Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 5 augustus 2013
Leestijd: 2 minuten

Hoe de iPad marktaandeel verliest en waarom dat niet zorgelijk is

Je wist dat het ging gebeuren, maar toch doet het een beetje pijn als het bevestigd wordt: Apple verliest marktaandeel in de tabletmarkt. Onderzoeksbureau IDC komt vandaag met cijfers die er niet om liegen. In het afgelopen kwartaal was 32 procent van alle verkochte tablets een iPad. In het zelfde kwartaal van 2012 was dat nog 60 procent. Samsung, Apple’s grootste concurrent steeg in dezelfde periodes van 7,6 naar 18 procent marktaandeel. Ook Asus, Lenovo en Acer zijn gestegen in marktaandeel.

Deze cijfers klinken zorgelijk en zullen die-hard fanboys misschien slapeloze nachten bezorgen, maar is dat terecht? Nee, want ze komen niet als een verrassing en het verhaal erachter blijkt minder zorgelijk dan de koppen op techblogs doen vermoeden.

De cijfers van IDC komen niet onverwacht. Bij de bekendmaking van Apple’s afgelopen kwartaalcijfers, twee weken terug, werd immers al duidelijk dat er minder iPads waren verkocht dan in hetzelfde kwartaal van 2012. Ook die daling was vooraf voorspeld. Apple heeft namelijk sinds oktober vorig jaar geen nieuwe iPad meer op de markt gebracht. Concurrenten buitelen ondertussen over elkaar heen met nieuwe tablet-modellen. Ervaringen uit het verleden leren dat een nieuw iPad-model gepaard gaat met een scherpe verkoopgroei.

Het dalende marktaandeel van de iPad kan verder verklaard worden uit de lage prijzen waarvoor Android- en Surface-tablets op de markt zijn gebracht. Zo wordt de populaire Nexus 7 van Google en ASUS voor de kostprijs verkocht en ‘dumpte’ Microsoft onlangs nog de Surface RT na tegenvallende verkoopcijfers. Wie kijkt naar de daadwerkelijke winst die gemaakt wordt met tabletverkopen komt tot de conclusie dat geen enkele tabletmaker in de buurt komt van Apple.

Kortom, zelfs de grootste Apple-fan kan vanavond rustig gaan slapen. Zolang er ergens dit jaar maar nieuwe modellen in de planning staan is en blijft de iPad een succesverhaal. En die marktaandeelcijfers? Ach, je kunt ze ook zo bekijken: Apple’s vier grootste concurrenten kunnen zelfs samen nog niet tippen aan het marktaandeel van de iPad.

Welterusten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe de iPad marktaandeel verliest en waarom dat niet zorgelijk is
Sluiten