Mac Pro in de herfst op de markt

Door: Koen van Tongeren - 19 reacties

“Can’t innovate anymore, my ass!” Dat waren de eerste woorden van Apple’s Phil Schiller na de vertoning van de allereerste beelden van Apple’s nieuwe Mac Pro op de WWDC 2013. Het futuristische ontwerp, gecombineerd met enorme snelheidsverbeteringen maakte in één klap duidelijk dat Apple, in tegenstelling tot sommige geruchten, nog lang niet uitgekeken is op de Mac-markt voor professionals. Wanneer die doelgroep de nieuwe Mac Pro in hun armen mocht sluiten bleef echter onbekend. Het ding kon op de WWDC alleen achter plexiglas bewonderd worden en Apple wilde een lanceerdatum niet verder specificeren dan ‘later dit jaar’.

Nu is er iets meer duidelijk over het moment waarop de nieuwe Mac Pro op de markt komt. Sinds gisteren zijn er reclame-spotjes in Amerikaanse bioscopen te zien voor de Mac Pro. De beelden zijn nagenoeg hetzelfde als in de WWDC-promo, maar nu wordt de video afgesloten met de belofte dat de Mac Pro in de herfst van dit jaar beschikbaar is. De nieuwe Mac Pro komt daarmee tussen 21 september en 20 december op de markt, ervan uitgaande dat Apple niet de de meteorologische maar de astronomische herfst als uitgangspunt neemt.

http://youtu.be/rqDioqNM-Kc?t=1m40s

Het is niet onwaarschijnlijk dat er meer op de markt komt rond de uitkomst van de nieuwe Mac Pro. Het zou goed kunnen dat Apple dit moment aangrijpt om een nieuwe versie van het Cinema Display op de markt te brengen. De huidige versie is behoorlijk dik, in vergelijking met de nieuwe iMac. Daarnaast ondersteunt het scherm nu nog geen USB 3.0 en Thunderbolt 2 terwijl de nieuwe Mac Pro dat wel zal doen.

Onlangs werd bekend dat de Mac Pro waarschijnlijk veel sneller wordt dan uit eerste tests bleek. De processor die gebruikt zal worden komt begin september op de markt.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  applefreak020

  Jaja,
  dat word weer hard sparen!

 • Profielfoto
  Hypertallih

  kan je de mac pro 2 upgraden? lijkt me cool die ronde zwarte mac pro wil hem graag maar is te duur heb een macbook air 13 inch gekocht en heb nog een iMac van 2012.

  Dat wordt dus lang werken voor meer geld…

 • Profielfoto
  wensink

  Het is: Can’t innovate ANYMORE, my ass.

  Maar dat ze dat in een bios draaien, zal dat filmpje van de intro wel zijn dan?

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Je hebt helemaal gelijk wensink. Slordigheidje. thanx.

 • Profielfoto
  INCTRL

  In de herfst dus mijn auto verkopen! lol

 • Profielfoto
  polansky

  Hebben we laatst niet gelezen dat onze eiger ‘Steve Jobs’ het programma voor professionals eigenhandig de das om had gedaan? Goed dat het management deze beslissing heeft terug gedraaid.

  Jammer dat Apple daarmee 2 jaar verloren heeft, om eindelijk weer te komen met een nieuwe Mac Pro.

  Innovatie mag het natuurlijk helemaal niet heten, het is gewoon progressie. Techniek van toen is niet meer dezelfde als die van nu. Ik noem dat geen innovatie, maar gewoon evolutie.

  Nadat ze de MacPro nieuw leven in hebben geblazen hoop ik van ganzer harte dat ze ook weer wat mensen willen zetten op hun pro software divisie. De slag met Android valt niet te winnen, dus kunnen er best wel wat mannetjes terug die zich weer bezig kunnen gaan houden met het echte werk.

