“Zwaar jaar voor iPad”

Door: Lucas Raggers - 75 reacties

“Er breken zware tijden aan voor de iPad,” zo lezen we vanochtend in een stuk van Colin van Hoek op Nu.nl. “De verkoop nam in het afgelopen kwartaal al af, maar ook voor de rest van het jaar wordt ondanks de komst van twee nieuwe tablets geen herstel verwacht. “De iPad verliest snel marktaandeel”, aldus Glen Yeung van onderzoeksbureau Citi Research.”

Amerikaans journalist Philip Elmer-Dewitt zette onlangs de voorspellingen van 62 analisten op een rij. Uitkomst: Glen Yeung van Citi Group staat op de 61e plek. Ongelukkige keuze dus om de uitspraken van deze man als basis te laten dienen voor een nieuwsbericht op Nu.nl. Gemiste kans van de journalist om enige duiding aan te brengen.

Nog een quote: “Eerder deze week maakte Apple bekend in het tweede kwartaal 14,6 miljoen iPads te hebben verkocht. Een stuk minder dan de 17 miljoen in dezelfde periode een jaar geleden of de 19,5 miljoen uit het eerste kwartaal. Bovendien groeit de rest van de markt snel.”  Wie dit leest moet inderdaad denken dat de markt voor iPads volledig is ingestort. Maar iedere kenner van de materie weet dat Apple vorig jaar net de iPad 3 had uitgebracht wat voor extra verkopen zorgde. En iedere kenner weet dat je een 3e kwartaal onmogelijk kunt vergelijken met een 1e kwartaal, het kwartaal dat shopmaand december bevat. Nogmaals, gemiste kans van de journalist om enige duiding aan te brengen.

Zwaar jaar voor de iPad. Maar misschien nog wel een zwaarder jaar voor Colin van Hoek.

Reacties

75 reacties
 • Profielfoto
  PBP

  Het enige wat in het artikel van Nu.nl ontbreekt is ‘Apple is doomed” en “Zonder Jobs was dit niet gebeurt”. Hoge bomen vangen veel wind blijkbaar.

 • Profielfoto
  phd1975

  Mensen die een iPad 2 hebben kopen echt geen iPad 4 alleen voor een retina scherm. Ook zomaar een iPad mini kopen doe je niet snel als je al een iPad hebt.

 • Profielfoto
  iPredict

  I’m lost. Zou apple echt alleen een iPad mini-like design naar de grote iPad brengen met een iets snellere processor? Zou de iPad mini niks anders krijgen dan de update waar we allemaal al naar speculeren sinds die uitgekomen is?

  En, zou de markt zich echt storten op op trage, dikke, plastic tablets met een heel ecosysteem aan slechte apps die nóg slechter gebruik maken van grote schermen? Zal de mens echt nooit inzien dat het verkeerd is om te betalen met eigen privacy ipv met geld? Zullen we nooit door hebben dat de verwachting dat alles gratis moet zijn ook desastreuze gevolgen heeft voor de hele software industrie die iOS superieur maakt?

 • Profielfoto
  etaoin

  Mensen die een iPad 2 hebben kopen echt geen iPad 4 alleen voor een retina scherm

  Waarom niet? Ik had een iPad 2 en kocht de iPad 3 voor het retina scherm. Waarom zouden mensen niet overstappen van de 2 naar 4 dan?

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Als ik iemand met een Android-tablet of Android-telefoon zie, vind ik die persoon een beetje zielig: zo van “Als je beter had nagedacht had je wel een iPad/iPhone gekocht”.
  Maar ja, die dingen werken blijkbaar wel….:roll:
  En ze zijn blijkbaar goedkoper.
  Dan is de vermeende mindere verkoop van de Apple-producten niet zo vreemd meer.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  Ik heb net nog 5 iPads gekocht, dus aan mij zal het niet liggen…

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Die Colin van Hoek is een beetje de André van Duin van de journalistiek. Alleen zijn grappen zijn een stuk minder.

