Zo houdt Apple zijn geheimen achter gesloten deuren

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Toegegeven, er lekt soms wel het één en ander uit, maar Apple blijft toch een bedrijf dat heel goed is in het achter gesloten deuren houden van zaken die nog niet publiek mogen worden. Hoe doen ze dat daar in Cupertino eigenlijk? Er wordt veel moeite gestopt in het gesloten houden van de deuren op de Apple Campus.

Op het Quora-forum doen een aantal voormalige Apple-medewerkers een boekje open over hoe de geslotenheid van Apple behouden blijft. De combinatie van beveiligingsmaatregelen en een gesloten bedrijfscultuur blijken de formule die geheimen stevig achter gesloten deuren houdt. Lees meer over lockdown rooms en de beveiliging van het design lab van Jony Ive na de break. 
secuirity-001
Respect voor de geslotenheid
Diverse oud-Apple medewerkers vertellen dat ze niet alleen een strikte NDA hebben moeten tekenen, maar ook niet uitweiden over zaken omdat ze respect hebben voor het bedrijf en hun collega’s. Praten over bepaalde zaken zou zijn als oude collega’s, die vaak nog vrienden zijn, een mes in de rug steken. Standaard wordt binnen Apple aangenomen dat collega’s niet van elkaar hoeven te weten waar ze aan werken.
secuirity-002
‘Verdwijnen’ om aan een geheim project te werken
Medewerkers weten van elkaar vaak niet met welk project ze bezig zijn. Als een project erg vertrouwelijk is worden medewerkers in een ander gebouw buiten de Apple Campus geplaatst. Zelfs afdelingsmanagers weten vaak niet van deze projecten. Een ontwikkelaar die meewerkte aan de transitie van PowerPC naar Intel vertelde dat hij, bij zijn overplaatsing naar een ander gebouw, tegen zijn collega’s maar moest zeggen dat hij aan de drugs was, en daarom even niet meer op kantoor verscheen.
secuirity-003
Jony’s Design Lab is het zwaarst beveiligd
Het Design Lab, waar Jony Ive met collega’s aan nieuwe producten en ontwerpen werkt, is de meest beveiligde ruimte van de hele campus. Het deel heeft zijn eigen receptie en staat onder permanente camerabewaking. Gasten mogen alleen met een hele goede reden binnenkomen, er gaat dan altijd een medewerker met gasten mee.
secuirity-004
Prototype’s onder constante bewaking
Alle prototype’s en testapparaten zijn door middel van een laser voorzien van unieke identificatienummers en kunnen wereldwijd gevolgd worden door een trackingsysteem dat ‘iTrack’ heet. Alle prototype’s dienen aan het eind van de werkdag in speciale kluizen opgeborgen te worden.
secuirity-005
Lockdown Rooms
Er zijn een aantal Lockdown Rooms op de Apple Campus, deze worden gebruikt voor uiterste geheime besprekingen. Alles wat in een lockdown-ruimte besproken wordt blijft ook in die ruimte. Er is geen communicatie met de buitenwereld mogelijk, Wi-Fi, GSM en 3G werkt er niet.
secuirity-006
En al die lekken dan?
Uiteraard kennen we allemaal het verhaal van het iPhone 4-prototype dat in een bar achterbleef. Toch komen de meeste lekken over nieuwe Apple-producten uit de fabrieken in Azië. Vanaf de Apple Campus zelf lekt zelden iets.

Als je geïnteresseerd bent in meer verhalen van oud Apple-medewerkers, raden we je aan het topic op Quora te lezen.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  bartje

  Je moet toch wat als je bedrijf Apple heet:D

 • Profielfoto
  Subject4S

  En dan wordt er toch zoveel uitgelekt?
  Ziet er wel goed uit trouwens

 • Profielfoto
  essiw

  ^Het meeste wat wordt uitgelekt komt uit de fabrieken waar de onderdelen gemaakt worden.

 • Profielfoto
  sannie

  De lekken komen over het algemeen van de de leveranciers keten in azie. Lekken over bv de Mac Pro heb je volgen mij niet gezien. De lekken die uit azie komen zijn pas heel laat in de keten.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Zou alles gewoon weer in Amerika maken!
  Die Aziaten zijn niet te vertrouwen!

 • Profielfoto
  Apple Focus

  Er zou toch wel een iemand zijn die dit allemaal regelt en over ieder project wel iets weet.

 • Profielfoto
  robbinonline

  @sionschlicher
  Ja waarschijnlijk Tim Cook en misschien Phil Schiller meer zullen het niet zijn.

 • Profielfoto
  donut

  Alles is goed beveiligd bij Apple…
  behalve de gegevens die in iCloud zitten van jan en Alleman ….

 • Profielfoto
  polansky

  Voor wat betreft software ontwikkeling mag Apple best wat opener zijn.

  Neem nu een software product als Aperture dat gepositioneerd is als ‘professionele’ software. Als professional wil je dan wel weten of je product gesupport blijft door de ontwikkelaar.

  Ik zie met name bij Aperture veel mensen overstappen op LR vanwege het ontbreken aan openheid over nieuwe versies en mogelijkheden.
  Erg jammer want Aperture is toch echt de betere van de twee.

 • Profielfoto
  cids

  Alles is goed beveiligd bij Apple…
  behalve de gegevens die in iCloud zitten van jan en Alleman ….

  Waar baseer je dit op?

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @cids: op de mediahype gecreëerd door een meneer die asiel aanvraagt in landen waar onderdrukking aan de orde van de dag zijn. Je weet wel…die figuren die ook zeiden dat de DDR een vorm van democratie was…

 • Profielfoto
  Xcode

  Een ontwikkelaar die meewerkte aan de transitie van PowerPC naar Intel vertelde dat hij, bij zijn overplaatsing naar een ander gebouw, tegen zijn collega’s maar moest zeggen dat hij aan de drugs was, en daarom even niet meer op kantoor verscheen.

  Haha, straks word je ontslagen door het afdelingshoofd terwijl je druk aan de slag was in een streng beveiligde bunker.:wink: Collega’s zijn natuurlijk ook niet gek, die weten precies wanneer jij weg bent voor een geheime ‘missie’.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Als je geen sociaal leven hebt en een echte workaholic bent, dan zou Apple een topbedrijf zijn om voor te werken.

 • Profielfoto
  Kobes

  Er lekt niets uit Cupertino… Nou ja, behalve dan die 25 controlled leaks per kwartaal die ze de deur uit doen om de hype een beetje te voeden en hun eigen manier van customer focus groups te organiseren:D

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Het lijkt wel op een militaire basis hehe, maar zonder gekheid, dit is wel super GAAF!

 • Profielfoto
  Haike

  “Respect voor de geslotenheid”….. Maar geen respect voor de individuele gebruiker van apple producten, diens gegevens worden aan Jan en Alleman zonder dat je het weet weggegeven…

  Hoe hypocriet kan het zijn..

 • Profielfoto
  tomosfan

  Leuk om te lezen

 • Profielfoto
  schlijper

  Ik heet mijzelf welkom bij mijn eerste taalcorrectie ooit, en ik weet nog niet wat ik ervan moet vinden: het is apple en HAAR problemen. Taalfouten zijn een ware charme, maar Apple mag best correct in de context geplaatst worden;)

  Apple en ZIJN geheimen is juist:
  http://onzetaal.nl/taaladvies/advies/verwijzen-naar-bedrijfsnamen