 • Profielfoto
  knekkie

  @ Polansky Wat alle mac Pro speculaties betreft… Apple laat zich buiten de keynotes om nooit uit over beslissingen binnen het bedrijf. ze zaaien hooguit verwarring. Daardoor ontstaat er ruimte voor dit soort rare speculaties van mensen die claimen de waarheid te hebben gehoord…. ergens.. maar dit nooit hard kunnen maken.

  Hebben we laatst niet gelezen dat onze eiger ‘Steve Jobs’ het programma voor professionals eigenhandig de das om had gedaan? Goed dat het management deze beslissing heeft terug gedraaid.

  Hoe zeker weet je dit zo zeker dat steve jobs eigenhandig de Mac Pro de nek heeft om gedraaid, Polansky? Misschien was die wel onderdeel van de strategie om iedereen op het verkeerde been te zetten.

  “The reality distortionfield has been expanded”:P

  Jammer dat Apple daarmee 2 jaar verloren heeft, om eindelijk weer te komen met een nieuwe Mac Pro.

  Innovatie mag het natuurlijk helemaal niet heten, het is gewoon progressie. Techniek van toen is niet meer dezelfde als die van nu. Ik noem dat geen innovatie, maar gewoon evolutie.

  Innovatie, progressie EN evolutie hebben tijd nodig. Misschien heeft apple het reality distortion field wel gebruikt om die tijd te creëren.

  Steve jobs zei ooit op het podium dat een iPod met video geen goed idee was en de eerst volgende iPod had in eens video als nieuwe feature. Je kan het dus ook andersom op vatten. Door in het publiek het het een te zeggen achter de schermen het andere uit voeren.

  Met de post PC truck metafoor voor desktop computers heeft Steve Jobs misschien wel geprobeerd de industrie op het verkeerde been te zetten. Op exact de zelfde manier als met de iPod video destijds.

  En ondertussen bouwt apple rustig verder aan de Mac Pro en vind in hun ogen op nieuw de desktop computer uit. Een modulair basis station dat middels thunderbold uitbreidbaar is met rete dure accessoires die weer door apple gecontroleerd moeten worden voor ze verkocht mogen worden om zo maximaal een graantje mee te pikken.

  Nadat ze de MacPro nieuw leven in hebben geblazen hoop ik van ganzer harte dat ze ook weer wat mensen willen zetten op hun pro software divisie. De slag met Android valt niet te winnen, dus kunnen er best wel wat mannetjes terug die zich weer bezig kunnen gaan houden met het echte werk.

  Dit ben ik dan WEL weer met je eens. Alle fabrikanten struikelen ondertussen over elkaar heen met steeds snellere tablets die steeds meer en meer kunnen. Android en Windows RT zijn iOS in mogelijkheden Ver voorbij. Ook op apps catalogus begint het verschil kleiner en kleiner te worden. android is iOS op app catalogus al voorbij zelfs. Ik ben benieuwd wat Apple daar tegen in gaat brengen. Ze zijn op mobiel OS volledig overspoeld door de competitie.
  een nieuw iOS thema gaat daar geen verschil in brengen. Apple moet meer uit de kast halen om dat recht te trekken… Als ze dat uberhaubt willen. Ze maken genoeg geld met hoe het nu is.

  Ik wacht lekker af tot het apparaat er is. En zie dan wel verder of het dan interessant is om aan te schaffen.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Is Thunderbolt 2 ook een ander uitgang of kan het ook gebruikt worden in voorgaande Macs?

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Doe mij er maar 1 + 4k monitor

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben benieuwd wat we in de herfst allemaal voor goeds kunnen verwachten naast de Mac Pro.

  Misschien nieuwe 4k schermen idd.
  Waar hopen jullie nog meer op?

 • Profielfoto
  wensink

  Waar hopen jullie nog meer op?

  nieuwe retina MacBooks
  iPhone 5S/C
  iPad 5
  iPad mini 2
  iPod touch 6G
  retina iMac
  nieuwe Mac Mini…

 • Profielfoto
  MvL

  De nieuwe Mac Pro komt daarmee tussen 21 september en 20 december op de markt, ervan uitgaande dat Apple niet de de meteorologische maar de astronomische herfst als uitgangspunt neemt.