 • Profielfoto
  sunapple

  Alles voor de pageviews; het maakt NU.nl geen zak uit hoe het overkomt, of of het zelfs klopt.. “Apple” staat voor hun gelijk aan aandacht.

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  Haha, aan Jan David zal het zeker niet liggen:-)

  NU.nl doet er alles aan om lezers te trekken. De advertenties moeten ook verkocht worden. Loewe zou failliet gaan laatst, nu gaat Apple het ‘zwaar’ krijgen. Dit soort berichten scoren goed.

 • Profielfoto
  Igor

  Nu.nl is inderdaad een sensatie site die op zoek is naar pageviews. Echter vind ik de ondertoon van dit artikel ook niet kunnen op OMT.nl. Ik zou het liever algemener houden dan iemand op de persoon aanvallen. Dan doe je eigenlijk hetzelfde als nu.nl…

 • Profielfoto
  Xcode

  Nu.nl is inderdaad een sensatie site die op zoek is naar pageviews. Echter vind ik de ondertoon van dit artikel ook niet kunnen op OMT.nl. Ik zou het liever algemener houden dan iemand op de persoon aanvallen. Dan doe je eigenlijk hetzelfde als nu.nl…

  Het zat er al langer aan te komen. Soms schrijft deze Nu.nl journalist nog wel eens een leuk stukje, maar vaak staan er verdraaide feiten in.

 • Profielfoto
  1984

  Maar misschien nog wel een zwaarder jaar voor Colin van Hoek.

  Zit hij ook niet regelmatig bij RTL Boulevard ……..? Dat word oorlog.

 • Profielfoto
  Richard from Rotterdam

  Ach ja, de “tech” afdeling van nu.nl zit vooral berichten van allerlei persbureautjes over te nemen, zonder zelf degelijke research te plegen. Dus als bureau X zoiets meldt, dan “zal het wel kloppen.”

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  We zitten blijkbaar met z’n allen te wachten op de ondergang van Apple.
  De media vinden het gewoon geweldig om dingen die succes hebben te zien ondergaan.

 • Profielfoto
  Italdesign

  Gelukkig hebben we deze site nog voor ‘objectieve’ journalistiek. Feit is dat het aandeel bijna 40% is gezakt dus zo goed gaat het niet meer.

 • Profielfoto
  sunapple

  Laten we niet vervallen in alleen extreme uitspraken om te scoren.

  Aldus Colin van Hoek in zijn artikel in Veronica Magazine. Die spreekt zichzelf goed tegen:lol:

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Gelukkig hebben we deze site nog voor \’objectieve\’ journalistiek. Feit is dat het aandeel bijna 40% is gezakt dus zo goed gaat het niet meer.

  Het probleem zit erin dat je elk jaar meer winst moet maken (dan heb ik nog niet over omzet). Dus als je vorig jaar gigantische winst hebt gemaakt en héél veel hebt verkocht, dan krijg je iets later de deksel op je neus omdat je dit jaar …
  dezelfde gigantische winst hebt gemaakt en dan daalt je aandeel omdat iedereen ineens zegt dat het slecht gaat met je bedrijf.

 • Profielfoto
  petervl57

  @italdesign ….of is het feit dat de waarde van het aandeel ten op zicht van drie jaar geleden is verdubbeld en het dus kennelijk veel beter gaat dan een paar jaar geleden….
  of was er sprake van een volstrekt onrealistische beursverwachting waar iedereen in 2012 achteraan liep, wat een tijdelijke zeepbel veroorzaakte in de beurskoers, waarna het aandeel weer terugkwam op zijn reële waarde?
  (alleen maar ter illustratie hoe je kunt goochelen met cijfers en er zelf betekenis aan kunt geven, die je wil)

 • Profielfoto
  athens

  Hier een iPad 2 gebruiker, inmiddels 2 jaar met zeer veel plezier.
  Ik zie geen enkele voordelen over te stappen naar de nieuwste generatie.
  Het display in de nieuwste versies is waanzinnig maar geen nieuwe iPad waardig voor mij.
  Ik zou zeker voor nieuw gaan als bijv. de mogelijkheid van usb stick of SD card aanwezig zou zijn.
  Verder geen enkele andere redenen over te stappen.

