‘Jobs’ in bioscopen VS; pers kritisch, publiek enthousiast

Door: Koen van Tongeren - 44 reacties

Sinds gisteren draait Jobs in de Amerikaanse bioscopen. De film over het leven van Steve Jobs van zijn studententijd tot en met de glorieuze terugkeer bij Apple, heeft gemengde reacties losgemaakt. Mensen die persoonlijk met Jobs samenwerkten zeggen dat de film grotendeels op fictie berust. Recensenten zien voornamelijk een verhaal dat boeit maar niet inspireert. Bioscoopbezoekers zijn overwegend enthousiast.

Over één ding lijkt iedereen het in ieder geval eens zijn: de uiterlijke gelijkenissen tussen Ashton Kutcher en zijn karakter in de film zijn bijna eng. OMT zette de eerste reacties op Jobs voor je op een rij.

https://www.youtube.com/watch?v=8hqBpEpnwMQ

oud-medewerkers
Daniel Kotke en Bill Fernandez werkten beiden bij Apple in het prille begin. Allebei komen ze voor in de film. In een interview met Slashdot vertellen ze dat de makers veel creatieve vrijheid hebben genomen. Kotke, in de film gespeeld door Lukas Haas (het Amish-jongetje in Witness) zegt dat veel gebeurtenissen zijn overdreven en sommige scènes in werkelijkheid helemaal niet gebeurd zijn. Zo is het vertrek van Steve Wozniak bij Apple een dramatisch moment in de film, terwijl hier in werkelijkheid geen sprake van was.

Bill Fernandez (in de film gespeeld door Victor Rasuk) heeft Jobs nog niet gezien. Wel is hij bang dat er teveel gesuggereerd wordt dat de beiden Steves de enige waren die zich met personal computers bezig hielden. Volgens hem was Apple daarmee niet voorbestemd om een revolutie te ontketenen maar was geluk ook een factor. Hij ziet Jobs vooral als professioneel-geproduceerde ‘fan fiction’. Of hij zelf gaat kijken weet hij nog niet. Hij voelt er weinig voor om Steve nagespeeld te zien worden door iemand anders.

De meest uitgesproken oud-medewerker van Apple is Steve Wozniak. Al tijdens de productie van de film liet hij zich er negatief over uit. Het script noemde hij ‘crap’ en na de preview van een eerste scène uit de film liet hij weten dat deze in het echt nooit gebeurd is. Hoe serieus deze opmerkingen genomen moeten worden valt echter te betwijfelen. Wozniak wordt immers betaald door een studio om als adviseur mee te werken aan een andere film over Steve Jobs. Wanneer deze uitkomt is nog niet bekend.

pers
De Amerikaanse pers is niet onverdeeld enthousiast over de film. Over het algemeen wordt de film gewaardeerd om het scenario en acteerwerk, maar is het regisseur Joshua Michael Stern niet gelukt om te verrassen. Zo zegt Variety dat de film het midden houdt tussen een heiligverklaring van en een aanklacht tegen Steve Jobs. Daarmee wordt het een go-with-the-flow-productie die makkelijk wegkijkt maar niet imponeert.

De recensent van Time Magazine vindt dat er in de film teveel tijd besteed wordt aan boardroom-scenes en aan lange inspiratie-monologen van Jobs. Wel was ze tot tranen geroerd door de scènes waarin iconische Apple-producten ontwikkeld worden. Ook kon ze niet anders dan ontkennen dat Ashton Kutcher tot meer in staat blijkt te zijn dan de pretty boy-rollen die hij tot nu toe vaak had in speelfilms.

Ook de New York Times vindt dat Jobs teveel saaie vergaderkamers laat zien. De krant denkt dat Steve Jobs zich in z’n graf zou omdraaien als hij wist dat zijn eerste filmbiografie de aantrekkingskracht van een PowerPoint-presentatie had. Ook komt het ware karakter Steve Jobs niet goed uit de verf. Volgens de krant is dit gedeeltelijk te wijten aan de beperkte acteerkwaliteiten van Kutcher, de slechte regie van Stern én de kwaliteit van het script, geschreven door Matt Whiteley. De balans tussen Jobs’s contrasterende eigenschappen komen niet voldoende terugkomen in de film, aldus de NYT.

publiek
De reacties van het publiek zijn net zo divers als die van de ‘experts’. Op film-beoordelingsite Rotten Tomatoes geeft 24% van de film-experts een positieve beoordeling. Bezoekers van de film geven een hogere beoordeling op de site. Gemiddeld krijgt Jobs een 6,4. Meer dan de helft van de respondenten zegt het een goede film te vinden.

