatieve bedrijven in vooral Azie. Als die geen geweldige ontwikkelingen zouden hebben doorgemaakt was Apple allang dood.

  Apple bestaat bij de gratie van een groot aantal toelveranciers. De werkelijke innovatie ligt vaak daar. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat Apple geweldig is qua design maar mogelijk maken wat ze in Cupertino bedenken gebeurt toch echt in Azie. Onder andere door Samsung.

  En kunnen we nu weer eens wat zinvollere discussies hebben op OMT in plaats van dat telkens maar weer terugkomende gezeur over innovativiteit en het Samsung en Microsoft bashing? Bij voorbaat dank. Dat houdt het hier namelijk ook leuk voor de niet-fanboys.

 • Profielfoto
  Hermanko

  @ GrannySmith: dan moet je hier niet zijn. OMT is voorgekomen uit MacOS X .nl en een echte traditionele Apple fanclub .. IK stoor me ook niet aan anders denkende fanclubs.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  @Hermanko,

  Juist ja. Dus volgens jou moet dit forum vooral een gezellig clubje voor gelijkgezinde fanboys zijn? En niet voor de gebruikers met realiteitszin?

  Welnu; jammer dan. Ik ben hier en ik blijf hier. Het is af en toe nodig om op dit forum te wijzen op de fanboy cultuur met daarnaast de vele, vele problemen die gebruikers melden op dit forum en anderen. Ook Apple apparatuur kent namelijk problemen. Welkom in de echte wereld!

 • Profielfoto
  Budii

  Speciaal even een accountje aangemaakt om @GrannySmith even een klopje op de schouder te geven! Je haalt me de woorden uit mijn mond. Ontzettend vermoeiend, de Apple is heilig praat..

 • Profielfoto
  bartvdv

  Wow, en dat allemaal zonder dat ik mijn zegje nog maar heb gedaan. Ik ben dus gelukkig niet de enige die het licht heeft gezien en vind dat Apple nu maar een keer moet voortmaken en beslissingen nemen; en zich niet moet bezighouden met marginale producten zoals bv. een iWatch (mocht die er echt komen).

  Tim Cook mag dan een goed CEO zijn (van horen zeggen), hij is geen bezieler. Bij Apple zijn ze al tien maanden bezig om een baas voor de retail-afdeling te vinden.

 • Profielfoto
  appelsenperen

  En die Apple televisie? Ik geloof er niet meer in.

  Nee, serieus niet?
  Waarom niet?
  Heb je ooit weleens met een “Smart” TV zitten kutten?
  Met de apps, internet en dingen als Skype. Dat werkt net zo goed als de smart phones voor de iPhone.
  Ik weet zeker dat dit een productcategorie is waar Apple zeker een hele slag in kan maken. Misschien niet zo een sprong vooruit als de iPhone was, gezien de TV vooral op software zal vernieuwen, maar als Apple het niet doet, doen anderen het.
  En het lijkt me niet dat Apple zit te slapen.

 • Profielfoto
  polansky

  @Appels en Peren
  Voor digitale TV heb je in Nederland bij de meeste kabelboeren een setup box nodig om digitale tv te kijken. Zo’n box aangesloten op een hdmi ingang schakelt in feite je TV tuner en daarmee de functionaliteit van je tv uit. Ik zou graag een andere setup box willen gebruiken, maar veelal is dat niet mogelijk doordat de kabelboer zijn signaal middels DRM zodanig heeft afgeschermd dat een kastje van een concurrent niet op hun systeem werkt.

 • Profielfoto
  IOS dude

  De nieuwe mac pro lijkt mij toch ook innovatie

 • Profielfoto
  sunapple

  Als het bestuur van Apple zich inderdaad zorgen maakt is dat wel opmerkelijk.
  .
  Wij als het gewone volk weten niet beter dan dat er sinds 2010 niks volledig nieuws meer is gekomen, maar dat is volgens de geschiedenis niet vreemd. Geruchten over de volgende innovaties zijn er al (TV, horloge), dus wij zouden ons niet druk hoeven maken.
  .
  Tijd zal het leren. Ondertussen houdt Apple het nog prima vol aan de top van de computerindustrie.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Geruchten over de volgende innovaties zijn er al (TV, horloge)…

  TV is uitgevonden in 1924, het horloge begin 16e eeuw. Nou dat zal wat worden met die innovatie van Apple zeg!

  Bovendien; kun je spreken van iets nieuws als het gerucht van de iWatch al vele jaren rondgaat? En iedereen wel een beeld heeft wat dat device zal doen?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Novus om precies te zijn, Hendrik. Nova is de vrouwelijke variant van dat adjectief. (gewoon terzijde)

  Ja dat weet ik, maar novus wordt volgens mij zelden gebruikt. Zo spreekt men van een ‘nova’ in de astronomie om een ‘nieuwe ster’ aan te duiden die voorheen veel zwakker was.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  De nieuwe mac pro lijkt mij toch ook innovatie

  Qua vorm (en koeling) wel, maar dat is dan ook alles. Er wordt tegenwoordig zeker bij een Apple product veel te snel over innovatie gesproken. De nieuwe Mac Pro is verder niets meer dan de ontwikkeling van iets wat er al was. Verrassend, dat wel, maar vernieuwend toch een stuk minder.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Leuk dat gel*l over innovatie bij de toeleveranciers. Voor een gedeelte ligt dat gewoon aan Apple zelf. Die vertellen nl de leveranciers wat ze moeten maken om Apple als klant te krijgen/houden. Waarom denk je dat de switch van PPC (Motorola) naar Intel gemaakt is. Iets met een PowerBook G5 die jaren beloofd is maar nooit kwam.