 • Profielfoto
  athens

  @D. de Roos, ik heb tevens een Galaxy Tab 2 10.1 inch gehad.
  Heel kort, had deze gewonnen, maar is als een raket na 3 week via Marktplaats naar een gelukkig eigenaar gegaan.

  Het is misschien mooi zo’n androide, maar tip in de verste weg niet aan een Apple iPad.

 • Profielfoto
  donut

  Zwaar jaar voor de iPad. Maar misschien nog wel een zwaarder jaar voor Colin van Hoek.

  ONEMORETHING COLIN !!!!

  denk eraan; geen kwaad woord over Apple …
  OMT bijt vast vast en laten NOOOOIT meer los !!
  dus wees gewaarschuwd!!!

 • Profielfoto
  Di May

  Een ding weet ik zeker. Als ik onderweg ben, voor vakantie bijvoorbeeld, zie ik in de wegrestaurants voortdurend mensen met iPads. Allemaal toekomstige klanten … ook al is dat maar voor binnen enkele jaren. Maar het potentieel is er inderdaad nu al.

 • Profielfoto
  Abelvoyen

  @athens in dat geval zal je voor de rest van je leven met een ipad2 zitten want Apple zal nooit maar dan ook echt nooit een sd card slot of een usb ingang in de iPad stoppen

 • Profielfoto
  Volkie

  Als jullie het kunnen kan ik het ook;-)

  In hoeverre kan je een journalist onafhankelijk zien als hij als rol op linkedin “apple 2.0” heeft staan.

 • Profielfoto
  xanion

  Dick de Roos 1 uur geleden
  Als ik iemand met een Android-tablet of Android-telefoon zie, vind ik die persoon een beetje zielig: zo van “Als je beter had nagedacht had je wel een iPad/iPhone gekocht”.

  Wat een rare bekrompen mening. Ik ben dolblij met mijn Android telefoon en zou nooit naar een iPhone willen. En ik ben ook blij met mijn Macbook.
  Oh, oh, wat ben ik nou zielig…

 • Profielfoto
  botoo

  Van iPad2 overstappen naar iPad4 zal ws niet iedereen doen, maar vanaf iPad1 is een upgrade naar 4 of mini wel degelijk interessant, voor een aantal nieuwere apps is de iPad1 domweg te langzaam. Ik verwacht dat de generatie iPad2 gebruikers bij het uitkomen van de iPad5 wel gaat vervangen.

 • Profielfoto
  Max_G

  Ik vermoed dat een iPad Mini met retinascherm, mits niet duurder dan nu, weer een mega-hit wordt. Een iPad 5 die een Mini vormgeving heeft, lichter is en weer wat betere specs ook boomt.

  Ik zou ook zeggen dat door de vele 7″ tablets de markt voor smartphones zal stabiliseren, maar ik geloof dat de cijfers iets anders zeggen?

  Mijn vriendin heeft sinds de aanschaf van haar iPad veel minder oog voor haar iPhone in elk geval. En ik hoef helemaal geen smartphone met een iPad Mini op zak (wel een klein gsm-metje).

 • Profielfoto
  knekkie

  Zo…. Allemaal de oogkleppen weer op?

  Scheelt wel met de zon.

 • Profielfoto
  jamba

  Zijn dat de zelfde analisten die beweerden dat de iPad nooit een succes zou worden. Zure druiven……

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ach ja, het is voor Colin ook komkommertijd…
  Wat ik hier jammer aan vind is dat lezers gaan geloven dat het verhaal klopt omdat de journalist in hun ogen gedegen onderzoek heeft verricht.
  Het wordt helemaal geen zwaar jaar voor de iPad, eerder voor de nieuwe Nexus.

 • Profielfoto
  Makkiej

  Mooi hoe iedereen elkaar wil overtuigen om “hun merk” te kopen..
  Who cares, neem gewoon wat je wil/fijn vindt/kunt betalen en doe je ding.

