Miljardair investeert flink in Apple

Door: Koen van Tongeren - 24 reacties

De CEO van Oracle mag dan voorspellen dat Apple het niet redt zonder Steve Jobs, Carl Icahn denkt er heel anders over. De miljardair en eigenaar van een grote investeringsmaatschappij heeft een flink aantal aandelen Apple gekocht. De gevolgen hiervan waren direct te merken: groene cijfers op de NASDAQ.

Via Twitter maakte Icahn bekend dat Apple volgens hem zwaar ondergewaardeerd is op de beurs. Na een gesprek met Apple’s CEO Tim Cook besloot hij daarom een substantieel aantal aandelen te kopen. Hoeveel het er precies zijn laat Icahn niet weten in zijn tweet. Bronnen rond het bedrijf melden echter dat het om meer dan een miljard dollar gaat.

Het nieuws dat Apple volgens Icahn (die zich wellicht nu kan omdopen naar iCahn) ondergewaardeerd is op de beurs heeft direct een winst van het aandeel opgeleverd. Gisteren schoot de koers omhoog naar 489,57 dollar per aandeel, een winst van meer dan 16 dollar. Daarmee werd Apple in één dag 17 miljard dollar meer waard. De huidige koers is echter nog steeds ver beneden de 700 dollar waar het aandeel vorig jaar rond deze tijd op stond. Volgens Icahn zou het aandeel Apple eigenlijk weer op die waarde moeten staan, ervan uitgaande dat de huidige winstcijfers doorzetten.

Het blijft gissen of het Tim Cook was die in het telefoongesprek voorafgaand aan de aankoop Icahn gerustgesteld heeft, al dan niet met nieuws over producten die in aantocht zijn. Feit blijft wel dat dergelijke grote investeerders zelden zulke grote bedragen inzetten voor risicovolle ondernemingen. Ook geeft de aankoop aan dat Icahn vertrouwen heeft in de leiding van het bedrijf. Apple is immers bezig met een enorme terugkoop van aandelen, waardoor het zich in de toekomst minder hoeft aan te trekken van aandeelhouders. In een tweede tweet laat Icahn weten dat dit volgens hem niet snel genoeg kan gebeuren.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Hypertallih

  Nice.

 • Profielfoto
  mslik

  Tja het kan dan misschien ver beneden vorig jaar zijn, maar was dat dan wel reeel. Als ze maar goede spullen blijven maken, ik heb toch geen aandelen:)

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Is dat geen handel met voorkennis?

 • Profielfoto
  Pim Hienkens

  iCahn legt in een interview ook nog eens uit dat als ze doorgaan met aandelen inkopen de winst niet hoeft te stijgen terwijl de winst per aandeel (een heel belangrijk getal voor beleggers) toch zal stijgen. Hij zei dat de waarde van het aandeel wel naar $600 zou gaan door deze maatregelen terwijl de toch wel te verwachten groei daar niet eens in is meegewogen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Gijs Raggers

  Is dat geen handel met voorkennis?

  Neen, dat is pure marktmanipulatie, maar geen haan die er zal naar kraaien, laat staan de SEC. Mocht ik een miljardje teveel hebben dan krijg ik de beurskoers van elk bedrijf naar boven.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Koen:

  Feit blijft wel dat dergelijke grote investeerders zelden risicovol investeren met zulke grote bedragen.

  Dat is wel zéér naïef. Icahn heeft een persoonlijk vermogen van 20 miljard dollar en is een pure speculant, rijk geworden met, voornamelijk, hefboomfondsen. Nu wordt de druk op Tim Cook nóg groter.

 • Profielfoto
  Xcode

  Neen, dat is pure marktmanipulatie, maar geen haan die er zal naar kraaien, laat staan de SEC. Mocht ik een miljardje teveel hebben dan krijg ik de beurskoers van elk bedrijf naar boven.

  Het is niet zozeer dat de koers flink is gestegen door de investering zelf, meer de reputatie van de heer Icahn en zijn claim dat het ‘undervalued’ is maken dat veel andere investeerders worden aangetrokken. Hij verkeert op dit moment in ieder geval in een zeer aantrekkelijke positie, want hij trekt massa’s andere investeerders aan wanneer hij bekend maakt dat hij ergens in heeft geïnvesteerd.

 • Profielfoto
  Needler

  17 miljard erbij door 2 tweets. Kun je nagaan wat er gebeurt als hij vier tweets verstuurd.

 • Profielfoto
  Jonkie

  Ik dacht dat Apple onlangs bijna alle aandelen had terug gekocht? En nu weer voor $1.000.000.000 verkocht? Hmmmm

 • Profielfoto
  Targaryen

  Jonkie, het betreft een driejarig inkoopplan. Het ging over een bedrag van $ 45 miljard als ik het mij goed herinner.

 • Profielfoto
  AT024

  wanhoopspoging… maar het kan werken!

 • Profielfoto
  madmax

  Ik kan me niet voorstellen dat Cook mededelingen heeft gedaan omtrent productreleases. Als hij dat wel heeft gedaan heeft Icahn voorkennis gehad en kan hij niet handelen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @AT024

  wanhoopspoging… maar het kan werken!

