Google voegt reclame toe aan Maps

31 reacties

Het is bijna een jaar geleden dat Apple zijn eigen Maps-applicatie introduceerde en daardoor stopte met het meeleveren van Google Maps op iOS. Apple Maps maakte geen vliegende start, kaarten waren incompleet of gaven verkeerde informatie. Terwijl Apple aan zijn kaartendienst blijft werken, bracht Google zijn Maps-app ook terug naar iOS.

Tot nu toe is Google Maps erg populair onder iPhone-gebruikers, misschien wel populairder dan Apple’s eigen kaartenapplicatie. Nu Google bekend heeft gemaakt reclame in Maps te gaan tonen zou dat wel eens kunnen veranderen. Google gaat locatie gebaseerde reclame toevoegen aan zijn Maps-app voor iOS en Android.

Een voorbeeld van advertenties in Google Maps.
Een voorbeeld van advertenties in Google Maps.

In plaats van de meest relevante resultaat voor de zoekopdracht, wordt voortaan een advertentie weergegeven in de onderste balk van Google Maps. Door op deze balk te tappen kan het adres behorend bij de advertentie bekeken worden. Gezien het grote aantal Nederlandse adverteerders dat al gebruik maakt van Google Adwords is het waarschijnlijk dat Nederlandse gebruikers binnenkort ook advertenties te zien krijgen.

Het toevoegen van advertenties is een logische keuze van de zoekgigant. De Maps-app is gratis en aandacht van de gebruiker is het product dat verkocht moet worden. Zijn de advertenties voor jou een reden om, als je vooral Google Maps gebruikte, Apple Maps weer eens te proberen?

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  macnick

  Ik gebruik altijd Apple maps nooit problemen mee

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ik gebruik Apple Maps al zolang het bestaat, zou voor geen goud naar Google Maps gaan.

  Ik heb ook nog niets kunnen vinden wat ik niet kon vinden. Haha.

 • Profielfoto
  Applebvv

  Ik heb echt een hekel aan reclame in apps

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Zolang de reclame gerelateerd is aan de zoekopdracht vind ik het prima.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Misschien een idee om € 0,89 toch een reclamevrije versie uit te brengen?

 • Profielfoto
  appievanr

  Jammer, maar blijf Google Maps gebruiken. Als er een functie fietsroutes in Apple Maps komt stap ik over.

 • Profielfoto
  puchelaar

  Apple krijgt idd een nieuwe kans als ik reclame in m’n scherm krijg…

 • Profielfoto
  sallandsebeer

  Het begin van het einde…
  Tenminste als iedereen zo denkt als mij.

 • Profielfoto
  Jan Pannekoeken

  Heb eigelijk nooit problemen gehad met Apple Maps, ik mis de ov functies in google maps wel een beetje

 • Profielfoto
  THX-1138

  “misschien wel populairder dan Apple’s eigen kaartenapplicatie.”

  Whoehahaha! Laat dat “misschien” maar weg!!!:grin:

 • Profielfoto
  bestbier

  Google is een reclame-gezwel aan het worden en het hele internet aan het verzieken op deze manier..

  En hup! Google maps wordt nu verwijderd. Toedeledokie!

 • Profielfoto
  DennisR24

  Jammer, maar ik blijf zeker Google Maps gebruiken. Probeer in Apple Maps maar eens iets te vinden zonder een specifiek adres op te geven. Dat gaat gewoon niet.

 • Profielfoto
  Di May

  Reclame is voor het equivalent van grafische vervuiling.

 • Profielfoto
  Di May

  Reclame is in dit geval grafische vervuiling.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Disser24: je doet je nickname eer aan… Wat een ONZIN. Ik heb zelfs hier in Sint-Michielsgestel al diverse locaties middels een normale zoekopdracht (dus zónder specifiek adres) gevonden; dan moet dat toch echt wel gaan in de rest van Nederland. Toegegeven: Google heeft een (veel) grotere database met POIs dan Apple Maps, maar dat wil niet zeggen dat de database in Apple Maps non-existent is. En dat vermoeden wek jij nu wel…
  .
  Overigens, om even On-Topic te komen: ik gebruik Apple Maps sowieso al vaker dan Google Maps, al is het maar vanwege de weergave op het vergrendelingsscherm (lock screen). Ik heb sowieso nog nooit problemen gehad met Apple Maps, dus voor mij is het eigenlijk om het even welke App ik gebruik. De introductie van reclame in de Google-dienst zal dáár weinig aan veranderen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Gewoon Google Maps niet updaten dus..:smile:

 • Profielfoto
  DennisR24

  @csteelooper Klopt, veel dingen kun je wel vinden. Wat ik bedoel met “Dat gaat gewoon niet”, is dat je er niet zomaar vanuit kunt gaan dat je iets kunt vinden met Apple Maps. En dat is knap waardeloos. Voorbeeld: probeer maar eens te zoeken op ikea Groningen. Geen resultaat, maar Google Maps vindt hem probleemloos. Dit is slechts één voorbeeld.

 • Profielfoto
  Zakske

  Zolang de reclame gerelateerd is aan de zoekopdracht vind ik het prima.