  Het zal mij een zorg zijn of apple het “zwaar” krijgt, ik heb geen aandelen dus ik koop gewoon m’n gadgets als ze het waard zijn en ga lekker verder met m’n eigen ding, zal echt een zorg zijn wat de buurman, dokter of de slager heeft.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Alles is relatief (vraag maar aan A. Einstein)
  Ik kom geregeld mensen tegen met een pc die echt niet weten wat je bedoeld als je zegt: “ik heb een Mac”. Voor hun bestaat Apple niet eens, laat staan dat ze weten wat het aandeel doet of wie Steve Jobs was. Zo ben ik b.v. totaal niet interesseert in het aandeel van laten we zeggen de KLM wat toch nog altijd de oudste luchtvaart maatschappij ter wereld is.

  Dus wat is dat toch dat we het aandeel zo belangrijk vinden, de verkoopcijfers en de winst? Niemand die een Windows pc heeft zal hier op letten bij Microsoft. Maar het antwoord zou kunnen zijn:
  Als een pc fabrikant failliet gaat heb je nog 10 andere waar je terecht kan, maar gaat Apple failliet dat houdt het op want er zijn geen andere Mac of iPad fabrikanten.

  Toch blijft het raar en overdreven om een bedrijf als Apple zo extreem in de gaten te houden zodat een slippertje van TC tot een daling van het aandeel leidt.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Het was warm op de redactie denk ik.
  NuMuts af.

 • Profielfoto
  Like

  Grafiekje lijkt me toch echt wel duidelijk. Volgens mij gaat de lijn neerwaarts…daaruit zou je kunnen concluderen dat er minder verkocht wordt, maakt niet uit welk kwartaal met welk kwartaal vergeleken wordt, verkooptrend is neerwaarts bij een sterk groeiende tabletmarkt. Dus als OMT graag meer duiding had gewild dan had ze hier ook iets over moeten zeggen. Verder is de teneur van het artikel van OMT dezelfde als die van Nu.nl….alleen met een andere bril op. Tenslotte: ben het geheel een met MakkieJ…

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Bij Nu werken alleen maar types die niet zelf kunnen nadenken. Ze kopieren en plakken nieuwsberichten en als ze zelf gaan rommelen dan gaat het helemaal nergens over.
  Colin is een beetje vrouwelijk maar maakt niet uit. In komkommertijd mag je lekker roddelen.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik snap niet goed waarom er best vaak artikelen worden geschreven die Apple moeten verdedigen tegen wat blijkbaar als een aanval gezien wordt, zoals nu dat artikel van Colin van Hoek? Het is maar goed dat deze site wél ‘neutraal nieuws’ brengt zeker, Lucas?

  Ik mis in je verhaal overigens hoe die Philip Elmer-Dewitt zijn onderzoek heeft gedaan, en wat zijn merits zijn. Want waarom is zijn onderzoek zo belangrijk voor jouw conclusie?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ach ja, het is voor Colin ook komkommertijd…
  Wat ik hier jammer aan vind is dat lezers gaan geloven dat het verhaal klopt omdat de journalist in hun ogen gedegen onderzoek heeft verricht.
  Het wordt helemaal geen zwaar jaar voor de iPad, eerder voor de nieuwe Nexus.

  Geen idee hoor, maar ik las dat de Nexus 7 afgelopen jaar tijdens ‘de holidays’ in Japan goed was voor 45% van de tabletverkopen. Je hebt kritiek op Colin van Hoek, en vervolgens gooi je zelf een totaal niet-onderbouwde oneliner de wereld in …:-) Waarom zou volgens jou de nieuwe Nexus 7 een zwaar jaar krijgen?

 • Profielfoto
  Hermanko

  Ach, het is voor de journalisten zomer / komkommertijd: geen nieuws is dan nieuws, een lege krant of nieuws site is zo kaal / saai.