Op Twitter zijn overwegend positieve reacties te lezen. Vooral Ashton Kutcher (@aplusk op Twitter) wordt geroemd om zijn acteerprestaties. Ook lijken veel Twitteraars buiten de V.S. vol spanning te wachten tot de film in hun land in de bioscoop draait.

Nederland
In Nederland draait Jobs vanaf 5 september in de bioscopen. Op 3 september wordt in Amsterdam een feestelijke première gehouden. One More Thing is hierbij aanwezig maar jij kunt er ook bij zijn, om zelf als een van de eersten een oordeel te vellen! Houd OMT goed in de gaten, binnenkort komt er meer nieuws.

In de tussentijd kun je wel alvast genieten van de officiële soundtrack van Jobs, te vinden in de iTunes Store.

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  Mjvleggeert

  Maandag en dinsdag draait hij in luxenburg
  Als je niet kan wachten paar uurtjes rijden

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @koen: kleine typo: ‘Amsish’ i.p.v. ‘Amish’ (verder geen probleem, just FYI).

  On-topic: ben benieuwd! Ga nooit naar de bioscoop en ook hier niet voor, maar als hij online te vinden is, zal ik ‘m graag willen zien;).

 • Profielfoto
  Bart Vernhout

  Vandaag deze film al gezien met de 74 andere winnaars van iPhoneclub! De gelijkenis is inderdaad super, echter had ik liever gezien dat ook de introductie van de iPhone en de diverse iPods in de film waren opgenomen… Het is een leuke film om als “Apple fan” te gaan kijken en geeft je (na het lezen van het boek) een visueel inzicht van de diverse personen die Apple groot hebben gemaakt… Na afloop van de film kwam er van 75 mensen een groot applaus!

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Voor geen goud dat ik die film ga kijken, ik heb geen behoefte om dat soort lijkenpikkerij te sponsoren.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Leuk artikel. Maar… om over Wozniak te schrijven:

  “Hoe serieus deze opmerkingen genomen moeten worden valt echter te betwijfelen. Wozniak wordt immers betaald door een studio om als adviseur mee te werken aan een andere film over Steve Jobs. “

  Volgens mij is Wozniak in alles wat hij doet zo eerlijk als goud. Dus om te suggereren dat wat hierboven staat zonder feitelijk bewijs gaat wel erg ver… erg suggestief.

 • Profielfoto
  1984

  Kotke, in de film gespeeld door Lukas Haas zegt dat veel gebeurtenissen zijn overdreven en sommige scènes in werkelijkheid helemaal niet gebeurd zijn. Zo is het vertrek van Steve Wozniak bij Apple een dramatisch moment in de film, terwijl hier in werkelijkheid geen sprake van was.

  Is dat niet in elke film/serie het geval. Daarnaast beleefd de ene persoon het zelfde moment anders dan iemand anders.
  En dan heb je ook mensen die het te letterlijk nemen , het is een film.

  De politieman in de serie Dokter Tinus, gespeeld door Tygo Gernandt, drinkt met zijn uniform aan en stuurt dorpsbewoners de weg op zonder rijbewijs. De politie wil niet dat het officiële politielogo van de nationale politie wordt gebruikt in een dergelijke serie waarin een verkeerd beeld van de politie wordt neergezet.

 • Profielfoto
  sir_huor

  Komt hij op dezelfde datum ook naar belgie als in nederland?

 • Profielfoto
  bartvdv

  Wie zit er eigenlijk te wachten op de release van een B-film. Zelfs op TV zou ik wegzappen. Geef mij maar een documentaire over Apple of een ander bedrijf. En ik heb grote vraagtekens over de link met de werkelijkheid. Dit soort films is toch maar geromantiseerd.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Je moet het ook niet echt serieus als een kwalteitsfilm zien, meer een film die nog even probeert mee te liften op de Apple-hype na de dood van SJ. ’t Zelfde geldt voor die andere film

 • Profielfoto
  defores

  @GrannySmith

  Sterker nog Wozniak is de enige die kan weten of die scene wel of niet is gebeurd.
  Ik wacht wel op de andere film die geen zelf verzonnen stukjes heeft.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik trek me niks aan van al dat gezeik “dat het niet realistisch genoeg is” en ga de film gewoon samen met m’n beste vriend zien. Ik ben geen filmcriticus, dus mij kan het allemaal geen zak schelen. Zolang het maar een goede film is, en dat is natuurlijk puur persoonlijke voorkeur en interesse.

