Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 15 augustus 2013

Apple koopt video-ontdeksite (rara waarvoor)

Zoals het een techbedrijf uit Silicon Valley betaamt is Apple al jaren op overnamepad. In tegenstelling tot collega’s Facebook en Google lijkt Apple daarbij eerder een koopjesjager dan een big spender door kleine pareltjes voor weinig geld over te nemen. De meest recente aankoop betreft video-verzamel- en ontdekplatform Matcha.tv. Naar verluid kreeg Apple het in handen voor een schamele 1,5 miljoen dollar.

Matcha.tv stond tot voor kort als iOS-app in de App Store. Het verzamelde films, tv-programma’s van bijvoorbeeld Netflix, Hulu, HBO en iTunes zodat je een compleet overzicht van het aanbod kreeg, zonder alle diensten langs te hoeven gaan. Wat Apple van plan is met de aankoop laat zich raden: werk maken van een hobby.

[jwplayer mediaid=”2585627″]
CEO Guy Piekarz legde in 2012 uit wat Matcha.tv is en doet.

Bij de introductie van de Apple TV in 2007 legde toenmalig CEO Steve Jobs uit dat het als een hobbyproject beschouwd moest worden. Met het kastje wilde Apple onderzoeken welke rol het zou kunnen spelen in de huiskamer. In zijn officiële biografie staat te lezen dat Steve Jobs vlak voor zijn dood zei erachter gekomen te zijn wat er moest gebeuren om een succesvol volwaardig televisie-product van Apple te maken. Tel daar bij op dat huidig CEO Tim Cook regelematig benadrukt dat de televisiemarkt ‘an area of great interest’ is en je weet dat er hard gewerkt wordt aan de opvolger van de huidige Apple TV en Matcha.tv zou daar wel eens een cruciale rol in kunnen gaan spelen.

Apple is, net als alle andere techbedrijven die zich op deze markt wagen, op zoek naar een manier om traditionele televisie te kunnen combineren met de toenemende populariteit van online on-demand content. Vorig jaar vroeg het bedrijf al een patent aan voor een methode waarmee naadloos overgegaan kan worden van live- naar on-demand-televisie.

De huidige Apple TV biedt al toegang tot de on-demand-archieven van iTunes, HBO, Hulu en Netflix. Deze diensten zijn nu nog gescheiden en hebben elk een eigen etalage en zoekfunctie. Matcha.tv zou de content van deze aanbieders in één interactieve televisiegids kunnen aanbieden. De programmering van TV-zenders wordt dan gecombineerd met on-demand programma’s van verschillende aanbieders.

Voorlopig blijft het gissen. Zowel Apple als Matcha.tv willen niet reageren en beide bevestigen noch ontkennen de overname. Mocht het nieuws echter kloppen, dan betekent de overname dat Apple waarschijnlijk nog druk bezig is met de ontwikkeling van de volgende Apple TV en kan het nog wel even duren voor deze hobby omgezet is in werk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple koopt video-ontdeksite (rara waarvoor)
Sluiten