  De nieuwe MacPro is zeker een vorm van innovatie kwa vorm en koeling. De componenten? Niet erg vernieuwend, ook logisch want “we” weten nu toch al welk sort processor er over twee jaar uit de Intel fabriek komt? Kortom ook de term innovatief is zo subjectief als de pest:wink:

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Leuk dat gel*l over innovatie bij de toeleveranciers. Voor een gedeelte ligt dat gewoon aan Apple zelf. Die vertellen nl de leveranciers wat ze moeten maken om Apple als klant te krijgen/houden.

  Tuurlijk joh; Apple zegt even tegen LG op een retina schermpje te maken en hoppakee LG heeft dat voor Apple klaar. Nee, zo werkt dat niet.

  Doordat LG en anderen jarenlange research doen kunnen ze op een gegeven moment zo’n scherm maken. En niet omdat Apple dat vraagt. Productontwikkeling (en als ex-productmanager kan ik het weten) werkt altijd via de aanbodzijde. Omdat Apple helemaal niets zelf maakt struinen ze de wereldmarkt af en werken dan samen met toeleveranciers naar een product toe.

  Intel ontwikkelt processoren en via de roadmap informeren ze afnemers. En die gaan dan hun producten afstemmen op die roadmap. Niet andersom; Apple bepaalt niet wat Intel aan research & development doet.

  Marketingmensen zeggen graag dat ze maken wat de mensen willen maar het is andersom. Te koop is wat we kunnen maken. Niet wat we zouden willen dat we zouden kunnen maken. Vraag wordt gestuurd vanuit de aanbodkant. Altijd.

  En dat irriteert mij mateloos. Dat op een voetstuk plaatsen van Apple omdat ze alles zo mooi bedenken. Terwijl er vele honderden toeleveranciers zijn waar de echte innovatie plaatsvindt. Grote en kleine bedrijven. Dan mag Ive leuk kunnen ontwerpen met zijn team maar in Azie wordt het mogelijk gemaakt. Niet in Cupertino. En het wordt hoog tijd dat we dat in de westerse wereld eens beseffen. Over een aantal jaren streven die landen ons nl. ook qua design aan alle kanten voorbij.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Al die leuke losse innovaties die bij bedrijven gedaan worden worden echter maar op 1 plek samen gevoegd tot iets wat te verkopen is. Waar? Juist, Cupertino. Ga de geschiedenis maar eens na, een leuk bedrijf bedacht iets met een muis interface maar vond het zelf niets waard. Een ander bedrijf innoveerde(?) een kleine harde schijf maar zag er geen gebruikers/verkoop mogelijkheden voor, Apple wel en propte de HD in een de eerste iPod. Jarenlang betrok Apple de chips van Motorola, sterker nog Motorola mocht Apple kloons verkopen, Motorloa mocht de eerste telefoon met iTunes erop fabriceren maar het was het toch allemaal net niet naar de smaak van Apple. Nu levert Intel maar maakt Apple tegenwoordig niet zelf de chips/processor voor de iPad/iPhone?

  Vraag altijd gestuurd vanuit de aanbod? Ook als je niet eens weet wat het aanbod is? Of dat de vraag er niets was omdat er nooit iets dergelijks aangeboden is?

  Philips verkocht aan 85% van de nederlandse bevolking een apparaat dat die 85% al in huis had en toch kocht men een nieuwe… Senseo.

  Voordat de iPad er was waren er al tablets, waarom verkocht Apple er dan zoveel en waarom lijken alle tablets erna toch weer op die ene nieuwe (Apple) tablet? Waarom lijken sinds jaar en dag bijna alle PC’s op het all-in-one concept waar Apple met de iMac mee begon?

  Apple stelt vragen/eisen aan leveranciers om met nieuwe dingen te komen zonder dat die bedrijven zelfs maar weten waar Apple het voor gaat gebruiken. Hell, er zijn zelfs mensen binnen Apple die “verdwijnen” naar geheime projecten waar directe collega’s niets van mogen weten. En jij denkt dat dat alleen om de verkoop gaat?

 • Profielfoto
  Doede

  Ik zie 2 belangrijke routes voor Apple (er zijn vast meer):

  1. Denk terug aan Jobs’ doel: Apple shall become the digital hub in anyones home. Hier liggen nog veel kansen en mogelijkheden. Zowel op hardware als software gebied. Denk ook aan de zakelijke markt…

  2. Blijf denken in hardware-software innovaties. Bedenk een mogelijkheid die alleen met Apple hardware werkt. Iets dat iedereen “te gek” vindt.