  Dus aan al die azijnpissers: GET A LIFE. Het is maar en film.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Dat wisten we toch allang dat het een onder de maat b-film ging worden.
  En dat er tot een bepaald deel van zijn leven werd gefilmd om zo nog een deel 2 te kunnen maken.
  En dat dit puur uit commerciele oogpunt gemaakt is. Meeliften op de hype.
  Daar hoef je toch geen genie voor te zijn lijk me :).

  @noplasticphones, azijnpissers bedoeld u kritische mensen. En zonder kritische mensen gaat de wereld niet vooruit.
  Kijk maar naar de iphone. Zonder de kritische oogpunt van Jobs was er nooit zoiets ter wereld gekomen.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  @MEEUW

  De film gaat er echt niet beter op worden als deze “critici” maar blijven doorzagen op details die een normale persoon niet eens opmerkt hoor. Ik heb de biografie ook gelezen, ik ben ook een Apple-fanboy, maar dat de film niet 100% correct is maakt mij werkelijk niks uit. Niemand was aanwezig op sommige momenten, dus soms moet er wel wat gegokt worden. De film is gemaakt, dus wat gaan de critici nu nog veranderen? En een iPhone is wel wat meer wereldschokkend en vernieuwend dan een simpele film.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik hoop dat het een leuke, vermakelijke, interessante film is. Het maakt mij als kijker niks uit of elk detail in de film waargebeurd is, daarom is het een film en geen documentaire. En als ik hem heb gezien dan geef ik mijn oordeel.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  De film geeft ook geenszins de indruk dat het exact naar de realiteit iets weergeeft. Er staat niet voor niets bij ‘Inspired by true events’, niet ‘Exactly like true events’…

 • Profielfoto
  Hermanko

  Juist ja : GET A LIFE. Het is maar en film..

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Tja, Ashton Kutcher hé…

  Eikel speelt eikel.

 • Profielfoto
  ipieter01

  Ik ga wel over een paar jaar naar de versie van Sony Pictures kijken, zij hebben de rechten om de film te maken van de officiele biografie. Liever dat dan zo’n hype-film.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Waarom moeten er nou eigenlijk zoveel films over Steve Jobs komen?
  Ik herinner me niet dat echte uitvinders zoals bijvoorbeeld Nikola Tesla zoveel films hebben gekregen?

 • Profielfoto
  ernst.

  OMT doet zijn naar eer aan als fansite want de header en het verslag proberen de slechte ontvangst in de Amerikaanse pers te verhullen met mildere woorden. Jammer maar niet raar als je geen echt journalistieke (onafhankelijke) site bent.

  Sinds de dood van oprichter Steve Jobs in 2011 is de Amerikaanse computergigant Apple aan het worstelen. Het aandeel heeft waarde verloren, het bedrijf moet zich in drie rechtszaken tegelijk verdedigen, de concurrenten rukken op, en het merk verliest zijn coole glans een beetje. .

  Nu is er Jobs, een biografische speelfilm over een van de belangrijkste ondernemers in de Amerikaanse geschiedenis. Vrijdag ging hij in roulatie in de VS, en de Apple-top zal ongetwijfeld hebben gehoopt op positieve publiciteit – een hype zoals de eerste iPhones veroorzaakten. De hoop blijkt tevergeefs. De film is neergesabeld als saai en plichtmatig: alweer een ‘gebed aan het altaar van Steve Jobs’, oordeelt BusinessWeek.

  De Amerikanen waren lang voor zijn dood geobsedeerd door Steve Jobs, hier gespeeld door Ashton Kutcher. De bestseller Steve Jobs van Walter Isaacson diende als ondergrond voor de speelfilm.

  Jobs was niet alleen uitvinder, maar ook selfmade filosoof en inspirator van generaties techno- logienerds. Sinds hij aan kanker overleed, rees zijn ster nog verder. Larry Ellison, de topman van electronicabedrijf Oracle, omschreef Steve Jobs onlangs als ‘onze Edison’, naar uitvinder Thomas Edison. Jobs was zo belangrijk voor Apple, dat Ellison betwijfelt of de onderneming zonder hem wel een toekomst heeft.