 • Profielfoto
  Maurits

  Haha leuk geschreven.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Als ik iemand met een Android-tablet of Android-telefoon zie, vind ik die persoon een beetje zielig: zo van “Als je beter had nagedacht had je wel een iPad/iPhone gekocht”.
  Maar ja, die dingen werken blijkbaar wel….:roll:
  En ze zijn blijkbaar goedkoper.
  Dan is de vermeende mindere verkoop van de Apple-producten niet zo vreemd meer.

  Jezus, als je dat wérkelijk vindt ben je wel HEEL treurig zeg. Ik heb een iPad 2 en een iPad 4 EN ook een Nexus 7. En ik zal je wat vertellen: ik ben met zowel de iPad als de Nexus 7 tevreden! Dus ik ben ook zielig nu? Heb je medelijden met me?

  Ga alsjeblieft niet mensen beoordelen op wat voor tablet ze gebruiken. Of vind je mensen soms ook zielig als ze kleren bij de C&A hebben gekocht? Mensen beoordelen op zulke irrelevante criteria, DAT is pas zielig.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Zwaar jaar voor de iPad? Nou wat moet die Surface dan gaan doen…

  “Microsoft boekte in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2012/2013 een flinke winst ondanks een afboeking van 900 miljoen dollar op zijn tablet Surface RT. De verkoop van het apparaat viel tegen.”

 • Profielfoto
  Karlijn Stam

  @Athens Geen USB poort of SD kaart slot is makkelijk op te lossen met de camera connection kit. Er zijn volgens mij zelfs al developers bezig om apps te ontwikkelen die je dan met een USB device kan gebruiken…

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Zelf een iPad 4 enigste reden om een nieuwe iPad te kopen zou zijn werkende 4G of een iPad mini met retina scherm bovendien gebruik ik de iPad niet zo veel alleen als iPhone in de lader zit of op vakantie dus zeker niet ieder jaar een nieuwe kopen

 • Profielfoto
  iSponge

  Die Colin is toch al zo anti Apple als de klere… Dus Apple gebied geloof ik toch al geen woord van wat hij zegt.. En over alle andere tech vind ik zijn mening toch ook al twijfelachtig…

 • Profielfoto
  Marie-Claire Gewoon

  Duuuh ik heb een iPad 1 met 64 Gb en die is nog steeds supersnel en kan (bijna) alle apps draaien. Dus nog steeds geen nieuw petje voor mij. En ik zou nevernooit een android nemen. Apple’s ecosysteem is superieur.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Waarom zou volgens jou de nieuwe Nexus 7 een zwaar jaar krijgen?

  Ik las onlangs een artikel waarin de vorige Nexus het slecht deed, en de nieuwe versie hier niet veel verbetering aan kan toevoegen. Daarnaast de toenemende malware en fragmentatie voor het Android platform en je hebt een bak met ellende.

 • Profielfoto
  Aad Metz

  @phd1975: Ik heb een iPad 4 gekocht voor zijn snelheid en grote harde schijf. (Inmiddels mijn 4e iPad. Inderdaad: 1,2,3,4)

 • Profielfoto
  Q4

  Tja ik denk dan als eerste: “Wie is Philip Elmer-Dewitt om Glen Yeung op plek 61 te zetten?”
  Dus wellicht is het opvoeren van dat argument hier net zo tendentieus als het artikel op nu.nl?

  Zelf ben ik in 91 geswitcht van Dos/Windows naar Mac, maar wat me blijft opvallen is dat we al Mac community zo slecht tegen kritische noten kunnen.
  Vooropgesteld; ik vind zowel iOS al Mac OS X veel prettiger dan Android en Windows, maar ik kan nou niet zeggen dat ik Apple nog zo’n fijn bedrijf vind. Ruim 100 miljard $ op de plank en er nog steeds alles aan doen om niet meer dat een jaar garantie te geven op niet de goedkoopste producten. Na een jaar mag je als consument bij bijvoorbeeld de Apple Store of de Apple Store online het gevecht aan…. Men zou zich eigenlijk daarvoor moeten schamen in Cupertino.

