iOS 7: Apps ‘on demand’ herstellen uit iCloud-backup

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Ondanks dat we langzaam maar zeker naar de eerste niet-beta van iOS 7 toewerken, worden er nog steeds nieuwe features ontdekt. De feature die een redacteur van Gizmodo vandaag ontdekte is een bijzondere die als voor-, maar ook als nadeel gezien kan worden.

Bij het herstellen van een iCloud-backup op een lege iDevice worden alle apps opnieuw gedownload. Dit kan een tijd duren en belast de internetverbinding aanzienlijk. De Gizmodo-redacteur herstelde zijn iPad op iOS 7 en merkte dat zijn apps niet begonnen te downloaden, de iconen waren grijs en er gebeurde niets. Het leek alsof de downloads waren vastgelopen. Wat bleek? Pas als de app voor het eerst gestart werd, werd deze gedownload. iOS 7 zet de iconen als schim terug en begint alleen ‘on demand’ met downloaden. 

De grijzige apps worden bij het eerste gebruik gedownload.
De grijzige apps worden bij het eerste gebruik gedownload.

Het voordeel van deze feature is dat een iDevice meteen na het herstellen weer bruikbaar is. De gebruiker kiest zelf welke app als eerste gedownload moet worden en het apparaat wordt niet onnodig belast door app-installaties die door het wifi-netwerk gepropt worden.

Aan de andere kant tap je je suf om álle apps gedownload te krijgen. Een ‘alles downloaden’-knop zou niet misstaan. Wat denk jij ervan? Slimme feature of een onnodig maatregel.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  GeenMorgenrood

  Hoezo suftappen? Eén keer met iTunes synchroniseren en de klus is geklaard.

 • Profielfoto
  Dirk Depever

  Dit is ook al zo op iOS 6.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Hmm? De laatste keer dat ik een iOS 6 backup uit iCloud heb teruggezet begon alles achter elkaar te downloaden en had ik geen keuze in welke apps eerst.

 • Profielfoto
  Wolfii82

  Wellicht dat dit dan sinds Beta 5 het geval is, want toen ik van iOS 6 direct naar iOS 7 Beta 4 ging werd alles tegelijk gedownload

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik heb dit al gemerkt met het synchroniseren van apps. Als ik een app download op mijn iPhone 5 (met iOS6) komt dezelfde app gedimd op mijn iPhone 4 (met iOS7). Vervolgens moet ik 1 keer tappen om die app daadwerkelijk te installeren.

 • Profielfoto
  steveb

  zou ideaal kunnen zijn om te ontdekken welke apps je (bija) nooit meer gebruikt. perfect voor de grote schoonmaak en om weer wat beter te structureren en sorteren

 • Profielfoto
  THX-1138

  Mijn oma heeft kniekousen gebreid in dezelfde kleuren als iOS7. Ik ben er erg trots op. Onlangs had ik een een fijne korte broek met ruitjesmotief aan waar mama een kaarsrechte vouw in gestreken had met daaronder dus mijn geblokte kniekousen in de kleuren van iOS7. Om het af te maken had ik witte lakschoenen aan. Apetrots paradeerde ik rond in het winkelcentrum van ons dorp. Ik kreeg erg positieve reacties.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Wanneer het iOS device weer start een messagebox ‘alle apps herstellen?’ Ja/Later.

 • Profielfoto
  MeikoTop

  Mij maakt het niet uit, hoe vaak herstel je je idevice nou?

 • Profielfoto
  Trat

  Mij maakt het niet uit, hoe vaak herstel je je idevice nou?

  Ieder jaar als ik een nieuwe iPhone koop;
  Een keer toen ik een nieuwe iPhone krijg i.v.m. een garantiekwestie;
  Die keer dat ik een iPad kocht en mijn backup van de iPhone gebruikte om de iPad in te richten;
  4 maanden terug toen ik een nieuwe iPad mini kocht.

  Best vaak in mijn geval. Al doe je het maar 1 keer, dan nog is dit prettig. Zeker blij met deze ontwikkeling – details als deze onderscheiden Apple van de prul Samsungs en Windows blokken.

 • Profielfoto
  iPredict

  Nog een voordeel: je wilt niet per se alle apps herstellen en je nieuwe iDevice meteen volproppen. Het is een tweede kans om na te denken over wat je echt gebruikt en nodig hebt.

 • Profielfoto
  MacRay

  Dit was ook al zo bij ios 6.

  So nothing new