  Daarom werd naar de zomerfilm uitgezien – en is nu de teleurstelling groot. ‘Het moet worden opgemerkt dat Ashton Kutcher niet rampzalig is’, aldus The Washington Post. ‘Maar het is maar goed dat het verhaal halverwege de jaren negentig ophoudt.’ Jobs is een weinig pakkende bedrijfsgeschiedenis geworden, schrijft The Post, terwijl de man Jobs zo’n interessante, mysterieuze figuur was.

  Net als The Social Network (2010), over Facebookoprichter Mark Zuckerberg, concentreert Jobs zich op de cruciale periode in het leven van de briljante man: de jaren tussen zijn vroegtijdige vertrek van de universiteit en zijn triomfantelijke terugkeer naar Apple. Maar zijn complexe karakter blijft vlak, luidt een veel gehoorde klacht in de kritieken.

  Gelukkig kan de Apple-oprichter – die zichzelf als visionair zag, in scherp contrast met de fantasieloze bureaucraten van eeuwige concurrent Microsoft – de recensie van The New York Times niet tot zich nemen. ‘Het zou Steve Jobs tot waanzin drijven’, begint deze krant zijn kritiek, ‘dat de nieuwe film over zijn leven de sexappeal van een powerpointpresentatie heeft.

 • Profielfoto
  Steef Ams

  @ernst Kun je de bron vermelden, liefst met link? Dank je.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @MEEUW

  De film gaat er echt niet beter op worden als deze “critici” maar blijven doorzagen op details die een normale persoon niet eens opmerkt hoor. Ik heb de biografie ook gelezen, ik ben ook een Apple-fanboy, maar dat de film niet 100% correct is maakt mij werkelijk niks uit. Niemand was aanwezig op sommige momenten, dus soms moet er wel wat gegokt worden. De film is gemaakt, dus wat gaan de critici nu nog veranderen? En een iPhone is wel wat meer wereldschokkend en vernieuwend dan een simpele film.

  Als niemand kritisch op een film, hoef niemand een goede film te maken. Want ja … wat maakt de kwaliteit nog uit.
  En ja ik zie wel degelijk het verschil tussen een goede film en slechte film. NIet alleen ik. Andere ook, daarom zijn er sites zoals http://www.imdb.nl Film fan’s noem je dat.
  Dus get a life. en kijk verder dan alleen maar een appel. En noem niet gelijk iemand azijnpisser of zeikerd.

  Als Jobs niet zo kritische was tijdens het ontwikkelen van de iphone, was er misschien niets wereldschokkends gebeurd.
  De iphone was meer dan het design, de mogelijkheden en techniek.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Wereldschokkends? Haal die plaat voor je hoofd vandaan en wordt realistisch.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  @MEEUW

  Lees jij wel wat ik zeg? Je zegt “kijk eens verder dan een appel”. Ik zeg net dat de gebeurtenissen in de film NIET overeen moeten komen met de echte geschiedenis van Apple. Dat is het tegenovergestelde van wat een Apple-freak zou zeggen. En enkele details maken van de film nog geen slechte film. De “gewone” mensen (en dus niet de critici) vonden de film over het algemeen wél goed.

  Dus als deze kritische mensen maar gaan doorzagen over details die een gewoon persoon niet opmerkt, verpesten ze deels de ervaring voor gewone kijkers. En volgens mij zijn er nog steeds minder “filmfanaten” dan gewone kijkers die zin hebben in een leuke film over een man die hen inspireert. Maar ja, een film moet blijkbaar een documentaire zijn voor bepaalde mensen.

 • Profielfoto
  YoYelloW

  Nou, nog een kleine week, dan kan ik em zien. privé voorstelling met mijn hele afdeling:)

 • Profielfoto
  bartvdv

  Ik beschouw de film als de nieuwste Kabouter Plop-film, alleen interessant voor de doelgroep, alhoewel interessant hier zelfs niet op zijn plaats is. Dit is het soort films dat meestal onmiddellijk op dvd wordt uitgeleverd.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  @MEEUW

  Lees jij wel wat ik zeg? Je zegt “kijk eens verder dan een appel”. Ik zeg net dat de gebeurtenissen in de film NIET overeen moeten komen met de echte geschiedenis van Apple. Dat is het tegenovergestelde van wat een Apple-freak zou zeggen. En enkele details maken van de film nog geen slechte film. De “gewone” mensen (en dus niet de critici) vonden de film over het algemeen wél goed.