 • Profielfoto
  mstrhans

  Idd onzin , zogauw er een phablet komt met retina op basis van de iPad mini voorspel ik een heel goed resultaat

 • Profielfoto
  1984

  Ach ja, het is voor Colin ook komkommertijd…
  Wat ik hier jammer aan vind is dat lezers gaan geloven dat het verhaal klopt omdat de journalist in hun ogen gedegen onderzoek heeft verricht.

  Geloof maar wat je wilt, een Apple fansite of onafhankelijke berichtgeving.
  Daarnaast vind ik het op de persoon spelen een vorm van zwakte
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3480942/2013/07/24/De-druk-op-Apple-neemt-toe—waar-blijft-de-volgende-innovatiegolf.dhtml

 • Profielfoto
  McZibit

  …Hoe zit dat ook alweer met die vrijheid van nieuwsgaring ??!!..

  http://www.nvj.nl/ethiek/code-voor-de-journalistiek

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR
 • Profielfoto
  Hydræ

  Aandelen AAPL -2,01……

 • Profielfoto
  1984

  En vervolgens nemen alle andere kranten dat gelul over.l

  Zoek eens naar “treinramp Spanje”

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Toch blijft het raar en overdreven om een bedrijf als Apple zo extreem in de gaten te houden zodat een slippertje van TC tot een daling van het aandeel leidt.

  Inderdaad. Alles wordt ontzettend uitvergroot.
  Waiting for the big guys to fail.

  De underdog zijn is een leuke positie. Dan kan je leuke clipjes maken waarin je Microsoft erdoor trekt. Iedereen vindt je leuk want je bent nog nieuw en fris.

  En dan opeens ben je the big greedy company nobody likes. Al je fouten worden uitvergroot. Je wordt vergeleken met je ergste vijanden (ja diegene die je nooit wilde zijn) en iedereen verwacht vanalles wat je nooit of te nimmer waar kan maken.
  Daardoor daalt het aandeel en dat bevestigt dan zogezegd de vermoedens dat je het kwijt bent.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  En vervolgens nemen alle andere kranten dat gelul over.
  Zoek eens naar “treinramp Spanje”

  Feiten moet je checken en dan kan je vervolgens het artikel overkopen als je te lui bent om het zelf te schrijven.

  Roddels en gezeur van een journalist moet je per definitie niet overnemen. Daar maak je jezelf straal belachelijk mee als krant.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik hoop op een iPad PRO.

  Een tablet die een gewone computer overbodig maakt. Soortgelijke alternatieven zijn er zat maar helaas zonder Mac OSX. En dan mis je toch een hoop leuke software.

 • Profielfoto
  knekkie

  Wellicht dat zo een product weer een boost in de ipad verkopen kan geven.

  Of gaat ape vrolijk voor een nieuw jasje om de volgende en een ander scherm dat kwart milimeter platter is en verder niks toevoegt.

 • Profielfoto
  knekkie

  Prachtig spul verder hoor maar niks waar je mond van open valt zoals vroeger.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ze kletsen maar wat, die zogenaamde deskundigen. iPad is de norm en blijft volgens mij gewoon bovenaan staan, mits Apple blijft vernieuwen. Lijkt me wel goed als Apple eens reclame gaat maken in Europa. Dan zou het marktaandeel nog flink kunnen stijgen. Door veel reclame pakt Samsung onnodig veel marktaandeel.

 • Profielfoto
  1984

  Ik hoop op een iPad PRO. .

  Het zal wel een iPad Transformer worden…die op ios draait, want aan de winkeltjes word het meeste verdiend

 • Profielfoto
  McZibit

  ,Prachtig spul verder hoor maar niks waar je mond van open valt zoals vroeger’

  @knekkie

  Kan lijkt me niet zo zijn dat er elk jaar een “revolutie” te melden valt.

  Laten we eens een tijdsspanne aanhouden van 4à 5 jaar. Zou betekenen dat het “about time” is. Laten we hopen op een hete herfst en voorjaar 2014 “for something completely different”

 • Profielfoto
  Steef Ams

  @Petervl57 je grafiek zegt meer dan al die woorden bij elkaar, en je begeleidende woorden zeggen meer dan al die andere woorden.

