Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 29 augustus 2013

Apple grootste slachtoffer van patenttrollen

Er is al tientallen jaren een patentenstrijd gaande in Silicon Valley. Alle grote tech-bedrijven doen er aan mee, als aanklager, aangeklaagde of (in de meeste vallen) beide. Apple is verwikkeld in tientallen van deze patentzaken en wordt daarom wel eens een grote of zelfs de grootste ‘patenttrol’ genoemd. Terecht? Nee, in tegendeel zelfs.

Geen enkel ander tech-bedrijf wordt zoveel getrold met patentrechtszaken als Apple. Dit blijkt uit gegevens die PatentFreedom deze week publiceerde. Sinds 2009 is Apple 171 keer aangeklaagd door patenttrollen. HP is nummer twee met ‘slechts’ 137  patenttrol-zaken. Google redt het nét tot de top tien met 103 zaken. PatentFreedom kijkt bij het overzicht alleen naar ‘Non-Practicing Entities’, oftewel ‘echte’ patenttrollen. 

De term ‘patenttrol’ wordt vaak ten onrechte gebruikt voor alle bedrijven die andere bedrijven of individuen aanklagen met hun patentportfolio’s. De term is echter bedacht voor ondernemingen die zelf niets produceren en dus geen gebruik maken van hun patenten. Vaak komen ze aan hun patenten door ze te kopen met geld van investeerders. Die investeringen moeten vervolgens terugverdiend worden met het voeren van rechtszaken.

Patenttrollen zijn inmiddels zo’n groot probleem voor bedrijven als Apple en Google dat bij de Amerikaanse overheid is aangedrongen om het patentsysteem grondig te herzien. De eerste stappen voor zo’n herziening zijn inmiddels genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple grootste slachtoffer van patenttrollen
Sluiten