  Dus als deze kritische mensen maar gaan doorzagen over details die een gewoon persoon niet opmerkt, verpesten ze deels de ervaring voor gewone kijkers. En volgens mij zijn er nog steeds minder “filmfanaten” dan gewone kijkers die zin hebben in een leuke film over een man die hen inspireert. Maar ja, een film moet blijkbaar een documentaire zijn voor bepaalde mensen.

  Nee, jij verdedigd gewoon deze film over een van de grootste klootzakken van de 21ste eeuw die alleen door media als Jezus van de computing wordt gezien. En dan laten ze Kelso ook nog de hoofdrol spelen! Dat is geen film waardig. Maar he! Dat mag! Mijn mening over de ¨meshia¨ Jobs is nu totaal niet belangrijk. Kijk, er zijn mensen die zeggen dat de film goed is, en er zijn mensen (vreemd genoeg een meerderheid) die zeggen dat het redelijk tot slecht is. Deal with it.

 • Profielfoto
  maconly

  Waarom moeten er nou eigenlijk zoveel films over Steve Jobs komen?
  Ik herinner me niet dat echte uitvinders zoals bijvoorbeeld Nikola Tesla zoveel films hebben gekregen?

  iets met heden en verleden .

  is je ipod kapot ?

  Jobs was een genie , als je dat niet is opgemerkt zou ik me er nog maar eens in verdiepen.

 • Profielfoto
  King1987

  Ik heb de film gisteren ook gezien, dankzei iPhoneclub.

  – kijkt lekker weg
  – geen klassieker
  – goed acteer werk van A. K. als S. J.
  – als je het boek niet hebt gelezen of je weet niks van de geschiedenis, dan gaat de film te snel. (Let op de beatles, de geur van S. J. etc etc)
  – het einde was wat voor mijn gevoel te snel en te afgeraffeld in elkaar gezet. Hadden ze wat mogen aanpassen, verder uit een zetten. Maar goed, de film duurde al 124.

  Kortom, voor de echte geek een toffe film om te zien. Voor de niet geek: hij kijkt lekker weg maar je zal niet alles volgen.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Als Job een genie is, is Benny Hill hilarisch

 • Profielfoto
  Zakske

  Bioscoopbezoekers zijn overwegend enthousiast.

  Het is een film die veel Apple-fans aanspreekt, en die zullen dus in groten getale de film gaan kijken. Als je dan ziet dat de film op iMDB nu al een magere 5,5 krijgt denk ik niet dat je kunt stellen dat hij enthousiast wordt onthaald. “Pirates of Silicon Valley” krijgt een 7,1 op iMDB, en ik vond die film nou ook niet echt om over naar huis te schrijven.

 • Profielfoto
  Gezellig

  Inderdaad, een 5,5 op iMDB betekent dat het gewoon een prutfilm is. Laat maar zitten dus.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @The Redesigner
  Wow, jij lijkt wel veel op die gast van Apple de het design heeft gedaan van,…was het niet de iPhone 3GS?

 • Profielfoto
  ernst.

  En aanvullend is te lezen dat Steve Wozniak niet te spreken is over de film.
  Kortom je kan jezelf beter een bezoekje naar de bioscoop besparen en wachten tot deze op dvd ergens uitkomt en anders gewoon Pirates of the Sillicon Valley nog een keer bekijken… Enige pluspunt aan de film “Jobs” is de hoofdrolspeler die dus griezelig goed op de Steve Jobs in zijn jonge jaren (80) lijkt.

  En het gegeven wat ergens werd genoemd dat de bezoekers (veelal scholieren/studenten dus) enthousiast zijn zegt niets. Ten eerste is het geen goede graadmeter voor de gemiddelde bioscoopbezoeker en zijn smaak want je meet de kwaliteit van een film niet aan bezoekers die al sowieso een vooroordeel hebben jegens een bepaalt soort film. Daarmee bedoel ik dat de gemiddelde scholier/student sowieso al Apple-Facebook-Whatsapp e.d. minded is, en dus alles wat daarmee geassocieerd wordt voor zoete koek slikt en al leuk vindt. Met zo een instelling kun je dus al niet meer spreken van een onbevooroordeelde bioscoopbezoeker die een film als deze op zijn waarde kan inschatten. Dus dat ze het een goede/leuk film vinden. Tuurlijk…wat had je anders verwacht.

