Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 augustus 2013
Leestijd: 1 minuut

Leveroperatie? There’s an app for that

De iPad wordt niet alleen op school, maar ook veel in de zorg gebruikt. Daarbij moet niet alleen gedacht worden aan zelfzorg, in Duitsland is voor het eerst een leveroperatie uitgevoerd met behulp van een iPad. Er draait een speciale app die gebruik maakt van augmented reality.

Een leveroperatie is een precies werkje, bij het verwijderen van bijvoorbeeld een tumor moet op de millimeter nauwkeurig gewerkt worden. Bij verkeerd snijden kan de patiënt teveel bloed verliezen. Een iPad en een speciale app die ontwikkeld is door Fraunhofer MEVIS uit Bremen stelt een chirurg in staat nauwkeuriger te werken. Door middel van augmented reality kan de lever tijdens een operatie worden gefilmd en kunnen er 3D-modellen van het orgaan overheen geprojecteerd worden.

Het volgende deel van dit artikel is ongeschikt voor lezers met een zwakke maag.

De operatie werd uitgevoerd in het Asklepios-ziekenhuis in Hamburg.
Nauwkeurige projectie van modellen dmv augmented reality.
Medische informatie werd voorheen geprint, nu direct in 3D zichtbaar op de iPad.
Op 15 augustus werd de eerste levertumor verwijderd met behulp van de iPad.

Door middel van de app kan ook ingespeeld worden op onverwachte omstandigheden. Als een tumor bijvoorbeeld groter blijkt te zijn dan verwacht, moet de chirurg meteen een alternatieve beslissing nemen. Als een groter deel van de lever verwijderd moet worden, kan de app berekenen welk deel van de lever niet langer genoeg bloed krijgt. Op basis hiervan kan de chirurg beslissen of het overblijvend deel groot genoeg is om verder mee te leven, of dat bijvoorbeeld een levertransplantatie noodzakelijk is.

Via: Reuters

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leveroperatie? There’s an app for that
Sluiten