  Tsja, of ze bedoelen de traditionele fall-periode tussen Labor Day en Thanksgiving. Als je zó ver doorredeneert komt de Mac Pro ook een paar uur eerder in Nederland uit dan in Amerika. Volgens mij zit iemand de dagen af te tellen tot ‘ie eindelijk uitkomt…:smile:

  Ik lees een aantal reacties over de hoge prijs, wat gaat dit apparaat dan naar verwachting (ongeveer) kosten?

  Ik heb geen ervaring met de Mac Pro en de iMac. Is het voor niet-professionele gebruikers, bijvoorbeeld videoamateurs, ook interessant om te kiezen voor een ‘instapmodel’ Mac Pro in plaats van een 27 inch iMac met extra geheugen- en opslagopties? De prijs van een goedkope Mac Pro en van een iMac met allerlei dure extra opties ligt in de Amerikaanse Apple Store niet zo heel ver uit elkaar. Of zijn deze apparaten technisch onvergelijkbaar?

 • Profielfoto
  wensink

  Tja een Mac Pro is een echte workstation.
  Voor een beetje video editen voldoet een iMac prima.
  Maar de Mac Pro wordt natuurlijk ongelooflijk snel met zijn 60 gb/s ram en meer dan 1 gbit read en write plus dat je 2 super videokaarten hebt.
  Ik denk dat de Mac Pro met een quad core(als die er uberhaupt komt) vanaf 2500-3000 euro beschikbaar is, maar het zou ook kunnen dat ze er minimaal een 6 of 8-core in stoppen..

 • Profielfoto
  Hydræ

  De Mac Pro mag weer op het bureau komen te staan!:smile:

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Leuk prullenbak design, Ive.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Grapjes over het prullenbak-design kennen we nu wel, Redesigner! Maar ik ga zeker upgraden naar de nieuwe Mac Pro. Ik hou wel rekening met flinke leveringsproblemen. Pro-users hebben zó lang moeten wachten…dat wordt vast februari 2014 voordat nederland ‘m krijgt.

 • Profielfoto
  OSXIvogelbekdier

  Las ik niet eerder ergens op omt dat die nieuwe intel processor voor de MacPro alleen al 3000,-kost..?
  Heel slim van Apple om ons eerst te lang te laten wachten op een opvolger. Als dan het moment komt dat je echt je oude machine moet vernieuwen komen ze met een superduur apparaat waarvan nog maar de vraag is of je die net als de huidige modulair kunt uitbreiden.
  Video-pro’s hebben volgens mij nog steeds andere wensen dan de ‘audio-jongens’.. Of is het nu one size fits all?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Tja een Mac Pro is een echte workstation.
  Voor een beetje video editen voldoet een iMac prima.
  Maar de Mac Pro wordt natuurlijk ongelooflijk snel met zijn 60 gb/s ram en meer dan 1 gbit read en write plus dat je 2 super videokaarten hebt.
  Ik denk dat de Mac Pro met een quad core(als die er uberhaupt komt) vanaf 2500-3000 euro beschikbaar is, maar het zou ook kunnen dat ze er minimaal een 6 of 8-core in stoppen..

  2500? Dat mocht je willen. De goedkoopste MP is altijd al duurder geweest dan een iMac. Stop je daar de i7 in met 16 GB dan is die ook al 2500. Ga er maar gerust van uit dat de instap Mac Pro een stuk duurder is dan dat want anders is het prijsverschil te klein t.o.v. de prestaties. En dan reken ik nog niet eens het scherm erbij…

 • Profielfoto
  wensink

  Las ik niet eerder ergens op omt dat die nieuwe intel processor voor de MacPro alleen al 3000,-kost..?

  Ja dan hebben we het wel over de top of the line 12 Core CPU.
  Ik denk dat hij wel beschikbaar zal zijn vanaf 3000 euro, maar we zullen zien…