 • Profielfoto
  THX-1138
 • Profielfoto
  The Redesigner

  Waarom moeten er nou eigenlijk zoveel films over Steve Jobs komen?
  Ik herinner me niet dat echte uitvinders zoals bijvoorbeeld Nikola Tesla zoveel films hebben gekregen?

  iets met heden en verleden .

  is je ipod kapot ?

  Jobs was een genie , als je dat niet is opgemerkt zou ik me er nog maar eens in verdiepen.

  Genie? Het enige genie dat ooit bij Apple heeft rond gelopen is Wozniak. Wozniak was een genie, Steve Jobs niet. Ik heb de biografie van Isaacson gelezen er steeds als er mensen waren bijvoorbeeld in het Macintosh team werd er altijd dit herhaald : ”Altijd als ik bij Steve kwam met een suggestie of idee sloeg hij dit altijd af en maakte me uit voor idioot, dit alleen om een week later dat idee aan het team voor te stellen en dan zeggen dat hij erop kwam.”

  Later komt Jony Ive (de design goeroe op mijn avatar) aan het woord en zegt precies het zelfde: “He [Jobs] will go through a process of looking at my ideas and say, ‘That’s no good. That’s not very good. I like that one,'” Ive told Isaacson. “And later I will be sitting in the audience and he will be talking about it as if it was his idea. I pay maniacal attention to where an idea comes from, and I even keep notebooks filled with my ideas. So it hurts when he takes credit for one of my designs.”
  Jobs was een dief, maar meester in marketing en met de staf zwaaien. Zijn personeel, vrienden en rivalen waren de genieën. Maar de beste man is gestorven aan vreselijke ziekte dus hou ik me eigen in.

  En mijn iPod is nog in prima staat, bedankt voor het vragen.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Bedankt redesigner voor je insteek. Ik heb die biografie gekocht vorig jaar maar ik ben nog niet verder gekomen dan pagina 5. Als ik dit zo lees wordt het eens tijd dat ik mij er eens aan waag.

 • Profielfoto
  Djmichel

  Als je naar de film ‘The Lone Ranger’ kijkt dan werd die ook slecht onthaald in de U.S., terwijl deze in Europa juist meer gewaardeerd lijkt te worden. Het blijft een kwestie van smaak natuurlijk. Ik denk dat het bij Jobs ook wel zo zal zijn.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Voor geen goud dat ik die film ga kijken, ik heb geen behoefte om dat soort lijkenpikkerij te sponsoren.

  Wat een intens domme logica.
  Koop ook dan geen iPhone meer van Apple.

  Die vuile Cook die over het lijk van Jobs zijn producten verkoopt. Tfoe!

 • Profielfoto
  INCTRL

  Inderdaad, een 5,5 op iMDB betekent dat het gewoon een prutfilm is. Laat maar zitten dus.

  Grappig dat een handjevol mensen op IMDB voor jou bepalen of je uberhaupt een film gaat kijken of niet. Heb je geen eigen mening en ben je altijd zo’n mak schaapje die overal achteraan loopt?

 • Profielfoto
  THX-1138

  @Inctrl He, “ondernemer”.. Ik vind 3688 votes anders meer dan een handje vol..

 • Profielfoto
  MEEUW

  @INCTRL vind beetje raar dat je andermans reactie als dom bestempel maar zelf een nog (2x) intens passievol dommere reactie geef ;).

 • Profielfoto
  bartje

  Lekker zinloze discussies hier over wat een goede of slechte film zou zijn. Ik hoef mijn mening over de film (zodra ik ‘m heb gezien) toch niet te ventileren hier, om andere ervan proberen te overtuigen.

  Recensies geven je wel een indruk, maar het is niet bepalend of ik de film wil kijken of niet. Elke biografische film of op boek gebaseerde films zijn nooit geheel als de werkelijkheid. Ik denk dat als het dat zou zijn, je een film moet maken van tien uur. Ik merk dat die Woz altijd wel commentaar heeft klaar liggen over alles wat Apple nu doet. Hij doet al lang niet meer mee. Zijn mening zou voor mij al helemaal geen invloed hebben.