  Idd, en voor de hypocrieten die denken dat de Maps-app van Apple gratis is; zodra die een beetje werkt én ze goede POI’s hebben krijg je daar dezelfde “sponsored ads” zoals in Google Maps.

 • Profielfoto
  iBasS93

  Ik blijf Google maps gebruiken, jammer dat de navigatie zo slecht klinkt, maar apple’s kaarten app vind nooit wat ik zoek!

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Met (liefst relevante) advertenties heb ik geen probleem, zo lang ze niet in de weg zitten.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @basjuh93: Zeg je nu dat je de stem van Google Maps slechter vindt? Engels of Nederlands? Want de Nederlandse stem van Google is misschien wat saai maar wel goed verstaanbaar. Die van Apple Maps is totaal onverstaanbaar aangezien dat geen echte stem is maar hele slechte text-to-speech die met het geluid van een auto erbij waardeloos is. Als ik met Apple Maps navigeer heb ik de stem altijd uit staan.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Apple maps werkt gewoon goed, voor mijn doeleinden, geen enkele reden dus om Google nog meer aan me te laten verdienen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  @franklinvv
  Same here, de Apple maps stem is in de auto niet te verstaan. Hopelijk verbeteren ze dit snel.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @csteelooper Klopt, veel dingen kun je wel vinden. Wat ik bedoel met “Dat gaat gewoon niet”, is dat je er niet zomaar vanuit kunt gaan dat je iets kunt vinden met Apple Maps. En dat is knap waardeloos. Voorbeeld: probeer maar eens te zoeken op ikea Groningen. Geen resultaat, maar Google Maps vindt hem probleemloos. Dit is slechts één voorbeeld.

  Ik snap je punt best; het gaat meer om de manier waarop je het verwoord. Als je bijvoorbeeld ‘IKEA Groningen’ niet succesvol als zoekterm kunt gebruiken in Apple Maps, betekent dat niet dat je daarmee helemaal niets kunt vinden. Je kunt er alleen (helaas, inderdaad) wat minder vanzelfsprekend van uitgaan. Dat houdt echter meteen in dat je opmerking “dat gaat gewoon niet” wel enigszins misplaatst is.

  @Hydrae: in iOS7 kun je de HQ-stem zélf downloaden en zelf bepalen of je die wilt gebruiken. De HQ-stem is Xander van Nuance (de standaard-stem heet overigens Xander — compact, en is eveneens van Nuance) en zit bijvoorbeeld ook in TomTom navigatiesystemen. Dus die zul je straks hoogstwaarschijnlijk wel kunnen verstaan in de auto.
  Mocht je iOS7 al draaien: ga naar Settings > General > Accessibility > VoiceOver > Languages And Dialects en klik op het i’tje achter Nederlands. Zet daarna ‘Use Enganced Quality op Aan.
  Als je je iDevice in het Nederlands gebruikt, dan is Nederlands het “standaarddialect” (en als je daar kijkt kun je kiezen of je Nederlands (Belgisch) als Standaarddialect wilt gebruiken). Als gevolg hiervan is de hoge-kwaliteitsstem dan standaard actief.

 • Profielfoto
  PretPedKadet

  Apple Maps en Google Maps zijn beide gratis
  Als je een goede navigatie app wil, moet je TomTom downloaden.

  Ik vind het dan ook niet meer dan logisch dat Google van die kleine advertenties erin zet.

 • Profielfoto
  remcojan

  Ik vraag me af hoelang het advertentiegebaseerde business model nog houdbaar is. Omdat niemand geld durft te vragen voor content en apps hoopt iedereen succesvol te kunnen worden middels advertenties, maar hoeveel advertenties kan een mens aan? Je gaat niet meer uitgeven, want het budget wat je hebt ligt behoorlijk vast. Het zal mij niet verbazen dat we in de toekomst gewoon weer naar een “ouderwets” model gaan waarbij je gewoon betaalt voor een product. Het feit dat Apple en Samsung tot de succesvolste bedrijven horen en dat die gewoon ouderwets spullen verkopen om hun geld te verdienen zegt genoeg lijkt me. Ook de omzet uit de iTunes- en Appstore is gewoon een ouderwets retail business model.

 • Profielfoto
  iSponge

  Hm… Google maps gaat er meteen weer vanaf dus…

 • Profielfoto
  Hypertallih

  Zo net google maps van mijn iPad 2 afgeflikkerd!

 • Profielfoto
  Petje

  reclame vindt ik verschrikkelijk, net zoals die verplichte reclame voor de youtube filmpjes.
  Ik hekel me al een hele tijd aan de macht die met name Google krijgt wereldwijd door alles te loggen en op te slaan.
  Daarom heb ik als standaard zoekmachine alweer Yahoo ingesteld en ik gebruik Bing steeds vaker.
  .

 • Profielfoto
  leovanh

  Als er reclame in komt, dan stop ik er mee. Ik haat al die reclamezooi.

 • Profielfoto
  essiw

  Ze graven hun eigen graf… reclame in een app is walgelijk… als er een alternatief is dat redelijk goed is (maar slechter) dan wordt daar vaak meer voor gekozen.