Mac Pro-chip 25% sneller in nieuwe test

Door: Koen van Tongeren - 22 reacties

De nieuwe Mac Pro is er nog niet, maar de eerste benchmarktests zijn al gedaan. In juni voerde Geekbench al een test uit. Daar kwam uit naar voren dat Apple’s nieuwe Mac Pro weliswaar erg snel is, maar minder snel dan gehoopt. Wel werd de kanttekening geplaatst dat de test is uitgevoerd op een 32-bit-versie van Geekbench, er een prototype van de processor in de Mac Pro zat en een vroege bèta van OS X Mavericks was gebruikt. Een andere benchmark-site komt nu met een eigen test die veel beter uitvalt.

Tom’s hardware heeft de Mac Pro zelf niet in handen kunnen krijgen, maar wel een recenter prototype van de nieuwe 12-core Intel Xeon E5-2697 2.70GHz processor waarmee de Mac geleverd gaat worden. Om problemen met Mavericks (dat nog steeds in bèta is) te voorkomen is gekozen om te testen met Windows 8. De 64-bit Geekbench-tests die hiermee gedaan zijn leverden gemiddeld 25% betere resultaten op.

Geekbench toont resultaten in scores. De vroege Mac Pro-test kwam uit op 23.901 terwijl sommigen erop gerekend hadden dat het zou lukken om de 30.000 te doorbreken. In de Geekbench-test van Tom’s hardware lukt het wel om hier voorbij te gaan. Vooral bij 3D-modelling-tests viel op dat de processor meer dan twee keer zo snel is als de huidige versie van de chip.

De nieuwe Xeon E5-chip wordt officieel onthuld op het Intel Developer Forum dat tussen 10 en 12 september plaats vindt in San Francisco. Vanaf dat moment kan er nieuws verwacht worden over de uitkomstdatum van de nieuwe Mac Pro. Eén ding weten ze bij Tom’s hardware al wel: goedkoop zal ‘ie niet worden. Naar verwachting zal de processor los verkocht worden voor ongeveer 3000 dollar, en dat is zonder futuristische prullenbak-behuizing.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  tomc

  futuristische prullenbak-behuizing.

  Haha maar hij ziet er toch best mooi uit.

 • Profielfoto
  wensink

  Zo, dat is een dure processor…

 • Profielfoto
  Rickje

  De vroege Mac Pro-test kwam uit op 23.901 terwijl sommigen erop gerekend hadden dat het zou lukken om de 30.000 te doorbreken. In de Geekbench-test van Tom’s hardware lukt het wel om hier voorbij te gaan.

  Wat is dan de geekbench score van deze Mac Pro test??

 • Profielfoto
  Nikita

  Mja, maar da’s retail. Apple betaald natuurlijk geen 2000 dollar per processor. Het laatste model kostte (high end) zo’n € 3900,-. Wellicht komt de nieuwe ook bij dat bedrag in de buurt…?

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik zie zelfs een preorderprice van bijna 3000,- dollar staan:

  Xeon E5-2697 V2 12 2.7 GHz 30 MB 130 Watt $2949.69

  Uiteraard krijgt Apple andere prijzen bij de inkoop, maar het zal inderdaad een prijzig bakkie gaan worden. Door mijn Mac Pro upgrade steeds maar uit te stellen heb ik heel wat geld bespaard zullen we maar zeggen.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @ozzie X: ik zie ’t ook. Heb die prijs nu toegevoegd. Dank.

 • Profielfoto
  wensink

  Pff nog duurder…

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik vind erg verwarrend artikel, of lig dat aan mij?
  Hebben ze aan de hardware specificaties een benchmark gedaan maar die komt niet geheel overeen. right?
  En dan staat er in de titel : Mac Pro 25% sneller in nieuwe test.
  Zonder dat de mac pro uberhaupt echt officieel aangekondigd is wanneer deze in de winkel verkrijgbaar is.
  ?

 • Profielfoto
  Nikita

  Wat ze hebben getest, begrijp ik uit het artikel, is alleen het prototype van de CPU die in de nieuwe Mac Pro gaat verschijnen. En dan onder Windows, i.p.v. OS X. Met die opstelling levert ‘ie dan schijnbaar een 25% snelheidswinst t.o.v. de huidige Mac Pro.

 • Profielfoto
  MEEUW

  De huidige mac pro van 4 a 6 jaar geleden :P?

 • Profielfoto
  INCTRL

  Onzin test zeg. Puur de CPU testen en dan niet op OSX niet op een mobo met intel chipset speciaal voor OSX etc etc.

  Wat zegt deze test dan eigenlijk? Bijzonder weinig.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Dus de prijs begint bij $ 4500?

 • Profielfoto
  wensink

  Dat weet niemand

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Tim weet het.

 • Profielfoto
  ocramarco

  Deze benchmarks gaan helemaal nergens over …

 • Profielfoto
  ernst.

  Ik heb mij nooit zo bezig gehouden met Benchmarks e.d. want…vaak weet je als gebruiker niet op welke manier e.d. deze testen allemaal zijn gedaan. Daarbij wordt ook vaak e.e.a. aangedikt puur en alleen om de verkopen te stimuleren. Het doel heilgt alle middelen inclusief onwaarheden en halve waarheden.

  Ik zal hoe dan ook deze “emmer”aanschaffen gewoon vanwege het uiterlijk vertoon want om rekening te houden met Apple zijn hardware voor hen die met high-end computers en servers werken,dat is allang voorbij en de baton is al overgenomen door andere merken die in dat opzic betrouwbaarder zijn gebleken.

  Volgens mij heb ik die Cube ook nog ergens staan…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik sluit mij aan bij (let op): MEEUW!:wink:
  Ik heb het gelezen maar weet nog steeds niet of de Mac Pro zijn geld waard is.
  Ik verwacht na deze lange tijd wachten een beest van een machine ( de instapper al) en niet iets vaags over 25%, Mavericks beta en Windows!?

  Dat hij erg duur zou worden is geen verassing, maar dan verwacht ik wel iets dat qua prestaties opzien baart. Toen de eerste Power Mac uitkwam werd er gelijk een FLOPS record gebroken en dat mag nu wel zeker gebeuren.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Kom maar door met die krachtpatser RAWRRR:P

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Werd trouwens wel tijd dat Apple z’n spierballen weer eens liet zien!

 • Profielfoto
  cids

  Een correcte “kop” voor dit artikel zou zijn:

  “Nieuwe Intel processor 25% sneller in nieuwe test…”

  Er is geen Mac Pro aan te pas gekomen, laat staan dat OS X gebruikt is…

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Apple beweert dat de nieuwe MacPro 100 % sneller is ( “Up to 2x faster”).
  We wachten wel af.

 • Profielfoto
  knekkie

  Dus ze hebben de processor getest en niet de Mac pro zelf.
  tegenvallertje zeg.

  dacht even een leuk nieuwtje te lezen.