  Is dat cynisme of ironie?

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Het merkwaardige is, iedereen wist al dat Apple ondergewaardeerd is. Het staat immers op 10 maal de winst, terwijl andere technologie bedrijven vaak 20-30 maal de winst staan. Terwijl Apple ook nog eens heel veel geld in kas heeft.
  Blijkbaar hadden we deze impuls nodig om een beweging te maken naar een wat realistischere waardering.
  Zoals in maart al op deze site stond was Apple al het meest ondergewaardeerde bedrijf.
  Dus, sommige zeggen dat het handelen met voorkennis is,…onzin. Je had al sinds maart de tijd om aandelen Apple te kopen (voor een prijs tussen de 385 en 430 dollar). Als je dat niet gedaan hebt dan is dat gewoon een verkeerde inschatting geweest van je. Sommige mensen durven geen risico te nemen,..iCahn wel. (ik ook overigens;-) )

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik heb het nog even nagekeken, maar deze praktijk zou men kunnen typeren als frontrunning. Eerst kopen en daarna in de media pushen. Dit is strafbaar (in US).
  Er wordt al over gesproken dat de SEC hier naar aan het kijken is.
  Ik vermoed dat dit niet zo gezien zal worden, omdat hij de aandelen niet zal verkopen. Hij koopt, en meld het daarna. Niks mis mee. De media klopt het zelf op.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Tja als ik nog een paar miljard over had
  Zou ik het ook in Apple stoppen nieuwe iPhone komt er aan nieuwe mac pro en waarschijnlijk een horloge die gaan wel weer de 600 voorbij

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik dacht dat apple zelf aan het opkopen was?

 • Profielfoto
  ernst.

  Ik hoop dat niemand nu zo dom is om n.a.v. dit bericht onmiddelijk aandelen Apple te kopen want dan kun je net zo goed aandacht luisteraar worden van Harry Mens zijn Business Class of ergo je gaan aanmelden bij Binck Bank.

  Leuk deze investering maar je profiteert er maar heel even van en niet op de langere termijn voor hen die al tientallen jaren beleggen. Voor mij is Apple als aandeel nog wel leuk om erbij te hebben maar allang niet meer een aandeel waar ik mijn portefuille opbouw. Die tijd is geweest en een goed verstaander heeft dan ook een jaar of wat geleden een groot deel van zijn aandelen pakket Apple verzilvert en nooit meer achterom gekeken.:angel:

  Ik zie dit bericht dan ook puur als een “shownieuws” item waar je vooral geen zakelijke consequenties uit moet trekken.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  @ERNST +100 Chapeau voor jouw uitleg!!! Speculanten zijn het die dit soort berichten de wereld in slingeren! Een goede daad, koop een Apple en je centjes op de bank!;)

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik zie dit bericht dan ook puur als een “shownieuws” item waar je vooral geen zakelijke consequenties uit moet trekken.

  Dat is het ook. Carl Icahn meldt de wereld dat hij voor een miljard aandelen Apple heeft gekocht, maar reken er alsjeblieft niet op dat hij via Twitter ook het moment zal aankondigen wanneer hij ze verkoopt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …en je centjes op de bank!;)

  .
  Gewoon een potje ergens achterin de kast.
  .
  Een stuk veiliger en net zo rendabel.:)

 • Profielfoto
  mowat

  Ik zou toch ook niet enkele tweets van zo’n speculant als iCahn als aanleiding nemen om gauw even Apple te gaan kopen. Het geheugen van mensen is kort . Ze zijn weliswaar van zo’n 700 naar zowat 400/500 geschommeld , maar er zijn genoeg externe invloeden die het aandeel ook heel wat lager kunnen zetten . Ik herinner me nog heel goed dat het aandeel Apple in 2007/2008 naar zo’n 75 tot 80 naar beneden donderde. Mensen als iCahn durven ook wel eens 1.000.000.000 in een bedrijf pompen en dan als de kleine belegger de koers maar 10 % laat stijgen alles even verkopen wat dan wel op enkele dagen of weken 100.000.000 winst voor zijn portefeuille uitmaakt.

 • Profielfoto
  soulutions

  Goede naam ook: because iCahn!;)

 • Profielfoto
  henkdejonghoorn

  Ik betwijfel of er genoeg externe invloeden zijn die het aandeel heel wat lager kunnen zetten. Want Apple gaat sinds die enorme terugval zonodig zijn eigen aandelen inkopen. En ik moet het hedge fund nog zien die tegen een “koopkracht van tientallen miljarden” gaat speculeren. De laatste 3 maanden zijn de aandelen met 13 % gestegen, terwijl er toch geen spectaculair nieuws is geweest. En tot de hoogste piek ooit van 700 is er nog ruim 40 % potentieel. Over 5 jaar is dat toch 8% per jaar en dat is niet zo gek. Google is de laatste 3 maanden met ruim 3% gedaald en zit op 7 % van zijn hoogste piek ooit. Dan schat ik het groeipotentieel van Apple toch hoger in. En inderdaad: je geld op de bank is het veiligste. Alhoewel?