Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 17 augustus 2013

‘Jobs’ in bioscopen VS; pers kritisch, publiek enthousiast

Sinds gisteren draait Jobs in de Amerikaanse bioscopen. De film over het leven van Steve Jobs van zijn studententijd tot en met de glorieuze terugkeer bij Apple, heeft gemengde reacties losgemaakt. Mensen die persoonlijk met Jobs samenwerkten zeggen dat de film grotendeels op fictie berust. Recensenten zien voornamelijk een verhaal dat boeit maar niet inspireert. Bioscoopbezoekers zijn overwegend enthousiast.

Over één ding lijkt iedereen het in ieder geval eens zijn: de uiterlijke gelijkenissen tussen Ashton Kutcher en zijn karakter in de film zijn bijna eng. OMT zette de eerste reacties op Jobs voor je op een rij.

http://www.youtube.com/watch?v=8hqBpEpnwMQ

oud-medewerkers
Daniel Kotke en Bill Fernandez werkten beiden bij Apple in het prille begin. Allebei komen ze voor in de film. In een interview met Slashdot vertellen ze dat de makers veel creatieve vrijheid hebben genomen. Kotke, in de film gespeeld door Lukas Haas (het Amish-jongetje in Witness) zegt dat veel gebeurtenissen zijn overdreven en sommige scènes in werkelijkheid helemaal niet gebeurd zijn. Zo is het vertrek van Steve Wozniak bij Apple een dramatisch moment in de film, terwijl hier in werkelijkheid geen sprake van was.

Bill Fernandez (in de film gespeeld door Victor Rasuk) heeft Jobs nog niet gezien. Wel is hij bang dat er teveel gesuggereerd wordt dat de beiden Steves de enige waren die zich met personal computers bezig hielden. Volgens hem was Apple daarmee niet voorbestemd om een revolutie te ontketenen maar was geluk ook een factor. Hij ziet Jobs vooral als professioneel-geproduceerde ‘fan fiction’. Of hij zelf gaat kijken weet hij nog niet. Hij voelt er weinig voor om Steve nagespeeld te zien worden door iemand anders.

De meest uitgesproken oud-medewerker van Apple is Steve Wozniak. Al tijdens de productie van de film liet hij zich er negatief over uit. Het script noemde hij ‘crap’ en na de preview van een eerste scène uit de film liet hij weten dat deze in het echt nooit gebeurd is. Hoe serieus deze opmerkingen genomen moeten worden valt echter te betwijfelen. Wozniak wordt immers betaald door een studio om als adviseur mee te werken aan een andere film over Steve Jobs. Wanneer deze uitkomt is nog niet bekend.

pers
De Amerikaanse pers is niet onverdeeld enthousiast over de film. Over het algemeen wordt de film gewaardeerd om het scenario en acteerwerk, maar is het regisseur Joshua Michael Stern niet gelukt om te verrassen. Zo zegt Variety dat de film het midden houdt tussen een heiligverklaring van en een aanklacht tegen Steve Jobs. Daarmee wordt het een go-with-the-flow-productie die makkelijk wegkijkt maar niet imponeert.

De recensent van Time Magazine vindt dat er in de film teveel tijd besteed wordt aan boardroom-scenes en aan lange inspiratie-monologen van Jobs. Wel was ze tot tranen geroerd door de scènes waarin iconische Apple-producten ontwikkeld worden. Ook kon ze niet anders dan ontkennen dat Ashton Kutcher tot meer in staat blijkt te zijn dan de pretty boy-rollen die hij tot nu toe vaak had in speelfilms.

Ook de New York Times vindt dat Jobs teveel saaie vergaderkamers laat zien. De krant denkt dat Steve Jobs zich in z’n graf zou omdraaien als hij wist dat zijn eerste filmbiografie de aantrekkingskracht van een PowerPoint-presentatie had. Ook komt het ware karakter Steve Jobs niet goed uit de verf. Volgens de krant is dit gedeeltelijk te wijten aan de beperkte acteerkwaliteiten van Kutcher, de slechte regie van Stern én de kwaliteit van het script, geschreven door Matt Whiteley. De balans tussen Jobs’s contrasterende eigenschappen komen niet voldoende terugkomen in de film, aldus de NYT.

publiek
De reacties van het publiek zijn net zo divers als die van de ‘experts’. Op film-beoordelingsite Rotten Tomatoes geeft 24% van de film-experts een positieve beoordeling. Bezoekers van de film geven een hogere beoordeling op de site. Gemiddeld krijgt Jobs een 6,4. Meer dan de helft van de respondenten zegt het een goede film te vinden.

Op Twitter zijn overwegend positieve reacties te lezen. Vooral Ashton Kutcher (@aplusk op Twitter) wordt geroemd om zijn acteerprestaties. Ook lijken veel Twitteraars buiten de V.S. vol spanning te wachten tot de film in hun land in de bioscoop draait.

Nederland
In Nederland draait Jobs vanaf 5 september in de bioscopen. Op 3 september wordt in Amsterdam een feestelijke première gehouden. One More Thing is hierbij aanwezig maar jij kunt er ook bij zijn, om zelf als een van de eersten een oordeel te vellen! Houd OMT goed in de gaten, binnenkort komt er meer nieuws.

In de tussentijd kun je wel alvast genieten van de officiële soundtrack van Jobs, te vinden in de iTunes Store.

Reageer op artikel:
‘Jobs’ in bioscopen VS; pers kritisch, publiek enthousiast
Sluiten