  Sinds midden 2008 is Apple drie keer zoveel waard geworden, en sinds begin 2009 zelfs vier keer! Alleen in het jaar 2012 was er even een luchtbel in de koers ontstaan, om welke reden dan ook. Ik denk dat Apple zelf nu best blij is hier weer vanaf te zijn en met minder overspannen verwachtingen gecomfronteerd wordt. (Zeker nu ze eigen aandelen gaan inkopen.) Verder is het voor een bedrijf niet prettig om die voortdurende spanning te voelen van: “Wanneer gaat de bel barsten?” Dat is nu achter de rug. Cook heeft dit goed gezien en gaat hier erg goed mee om volgens mijn.

  Het klopt dat de koers nu tov de koers begin 2012 wat gestagneerd lijkt, maar je kan het ook zien als een afkoelperiode na nogal heftige groeistuipen sinds 2009.

  Men is vandaag de dag een vertrouwen verloren in een lange termijn. Wellicht duurt het nog wel twee of drie of vijf jaar voordat Apple een nieuw product brengt, maar wanneer dit eenzelfde gevolg heeft als de voorgaande producten, dan is dat een prima rendement. Maar nee, we willen ieder jaar een verdubbeling van waarde, groei, groei, groei, enz. Het leven krijgt geen rust meer om een beetje te herstellen en te genieten van behaalde resultaten. Ik ben niet gelovig, maar die rustdag om eens rustig terug te kijken op hetgeen je gedaan hebt en te zien dat het goed is, das in het geheel niet een slecht principe in mijn ogen.

  Ik gun met heel mijn hart alle mensen die bij Apple werken graag even wat tijd en ruimte om daarin een nieuwe kracht te ontwikkelen om van daaruit een volgende groeistuip te kunnen beginnen. Maar het lijkt wel alsof mensen geen vertrouwen meer hebben, en wanneer ze even niets nieuws meer van een bedrijf hebben gezien, dan moet het wel gedoemd zijn ten omder te gaan. Wachten kunnen we niet meer, het is dan maar beter de ander te vernieigen dan om in onzekerheid te zitten.

  (Het kind dat even geen bevestiging krijgt denkt onmiddellijk dat het niet meer geliefd is of dat de ouder niet meer almachig en veilig is omdat deze even niet meer het zogenaamde heldengedrag voortset dat het kind het lange tijd toedichtte, en wat de ouder zelf wellicht ook heeft opgewekt in het kind uit eigen behoefte aan aanbidding, enz. Om hieraan te ontkomen vernietigt het liever de ander, sluit zich af, sluit de ader buiten, dat is dan nog beter dan in die onzekerheid te blijven zitten waarin vertrouwen ontwikkeld kan worden, iemand volwassen kan worden. Het tragische is dat we het niet meer geleerd hebben als samenleving en als individuen. Ja ja, ik weet het, de consumptiemaatschappijdiscussie…. Onze samenleving lijkt vooruit te gaan, maar we worden steeds infantieler, zo lijkt het. Het voelt niet prettig om daarin te leven. En ondertussen is het wel de ‘vooruitgang’ die er is nu. Ik zal mijn verzet op deze vlakken niet opgeven, op andere vlakken steun ik de ontwikkeling van het leven voluit. Maar deze infantiele gedragingen, daar voel ik weinig voor. En ja, ze zijn van alle tijden, maar onze tijd lijkt het wel tot een kunst te verheffen, vooral door de vele communicatiemiddelen. Deze zouden ook anders gebruikt kunnen worden. Enz, enz, enz, enz.)

  Excuus voor deze rant

 • Profielfoto
  Needler

  Komkommertijd voor OneMoreThing? Meneer van Hoek wil niet in jullie podcast verschijnen en daarom spelen jullie het maar op de man? Lekker makkelijk scoren Lucas. Alsof artikelen op OneMoreThing niet voorzien zijn van een smaakje. Oh wacht, jullie zijn een “fan blog”. Dat is waar ook. Fan blogs mogen een smaakje hebben. Het moet heerlijk zijn om je daarachter te kunnen verschuilen. Echter, de stap naar journalistiek zullen jullie hierdoor nooit maken.

