Apple koopt maker van energiezuinige chips, mogelijk voor iWatch

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Passif Semiconductor, een klein bedrijf dat energiezuinige chips maakt, is overgenomen door Apple. Dit meldt The Wall Street Journal. Volgens WSJ werkt Passif onder andere aan chips die gebruik maken van Bluetooth 4.0 Low Energy. De reden van overname laat zich, na talloze geruchten over een smartwatch van Apple, raden.

Energiezuinige chips, zoals Passif deze maakt, worden vaak gebruikt in wearable electronics zoals polsbandjes die je hartslag meten en dit via Bluetooth doorgeven aan je telefoon. Het bedrijf werd in 2007 opgericht door twee studenten van de University of California en is gevestigd in Silicon Valley. Waarschijnlijk gaat Apple de techniek van Passif gebruiken in de geruchtmakende iWatch.

Passif Semiconductor in een bedrijvengids.
Passif Semiconductor in een bedrijvengids.

Het is onduidelijk hoeveel Apple voor de chipmaker betaald heeft. Het enige dat Apple kwijt wilde over de overname is dat het bedrijf uit Cupertino soms inderdaad kleine technologiebedrijfjes koopt. Over Passif is verder weinig bekend, het bedrijf heeft geen eigen website en het LinkedIn-profiel is zo goed als leeg.

Interessante patenten
Passif heeft een aantal patenten in handen die te maken hebben met het draadloos transporteren van signalen. Enkele patenten gaan vooral over geluidssignalen, maar één patent springt eruit. Patent 20110260839 omschrijft een uitvinden die het mogelijk maakt om met microgolffrequenties data te sturen. Het ontvangende apparaat heeft hiervoor geen batterij nodig, het haalt zijn energie uit andere aanwezig hoogfrequente signalen zoals draadloze netwerken of GSM-signalen. In de omschrijving zien we iets dat lijkt op een wearable apparaat.

Passif-patent dat passieve communicatie omschrijft.
Passif-patent dat passieve energietoevoer omschrijft.

Apple neemt de laatste tijd veel bedrijven over. Recent werden nog een OV-app en locatiedienst overgenomen.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  iWatchOut

 • Profielfoto
  ICell

  Snap er niks van dat er nog mensen zijn die geloven dat er een Iwatch komt; er zijn zoveel wel of niet bestaande afbeeldingen van ipads, iphones die er aan zullen komen of niet. Maar heb afgezien van de meest stompzinnige en geldverspillende geruchten over een Iwatch nog niks concreets gehoord en of gezien over de meest onzinnige product van Apple die je kunt verzinnen. Jobs heeft niet voor niets flink met de bezem door de producten heen gehaald in de jaren negentig, in elk geval niet om je te gaan meten met andere horlogemerken…lijkt me.

 • Profielfoto
  knekkie

  @erwin

  Ik den dat het gewoon gaat gebeuren. Zowat alle geruchten de afgelopen jaren zijn uiteindelijk waarheid geworden

 • Profielfoto
  App69

  Alle geruchten?
  Apple TV iemand?

 • Profielfoto
  Michelvz

  Ik draag nu een paar maanden een pebble. Wat mij betreft is dit een product in de categorie van “als je het niet hebt mis je hem niet. Maar als er eenmaal een hebt kan je (bijna) niet meer zonder”. Een tweede scherm en notificaties direct zichtbaar is helemaal top. Kan nog wel wat verfijnder, maar daar hebben we Apple voor, niet waar?

 • Profielfoto
  koenvisser

  @Erwin_Vreeman: Heb jij voor de aankondiging ook foto’s gezien van de nieuwe Mac Pro en Airport Extreme? Nee? Goh, misschien zit je er dan toch naast.

  On topic: Ik zie de technologie van dat laatste patent ook wel gebruikt worden in de Apple Remote.

 • Profielfoto
  3dGuy

  Snap er niks van dat er nog mensen zijn die geloven dat er een Iwatch komt; er zijn zoveel wel of niet bestaande afbeeldingen van ipads, iphones die er aan zullen komen of niet. Maar heb afgezien van de meest stompzinnige en geldverspillende geruchten over een Iwatch nog niks concreets gehoord en of gezien over de meest onzinnige product van Apple die je kunt verzinnen. Jobs heeft niet voor niets flink met de bezem door de producten heen gehaald in de jaren negentig, in elk geval niet om je te gaan meten met andere horlogemerken…lijkt me.

  Ik lees ook in andere draadjes dat men zegt dat het niet waar kan zijn want “(Steve) Jobs heeft …… gezegd of gedaan.
  Maar Apple is een serieus bedrijf dat serieus geld verdient en moet blijven verdienen en geen stichting die de ideeën van jobs uitvoert.

  En waarom geen iWatch?
  Er zijn zat bedrijven die met producten komen die niet direct tot hun hoofd product groep horen. Zelfs Apple heeft dat gedaan met de iPod en de iPhone. En ook het verkopen van Muziek via de iTunes store is niet iets dat gebruikelijk was voor een bedrijf dat computers maakt!

 • Profielfoto
  Anon Ymous

  @michel lijkt mij niet echt handig, een horloge dat je elke dag moet opladen.

 • Profielfoto
  ICell

  @koenvisser;

  En met deze uiterst kritische noot van je, stel je wederom het gerucht van het bestaan van de iwatch ter discussie, dank je!

 • Profielfoto
  Steef Ams

  @3dGuy “geen stichting die de ideeĂ«n van jobs uitvoert.” Mooi gezegd!