 • Profielfoto
  McZibit

  @OMT-team
  …tijd voor reflectie !!!…

 • Profielfoto
  H.deweg

  Eh gasten: OMT plaatst graag van deze tendentieuze stukjes zodat iedereen weer boos gaat tikken en klikken. Met name dat laatste is erg gunstig voor de reclame-inkomsten.

 • Profielfoto
  iPredict

  @1984

  Excuse my language, maar for fucks sake wat wordt ik toch pissig van dit soort krantenartikelen. Wanneer de volgende innovatiegolf uitkomt is een hele goede vraag, maar WAAROM LIGT DE DRUK DAN SPECIFIEK OP APPLE?!?! Hoe slecht kunnen mensen zijn in het managen van hun verwachtingen?!

  Ik verklap bij deze dan ook een massief gat in de markt: journalisten moeten democratisch verkozen worden. Als er dagelijks krantenartikelen van dergelijke kwaliteit uitgepoept worden is er geen voordeel in te herkennen voor de mensheid, eerder nadelen op het gebied van tijdverspillen en dumbed down society.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik las onlangs een artikel waarin de vorige Nexus het slecht deed, en de nieuwe versie hier niet veel verbetering aan kan toevoegen. Daarnaast de toenemende malware en fragmentatie voor het Android platform en je hebt een bak met ellende.

  Nou, dan ben ik benieuwd naar de bronnen van dat artikel. Ik moet zeggen dat (evenals de iPad) ook de Nexus 7 niet perfect is, maar dat ie slecht verkocht is lijkt me niet. Overigens ken ik meer mensen in mijn omgeving met een Nexus 7 dan met een iPad, maar dat terzijde.;-)

  En tja, fragmentatie is een veel-gehoord argument maar wordt doorgaans gebruikt door mensen die weinig afweten van Android-development. Voordat ik voor iOS ging developen ben ik in 2009 al begonnen met Android, en ik kan je zeggen: het is allemaal veel minder erg dan geroepen wordt. Sterker nog, ik vind het vele malen makkelijker om voor Android voor verschillende schermformaten te ontwikkelen (zowel tablet als phone) dan voor iOS.

 • Profielfoto
  polansky

  Nederland – Het land van poffertjes, spruitjes, Windows en…. Android.

  Vele medelanders hebben gewoon een slechte smaak of verkiezen tweede keus als hun eerste om dan af te kunnen geven op wat eigenlijk het beste is en datgeen wat ze eigenlijk liever hadden willen hebben.

 • Profielfoto
  Hydræ

  @franklinvv
  Artikel staat op Apple Insider.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @Hydrae

  Ik had het over de bronnen van dat artikel, niet over jouw bron.;-)

 • Profielfoto
  wouwout

  dit sneue – want op de man gespeelde en zonder inhoudelijke argumenten – artikel van Lucas bookmark ik even en halen we over een jaar weer naar boven. Mijn voorspelling: aandeel in tablets van Apple daalt. Nexus 7 voor pak m beet 250 euro (prijs NL nog niet bekend) wordt een hit.
  .
  edit: en nu lees ik dat Colin van Hoek niet in jullie podcast wilde komen, dus dit is een afrekening. Wat een droevig niveau heeft OMT behaald, het wordt tijd voor een frisse wind.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Apple fan site of niet, ook hier word het op prijs gesteld wanneer we kritisch blijven. Ook naar Apple ja. Dan mag het 1000x keer inderdaad zo zijn dat er nogal wat anti-Apple retoriek klinkt bij vooral nu.nl en RTL, dit betekent niet dat de schrijver van dit artikel zichzelf tot die twijfelachtige standaard hoeft te verlagen.

  Ik vind het onprofessioneel en het voegt niets toe.